Budgetboodschappen met €25 per week

24 May 2016 onder Voedingsadvies
Kenmerken: ,
25 euro weekboodschappen, vegan

De super toffe en gezellige Facebookgroep Super Vegans heeft deze week een budgetthema. Dat komt goed uit, want ik ben zelf ook bezig met het inperken van ons boodschappen budget. Mijn eigen streefbedrag is momenteel 25 euro per persoon per week, dus 50 euro voor David en mij samen.

Boodschappenlijst

In deze post heb ik voor €25,- een eenpersoons basisboodschappenlijst gemaakt. Dit is ook min of meer hoe onze wekelijkse boodschappenlijst er echt uit ziet, hoewel het nog lang niet altijd lukt om ons er echt aan te houden (zie de bekentenis onderaan...). Voor de prijzen ben ik uitgegaan van de website van Albert Heijn. Als je je best doet kun je veel dingen op de markt en winkels zoals Aldi, Lidl en Dirk flink wat goedkoper vinden.

Met heel veel items op de lijst doe je waarschijnlijk veel langer dan één of twee weken. Denk bijvoorbeeld aan kruiden en sauzen. Deze hoef je dus niet iedere week opnieuw te kopen, waardoor er ruimte ontstaat in het budget om een basisvoorraadje van dit soort producten aan te leggen, of om af en toe iets duurs te kopen zoals een pot edelgist of een zak nootjes.

Ik heb de boodschappenlijst en maaltijdvoorbeelden zo samengesteld dat je in principe geen voedingsstoffen tekort zou moeten komen als je echt zo gaat eten. Er zitten dus voldoende eiwitrijke en calciumrijke producten bij. Let op dat je sowieso B12 supplementen moet nemen als je veganistisch eet. Voor omega 3 vetten zou je nog lijnzaad en koolzaadolie kunnen kopen.

Er staan ook een aantal wat duurdere 'luxe' producten bij zoals sojayoghurt, chocola en bier. Dit zijn dingen die wij zelf graag gebruiken. Je bent uiteraard niet verplicht om die te kopen, maar het leek me wel zo realistisch om ruimte te laten in het budget voor dit soort aankopen. Iedereen heeft wel een paar luxe producten waar je liever niet zonder wilt zitten, ook als je weinig geld hebt.

Graanproducten

1 kilo bloem €0,39; 500 gram havermout €0,39; 500 gram (volkoren) pasta, rijst of couscous €0,95; 1 pak knäckebröd of rijstwafels €0,45; 1 groot volkoren brood €1,20; 1 pak pitabroodjes €0,69.

Eiwitbronnen

500 gram droge bonen, kikkererwten of linzen (of 3 blikjes goedkope bonen) €1,50; 1 zak pinda's €1,35; 1 pakje tofu of tempeh of vleesvervanger €2,00; 1 pak huismerk sojamelk €1,05; 1 pak Alpro Mild&Creamy sojayoghurt €2,29.

Groente en fruit

1 kilozak seizoensfruit (appels, sinaasappels etc.) €1,50; 1 blikje tomatenblokjes op sap €0,39; 4 soorten groente (kies vooral goedkope soorten zoals 500 gram uien €0,90; 1 kilo wortelen €0,90; 1 courgette €0,60; en 450 gram diepvries doperwtjes/sperzieboontjes/boerenkool €0,59).

Smaakmakers

1 pot broodbeleg (jam, appelstroop, pindakaas) €1,50; 1 pot tomatensaus €1,39; 1 potje saus (mosterd, sambal, pindasaus, sojasaus, pesto, ketchup of Mayolijn, afhankelijk van wat je nog in huis hebt) €1,00 à 2,00; 1 potje kruiden (afhankelijk van wat je nog in huis hebt) €0,70.

Extraatjes

1 reep chocola of zakje snoep €1,00; 1 zak chips €0,60; 1 flesje bier €0,60, 1 doosje thee €0,80.

Maaltijdideeën

Ik denk bij budgetkoken niet zo zeer in recepten, maar meer in 'concepten' zoals chili, AGV, pastasalade, pasta met tomatensaus, linzensoep, groentesoep etc. Als ik met recepten ga koken is het toch gauw dat ik nog speciale ingrediënten ga kopen terwijl allerlei dingen die ik al in huis heb staan te verpieteren. Ik kies daarom iedere week een paar 'concepten' uit, en aan de hand van de groentes en andere ingrediënten die ik in huis heb improviseer ik een maaltijd. Voel je dus niet gebonden aan de recepten waar ik hieronder naar link, maar laat je inspireren en maak je eigen budgetcreaties.

Ik heb rekening proberen te houden met het feit dat de meeste mensen geen tijd hebben om lang in de keuken te staan om alles zelf te maken. Je zou dagelijks niet langer dan 30 minuten hoeven te besteden aan koken. Als je wat extra tijd hebt zou je bijvoorbeeld zelf hummus of bonenburgers kunnen maken, zodat je meer variatie hebt.

Ontbijt

Havermoutpap met sojamelk en fruit, overnight oats, crackers of brood met pindakaas en jam en een glas sojamelk.

Lunch

Boterhammen of crackers met beleg, maaltijdsalade met granen en bonen, gevulde soep met bonen of linzen, of pannenkoeken met beleg.

Avondeten

Nasi met pindasaus, Aziatisch roerbakgerecht, chili met bonen, tajine met kikkererwten, gevulde wraps, aardappels met groente en gebakken tempeh, couscoussalade met peulvruchten, gado gado met tempeh manis, pastasalade, lasagne, tofu-quiche, pasta met tomatensaus, pasta pesto met groente, Indiase linzensoep, noodlesoep, bonensoep, gepureerde groentesoep met een broodje, pitabroodjes met vulling.

Tussendoor

Fruit, wortelreepjes, pinda's, rozijnen, chocola, snoepjes, zelfgebakken koekjes of cake.

Ahum....

We zijn niet heiliger dan de paus, dus eerlijkheidshalve wil ik tot slot ook nog even laten zien wat ik dit weekend nog meer gekocht heb. We waren bij een kennis in Den Haag, in de buurt van Veggie4U. Dan is de verleiding wel erg groot om de kaasvoorraad even aan te vullen. En dan zie je dat ze echte vegan Camembert hebben van Big Happiness, en dan 'moet' je die natuurlijk ook kopen, dus toen gaf ik zo nog een keer bijna €50 uit aan alleen maar kaas!

Vegan kaas

Nou ja, met dit voorraadje kunnen we hopelijk weer een paar maandjes vooruit, en volgende week gaan we gewoon verder met de budget boodschappenlijst... Als je nog goeie budgettips hebt hoor ik het graag! Kijk voor nog meer budgetinspiratie ook eens naar mijn budget challenge posts uit 2013 en deze lijst van 10 producten om geld mee te besparen.

19 Reacties

Sabrina op 24-5-2016 - 12:32
Bedankt voor de vele tips in dit artilel!
Martine op 24-5-2016 - 13:29
Ik hoop dat je er veel aan hebt Sabrina!
Monique op 24-5-2016 - 12:37
Ooh, bij Veggie4U koop ik ook graag mijn 'kaas'. Ik moet binnenkort ook weer aanvullen, maar gelukkig ben ik 4 juni weer in Den Haag :-)
Monique op 24-5-2016 - 12:38
Vergeet ik nog te zeggen dat ik wel heel benieuwd ben naar die vegan Camembert! Doe je daar binnenkort een recensie van?
Martine op 24-5-2016 - 13:21
Ja, mijn review van de Camenbert komt waarschijnlijk donderdag op Gewoonvegan.nl
Tine op 24-5-2016 - 13:22
Leuk artikel! Het is iets dat bij mij ook moeilijk blijft hoor, budgetkopen... Het gaat meestal goed, tot ik weer eens in een fijne ecowinkel kom en ik er zóveel dingen zie die ik wil uitproberen (dat verhaal van de kaas is dus heel herkenbaar). Langs de andere kant vind ik het ook wel fijn om af en toe iets meer uit te geven aan producten waar je écht achter staat, bijvoorbeeld van verantwoorde producenten!
Martine op 24-5-2016 - 13:28
Thanks Tine! Ik vind het ook niet erg om wat meer uit te geven om goede fabrikanten te steunen. Tegelijk vind ik het belangrijk dat gezond veganistisch eten voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor mensen met een grote beurs.
Irene op 24-5-2016 - 13:36
Bied nieuwe perspectieven. Goed bezig! Waarom maak ik bv nooit zelf Wraps, maar koop ze kant en klaar? Alleen met het groente en fruit gedeelte kom ik bij lange na geen week uit.
Martine op 24-5-2016 - 13:59
Dankjewel Irene. Ik hoop dat je er wat aan hebt. De boodschappenlijst geeft ruim 500 gram groente en fruit per dag. Je kunt voor hetzelfde geld meer halen als je groente en fruit koopt op de markt of in een budget supermarkt in plaats van bij Albert Heijn, waar groente en fruit relatief duur zijn.
Selma op 25-5-2016 - 9:37
Slim om in concepten te denken ipv in recepten! Vaak blijft er anders idd nog van alles over waar je dan weer wat mee moet, maar geen idee hebt wat.
Martine op 25-5-2016 - 10:31
Thanks Selma! Het helpt echt om niet te veel over te houden vind ik.
w. op 25-5-2016 - 11:56
Als ik het echt goed zou doen dan zou ik het zelfs met 15 euro redden in de week. Maar dan ga ik wel uit van mijn uitpuilende voorraadkast en het feit dat ik vaak hetzelfde eet, dus groot kan inkopen. Ga je ook nog budgetrecepten plaatsen of alleen de boodschappen? Ik ga over een paar dagen weer wat dingen inslaan in Duitsland :)
Martine op 25-5-2016 - 12:23
Knap hoor, €15! Dan koop je echt alleen de basis dingen. Ik ben van plan om de komende tijd met dit budget te blijven eten, dus dan komen er waarschijnlijk vanzelf ook wel weer nieuwe budgetrecepten. Ik alleen behoorlijk gefocust op het afmaken van mijn boek, dus ik kook niet super creatief momenteel.
Esther op 28-5-2016 - 9:02
Leuk artikel! Bedankt voor de boodschappenlijst, heel handig! Ik zie al wel dat veel boodschappen hier in België duurder zijn, hoor. Maar ik ga de uitdaging aan om ook eens te proberen onder de €25 per week te blijven. Leuke FB groep trouwens! Ben meteen lid geworden :-D
Martine op 28-5-2016 - 10:03
Ja, in België zijn boodschappen inderdaad een stuk duurder. Veel plezier bij de Super Vegans!
sarah op 21-8-2016 - 18:04
Ik ben zelf van België en vind eigenlijk dat je best wel erg weinig producten hebt in ruil voor je "streefbedrag". Ik doe er niet per se moeite voor en winkel ook meestal maximaal voor € 50/week (behalve wanneer er dierenvoeding e.d. moet gehaald worden) en heb echt een gigantische berg aan verse groenten e.d. bij voor dat bedrag. Bij jou zie ik eigenlijk bijna geen groentjes, dus ik vraag me af wat je dan kan eten? Zelf koop ik ook voor minstens 50 bio voor dat bedrag.
Martine op 22-8-2016 - 20:12
Dat vind ik dan heel knap Sarah. Mijn ervaring in België is dat de boodschappen daar gemiddeld duurder zijn dan in Nederland. Het maakt waarschijnlijk wel uit hoeveel vegan luxe producten zoals sojayoghurt en chocola je koopt. Op de foto staan groentes die hier goedkoop zijn zoals wortelen (1 kilo), diepvriesboontjes (450 gram), courgette, paprika en broccoli. Alles bij elkaar komt dat op zo'n 500 gram groente en fruit per persoon per dag. In de receptsuggesties onderaan het artikel kun je zien wat ik daar zoal mee maak.
Germanie op 8-10-2016 - 22:47
Hoi Martine, Die 25 Euro is dat per persoon per week of voor meer personen berekend?
Germanie op 8-10-2016 - 22:48
Lezen is ook het halve werk zie ik nu....!

Schrijf een reactie