Over Martine

Martine van Haperen

Ik heb al mijn hele volwassen leven een grote passie voor voeding. In de eerste plaats vooral omdat het lekker is, maar sinds ik helemaal plantaardig eet, heb ik me ook steeds meer verdiept in de impact op de gezondheid.

Ik ben grotendeels autodidact op het dit gebied, maar ik heb ook een opleiding voor Gewichtsconsulent gedaan, zodat ik cliënten professioneel kan begeleiden. Verder organiseer ik graag en workshops en kookdemo’s en heb ik veel ervaring met het geven van presentaties.

Het internet is groot en bevat veel tegenstrijdige informatie, zeker over voeding. Ik vind het een mooie uitdaging om mensen te helpen hierin hun weg te vinden. Ik ben zelf veganist, maar ook vegetariërs en vleeseters zijn van harte welkom. Samen ontdekken we de wondere wereld van groente, fruit, granen, noten en tofu!

Door mijn achtergrond als wetenschapper vind ik het erg belangrijk dat de informatie die ik geef altijd ‘evidence-based’ is. Ik blijf daarom goed op de hoogte van de nieuwste inzichten. In mijn workshops en adviezen zal je altijd dezelfde positieve creativiteit vinden die ik ook in mijn blogs voor Vegetus en Gewoon Vegan stop.

Vegetus betekent gezond, levendig, krachtig in het Latijn. Het is schijnbaar ook het woord waar ‘vegetarisch’ van is afgeleid. Dit past goed in mijn visie op voeding, lekker plantaardig eten dat je kracht geeft om iedere dag van het leven te genieten.

Ik ben erg dankbaar voor mijn partner David die alle technische zaken voor mijn websites afhandelt.

KvK nummer: 67774504

88 Reacties

alex op 26-9-2012 - 18:00

Wat een fijne website hebben jullie. Ik ben sinds kort veganist en naarstig op zoek naar allerhande recepten. Begreep ik nou dat jullie ook wel eens workshops geven? Kun je daarvan op de hoogte gehouden worden wanneer en waar? Lijkt me geweldig!

Martine op 26-9-2012 - 21:29

Hoi Alex, fijn dat onze website je een beetje op weg heeft geholpen! Ik heb pas inderdaad voor het eerst een workshop gegeven, maar voorlopig hebben we nog geen nieuwe gepland. We hebben het een beetje te druk met ons normale werk. Vegetus is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby. Maar wie weet in de toekomst... Als we nog een keer een workshop doen zal ik natuurlijk een aankondiging op de site plaatsen.

Als je toch nu een workshop wilt doen zou je eens op de website van Happy Herbi kunnen kijken. Ook op de website van de Nederlands Vereniging voor Veganisme worden regelmatig workshops aangekondigd. En verder kun je natuurlijk YouTube filmpjes kijken of gewoon thuis lekker met recepten experimenteren. Voor je het weet kun je zelf workshops geven!

Anna op 18-10-2012 - 9:56

Prettige artikelen hebben jullie geschreven, Martine! Het geeft me veel informatie en inspiritatie om zelf meer variatie aan te brengen in mijn (vegetarische) maaltijden. Hebben jullie inmiddels al meer ruimte om workshops te organiseren? Een aantal van mijn veganistische vrienden zouden dit denk ik ook wel kunnen waarderen. Groetjes, Anna

Sonja Zonneveld op 27-12-2012 - 12:24

Wat een leuke recepten hebben jullie! Ga zo door!

Martine op 27-12-2012 - 21:58

Dankjewel voor het compliment :-)

Sylvia op 12-2-2013 - 16:16

Leuke website!! Ik kwam erop terecht omdat ik altijd zoekend ben naar recepten voor ons zoontje. Hij heeft een koemelk en kippe-ei allergie en dan zijn dus de veganistische recepten een uitkomst! Zoals bv. de gevulde eieren of een hartige taart...die maken we regelmatig. Maar nu kan ons zoontje dus gewoon mee-eten. Groetjes Sylvia

Martine op 12-3-2013 - 11:53

Tof! Leuk om te horen!

Rick op 23-3-2013 - 14:50

Hallo, Leuke site met op het oog heerlijke recepten. Ik vond jullie via de site van de PvdD. Eet zelf vegetarisch maar jullie inspireren me om nog meer dierlijke producten weg te laten. Mooi werk!

Martine op 23-3-2013 - 21:10

Dankjewel voor het compliment Rick! Tof dat je meer plantaardig gaat eten. Zo zijn David en ik ook begonnen, lekker rustig vervangers zoeken en dan geleidelijk dingen weglaten :-)

Kelly op 4-7-2013 - 20:03

Jullie website geeft mij zo ontzettend veel inspiratie! Zeker met ingrediënten die ik niet zo snel zou kopen omdat ik gewoon weg niet wist wat ik er mee moest doen...en nu haal ik ze speciaal in huis om vervolgens aan de slag te gaan met de recepten. Er gaat een wereld voor mij open! Tot nu toe zijn alle maaksels een succes! Bedankt!

Martine op 5-7-2013 - 9:24

Tof! Voor ons is ook echt een wereld open gegaan toen we vegan gingen koken. Zo veel ingrediënten en gerechten die ik daarvoor nog nooit had gegeten, of in ieder geval nooit zelf had klaargemaakt. Die ervaring wilde ik graag met anderen delen, en zo is Vegetus ontstaan. Erg leuk om te horen dat jij er niet zo enthousiast van wordt als wij!

Mirjam op 17-8-2013 - 14:03

Ik woon in Almelo en zoek mensen die met mij een grote zak vitale gluten willen delen. Ik kan ze kopen per zak van 25 kilo, de prijs is dan 2,00 euro per kilo. Maar 25 is teveel voor mij, ik heb het nodig voor brood bakken en wil wat gaan experimenteren met vleesvervangers. Mijn man werkt in Zwolle, dus daar zou het ook afgehaald of bezorgd kunnen worden. Wie o wie?

Martine op 19-8-2013 - 13:28

Hoi Mirjam, Misschien kun je beter een oproepje op het Nederlandse veganistenforum doen, of op de facebookpagina van de NVV. Daar zul je meer mensen mee bereiken dan hier.

http://www.veganisme.org/forum/

http://www.facebook.com/veganisme?fref=ts

Weet je zeker dat je geen kleinere hoeveelheden kunt kopen? 25 kilo is echt heel veel, dat kun je wel met 10 mensen delen. Bij Apeldoorn in de buurt zit bijvoorbeeld molen De Hoop Klarenbeek. Die verkopen tarwegluten o.a. in pakken van 2,5 kilo voor €7,50. Iets duurder dan jouw adres dus, maar nog steeds goed te doen. Ik bestel onze tarwegluten online bij De Zuidmolen. Een zak van vijf kilo kost daar met bezorgkosten €22, en dan krijg je het dus thuisbezorgd. Succes!

Es op 20-9-2013 - 9:21

Bedankt voor jullie leuke website! Ik ben al bijna 35 vegetariër en de laatste tijd naar veganisme aan het groeien. Jullie recepten en blogs helpen daar enorm bij. :-) Zelfs de kids komen steeds vaker vragen of ze mijn brouwsels mogen proeven en eten dan de helft op, hihi. En ik heb een verzoek: hebben jullie toevallig ook een lekker recept voor humus (van kikkererwten, die van witte bonen heb ik gezien)? Ik ben niet echt tevreden over de mijne, het is te 'hard', niet romig genoeg, maar ik wil het ook niet zo vet en calorierijk maken.

Martine op 21-9-2013 - 9:44

Wow, leuk om te horen Es! Wat de hummus betreft, er zijn een aantal trucjes om hem lekker romig te krijgen. In de eerste plaats moet je heel goed zachtgekookte kikkererwten gebruiken, die uit blik zijn meestal ook goed zacht. In plaats van olie kun je ook gewoon extra water of kookvocht/vocht uit het blik toevoegen aan de kikkererwten. Als ik zelf hummus maak gebruik ik op anderhalve kop kikkererwten meestal 1 theelepel komijn, 1 teen knoflook, 2 eetlepels tahin en 1 eetlepel olijfolie. Verder voeg ik dan water/kookvocht toe tot de hummus lekker smeuïg is. Als je niet zo'n sterke blender/foodprocessor hebt is het ook belangrijk om lekker lang door te gaan met pureren. Hopelijk heb je hier wat aan!

Es op 20-9-2013 - 9:40

* 35 Jaar, bedoel ik hierboven. ;-)

Karin op 21-9-2013 - 14:58

Hoi Martine en David, Wat een geweldige website hebben jullie! Een paar maanden geleden ben ik gestopt met het eten van tarwe, zuivel en eieren (ik at al vegetarisch). Dankzij jullie kwam ik achter het bestaan van Kala Namak; echt geweldig, die eismaak! Op de website van Salsamentum heb ik net een beoordeling geschreven en jullie site ook genoemd: 'Ik ben superblij met het Kala Namak zout! Een paar maanden geleden ben ik gestopt met het eten van eieren. Op de website van Martine en David (www.vegetus.nl)- een geweldige site vol informatie en inspirerende recepten - las ik over Kala Namak zout. Heerlijk om, dankzij dit zout, de smaak van ei weer te kunnen proeven!' Je recepten zijn een bron van inspiratie, Martine! Er gaat een wereld voor me open. Geweldig hoe creatief je bent, zoals nu ook weer het recept voor havermelk. Daar ben ik ook erg blij mee. Hartelijk bedankt! Hartelijke groeten, Karin P.S.: ook bedankt aan alle anderen; erg fijn om al die reacties te lezen.

Martine op 23-9-2013 - 8:37

@ Karin, wow wat een stroom aan complimenten! Ik ga er helemaal van blozen. Fijn dat plantaardig eten je zo goed bevalt. Ik ben erg blij dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen.

Es op 22-9-2013 - 18:03

Bedankt voor de tips voor het maken van hummus, Martine! Het is deze keer prima gelukt! :D Heb er nog een beetje citroensap en kruidenzout aan toegevoegd en het was veel beter dan de vorige keren. :D

Martine op 23-9-2013 - 8:32

Mooi! Oh ja, citroensap en een beetje zout doe ik er ook altijd door, dat was ik nog vergeten erbij te zetten. Fijn dat het goed gelukt is!

Pauline op 8-12-2013 - 18:20

Ik ben blij dat ik je blog heb gevonden. Mijn gezin eet heel verschillend: af en toe vlees(zoons), vegetarisch (man) en plantaardig (ik). Het is zo fijn en inspirerend als mensen hun tips en recepten met anderen delen, dank daarvoor!

Martine op 10-12-2013 - 10:32

Leuk om te horen Pauline :-) Veel plezier in de keuken toegewenst!

Eva op 22-1-2014 - 22:26

Ik wilde je nog even bedanken voor je heerlijke recepten. Ik eet koolhydraatarm en heb intussen de wraps, het luchtig bruinbrood en de kokoscake gemaakt. Heerlijk, en echt laag in koolhydraten! Ook geniet ik elke ochtend van je ontbijtmix. Heel erg bedankt voor het delen! Één ding wat ik nog een beetje mis (en lastig vindt) is een pizzabodem. Heb je daar suggesties voor? En voor een foccaccia? Misschien bezorg ik je nog wat inspiratie ;) groetjes Eva

Martine op 27-1-2014 - 11:26

Hoi Eva, Fijn dat onze recepten je goed bevallen! Ik eet momenteel ook weer min of meer koolhydraatarm, dus wie weet wat ik nog ga verzinnen. Een goede pizzabodem en focaccia staan al een poos op mijn to-do lijstje, dus hopelijk lukt het om daar binnenkort wat moois voor te verzinnen.

Gilianne Nelissen op 13-2-2014 - 12:54

Hallo David en Martine, Ik heb as zaterdag een partijtje voor de zesde verjaardag van mijn dochter. Een van haar klasgenootjes is semi veganistisch. Helaas heb ik tot op heden nog geen feedback gehad van haar ouders over wat ik haar concreet mag voorzetten. Ik wil graag voorkomen dat zij een beetje buiten de boot valt qua tractaties in vergelijking met de andere kindjes. Kun jij me daarom helpen met iets van "snoepjes" dat ik voor haar mee kan geven in haar uitdeelzakje? Ik kom zelf niet veel verder dan chips en rozijntjes. Voor het ijsje kan ik denk ik wel een festini fruitijsje gebruiken en limonade vervang ik door vers vruchtensap. Blijft de taart over. Ik ben helaas niet zo'n keukenprinses en de tijd ontbreekt me eerlijk gezegd ook een beetje. Weet jij of er veganistische alternatieven te koop bij de bakker of supermarkt? Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Gilianne

Martine op 15-2-2014 - 11:41

Hoi Gilianne, Wat lief dat je zo goed rekening houdt met het klasgenootje van je dochter! Er zijn heel veel snoepjes die je zou kunnen geven: Dummies, Skittles, Napoleon zuurtjes en heel veel soorten lolly's zijn volgens mij veganistisch (ik eet zelf niet zo vaak snoep meer). Festini fruitijsjes zijn inderdaad prima, Beluga ijsjes van AH ook. De meeste veganisten drinken trouwens gewoon limonade, maar met troebel fruitsap zit je zeker goed. Wat gebak en koekjes betreft is er ook best veel: apfelstrudel van AH huismerk is vegan en Lu Robuuste koeken met chocolade chips ook. Als je toch zelf iets wilt bakken, ik heb een aantal eenvoudige maar wel hele lekkere cakerecepten zoals Sinaasappel cake, Gembercake en Appel-walnoot cake (kijk even onder het kopje 'cake en gebak') voor het geval je toch nog zelf aan de slag wilt. Heel veel succes en een fijne verjaardag toegewenst!

Sophie op 16-2-2014 - 12:10

Jullie hebben een erg coole vegan blog! Ik heb ook een blog, maar in het Engels met vele vegan recepten maar ik ben niet helemaal vegan, mijn man & ik eten 5x/week vegan! Come on over & check it out! ;)

Martine op 17-2-2014 - 9:54

Dankjewel Sophie! Jouw blog ziet er ook tof uit. Leuk dat jullie vaak vegan eten :-)

Marjon op 15-6-2014 - 14:39

Hoi Martine. Wat fijn dat ik je website gevonden heb. Doe sinds zes weken. Eat to live (plantaardig, geen vetten en geen suiker) en mijn zoon die al vegetarisch at is nu ook Veganistisch geworden. Ik voel me er erg fit bij. Handig al je tips. Ga zeker een aantal recepten uit proberen. Groetjes Marjon

Martine op 15-6-2014 - 20:38

Hey Marjon, fijn dat plantaardig eten je zo goed bevalt. Onze recepten zijn niet specifiek vetarm, maar je kunt de meeste dingen waarschijnlijk wel aanpassen zodat ze geschikt zijn. Succes!

Wik op 1-7-2014 - 8:34

De kaasworkshop afgelopen weekend, vond ik zeer de moeite waard! Een aanrader, zelf kaas maken, dat is heel bijzonder, dat kan bijna niemand. De kazen gemaakt zonder melk, waren erg lekker en ik vond ze zeer overtuigend naar kaas smaken. Inspirerend!

Martine op 6-7-2014 - 9:11

Hoi Wik, Fijn dat de kaasworkshop zo goed bevallen is!

Simone op 29-11-2014 - 13:31

Hoi Martine, ik ben blij met jullie site. Gisteren heb ik besloten om puur plantaardig te gaan eten. Zou je misschien een lijstje kunnen geven met basis ingredienten die jullie altijd in huis hebben. Heb jullie ingredienten lijst gezien maar die is wel heel lang. Graag hoor ik van je terug.

Martine op 6-12-2014 - 17:30

Hoi Simone, sorry dat ik nu pas reageer, je berichtje was even aan mijn aandacht ontsnapt. Super tof dat je plantaardig wilt gaan eten! Welke ingrediënten je standaard in huis wilt hebben is denk ik afhankelijk van je kookstijl. Ik ben heel erg van alles zelf maken met simpele ingrediënten, dus ik heb altijd verschillende soorten peulvruchten, granen, groente en kruiden in huis. Andere veganisten houden meer van snel en makkelijk, en hebben juist altijd een voorraadje vleesvervangers en kant-en-klare sauzen staan. Je kunt beginnen met kijken welke producten je nu in huis hebt en dan alternatieven zoeken voor de dingen die niet vegan zijn.

miyu op 11-12-2014 - 22:31

Dear Martine and David, thank you for this very very helpful website with great information and links. Really appreciate it!

Martine op 12-12-2014 - 8:40

You're very welcome Miyu :-)

Dick van Diepen op 18-12-2014 - 9:50

Ls, Bestaan ook glutenvrije zemelen? Met dank en groet, Dick

Martine op 18-12-2014 - 12:52

Hoi Dick, tarwezemelen bevatten gluten. Er bestaan wel glutenvrije haverzemelen, maar die hebben een andere textuur en voedingswaarde dan tarwezemelen. Haver is vaak besmet met tarwe, dus als het helemaal glutenvrij moet zijn is het belangrijk om glutenvrij gecertificeerde haverzemelen te kopen zoals deze http://www.glutenvrijemarkt.com/muesli-cornflakes/havervlokken/haverzemelen-oat-bran.html

Riny op 29-12-2014 - 15:59

Hallo Martine, als een (weinig) vleesetend echtpaar met een persoonlijke voorliefde voor het gebruik van kaas, moeten we gaan omschakelen naar een veganistische levensstijl door onze komende verhuizing naar het zuiden van India. Ondertussen kan ik goed Indiaas koken, maar kwam ook erg in gewicht aan door het waarschijnlijk niet juist kunnen inschatten van de verhoudingen. Geen balans dus. Nu ik deze website gezien heb en veel recepten heb gelezen, heb ik er meer vertrouwen in. Ik heb ook gezien dat ik lekkere dingen kan maken, die "Hollands" zijn en ik verwacht dat er een betere balans zal zijn! Ik heb heel veel zin om met de recepten aan de gang te gaan. Dank je wel! Groeten riny

Martine op 30-12-2014 - 13:11

Dankjewel voor je berichtje Riny. Lijkt me heel spannend om zo te moeten wennen in een nieuw land en meteen je voedingspatroon omschakelen. Als je specifieke vragen hebt hoor ik het graag! Als jullie grotendeels veganistisch eten is het aan te raden om B12 supplementen te nemen. Dagelijks 25 à 100 mcg of twee keer per week 1000 mcg. Succes!

Maaike op 25-2-2015 - 12:41

Hoi Martine, ik wil je ook bedanken voor deze inspirerende website. We hebben inmiddels al een paar recepten uitgeprobeerd en zijn erg enthousiast. Wij proberen steeds meer veganistisch te koken en dat bevalt goed. Ik had een paar jaar geleden niet verwacht dat vegan eten zo divers, lekker en makkelijk kon zijn! Dankjewel voor de inspiratie en ga graag zo door met recepten delen :-). Groeten, Maaike

Jeanette op 9-3-2015 - 21:18

Heb ik niet goed opgelet? Zie ik een nieuwe vormgeving? Of is dat al langer zo? Zo knap als je dit soort dingen kan. Ik geef de site ook door aan mensen die niet weten wat ze me moeten voorzetten, en geen Engels lezen (of daar onzeker over zijn). Dank tot zover, en keep up the good work!

Martine op 10-3-2015 - 14:42

Goed gezien Jeanette, we hebben een nieuw jasje! Ik heb de groentes getekend en David heeft het logo gemaakt en alle technische dingen gedaan. Leuk dat je andere mensen ook onze kant op stuurt. Dankjewel :-)

Marcel Berkien op 18-4-2015 - 10:44

Hallo Martine en David, Ik sluit me graag aan bij de eerdere berichten om jullie te complimenteren met de vernieuwde website en vooral met de inhoud ervan. De bijna oneindige reeks lekkere en zeer maakbare recepten helpen mij regelmatig uit de keuzestress ;-) Een welgemeend dank je wel is op zijn plaats!

Martine op 18-4-2015 - 15:38

Dankjewel Marcel! Heel fijn om te horen dat onze website ook voor jou nuttig is.

Annikka-Ayla op 23-4-2015 - 13:07

Wat een leuke en inspirerende website! Hier zal ik heel veel aan hebben nu ik me weer op het pad van veganisme begeef :-)

Martine op 23-4-2015 - 23:00

Thanks Annikka, veel succes en plezier met je vegan experimenten!

frida op 6-6-2015 - 17:20

Beste David en Martine, dank voor jullie geweldige recepten. Ik heb nu een zak tarwegluten aangeschaft, maar wil er eigenlijk meer mee doen dat er hartige gerechten mee maken. hebben jullie recepten van gebak waar het in moet? Ik hoor graag van jullie!

Martine op 6-6-2015 - 22:18

Hoi Frida, Je kunt tarwegluten inderdaad ook gebruiken voor zoete toepassingen zoals eiwitrijke/koolhydraatarme cake. Dit recept voor citroen-maanzaad muffins is erg lekker: https://vegetus.nl/citroen-maanzaad-muffins-koolhydraatarm/

Je kunt als je brood bakt ook een schepje tarwegluten toevoegen aan je gewone meel, om een veerkrachtiger deeg te krijgen.

Karen op 24-6-2015 - 10:23

Hee. Ik heb een vraagje, ik wil graag vegan worden ben al een 4 jaar vegetarisch. Maar ik rij ook paard en dat paard heeft een leren hoofdstel en zadel, ik heb leren paardrijlaarzen. Mag dat of moet ik een nepleren hoofdstel en zadel kopen en rubberen schoenen?

Peter Mayringer op 24-6-2015 - 11:25

Hi, ik heb nu de hartige wortel-spinazie muffins in de oven staan voor het St.Jan feest vanavond. Ik ben erg benieuwd. Zier er lekker uit. Bedankt voor het recept :)

Sandra op 3-7-2015 - 10:48

Hoi, Kan je je ook aanmelden ergens dat je automatisch mail krijgt als er weer nieuwe recepten zijn?

ruth op 12-7-2015 - 14:39

Hallo Martine en David, Wat een leuke fijne site hebben jullie. Ik eet nu bijna 9 maanden veganistisch en jullie site helpt me met leuke recepten die goed betaalbaar zijn, tips, gewoon een hele mooie site. Als ik wat zoek kom ik altijd uit bij vegetus. Bedankt, ik hoop dat jullie nog heeeeeeeeeeeeeeeeeel lang doorgaan.

Martine op 14-7-2015 - 12:44

Hoi Ruth, fijn dat je zo veel aan onze site hebt! Geen zorgen, we zijn nog lang niet van plan om te stoppen :)

Esther op 7-10-2015 - 22:08

Wat een schat aan recepten hebben jullie! Geweldig. Ik was jullie naam al vaker tegengekomen, maar had nog nooit op jullie site gekeken. Ik ben er heel blij mee! Ga vooral zo door!

Martine op 8-10-2015 - 10:32

Dankjewel Esther! Veel plezier met koken :)

Anna Faber op 24-11-2015 - 11:24

http://www.e-activist.com/ea-campaign/action.handleViewInBrowser.do?ea.campaigner.email=4yv8OtezwSHr0xnPT6sDWQF%2FlCaOIF9G&broadcastId=93270&templateId=69817 ik las dat de sojasausen van kikkoman jou/jullie favorieten zijn. Helaas schuilt er heel wat dierenleed achter deze sojasausen.

Martine op 24-11-2015 - 13:42

Hoi Anna, het is pas sinds kort bekend dat Kikkoman dierproeven doet. Ik wist dat nog niet toen ik schreef dat we hun producten graag gebruiken. De afgelopen tijd heeft Kikkoman heel veel protestberichten ontvangen over het feit dat ze dierproeven doen, en naar aanleiding daarvan hebben ze aangegeven dat ze voortaan alternatieve testmethodes zullen gebruiken en per direct stoppen met het gebruik van dierproeven. http://www.peta.org/action/action-alerts/kikkoman-ends-animal-tests/

Frederique op 6-1-2016 - 15:59

Wat een verschrikkelijk leuke site is dit! Heerlijke recepten. :) Ga zo door!! Kusjes, xx Frederique http://fablefrique.com

Martine op 6-1-2016 - 19:53

Thanks Frederique! Fijn dat de recepten goed bevallen.

Rinie op 9-1-2016 - 12:19

Ben op zoek naar recepten met amandelmeel en kokosmeel waar ik dan seitan aan kan toevoegen om het wat elastisch te maken, iemand die kan helpen of de verhouding misschien kan weergeven?? Mijn dank is groot. Door koolhydraat eten gebruik ik dus geen andere meelsoorten.

Magda op 6-3-2016 - 14:08

Vandaag perencake gebakken met amandelmelk. Hij was heerlijk. Ga zeker nog andere recepten van jullie proberen . Hartelijk dank voor de lekkere zeer geslaagde recepten.

petrab op 28-3-2016 - 21:05

wat leuk die foto !! nu zien we eindelijk het gezicht achter vegetus mooie foto xxx

Henriette op 10-6-2016 - 13:17

Een geweldige site!! Het past precies bij mijn manier van eten! Al eet ik tot de avond alleen fruit groene smoothies en sapjes noten zaadjes en gedroogd fruit,maar voor diner zocht ik nog veel recepten vooral omdat we van al het dierlijke af willen. Jullie hebben me blij gemaakt en ik hoop culinaire hoogstandjes te ontdekken. Bedankt!

Yvonne op 28-6-2016 - 20:44

Ben sinds paar weken vegan na 3 jaar vegetarisch en idd, er gaat een wereld voor je open!.Het enige vervelende zijn de reacties van veel mensen... zo van: nou dan eet je niks meer zeker....ze moesten eens weten! Maar ook de vraag of ik dan niks tekort kom wbt vitamine s enz. ik denk het niet maar omdat ik pas bezig ben weet ik het niet zeker natuurlijk. Gebruik wel B 12 al 3 jaar. Hebben jullie wat tips/info hierover?? Waar ik op moet letten?

Martine op 29-6-2016 - 10:02

Hoi Yvonne, tof dat je veganist bent geworden! Zeker in het begin kunnen mensen in je omgeving inderdaad best naar reageren, maar als ze er eenmaal een beetje aan gewend zijn wordt dat meestal wel minder. Bedenk dat dit jouw persoonlijke keus is en dat je je tegenover niemand hoeft te verantwoorden! Lekkere hapjes meebrengen en mensen laten proeven werkt heel goed om te laten zien dat je niks tekort komt.

Op de Veganisme Wiki kun je heel veel goed onderbouwde informatie vinden over alles wat met veganisme te maken heeft, ook voedingsstoffen etc. Dit artikel voor beginnende vegans is een goed startpunt met links naar verdere informatie: http://wiki.veganisme.org/index.php/Beginnende_veganist Je kunt ook de zoekfunctie gebruiken om informatie te vinden over specifieke onderwerpen. Dit artikel en de linkjes die erin staan gaan specifiek over voedingsstoffen: http://wiki.veganisme.org/index.php/Voedingsstoffen

Heel veel succes de komende tijd! Als je nog meer vragen hebt horen we het graag.

Peter op 3-2-2017 - 12:34

Hallo David en Martine, Ik ben zomaar een voorbijganger opzoek naar tapenades en pesto's, omdat ik probeer toch wat minder vlees en koolhydraten te eten, en het moeilijk vind om alternatieven te vinden. Maar wat een heerlijke website is dit, lekker simpel en overzichtelijk, en eetbaar :-) Deze komt in mijn favorieten. Veel succes, en ga vooral door.

Martine op 3-2-2017 - 13:11

Hoi Peter, super leuk om te horen! Veel plezier met recepten uitproberen.

Nina op 16-2-2017 - 6:31

fijn om de kookkunsten te gaan uitproberen. ik hou niet van de gedachte om dood dier of een dood dier ingredient zoals dierlijk stremsel, in mijn lijf te hebben. ben kookkundig niet ver gekomen en dus erg blij met deze overzichtelijke, gedetailleerde site. lief dat je als wetenschapper, je hiermee bezig houdt en je kennis deelt.

Martine op 16-2-2017 - 16:21

Hoi Nina, dankjewel voor je berichtje. Koken wordt vanzelf makkelijker als je het vaker doet. Veel succes!

Titi op 4-3-2017 - 22:50

Ik heb nog een vraag. Ik raak hier niet uitgelezen. Maar ik wilde vandaag mijn haverburgers maken, vegetarisch, niet vegaan, er komt kaas erin en 1 ei , mijn eieren waren op ,toch maar naar de supermarkt. Deze burgers zijn hemels !met wortels,ui,knoflook,mosterd en gistvlokken, veel kruiden en vooral havermout maar ook met ei ,wat is een goede vervanger voor het ei ?

Martine op 5-3-2017 - 7:35

Hoi Titi, havermout is zelf al een goed bindmiddel voor burgers, dus ik denk dat je het ei misschien gewoon weg kunt laten, zeker als je het mengsel even laat rusten in de koelkast voor je de burgers vormt. Als het toch nog wat meer wilt binden zijn meel, bloem of maizena goede opties. Kijk even naar mijn super simpele havermoutpannenkoekjes, daar hebben mensen ook hartige versies van gemaakt: https://vegetus.nl/havermout-pannenkoekjes/

Titi op 5-3-2017 - 21:52

Dank je ,ik probeer het recept de volgende keer maar gewoon zonder ei !het deeg moet sowieso rusten en een beetje meel moet er ook bij .Ik heb nog bruine rijstmeel staan , de nep kaas ga ik ook proberen, en kikkererwtenmeel staat hier ook nog ,dus de Tofu wordt ook getest.Wie weet dat in deze familie ook soms wat vega dagen mogelijk zijn ,inspiratie genoeg!

Gerda op 7-3-2017 - 13:45

Wat een fijne site

Martine op 7-3-2017 - 14:29

Dankjewel Gerda! Leuk dat je er blij mee bent.

Ilse op 9-4-2017 - 9:16

Wat een prachtige website hebben jullie!! Mijn complimenten en ook enorm bedankt. Ik ben niet veganistisch, maar door allergie van dochter die borstvoeding krijgt, werd ik gedwongen om ei, melk en soja vrij te eten. Dankzij jullie site werd dit vele malen makkelijker. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en eet ik ook veel minder vlees. Ook als dochter straks niet meer bij mij drinkt, zal ik mijn nieuwe levensstijl voor een groot deel aanhouden. Jullie site is daarbij een enorme inspiratie!

Martine op 9-4-2017 - 13:02

Dat vind ik echt heel tof om te horen. Dankjewel voor je berichtje!

MetaMud op 22-6-2017 - 13:49

Op je pagina over 'zwart zout' benoem je de winkel 'salsamentum' als een van de verkooppunten, inclusief een echte winkel in Amsterdam. Ik bezocht zojuist hun website en het blijkt dat ze per 24 december 2016 zijn gestopt met zowel de echte winkel, als de webshop. Reden niet opgegeven. Misschien een tip om deze link te verwijderen (of te vermelden dat deze niet meer accuraat is) op jouw pagina over 'zwart zout'. Cheers! Groetjes, metamud

Martine op 22-6-2017 - 14:23

Hoi Metamud, dankjewel voor de tip. Ik ga het aanpassen.

Beatrix Kaspers de Waard op 26-6-2017 - 23:02

Beste Martine, Wanneer ga je weer een vegan kaas workshop geven ? Ik zou heel graag komen. met vriendelijke groet, Trix Kaspers

Ellen op 17-8-2017 - 12:42

Mijn complimenten voor jullie uitgebreide site! Ben zelf samen met mijn zoon na t zien v d documentaire "what the health" zoveel mogelijk veganistisch aan t eten. Mijn zoon kookt iedere dag voor ons en ik heb nog nooit in mijn leven zo lekker gegeten als de laatste weken.Nu haalt hij de recepten nog van Pinterest, maar zal hem gauw jullie site doorspelen ! Er is n nieuwe (heerlijke) wereld voor ons open gegaan. Vriendelijke groeten, Ellen

Martine op 17-8-2017 - 16:00

Super leuk om te horen Ellen. Veel plezier met het ontdekken van alles wat plantaardig is!

Bram op 17-9-2017 - 22:59

Dag Martine, Dank voor de mooie site en duidelijke info. Je gebruikte ingrediënten staan ook in mijn keukenkastjes en ijskast. Alleen die Yoghurt van Alpro is niet echt goedkoop, dus ben ik een zoektocht begonnen naar zelfmaak sojayoghurt. Ik kwam bij yoghurt.nl. Het lukt me echter niet om een behoorlijke yoghurt te brouwen, ook niet na extra info van yoghurt.nl. Aardige types overigens, maar wat vaag en onduidelijk. Jij zou dat aanmerkelijk beter doen. Zou jij je licht hierover eens willen laten schijnen? Ik zou je graag zo'n pakket cadeau willen doen voor al die mooie recepten die je maakt.

Martine op 18-9-2017 - 12:04

Hoi Bram, dankjewel voor de complimenten! Zelf lekkere sojayoghurt maken is een kunst die ik zelf helaas ook nog niet beheers. Ik heb het nog nooit met een echt yoghurtapparaat geprobeerd, maar wel met zelfgemaakte oplossingen zoals in de oven met het lampje aan voor de warmte. De yoghurt werd tot nu toe altijd te dun, of te korrelig, of gewoon niet lekker. Ik heb wel gemerkt dat het helpt om iets door de yogurt te doen waar het wat dikker van wordt, zoals gepureerde cashewnoten. Je zou dit recept eens kunnen proberen: http://veganeatsandtreats.blogspot.nl/2015/04/excellent-homemade-yogurt-cheap-easy-way.html

Ik heb me er inmiddels een beetje bij neergelegd dat ik yoghurt van Alpro 'moet' kopen. Ik let goed op de aanbiedingen en koop dus regelmatig een voorraadje twee voor de prijs van één. Andere aspecten van plantaardig eten zijn wel goedkoop. In plaats van vlees maak ik bijvoorbeeld zelf seitan en peulvruchten kosten ook bijna niks. Onderaan het kassabonnetje ben ik dus niet echt duurder uit omdat de prijs van de yoghurt gecompenseerd wordt door andere dingen die juist goedkoper zijn.

Yvonne welzen op 21-9-2017 - 22:16

Dag Martine Kun je me helpen? Ik ga taartjes maken samen met mensen met een verstandelijke beperking. Ze hebben een lage concentratiespanne ,dus het moet niet moeilijk zijn en snel klaar! Heb jij een idee? Groet Yvonne

Martine op 22-9-2017 - 10:23

Hoi Yvonne, misschien is deze mijn frambozentaart met crumble topping geschikt? Daarvoor hoef je alleen de ingrediënten voor het beslag en de topping te mengen in twee kommen en dan in de taartvorm te doen. Je kunt eventueel ook kleine mini-taartjes maken in cupcakevormpjes of kleine springvormen, maar dan is de baktijd wel korter. https://vegetus.nl/frambozentaart-met-crumble-topping/

Marianne op 5-10-2017 - 10:26

Dag Martine, mag ik een recept in mijn digitale nieuwsbrief opnemen met vermelding? Zou heel fijn zijn! Hartelijke groet, Marianne Janssen-Willems

Martine op 6-10-2017 - 11:45

Hoi Marianne, dat is prima!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.