Lasagne bolognese

18 July 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 40 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 2-3 personen
lasagne bolognese met bechamelsaus, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, zonder kaas

David en ik zijn dol op lasagne. Een paar jaar geleden aten we dat altijd met een dikke laag kaas erbovenop, maar nu we veganistisch eten, vervang ik die door onze favoriete bechamelsaus met edelgist, net zo lekker, zonder koemelk of kaas en ook nog eens goedkoper!

Deze lasagne bevat wat meer groente dan de gemiddelde lasagne bolognese. Wij houden nu eenmaal van veel groenten bij onze maaltijd. In plaats van paprika en courgette kun je eigenlijk zowat iedere willekeurige groente gebruiken die je nog hebt liggen. Bijna alle groentes zijn lekker met tomatensaus! Wil je geen extra groentes in je lasagne? Gebruik dan wat meer sojagehakt en tomaat.

Het gehakt in de bolognesesaus maak ik van sojabrokjes die ik van tevoren even laat wellen in kokend water met een beetje sojasaus voor de hartige smaak. In plaats van water met sojasaus kun je ook een krachtige groentebouillon gebruiken. Als je geen sojabrokjes hebt kun je ook gewoon een pakje kant-en-klaar vegagehakt nemen, dat hoef je dan natuurlijk niet van tevoren te laten wellen.

Ingrediënten

Voor de rode saus

  • 50 g droge sojabrokjes/TVP of een pakje vegagehakt uit de supermarkt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 courgette in stukjes of dunne plakken
  • 1 rode of gele paprika, in stukjes
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1/2 theelepel basilicum
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Voor de witte saus

Bereiding

De rode saus

Doe de sojabrokjes en de sojasaus in een klein pannetje en doe er water bij tot de brokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes op laag vuur koken to de brokjes zacht maar niet papperig zijn. (sla deze stap over als je kant-en-klaar vegagehakt gebruikt).

Verhit olie in een grote pan en bak de groente en de gewelde sojabrokjes of het vegagehakt op middelhoog vuur tot de groente een beetje karamelliseerd is, maar nog niet helemaal zacht. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat het geheel 10 minuten op laat vuur sudderen. Voeg wat water toe als de saus te droog is, of laat hem een beetje inkoken als hij te nat is.

De witte saus

Maak ondertussen de witte saus. Verwarm de olie in een kleine pan en roer de bloem erdoor. Voeg de melk, bouillonpoeder, gistvlokken en nootmuskaat toe en breng al roerend langzaam aan de kook, zodat er een gladde saus ontstaat. Laat de saus terwijl je blijft roeren kort doorkoken en zet dan het vuur uit.

Samenvoegen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kleine ovenschaal en vul deze afwisselend met rode saus, lasagnebladen en witte saus. Eindig met een laag rode en witte saus. Bak de lasagne ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bovenkant van de witte saus goudbruin begint te kleuren en de rode saus bubbelt.

49 Reacties

Mindy (Friedlander) Schaper op 23-7-2012 - 6:24
Looks absolutely succulent. Lasagna is one of our favorite dishes and this looks soooo tempting.
Martine op 23-7-2012 - 7:39
Thanks! :-)
Inge op 26-1-2013 - 19:37
Geweldig! Heb het net gegeten. Een groot succes"
Martine op 26-1-2013 - 20:46
Leuk om te horen! Fijn dat het goed is bevallen.
Luna op 3-11-2013 - 16:23
Ooohhhh dat ziet er heerlijk uit zeg! En helemaal zonder kaas, ongelofelijk. Voor ik 't echt uit ga proberen 1 vraag: kan je dit invriezen? Anders moet ik rekening houden met de porties... Bedankt alvast!
Martine op 3-11-2013 - 19:46
Ja dit kun je invriezen. In de koelkast blijft het trouwens ook wel een dag of drie goed.
Luna op 9-11-2013 - 19:28
Vandaag gemaakt, wat een geweldig recept zeg! Ben er helemaal weg van. Ik heb er nog extra groente aan toegevoegd (blikje maïs). De bechamelsaus met edelgist is een enorm succes. Hoezo: "ik kan niet zonder kaas"? Echt wel dus!! Dank voor het delen, doordat dit zo goed gelukt is heb ik zin om meer te gaan experimenteren. :)
Martine op 9-11-2013 - 20:07
Leuk Luna! Wij maken deze lasagne ook nog regelmatig. De saus is ook lekker over andere ovenschotels en bij groente zoals bloemkool, broccoli of spruitjes. Ik ben benieuwd naar je nieuwe experimenten :-)
Jackie op 15-3-2015 - 17:34
Erg lekkere lasagne! Echt een aanrader! ik ga het zeker vaker maken. Bedankt voor het recept.
Martine op 15-3-2015 - 18:59
Leuk Jackie! Dankjewel voor het compliment.
Suzanne op 17-4-2015 - 12:15
Die lasagnebladen? Zijn dat gewoon die droge bladen? Ik twijfel omdat 25 minuten zo kort lijkt om droge bladen gaar te krijgen?
Martine op 17-4-2015 - 12:37
Ja, gewone lasagnebladen. Als je de saus er warm bij doet is 25 minuten ruimschoots voldoende. Ik heb het al heel vaak gedaan.
Fam de Boer op 21-9-2015 - 15:25
Heerlijk!!!
Angelique op 31-5-2016 - 19:38
Het was heerlijk Martine, moet zeggen dat ik niet anders verwacht had hoor! :-) Bedankt weer!
Martine op 31-5-2016 - 23:13
Fijn Angelique! Jij ook bedankt voor je berichtje.
Wendy Engelman op 29-11-2016 - 17:37
Vingers bij afgelikt! Heerlijk, dankjewel weer!
Nanne op 16-12-2016 - 21:09
Lekkerste lasagne die ik ooit heb gemaakt/geproefd! De witte saus is zoveel beter dan verwacht. Heerlijk recept, bedankt!
Martine op 19-12-2016 - 10:31
Fijn om te horen Nanne!
Judith op 11-1-2017 - 13:29
Ik ga het proberen. Aangezien ik geen zuivel mag is en traditionele lasagne geen optie meer. Ik denk wel dat ik er geraspte wilmersburger over heen doe. Voor het laagje kaas idee.
Martine op 11-1-2017 - 15:02
Leuk Judith! Met een laagje Wilmersburger is het zeker ook lekker.
Nicky op 12-1-2017 - 18:35
Heerlijk! Vandaag gemaakt en vingers bij afgelikt! Lasagne was altijd mijn favoriete comfortfood en deze vegan variant is zelfs nog lekkerder. Bedankt voor het recept!
Martine op 12-1-2017 - 21:40
Fijn om te horen Nicky!
Judith op 16-1-2017 - 21:03
Ik was lui dus ik heb voorgesneden Italiaanse groenten gebruikt. En bovenop plakjes veganistische mozzarella met basilicum en wilmersburger kaas. Je weet dat het goed Is als iedereen het eet. Kinderen en man zijn niet overtuigd van veganistische. Maar dit was op
Martine op 16-1-2017 - 21:54
Fijn Judith! :D
Elise op 7-4-2017 - 21:41
De bechamelsaus doet het ook heel goed als 'normale' witte pastasaus voor over de spaghetti!
Martine op 7-4-2017 - 23:02
Fijn dat je er blij mee bent Elise. Ik gebruik deze saus zelf ook voor allerlei dingen. Op de bloemkool is hij ook lekker.
Francis op 24-4-2017 - 0:00
De eerste vegan lasagne die ik echt lekker vind! Heerlijk comfort food die ook nog eens een berg groente bevat!
Martine op 24-4-2017 - 10:52
Dankjewel Francis! Fijn dat het zo goed in de smaak valt.
Gonny op 29-7-2017 - 19:27
Bedankt voor dit recept! De witte saus is zo verrassend lekker! Al een paar keer de lasagne gemaakt en vandaag de witte saus gebruikt voor op de pizza; tomatensaus eronder, groenten erbovenop, was heerlijk! Deze saus maakt onze overstap naar een veganistisch dieet beslist makkelijker! Dus nogmaals bedankt!
Martine op 31-7-2017 - 9:47
Super leuk om te horen Gonny! Ik heb deze saus inderdaad bedacht toen wij zelf vegan werden, en we zijn ook nog steeds fan.
Monique op 11-9-2017 - 12:45
Zoals andere mensen voor mij ook zeggen: de eerste vegan lasagne die écht lekker is! Ik had in het verleden al wel eerder pogingen gedaan, maar altijd was het net niet wat ik ervan gehoopt had. Deze is helemaal goed; ik had een dubbele portie gemaakt en de schaal was helemaal leeg: ook van mijn 'huisgenoten' (16, 14, 10) mag dit recept blijven!
Martine op 11-9-2017 - 13:03
Wat gaaf om te horen Monique! Super leuk :)
Evelien op 5-10-2017 - 18:44
Zojuist dit recept gemaakt. Wat ontzettend lekker! Ik maakte het met seitangehakt.
Martine op 6-10-2017 - 11:47
Fijn dat het zo lekker was Evelien!
Evelien op 6-11-2017 - 10:37
Deze lasagne wil ik voor een grote groep maken. Kun je dit ook een avond van tevoren al maken of is het dan minder lekker de volgende dag?
Martine op 12-11-2017 - 11:19
Hoi Evelien, je kunt dit inderdaad prima de dag van tevoren assembleren. Ik zou de lasagne wel pas bakken als je hem wilt gaan eten.
Geja op 1-5-2018 - 17:52
Maar die witte saus blijft zo dun! Komt dat goed?
Martine op 11-5-2018 - 15:48
Hoi Geja, als de saus heel dun in kun je er nog wat extra bloem door mengen. Hij dikt wel nog wat in in de oven.
Maureen op 28-5-2018 - 18:50
Wat een heerlijke lasagne! Ik heb lasagnebladen van gele linzen gebruikt. Wat een super recept, bedankt!
Martine op 29-5-2018 - 12:52
Fijn dat het zo goed in de smaak viel Maureen!
Brenda op 13-11-2018 - 21:28
Voor hoeveel personen is het gerecht ongeveer? Hoe grote ovenschaal gebruikte je?
Martine op 14-11-2018 - 10:47
Hoi Brenda, dit recept is voor 2-3 personen (dat staat altijd boven de foto). Ik gebruik een kleine ovenschaal, van ongeveer 20 x 30 cm.
Brenda op 17-11-2018 - 14:48
Sorry over het hoofd gezien. Dankje! Ik ga hem vanavond maken, ben heel benieuwd!
Annemarie op 29-4-2019 - 10:18
Die witte saus is echt lekker!
Martine op 30-4-2019 - 13:43
Thanks Annemarie!
Rietje op 13-5-2020 - 14:12
Lekker! De saus was bij mij ook te dun. Nog extra bloem en daarna maizena toegevoegd. Door de rode saus nog een klein blikje tomatenpuree gedaan. Het uiteindelijke resultaat was prima! Ik ben de laatste tijd heel veel van jouw recepten aan het uitproberen. We zijn zelden teleurgesteld. Dankjewel!!
Martine op 24-8-2020 - 14:08
Fijn dat het toch goed gelukt is Rietje en echt leuk dat je zoveel recepten van de site maakt.
yvonne op 4-3-2021 - 21:27
Het werd een heerlijke schotel! Ik heb er ook mais in gedaan en ipv vega gehakt heb ik tofublokjes meegebakken met de uien. Het was lekker "sappig", smeuiig. Hopelijk blijft de andere helft voor morgen ook nog sappig en trekt het vannacht niet helemaal in. Jouw recepten, vaak leuk aangevuld door de reviews, lukken mij heel goed. thnXXX!
Petra op 29-3-2023 - 15:36
Na 7 jaar nog steeds ons favoriete gerecht. Super lekker!

Schrijf een reactie