Gembercake

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , ,
Voor: één cake met 15 plakjes

Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.

Ingredienten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen (250 gram) bloem of gebuild tarwemeel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie
  • 1 kop (200 gram) suiker
  • 1 1/4 kop (300 ml) sinaasappelsap of plantenmelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bloem, specerijen, zout en bakpoeder in een grote kom. Meng de suiker en olie in een kleine kom en roer daarna de melk erdoor. Doe het natte mengsel bij het droge en roer tot al het droge materiaal opgenomen is, schraap vooral even goed over de bodem van de kom.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 40 minuten. Steek een prikker of mesje in het midden van de cake, als die er min of meer schoon uitkomt is de cake goed. Laat even afkoelen, zowel warm als koud is ie erg lekker.

15 Reacties

Inez
28-2-2015

Ik ben de eerste die hierop reageert zie ik... Prima cake! Lekkere substantie. Ik ga snel die andere cakes eens uitproberen.

Martine
28-2-2015

Leuk! Dit is al een ouwetje, toen kregen we nog niet zo veel reacties. :-) Ik maak deze cake ook nog regelmatig. Als je deze lekker vind zal de sinaasappelcake je vast ook goed bevallen.

Annemarie
20-6-2015

Ik heb deze cake gemaakt en hij was lekker maar nogal vettig. Hij was ook veel donkerder dan op de foto. Ik had er nog wat gesnipperde gember op siroop door gedaan. Misschien was dat de reden.

Martine
21-6-2015

Hmm, te donker gebeurt vooral als je oven te heet is. Misschien de moeite waard om bij Blokker een oventhermometer te kopen, zodat je kunt checken of je oven de juiste temperatuur aangeeft.

Annemarie
21-6-2015

Ja, met precies die thermometer heb ik de temperatuur gecontroleerd. Ik had de oven al bewust op 175º gezet. Ik heb hem wel 10 minuten langer erin gehouden omdat hij niet gaar wilde worden en er toen ook een bakmatje overheen gelegd en een richeltje lager, om verder verbranden te voorkomen. Ik denk toch dat die 3 volle eetlepels gembersnippers met aanhangende stroop (zakte natuurlijk grotendeels naar de bodem) het garen aan de onderkant hebben vertraagd. Zal hem zeker nog eens maken, maar dan met margarine ipv olie (losgeklopt met de suiker).

Martine
22-6-2015

Hmm, dat is vreemd. Ik heb nooit dit soort problemen met deze cake. Misschien was het beslag wat te vochtig door het vocht van de gembersnippers, hoewel ik eigenlijk niet denk dat dat nou zo veel verschil maakt. Je zou kunnen proberen om de cake vanaf het begin wat lager in de oven te zetten.

Annemarie
23-6-2015

Ja dat is ook een idee. De cake was lekker genoeg om het allemaal uit te gaan proberen. Bedankt voor dit recept.

Patricia Aerts
12-7-2015

Vandaag dit recept gemaakt. Hij was echt lekker zeg! Deze cake is echt geschikt om aan niet-veganisten voor te zetten op het werk met mijn verjaardag vind ik :D!

Martine
14-7-2015

Fijn dat het zo goed bevallen is Patricia!

Fonda
17-12-2015

Beste Martine, Ik heb de sinaasappelcake gemaakt en het is gelukt en erg lekker. Wat een lekkere recepten allemaal. Ik hen een vriendin die veganist is en zij is dolblij als zij bij mij die lekkere cakes krijgt. Maar mijn andere vriendinnen vinden de cake ook lekker. De andere recepten heb ik ook al klaargemaakt. En ze zijn goed gelukt. Dank je wel.

Martine
17-12-2015

Dat vind ik echt super leuk om te horen Fonda, dankjewel! Heel lief dat je vegan cake maakt voor je vriendin, en fijn dat andere mensen het ook lekker vinden.

Inge
16-1-2019

Hai! Kan ik deze cake ook met gesmolten kokosolie maken? Ik heb alleen dat en extra vierde olijfolie in huis.

Martine
16-1-2019

Hoi Inge, ja dat kan. Je zou ook een mix van kokosolie en olijfolie kunnen doen. Olijfolie vind ik verrassend lekker in cake, maar met pure extra vierge is de smaak misschien iets te sterk.

Inez
22-11-2019

Deze cake is ook lekker met bruine basterdsuiker en koekkruiden, in een springvorm van 24 cm. Erbovenop een mix van geschaafde amandelen/wat bruine suiker/koekkruiden. Lekker in deze sinterklaastijd.

Martine
13-12-2019

Leuke tips Inez! Jouw variatie op het recept lijkt me super lekker.

Schrijf een reactie