Vegan roerbakschotel, basisrecept

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Vegan roerbakschotel met tofu

Ik bedacht dat er nog geen super simpel roerbakgerecht op de site stond. Bij deze dus een fijn basisrecept voor roerbakken, waar je zelf lekker op kunt variëren. Vervang de tofu bijvoorbeeld door vegan kipstukjes of kikkererwten, kies andere groente (spitskool, broccoli, prei, wortel etc.) en wissel af met de sauzen. Dit gerecht kan in een half uurtje op tafel staan.

Ik gebruik hier mijn favoriete manier om tofu te bereiden. Je doet de tofu gewoon kaal in de pan, hij hoeft niet van tevoren te marineren. Eenmaal knapperig gebakken absorbeert de tofu een deel van de saus, zodat het lekker chewy en smaakvol wordt. Super snel en simpel.

Met dit recept maak je eten voor 4 personen. Het is ook opgewarmd lekker, dus ondanks dat David en ik met z'n tweetjes zijn, maak ik meestal de volle hoeveelheid, zodat we er later in de week nog een keer van kunnen eten. Om het jezelf extra makkelijk te maken kun je ook een kilo voorgesneden roerbakgroente gebruiken in plaats van de ui, paprika, champignons en paksoi.

Ingrediënten

  • 200-300 gram (volkoren) noodles of rijst
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram tofu, in blokjes
  • 1 ui of prei, gesnipperd
  • 1 rode of gele paprika, in reepjes
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 struik paksoi, in reepjes
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 3-4 eetlepels ketjap, hoisin of een andere roerbaksaus
  • 1 theelepel sambal oelek (optioneel, als je van pittig houdt)
  • 1 eetlepel maizena, gemengd met 150-200 ml water (optioneel, voor een gebonden saus)
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes (optioneel)

Bereiding

Breng water met zout aan de kook in een pan en bereid de noodles of rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit in je grootste koekenpan 2 eetlepels olie op hoog vuur en bak de tofu aan alle kanten goudbruin en knapperig. Haal de tofu uit de pan en zet apart.

Verhit de overgebleven eetlepel olie en roerbak de ui en paprika op hoog vuur tot de ui glazig begint te worden. Doe de champignons, paksoi en knoflook erbij en roerbak nog wat langer tot deze groentes beetgaar zijn.

Draai het vuur omlaag. Doe de gebakken tofu terug in de pan en verdeel de roerbaksaus en eventueel sambal erover. Schep het groentemengsel goed om, zodat alles bedekt raakt met een dun laagje saus.

Als je wilt kun je nu in een kommetje de maizena oplossen in koud water en dit in de pan gieten om even mee te warmen. Je krijgt dan een mooie gebonden saus, zoals bij Chinese restaurants. Zonder dit extra sausje is het echter ook lekker.

Verdeel de noodles of rijst over vier borden met de gebakken groente en tofu. Strooi er eventueel nog wat sesamzaadjes over en serveer.

2 Reacties

yvonne op 31-1-2019 - 1:15

wat grappig deze synchroniciteit: gisteren (30/1) heb ik het nog zo ongeveer gemaakt, nu lees ik je recept! het is lekker makkelijk en heerlijk! Ik had ui, knof, snijboontjes, paprika, witlof en paksoy gewokt in sesamolie. Zo allemaal restjes opgemaakt. Nasi, over van de vorige week, uit de vriezer erbij. (Die geroosterde sesamzaadjes erover ga ik volgende keer eens proberen.) Emping Melindjo en owja, toch maar ook een pindasausje erbij! Klein rijsttafeltje! Volgende keer ga ik je hummus plaattaart uitproberen, uitgeprint...

Martine op 31-1-2019 - 11:15

Leuk Yvonne, jouw versie lijkt me ook heel lekker!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.