De simpelste pannenkoeken

door onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Maakt 8 à 9 pannenkoeken
Pannenkoeken, veganistisch, zonder melk, zonder ei

We hebben al een recept voor luxe pannenkoeken met kastanjemeel op de site, maar het leek me fijn om daarnaast een heel eenvoudig recept te hebben. De ingrediënten voor deze veganistische pannenkoeken vind je denk ik in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk bij de hand hebt. Edit: als dit recept voor jou niet goed werkt, probeer dan eens mijn nieuwe recept voor pannenkoeken met kikkererwtenmeel.

Nu vraag je je natuurlijk af of pannenkoeken zonder melk(vervanger) en ei(vervanger) wel lekker kunnen zijn. Het antwoord is ja! Ik vind de smaak en textuur wel ietsje beter met een beetje sojamelk, dus dat heb ik in het recept als optie gegeven. Het is ook lekkerder om de pannenkoeken in plantaardige margarine te bakken dan in olie, maar zelfs als je alleen meel, water en zonnebloemolie hebt, kun je heel smakelijke pannenkoeken bakken, al blijven ze dan wel wat lichter van kleur. Beleg de pannenkoeken lekker met stroop, bruine suiker of jam, en je merkt het verschil nauwelijks.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

De het meel, water, sojamelk, olie en zout in een kom en roer met een garde tot een glad beslag (kleine klontjes zijn niet erg). Voeg eventueel een beetje extra water toe om het beslag wat dunner te maken. Als het goed vloeibaar is, kun je makkelijker lekker dunne pannenkoeken bakken.

Verhit een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) op hoog vuur tot hij goed heet is. Giet er een scheutje bakmargarine of olie in en laat die goed door de pan lopen, zodat de hele bodem bedekt is met een beetje olie.

Giet nu met een grote pollepel het beslag in de pan. Houdt de pan een beetje schuin en draai hem rustig rond, zodat het beslag in een dunne laag uitloopt over de bodem. Als de pannenkoek toch nog te dik is, doe dan de volgende keer iets minder beslag in de pan en verdun het beslag eventueel met een scheutje water als het niet goed uitloopt. Laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant is gestold en de onderkant goudbruin is (als je in olie bakt kan dit even duren, dus wees geduldig). Draai de pannenkoek om met een spatel en laat ook deze kant bakken tot er bruine spikkels op komen.

Herhaal deze handelingen met de rest van het beslag. Afhankelijk van de kwaliteit van je pan is het misschien niet nodig om voor elke pannenkoek nieuwe margarine of olie te gebruiken. Houdt de pannenkoeken eventueel warm in de oven, of op een bord dat op een pan kokend water staat.

Variaties

  • Appelpannenkoeken: Voeg een halve theelepel kaneel en 3 eetlepels suiker toe aan het beslag. Schil twee appels en snijd ze in dunne partjes. Giet het beslag in de pan (maak de pannenkoeken eventueel ietsje dikker dan normaal) en leg er vlug wat appelschijfjes op voordat het beslag stolt. Bak de pannenkoek op de gebruikelijke manier, maar pas op dat de appel er bij het omdraaien niet afvalt.
  • Kaaspannenkoeken: Voeg 4 eetlepels edelgist vlokken en 1/2 theelepel extra zout toe aan het beslag. De kaaspanennenkoeken branden vlug aan, dus draai ze snel om.

52 Reacties

Danielle
19-2-2013

Ik krijg spontaan trek in pannenkoeken, op mijn vrije dag deze week maar even aan de slag. Zelf gebruik ik altijd No-Egg erin, maar dat is dus helemaal niet nodig? Ziet er iig heerlijk uit.. groetjes Danielle

Martine
19-2-2013

Zonder No-Egg of andere ei-vervanger gaat het inderdaad ook prima. Ik ben benieuwd of je verschil proeft!

Madina
22-10-2013

Wist nog nooit dat dit mogelijk was!!! GEWELDIG

Martine
22-10-2013

Ja fijn hè. Al die eieren zijn echt nergens voor nodig ;-)

Nigina
22-10-2013

Ehmm... net uitgeprobeerd, helft van het beslag weggegooid. Je proeft het verschil wel, hij valt heel makkelijk uitelkaar (bij het omdraaien al). Maar ik snap het wel zonder ei en melk. Ben er eigenlijk best wel tevreden over, maar kinderen lussen dit echt niet! Veel succes met uitproberen! groetjess

Martine
22-10-2013

Hoi Nigina, Jammer dat het niet gelukt is! Ik hoor wel eens vaker dat mensen problemen hebben met het ballen van pannenkoeken zonder ei, maar ik bak mijn pannenkoeken heel vaak zo en bij mij gaat het altijd goed en er zijn ook veel andere mensen die op deze manier pannenkoeken bakken. Het is misschien wat lastiger dan pannenkoeken met ei, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt verleer je het nooit meer.

Algemene tips voor goede pannenkoeken:

Neem een goede anti-aanbakpan met een dikke bodem, een goed ingebrande gietijzeren pan of gebruik een ruime hoeveelheid olie/margarine om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de pan kleven. Doe indien nodig voor iedere pannenkoek een beetje nieuwe olie/margarine in de pan.

Neem de tijd en laat de pan goed heet worden voor je het beslag erin doet. Goed voorverwarmen duurt langer dan je verwacht. Als je denkt dat de pan goed voorgewarmd is, kun je rustig nog even wachten om hem nog beter op temperatuur te laten komen, dan weet je zeker dat het goed is. Ik bak pannenkoeken altijd op behoorlijk hoog vuur.

Doe niet te veel beslag in de pan, ongeveer een derde tot de helft van de bodem moet bedekt zijn, en dan kun je daarna het beslag laten uitlopen om de rest van de bodem te bedekken. Zo krijg je een mooie dunne pannenkoek die snel gaar is.

Draai de pannenkoek niet te vroeg om. Pannenkoeken zonder ei doen er iets langer over om goed gaar te worden. Laat de pannenkoek in ieder geval met rust tot hij bovenop helemaal droog is en dan til met een spatel de rand op om te kijken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant mooi goudbruin is kun je de pannenkoek indien nodig voorzichtig losmaken met de spatel en dan omdraaien om de andere kant te bakken.

Hopelijk lukt het met deze extra instructies wel om mooie pannenkoeken te bakken. Oefening baart kunst. Succes!

willeke
26-10-2013

Ik voeg 1 theelepel bakpoeder toe aan het beslag, dan worden ze luchtiger en makkelijker om te draaien. Het kan ook helpen om het beslag even in de koelkast te laten rusten, de gluten komen dan tot rust en zorgt voor een iets steviger beslag.

Martine
26-10-2013

Dankjewel voor de tips Willeke. Zelf vind ik het eigenlijk helemaal niet handig om bakpoeder in mijn pannenkoeken te hebben, maar prima als het voor jou goed werkt!

Jose
28-12-2013

Heb deze pannenkoeken vanavond gebakken, heerlijk! Volgens de kinderen net zo lekker als ''gewone" pannenkoeken. Geen enkel probleem gehad met aanbakken oid.

Martine
29-12-2013

Fijn om te horen Jose! Bij mij lukken ze ook altijd en we vinden ze inderdaad heel lekker. Dankjewel voor de feedback.

Lotte
19-1-2014

Duurt helemaal niet lang om het beslag te maken. Ik heb de sojamelk vervangen door spuitwater. Had enkel zelfrijzend meel in voorraad, maar is ook gelukt. Zou er geen zout meer aan toevoegen volgende keer. Het bakken duurde wel lang, ook met sojaboter. Lekker zowel met zoet als zout beleg.

Martine
20-1-2014

Klopt Lotte, deze pannenkoeken moeten vrij lang bakken. Fijn dat ze wel goed gelukt zijn!

Sas
29-1-2014

Ei is niks anders dan een emulgator, en alleen maar omdat er lecithine in zit. In zonnebloem olie, soja en mais zit ook lecithine en zijn uitstekende vervangers. Ik zou dus minder water gebruiken en wat meer sojamelk en zonnebloem olie als het niet lukt.

Martine
29-1-2014

Ik weet niet of het aan de lecithine ligt. De gluten in de pannenkoeken doen op zich genoeg voor de binding, een emulgator is niet per se nodig. Pannenkoeken met ei (of sojamelk en/of kikkererwtenmeel) worden wel eerder gaar. Ik heb zelf het idee dat dit door het hogere percentage eiwit komt. Pannenkoeken zonder ei moet je meestal wat langer bakken en op een hogere temperatuur.

anoniempje
15-2-2014

Ik vind ze even lekker als normale pannenkoeken.

Joker
19-9-2014

Als je er wat bier bij gooit, vallen ze niet uit elkaar en smaakt het prima. (Niet te veel uiteraard, ik doe het op gevoel.)

Martine
19-9-2014

Dankjewel voor de tip Joker :-) Ik heb sowieso eigenlijk nooit last van uit elkaar vallende pannenkoeken, maar het lijkt me wel heel lekker om er bier door te doen.

Ana
2-8-2015

Super bedankt voor de recept! Ik heb wat aangepast (koemelk ipv soja melk, volkoren tarwebloem en bakpoeder) omdat ik zocht pannekoeken zonder ei. Super lekker! Net zo snel gebakken als de pannekoeken met ei en net zo lekker! Ik hou van dikke pannekoeken. Dus ik heb ook meer bloem erin gedaan.

Renske
14-3-2016

Ze zijn goed gelukt en lekker! Ze zijn wel droger dan gewone pannekoeken. Het beslag was bij mij veel te dun, dus in de reacties hier gekeken en wat zelfrijzendbakmeel toegevoegd tot de gewenste dikte. Je moet ze lang bakken en heel dun maken anders worden ze niet gaar. Over het algemeen:Geslaagd!

Janneke
6-5-2016

Zal ze eens proberen. Had eivervanger uit een pakje geprobeerd maar dan blijft de boel aan de koekepan plakken en dat de bovenkant niet wil garen. Niet dat ik nou vegetarier ben maar ik kan niet goed tegen eieren.

Martine
6-5-2016

Hoi Janneke, probeer anders ook eens mijn recept voor pannenkoeken met kikkererwtenmeel. Daar staat ook nog wat meer uitleg bij over pannenkoeken bakken zonder ei. https://vegetus.nl/vegan-pannenkoeken-met-kikkererwtenmeel/

corina
19-9-2016

Heb ze gisteren gemaakt maar heb extra ingredient bij gevoegd : gesuikerde gocondenseerde melk......ze waren verrukkelijk echt heel erg lekker....ga straks maken zoals hier alleen wel met een zakje vanille suiker denk ik

Martine
19-9-2016

Oeh, dat klinkt heel lekker Corina. Echte luxe pannenkoeken :)

sharita
5-11-2016

Goedemiddag ik ben op zoek naar een recept zonder MELK...ik wil wel gewoon graag ei gebruiken. Moet ik dan ipv koemelk, water of sojamelk gebruiken en dan ipv olie de eieren? Ik goop dat iemand me hiermee kan helpen ik zou ze zo graag zelf willen maken voor de kids...

Martine
7-11-2016

Hoi Sharita, als je pannenkoeken zonder melk wilt maken kun je het beste een traditioneel pannenkoeken recept volgen en dan de melk vervangen door water of sojamelk. Als je aan dit recept eieren toevoegt weet ik niet precies wat er gebeurt. Maar probeer het ook eens zonder ei als je wilt, de pannenkoeken worden echt net zo lekker.

Trees Brouwer
23-2-2017

Eenvoudig recept , ben ik blij mee . ik zou ook kokosmelk en - melk gebruiken. Graag reacties.

Martine
23-2-2017

Hoi Trees, ik begrijp je vraag niet helemaal. Je kunt deze pannenkoeken ook met kokosmelk maken als je wilt. Ze krijgen dan wel een kokossmaak.

Stéphanie B.
24-3-2017

Dank je wel voor dit fantastisch recept! Ik heb het zonet gemaakt en ze proeven echt exact zoals ik het zou wensen!

Martine
24-3-2017

Fijn om te horen Stephanie!

Bart
27-3-2017

Bedankt voor het recept en alle toelichting om erop te variëren! Ik was een tijd terug bezig met melkvrije varianten proberen, maar had nooit gedacht dat zonder eieren ook prima kan! Ik ben nu aan het experimenteren met mijn nieuwe pannekoekenpan, en dat bevalt prima. Ook mijn complimenten voor alle rustige en aardige reacties naar mensen die schijnbaar volledig ongevoelig allerlei niet-veganistische variaties aandragen in deze reacties!

Martine
28-3-2017

Hoi Bart, Fijn dat je er blij mee bent. Veel plezier met experimenteren!

Frederique Baas
19-8-2017

Hier was ik naar op zoek! Ze lukken geweldig :-) heb er zelf wat vanillepoeder doorheen gedaan en belegd met zelfgemaakte chai jam (frambozen + chai + agave) en kokos. Een geweldig begin van het weekend.

Martine
19-8-2017

Fijn Frederique, klinkt heerlijk!

Marjolein
24-10-2017

Ik maak ze altijd met sojamelk en goedkope pannenkoekenmix. Werkt prima. Je moet alleen even de juiste verhouding vinden, niet te dik en niet te dun.

Beila
3-7-2018

Heerlijk! Persoonlijk heb ik bij het recept nog kaneel suiker bij het beslag ingedaan, en dat was een heerlijke toevoeging. Goed recept.

Martine
4-7-2018

Leuk Beila! Lijkt me heel lekker met kaneel en suiker.

Beila
3-7-2018

Goed recept, heb er zelf kaneelsuiker in gedaan, het viel me wel op dat het beslag erg stijf was, heeft iemand tips hiervoor? Voor de rest vielen ze wat zwaar, maar erg lekker!

Martine
4-7-2018

Hoi Beila! Lijkt me heel lekker met kaneel en suiker. Als je extra droge stof toevoegt (zoals suiker), heb je ook wat meer water of plantenmelk nodig. Met meer vocht wordt het beslag dunner en dan zijn de pannenkoeken vanzelf ook minder zwaar. Eventueel kun je er ook nog wat bakpoeder in doen als je van luchtige pannenkoeken houdt.

Tanja
1-10-2018

Ik ben je voor eeuwig dankbaar! Ik eet nu al 8 maanden vegan en probeerde al meerdere pannekoek recepten en dit is de eerste die lukte. Dus eindelijk nog eens een lekkere pannekoek gegeten en dat smaakte goed na 8 maanden. Ik heb geen moeite om vegan te eten, maar heel soms kan je toch opeens zo'n zin hebben in iets...nu ga ik eens zoeken of je misschien een lekker vegan gebak hebt op je website :o) Groetjes, Tanj.

Martine
3-10-2018

Aaah, dat vind ik echt super om te horen Tanja. Fijn dat dit recept wel lukte! Ik heb ook allerlei recepten voor cakes, taarten en ander gebak op de website staan. Misschien is de vegan ei-vervanger workshop die ik in november in Eindhoven geef ook wat voor jou?

Pieter
6-12-2018

Iets veganistisch maken met alleen sojameel en water, kan dat ook?

Martine
6-12-2018

Hoi Pieter, ik heb niet zulke goede ervaringen met pannenkoeken van sojameel. Je kunt het eens proberen om te kijken wat er gebeurt, maar bij mij stollen ze niet goed.

Arie
13-5-2019

Ah! Wat een fijn recept en goede verdiepende discussie eronder. Ik bak al mijn hele leven pannenkoeken zonder (koe)melk want ik ben daar mega-allergisch voor. Ik kan uit honderden ervaringen zeggen dat het inderdaad prima zonder melk en ei kan. Ik heb zelfs eens een proeftest gedaan met ruim 50 kinderen, er kon geen enkele zonder fouten het verschil proeven. (Goede kwaliteit bloem maakt overigens wel een groot verschil in bak-gemak, niet-uit-elkaar-vallen en smaak is mijn ervaring) Nog een oud-Hollandse tip: Voeg pakweg 10-20% boekweit meel toe. Super lekker!

Martine
13-5-2019

Leuk om te horen Arie! Met boekweitmeel is inderdaad lekker. Ik doe er ook graag wat kikkererwtenmeel door, voor meer proteïne en een mooie kleur.

hanne
14-8-2019

Omdat mijn jongste van 14 maanden niet alleen aan (koe) melk en soja allergisch is, maar ook voor weinig verhit (kippen) ei ga ik voor haar (en mezelf ivm borstvoeding) deze eens proberen met extra water. Ben heel benieuwd naar de smaak. Hopelijk geen klachten na het eten van deze pannenkoeken.

Martine
19-8-2019

Hoi Hanne, ik hoop dat dit recept goed bevallen is! Je zou ook mijn pannenkoeken met een deel kikkererwtenmeel nog kunnen proberen. Die lijken qua smaak en kleur nog wat meer op pannenkoeken met ei. Succes met de allergie van je kindje! Ik kan me voorstellen dat het een heel gedoe is om op zo veel dingen te moeten letten.

Laura
18-1-2020

Hou Martine, Zojuist voor de tiende (?) keer dit recept gemaakt, en nu toch maar eens een reactie achterlaten om je te bedanken voor het recept! Ze worden heerlijk en lekker dun. Bij mij zijn ze eigenlijk juist heel snel gaar, maar vandaag heb ik ze dan ook op behoorlijk hoge temperatuur gebakken. Top! meestal wel wat meer sojamelk en minder water om ze wat voedzamer te maken. Ik heb ze ook al eens gemaakt voor niet-veganisten. Iedereen vond ze heerlijk!

Martine
19-1-2020

Wat leuk om te horen Laura! Fijn dat dit recept zo goed bevalt.

Marlijn de Vreede
16-8-2020

Hoi Martine, ik eet glutenvrij en histamine-arm. Daarom kan ik geen bloem gebruiken en geen eieren. Vanmorgen heb ik geprobeerd deze pannenkoeken te maken, maar toen ik eenmaal het beslag in de pan had, wou het niet binden....het bleef 1 losse bende. Ik heb wijnsteenbakpoeder gebruikt ipv bakpoeder. Zou dat een oorzaak kunnen zijn? Daarbij kikkererwtenmeel ipv bloem en voor de rest alles hetzelfde. Enig idee hoe ik goede pannenkoeken krijg? Ik zou het ook met kokosmeel en of kokosmelk kunnen proberen is gezegd, maar weet je toevallig de exacte verhoudingen hiervoor? Het zou voor mij nuttig zijn als ontbijt, omdat ik niks anders hiervoor in de plaats kan eten. Bedankt. groet, Marlijn de Vreede

Martine
24-8-2020

Hoi Marlijn, van kikkererwtenmeel kun je ook pannenkoeken bakken, maar die lijken dan wel wat meer op een brosse omelet dan een traditionele pannenkoek. Ik weet niet zeker waarom ze bij jou niet wilden binden. Misschien eens proberen om het bakpoeder weg te laten? Pannenkoeken zonder ei moeten meestal ook wat langer bakken voor je ze om kunt draaien. Kokosmeel is meestal niet zo'n succes in recepten zonder ei. Misschien is mijn recept voor glutenvrije pannenkoeken ook geschikt voor jou? https://vegetus.nl/glutenvrije-pannenkoeken/

Victoria
23-8-2020

Ik ben gek op pannenkoeken! Ik bak al jaren een of twee keer in de week voor de lunch wraps/pannenkoeken van havermout- en boekweitmeel. Ik maal een beker havermout tot meel en doe er een 1/2 beker boekweitmeel bij. Water erbij tot het de dikte van beslag heeft. Ik laat het een half uurtje staan en dan wordt het altijd nog wat dikker. Nog even goed roeren en eventueel nog iets water erbij. Ik bak er dunne wraps/pannenkoeken van. Ze vallen nooit uit elkaar. Ik heb wel een heel goede koekenpan waar zelfs geen vet in hoeft. We hebben er dan drie per persoon. Een met pindakaas, sambal en komkommer of pindakaas (of tahin) met wortel en kerrie, een met appelstroop en banaan en een met jam. Zo maak ik ze elke week in ieder geval een keer. Als ik ze nog een keer maak dan varieer ik met sla en gebakken groente, peulvruchten of hummus bijvoorbeeld, zelfgemaakte chocoladepasta enz. Mijn lief was nooit zo'n grote pannenkoekenliefhebber als ik maar nu is hij er verslaafd aan. :-)

Martine
24-8-2020

Klinkt goed Victoria! Dankjewel voor het delen.

Schrijf een reactie