De simpelste pannenkoeken

13 February 2013 onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten
Voor: Maakt 8 à 9 pannenkoeken
Pannenkoeken, veganistisch, zonder melk, zonder ei

We hebben al een recept voor luxe pannenkoeken met kastanjemeel op de site, maar het leek me fijn om daarnaast een heel eenvoudig recept te hebben. De ingrediënten voor deze veganistische pannenkoeken vind je denk ik in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk bij de hand hebt. Edit: als dit recept voor jou niet goed werkt, probeer dan eens mijn nieuwe recept voor pannenkoeken met kikkererwtenmeel.

Nu vraag je je natuurlijk af of pannenkoeken zonder melk(vervanger) en ei(vervanger) wel lekker kunnen zijn. Het antwoord is ja! Ik vind de smaak en textuur wel ietsje beter met een beetje sojamelk, dus dat heb ik in het recept als optie gegeven. Het is ook lekkerder om de pannenkoeken in plantaardige margarine te bakken dan in olie, maar zelfs als je alleen meel, water en zonnebloemolie hebt, kun je heel smakelijke pannenkoeken bakken, al blijven ze dan wel wat lichter van kleur. Beleg de pannenkoeken lekker met stroop, bruine suiker of jam, en je merkt het verschil nauwelijks.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

De het meel, water, sojamelk, olie en zout in een kom en roer met een garde tot een glad beslag (kleine klontjes zijn niet erg). Voeg eventueel een beetje extra water toe om het beslag wat dunner te maken. Als het goed vloeibaar is, kun je makkelijker lekker dunne pannenkoeken bakken.

Verhit een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) op hoog vuur tot hij goed heet is. Giet er een scheutje bakmargarine of olie in en laat die goed door de pan lopen, zodat de hele bodem bedekt is met een beetje olie.

Giet nu met een grote pollepel het beslag in de pan. Houdt de pan een beetje schuin en draai hem rustig rond, zodat het beslag in een dunne laag uitloopt over de bodem. Als de pannenkoek toch nog te dik is, doe dan de volgende keer iets minder beslag in de pan en verdun het beslag eventueel met een scheutje water als het niet goed uitloopt. Laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant is gestold en de onderkant goudbruin is (als je in olie bakt kan dit even duren, dus wees geduldig). Draai de pannenkoek om met een spatel en laat ook deze kant bakken tot er bruine spikkels op komen.

Herhaal deze handelingen met de rest van het beslag. Afhankelijk van de kwaliteit van je pan is het misschien niet nodig om voor elke pannenkoek nieuwe margarine of olie te gebruiken. Houdt de pannenkoeken eventueel warm in de oven, of op een bord dat op een pan kokend water staat.

Variaties

  • Appelpannenkoeken: Voeg een halve theelepel kaneel en 3 eetlepels suiker toe aan het beslag. Schil twee appels en snijd ze in dunne partjes. Giet het beslag in de pan (maak de pannenkoeken eventueel ietsje dikker dan normaal) en leg er vlug wat appelschijfjes op voordat het beslag stolt. Bak de pannenkoek op de gebruikelijke manier, maar pas op dat de appel er bij het omdraaien niet afvalt.
  • Kaaspannenkoeken: Voeg 4 eetlepels edelgist vlokken en 1/2 theelepel extra zout toe aan het beslag. De kaaspanennenkoeken branden vlug aan, dus draai ze snel om.

55 Reacties

Danielle op 19-2-2013 - 21:56
Ik krijg spontaan trek in pannenkoeken, op mijn vrije dag deze week maar even aan de slag. Zelf gebruik ik altijd No-Egg erin, maar dat is dus helemaal niet nodig? Ziet er iig heerlijk uit.. groetjes Danielle
Martine op 19-2-2013 - 22:39
Zonder No-Egg of andere ei-vervanger gaat het inderdaad ook prima. Ik ben benieuwd of je verschil proeft!
Madina op 22-10-2013 - 14:53
Wist nog nooit dat dit mogelijk was!!! GEWELDIG
Martine op 22-10-2013 - 14:57
Ja fijn hè. Al die eieren zijn echt nergens voor nodig ;-)
Nigina op 22-10-2013 - 15:03
Ehmm... net uitgeprobeerd, helft van het beslag weggegooid. Je proeft het verschil wel, hij valt heel makkelijk uitelkaar (bij het omdraaien al). Maar ik snap het wel zonder ei en melk. Ben er eigenlijk best wel tevreden over, maar kinderen lussen dit echt niet! Veel succes met uitproberen! groetjess
Martine op 22-10-2013 - 15:13

Hoi Nigina, Jammer dat het niet gelukt is! Ik hoor wel eens vaker dat mensen problemen hebben met het ballen van pannenkoeken zonder ei, maar ik bak mijn pannenkoeken heel vaak zo en bij mij gaat het altijd goed en er zijn ook veel andere mensen die op deze manier pannenkoeken bakken. Het is misschien wat lastiger dan pannenkoeken met ei, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt verleer je het nooit meer.

Algemene tips voor goede pannenkoeken:

Neem een goede anti-aanbakpan met een dikke bodem, een goed ingebrande gietijzeren pan of gebruik een ruime hoeveelheid olie/margarine om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de pan kleven. Doe indien nodig voor iedere pannenkoek een beetje nieuwe olie/margarine in de pan.

Neem de tijd en laat de pan goed heet worden voor je het beslag erin doet. Goed voorverwarmen duurt langer dan je verwacht. Als je denkt dat de pan goed voorgewarmd is, kun je rustig nog even wachten om hem nog beter op temperatuur te laten komen, dan weet je zeker dat het goed is. Ik bak pannenkoeken altijd op behoorlijk hoog vuur.

Doe niet te veel beslag in de pan, ongeveer een derde tot de helft van de bodem moet bedekt zijn, en dan kun je daarna het beslag laten uitlopen om de rest van de bodem te bedekken. Zo krijg je een mooie dunne pannenkoek die snel gaar is.

Draai de pannenkoek niet te vroeg om. Pannenkoeken zonder ei doen er iets langer over om goed gaar te worden. Laat de pannenkoek in ieder geval met rust tot hij bovenop helemaal droog is en dan til met een spatel de rand op om te kijken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant mooi goudbruin is kun je de pannenkoek indien nodig voorzichtig losmaken met de spatel en dan omdraaien om de andere kant te bakken.

Hopelijk lukt het met deze extra instructies wel om mooie pannenkoeken te bakken. Oefening baart kunst. Succes!

willeke op 26-10-2013 - 11:54
Ik voeg 1 theelepel bakpoeder toe aan het beslag, dan worden ze luchtiger en makkelijker om te draaien. Het kan ook helpen om het beslag even in de koelkast te laten rusten, de gluten komen dan tot rust en zorgt voor een iets steviger beslag.
Martine op 26-10-2013 - 12:55
Dankjewel voor de tips Willeke. Zelf vind ik het eigenlijk helemaal niet handig om bakpoeder in mijn pannenkoeken te hebben, maar prima als het voor jou goed werkt!
Jose op 28-12-2013 - 22:53
Heb deze pannenkoeken vanavond gebakken, heerlijk! Volgens de kinderen net zo lekker als ''gewone" pannenkoeken. Geen enkel probleem gehad met aanbakken oid.
Martine op 29-12-2013 - 11:11
Fijn om te horen Jose! Bij mij lukken ze ook altijd en we vinden ze inderdaad heel lekker. Dankjewel voor de feedback.
Lotte op 19-1-2014 - 12:17
Duurt helemaal niet lang om het beslag te maken. Ik heb de sojamelk vervangen door spuitwater. Had enkel zelfrijzend meel in voorraad, maar is ook gelukt. Zou er geen zout meer aan toevoegen volgende keer. Het bakken duurde wel lang, ook met sojaboter. Lekker zowel met zoet als zout beleg.
Martine op 20-1-2014 - 17:24
Klopt Lotte, deze pannenkoeken moeten vrij lang bakken. Fijn dat ze wel goed gelukt zijn!
Sas op 29-1-2014 - 7:48
Ei is niks anders dan een emulgator, en alleen maar omdat er lecithine in zit. In zonnebloem olie, soja en mais zit ook lecithine en zijn uitstekende vervangers. Ik zou dus minder water gebruiken en wat meer sojamelk en zonnebloem olie als het niet lukt.
Martine op 29-1-2014 - 10:51
Ik weet niet of het aan de lecithine ligt. De gluten in de pannenkoeken doen op zich genoeg voor de binding, een emulgator is niet per se nodig. Pannenkoeken met ei (of sojamelk en/of kikkererwtenmeel) worden wel eerder gaar. Ik heb zelf het idee dat dit door het hogere percentage eiwit komt. Pannenkoeken zonder ei moet je meestal wat langer bakken en op een hogere temperatuur.
anoniempje op 15-2-2014 - 11:00
Ik vind ze even lekker als normale pannenkoeken.
Joker op 19-9-2014 - 13:04
Als je er wat bier bij gooit, vallen ze niet uit elkaar en smaakt het prima. (Niet te veel uiteraard, ik doe het op gevoel.)
Martine op 19-9-2014 - 13:29
Dankjewel voor de tip Joker :-) Ik heb sowieso eigenlijk nooit last van uit elkaar vallende pannenkoeken, maar het lijkt me wel heel lekker om er bier door te doen.
Ana op 2-8-2015 - 11:08
Super bedankt voor de recept! Ik heb wat aangepast (koemelk ipv soja melk, volkoren tarwebloem en bakpoeder) omdat ik zocht pannekoeken zonder ei. Super lekker! Net zo snel gebakken als de pannekoeken met ei en net zo lekker! Ik hou van dikke pannekoeken. Dus ik heb ook meer bloem erin gedaan.
Renske op 14-3-2016 - 17:30
Ze zijn goed gelukt en lekker! Ze zijn wel droger dan gewone pannekoeken. Het beslag was bij mij veel te dun, dus in de reacties hier gekeken en wat zelfrijzendbakmeel toegevoegd tot de gewenste dikte. Je moet ze lang bakken en heel dun maken anders worden ze niet gaar. Over het algemeen:Geslaagd!
Janneke op 6-5-2016 - 9:32
Zal ze eens proberen. Had eivervanger uit een pakje geprobeerd maar dan blijft de boel aan de koekepan plakken en dat de bovenkant niet wil garen. Niet dat ik nou vegetarier ben maar ik kan niet goed tegen eieren.
Martine op 6-5-2016 - 13:19
Hoi Janneke, probeer anders ook eens mijn recept voor pannenkoeken met kikkererwtenmeel. Daar staat ook nog wat meer uitleg bij over pannenkoeken bakken zonder ei. https://vegetus.nl/vegan-pannenkoeken-met-kikkererwtenmeel/
corina op 19-9-2016 - 7:09
Heb ze gisteren gemaakt maar heb extra ingredient bij gevoegd : gesuikerde gocondenseerde melk......ze waren verrukkelijk echt heel erg lekker....ga straks maken zoals hier alleen wel met een zakje vanille suiker denk ik
Martine op 19-9-2016 - 10:10
Oeh, dat klinkt heel lekker Corina. Echte luxe pannenkoeken :)
sharita op 5-11-2016 - 12:48
Goedemiddag ik ben op zoek naar een recept zonder MELK...ik wil wel gewoon graag ei gebruiken. Moet ik dan ipv koemelk, water of sojamelk gebruiken en dan ipv olie de eieren? Ik goop dat iemand me hiermee kan helpen ik zou ze zo graag zelf willen maken voor de kids...
Martine op 7-11-2016 - 11:20
Hoi Sharita, als je pannenkoeken zonder melk wilt maken kun je het beste een traditioneel pannenkoeken recept volgen en dan de melk vervangen door water of sojamelk. Als je aan dit recept eieren toevoegt weet ik niet precies wat er gebeurt. Maar probeer het ook eens zonder ei als je wilt, de pannenkoeken worden echt net zo lekker.
Trees Brouwer op 23-2-2017 - 15:07
Eenvoudig recept , ben ik blij mee . ik zou ook kokosmelk en - melk gebruiken. Graag reacties.
Martine op 23-2-2017 - 16:48
Hoi Trees, ik begrijp je vraag niet helemaal. Je kunt deze pannenkoeken ook met kokosmelk maken als je wilt. Ze krijgen dan wel een kokossmaak.
Stéphanie B. op 24-3-2017 - 2:20
Dank je wel voor dit fantastisch recept! Ik heb het zonet gemaakt en ze proeven echt exact zoals ik het zou wensen!
Martine op 24-3-2017 - 6:46
Fijn om te horen Stephanie!
Bart op 27-3-2017 - 20:21
Bedankt voor het recept en alle toelichting om erop te variëren! Ik was een tijd terug bezig met melkvrije varianten proberen, maar had nooit gedacht dat zonder eieren ook prima kan! Ik ben nu aan het experimenteren met mijn nieuwe pannekoekenpan, en dat bevalt prima. Ook mijn complimenten voor alle rustige en aardige reacties naar mensen die schijnbaar volledig ongevoelig allerlei niet-veganistische variaties aandragen in deze reacties!
Martine op 28-3-2017 - 8:08
Hoi Bart, Fijn dat je er blij mee bent. Veel plezier met experimenteren!
Frederique Baas op 19-8-2017 - 9:57
Hier was ik naar op zoek! Ze lukken geweldig :-) heb er zelf wat vanillepoeder doorheen gedaan en belegd met zelfgemaakte chai jam (frambozen + chai + agave) en kokos. Een geweldig begin van het weekend.
Martine op 19-8-2017 - 22:33
Fijn Frederique, klinkt heerlijk!
Marjolein op 24-10-2017 - 22:25
Ik maak ze altijd met sojamelk en goedkope pannenkoekenmix. Werkt prima. Je moet alleen even de juiste verhouding vinden, niet te dik en niet te dun.
Beila op 3-7-2018 - 15:07
Heerlijk! Persoonlijk heb ik bij het recept nog kaneel suiker bij het beslag ingedaan, en dat was een heerlijke toevoeging. Goed recept.
Martine op 4-7-2018 - 10:25
Leuk Beila! Lijkt me heel lekker met kaneel en suiker.
Beila op 3-7-2018 - 15:42
Goed recept, heb er zelf kaneelsuiker in gedaan, het viel me wel op dat het beslag erg stijf was, heeft iemand tips hiervoor? Voor de rest vielen ze wat zwaar, maar erg lekker!
Martine op 4-7-2018 - 10:27
Hoi Beila! Lijkt me heel lekker met kaneel en suiker. Als je extra droge stof toevoegt (zoals suiker), heb je ook wat meer water of plantenmelk nodig. Met meer vocht wordt het beslag dunner en dan zijn de pannenkoeken vanzelf ook minder zwaar. Eventueel kun je er ook nog wat bakpoeder in doen als je van luchtige pannenkoeken houdt.
Tanja op 1-10-2018 - 18:37
Ik ben je voor eeuwig dankbaar! Ik eet nu al 8 maanden vegan en probeerde al meerdere pannekoek recepten en dit is de eerste die lukte. Dus eindelijk nog eens een lekkere pannekoek gegeten en dat smaakte goed na 8 maanden. Ik heb geen moeite om vegan te eten, maar heel soms kan je toch opeens zo'n zin hebben in iets...nu ga ik eens zoeken of je misschien een lekker vegan gebak hebt op je website :o) Groetjes, Tanj.
Martine op 3-10-2018 - 13:35
Aaah, dat vind ik echt super om te horen Tanja. Fijn dat dit recept wel lukte! Ik heb ook allerlei recepten voor cakes, taarten en ander gebak op de website staan. Misschien is de vegan ei-vervanger workshop die ik in november in Eindhoven geef ook wat voor jou?
Pieter op 6-12-2018 - 18:13
Iets veganistisch maken met alleen sojameel en water, kan dat ook?
Martine op 6-12-2018 - 19:30
Hoi Pieter, ik heb niet zulke goede ervaringen met pannenkoeken van sojameel. Je kunt het eens proberen om te kijken wat er gebeurt, maar bij mij stollen ze niet goed.
Arie op 13-5-2019 - 15:23
Ah! Wat een fijn recept en goede verdiepende discussie eronder. Ik bak al mijn hele leven pannenkoeken zonder (koe)melk want ik ben daar mega-allergisch voor. Ik kan uit honderden ervaringen zeggen dat het inderdaad prima zonder melk en ei kan. Ik heb zelfs eens een proeftest gedaan met ruim 50 kinderen, er kon geen enkele zonder fouten het verschil proeven. (Goede kwaliteit bloem maakt overigens wel een groot verschil in bak-gemak, niet-uit-elkaar-vallen en smaak is mijn ervaring) Nog een oud-Hollandse tip: Voeg pakweg 10-20% boekweit meel toe. Super lekker!
Martine op 13-5-2019 - 16:45
Leuk om te horen Arie! Met boekweitmeel is inderdaad lekker. Ik doe er ook graag wat kikkererwtenmeel door, voor meer proteïne en een mooie kleur.
hanne op 14-8-2019 - 13:46
Omdat mijn jongste van 14 maanden niet alleen aan (koe) melk en soja allergisch is, maar ook voor weinig verhit (kippen) ei ga ik voor haar (en mezelf ivm borstvoeding) deze eens proberen met extra water. Ben heel benieuwd naar de smaak. Hopelijk geen klachten na het eten van deze pannenkoeken.
Martine op 19-8-2019 - 11:29
Hoi Hanne, ik hoop dat dit recept goed bevallen is! Je zou ook mijn pannenkoeken met een deel kikkererwtenmeel nog kunnen proberen. Die lijken qua smaak en kleur nog wat meer op pannenkoeken met ei. Succes met de allergie van je kindje! Ik kan me voorstellen dat het een heel gedoe is om op zo veel dingen te moeten letten.
Laura op 18-1-2020 - 8:57
Hou Martine, Zojuist voor de tiende (?) keer dit recept gemaakt, en nu toch maar eens een reactie achterlaten om je te bedanken voor het recept! Ze worden heerlijk en lekker dun. Bij mij zijn ze eigenlijk juist heel snel gaar, maar vandaag heb ik ze dan ook op behoorlijk hoge temperatuur gebakken. Top! meestal wel wat meer sojamelk en minder water om ze wat voedzamer te maken. Ik heb ze ook al eens gemaakt voor niet-veganisten. Iedereen vond ze heerlijk!
Martine op 19-1-2020 - 22:15
Wat leuk om te horen Laura! Fijn dat dit recept zo goed bevalt.
Marlijn de Vreede op 16-8-2020 - 9:27
Hoi Martine, ik eet glutenvrij en histamine-arm. Daarom kan ik geen bloem gebruiken en geen eieren. Vanmorgen heb ik geprobeerd deze pannenkoeken te maken, maar toen ik eenmaal het beslag in de pan had, wou het niet binden....het bleef 1 losse bende. Ik heb wijnsteenbakpoeder gebruikt ipv bakpoeder. Zou dat een oorzaak kunnen zijn? Daarbij kikkererwtenmeel ipv bloem en voor de rest alles hetzelfde. Enig idee hoe ik goede pannenkoeken krijg? Ik zou het ook met kokosmeel en of kokosmelk kunnen proberen is gezegd, maar weet je toevallig de exacte verhoudingen hiervoor? Het zou voor mij nuttig zijn als ontbijt, omdat ik niks anders hiervoor in de plaats kan eten. Bedankt. groet, Marlijn de Vreede
Martine op 24-8-2020 - 11:30
Hoi Marlijn, van kikkererwtenmeel kun je ook pannenkoeken bakken, maar die lijken dan wel wat meer op een brosse omelet dan een traditionele pannenkoek. Ik weet niet zeker waarom ze bij jou niet wilden binden. Misschien eens proberen om het bakpoeder weg te laten? Pannenkoeken zonder ei moeten meestal ook wat langer bakken voor je ze om kunt draaien. Kokosmeel is meestal niet zo'n succes in recepten zonder ei. Misschien is mijn recept voor glutenvrije pannenkoeken ook geschikt voor jou? https://vegetus.nl/glutenvrije-pannenkoeken/
Victoria op 23-8-2020 - 20:37
Ik ben gek op pannenkoeken! Ik bak al jaren een of twee keer in de week voor de lunch wraps/pannenkoeken van havermout- en boekweitmeel. Ik maal een beker havermout tot meel en doe er een 1/2 beker boekweitmeel bij. Water erbij tot het de dikte van beslag heeft. Ik laat het een half uurtje staan en dan wordt het altijd nog wat dikker. Nog even goed roeren en eventueel nog iets water erbij. Ik bak er dunne wraps/pannenkoeken van. Ze vallen nooit uit elkaar. Ik heb wel een heel goede koekenpan waar zelfs geen vet in hoeft. We hebben er dan drie per persoon. Een met pindakaas, sambal en komkommer of pindakaas (of tahin) met wortel en kerrie, een met appelstroop en banaan en een met jam. Zo maak ik ze elke week in ieder geval een keer. Als ik ze nog een keer maak dan varieer ik met sla en gebakken groente, peulvruchten of hummus bijvoorbeeld, zelfgemaakte chocoladepasta enz. Mijn lief was nooit zo'n grote pannenkoekenliefhebber als ik maar nu is hij er verslaafd aan. :-)
Martine op 24-8-2020 - 11:38
Klinkt goed Victoria! Dankjewel voor het delen.
Maya op 15-2-2022 - 17:27
Hartelijk dank Martine, een uitkomst! Op zoek naar iets heel puurs nu en zin in pannenkoeken vond ik je recept. Speltbloem gebruikt, in een handomdraai klaar, heerlijk! Heel blij dat ik nu, na jaren dit niet eten vanwege melk en ei, weer met een gerust hart pannenkoeken kan eten. Dank je wel! :-)
Quido op 17-1-2024 - 13:16
Ik heb dit geprobeerd en het was chaos!!! Die rot pannenkoek heeft onze pan naar de kloten geholpen het is helemaal aangebrand al het beslag weg gegooit ik zie graag een nieuw recept!!
Samanta op 25-2-2024 - 11:15
Goedemorgen Martine, Bedankt voor de recepten voor pannenkoek bakken zonder eieren en melk. Inmiddels was ik al een fan van als vegetariër, maar mijn pannekoeken bak ik liever met volkoren meel en havermelk en geen zout. En ze worden nog lekkerder de volgende dag, maar dat kan per persoon verschillen.

Schrijf een reactie