Kokos-havermout koekjes

door onder Koekjes
Kenmerken: , , , ,
Voor: 20 à 25 koekjes

Deze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook behoorlijk gezond. Je kunt eindeloos experimenteren met je smaak. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten of naturel.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/3 kop plantaardige melk
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 1/2 kop rietsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1/3 kop neutraal smakende olie
  • 1 theelepel vanille extract (zakje vanillesuiker is ook goed)
  • 1/2 kop tarwebloem of rijstbloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 koppen snelkook havermout
  • 1/3 kop geraspte kokos

Bereiding

Meng in een kom de melk en het lijnzaad. Doe de suiker, olie en vanille erbij en roer tot het een min of meer gladde massa is geworden. Voeg de bloem, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder en zout toe en mix tot alles is opgenomen. Meng de havermout en kokos erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er kleine hoopjes beslag ter grootte van een eetlepel op, 1,5 cm uit elkaar. De hoopjes hoeven niet vreselijk net te zijn, in de oven bakken alle uitsteeksels er stevig aan vast, maar maak ze wel een beetje plat, anders blijven ze in het midden zacht. Bak ze 12 minuten tot ze goudbruin beginnen te worden.

8 Reacties

Yvette op 25-9-2014 - 20:51

Goed recept,ze zijn gelukt,heerlijk!

Martine op 25-9-2014 - 21:44

Fijn dat het recept goed bevallen is Yvette! Ik moet deze koekjes ook weer eens maken, dan kan ik ook nog een foto nemen en die erbij zetten.

D. Vanderwegen op 18-2-2015 - 15:47

ik ben op zoek naar knapperige koekjes zonder suiker (wel met zoetstof). Kan dit??

Martine op 20-2-2015 - 10:26

Je kunt deze koekjes met banaan maken in plaats van suiker en melk, maar dan worden ze wel wat minder knapperig. Je zou ook kunnen proberen om een soort zandkoekjes van amandelmeel, gemalen lijnzaad en margarine/kokosvet te maken. Dat wordt wel knapperig. Ik moet weer eens wat experimenten doen voor suikervrije koekjes.

Christien op 14-11-2017 - 13:34

Zo lekker en heb m low fodmap gemaakt door speltmeel te gebruiken. Ben alleen de bakpoeder vergeten maar heeft niet veel invloed lijkt het.

Martine op 16-11-2017 - 11:39

Leuk Christien!

Eline op 30-12-2017 - 19:15

Hallo, Ik heb alleen gebroken lijnzaad. Hoe zou ik dat goed kunnen malen? En is er een daadwerkelijk verschil in havermout? Ik heb standaard havermout, de goedkoopste in huis en Brinta, werkt een van deze? Groetjes, Eline

Martine op 31-12-2017 - 10:27

Hoi Eline, met gebroken lijnzaad kan het ook wel. Je kunt dit eventueel nog fijner malen in een hakmolentje of foodprocessor, maar dat is niet per se nodig. Ik gebruik zelf de goedkoopste standaard havermout voor dit recept.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.