Snelle tempeh manis met satésaus

2 February 2017 onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Tempeh manis met pindasaus en groente, vegan

Mmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de groente bovenop de rijst. Als je het graag extra makkelijk houdt kun je ook vegan satésaus uit een pakje gebruiken, bijvoorbeeld van Remia of Aldi.

Net als de bibimbap die ik twee weken geleden postte is dit ook weer een fijn recept om de groentela mee leeg te maken. Ik nam deze keer restjes bloemkool, wortel, sperzieboontjes en paprika, maar je kunt bijna ieder soort groente erbij eten. Als je niet van tempeh houdt kun je in plaats daarvan kun je ook tofu gebruiken. Die moet wel wat langer bakken voor je de smaakmakers erbij doet.

Ingrediënten

Voor de rijst met groente

 • 120 gram (zilvervlies) rijst
 • 1 grote rode paprika, in reepjes
 • 300 gram (diepvries) sperzieboontjes

Voor de tempeh

 • 200 gram tempeh
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel verse geraspte gember)
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen verse knoflook, uitgeperst)
 • 1 theelepel citroensap

Voor de satésaus

 • 4 eetlepels pindakaas
 • 1/2 kop ongezoete sojamelk of water
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen verse knoflook, uitgeperst)
 • 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel vers geraspte gember)
 • 1 mespunt chili vlokken of chili poeder
 • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Leg de laatste 8 minuten de reepjes paprika en diepvriesboontjes er bovenop, zodat ze mee kunnen stomen.

Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de tempeh tot hij goudbruin begint te worden. Draai het vuur omlaag en doe de smaakmakers (ketjap t/m citroensap) erbij. Laat de tempeh nog even bakken en haal dan de pan van het vuur.

Doe de ingrediënten voor de satésaus in een pannetje en verhit ze al roerend op niet al te hoog vuur. Laat de saus een paar minuten zachtjes sudderen tot hij mooi dik geworden is.

Verdeel de rijst, groente en satésaus over twee borden en serveer met de satésaus.

13 Reacties

Inez op 8-3-2017 - 9:58
Lekkere blokjes, en zeker razendsnel! Ze kleuren ook zo snel mooi bruin bij het bakken. Voor herhaling vatbaar!
Martine op 8-3-2017 - 11:16
Fijn dat het lekker was Inez!
Marianne op 10-10-2017 - 11:39
Idd erg lekker die tempehblokjes! Nog een vraagje over het bakken ervan. (Bijna) altijd als ik tempeh bak, verdwijnt alle olie in de tempeh. Ik heb zowel hoog vuur, als zoals jij zegt middelmatig vuur geprobeerd. Heb je misschien een tip hiervoor?Alvast bedankt.
Martine op 15-10-2017 - 21:59
Hoi Marianne, tempeh neemt inderdaad vrij makkelijk olie op. Daarom bak ik het meestal in een kleine hoeveelheid olie en dan inderdaad op hoog vuur tot de tempeh goudbruin is. Verder is er niet echt een trucje voor volgens mij.
anoniem op 29-1-2018 - 18:39
Dank je wel voor dit fijne makkelijke recept Martine! Erg lekker!
Linda op 22-7-2018 - 17:37
Wat een fijn recept voor tempeh! Makkelijk en snel. Ik vind sambal goreng tempeh ook heerlijk, maar soms is een mild recept ook welkom. Zeker om onze kleine dame kennis te laten maken met dit soort smaken.
Martine op 23-7-2018 - 10:26
Leuk om te horen Linda!
Ingeborg op 21-8-2018 - 18:23
Omdat ik anders zóveel ga reageren zodat ik een stalker ga lijken, doe ik dat steeds niet. Maar nu toch wel. Ik denk dat ik nu zo'n 2 maanden meerdere keren per week een recept van jou maak. En vandaag dus dit recept. Werkelijk heerlijk! En dat is het dus steeds! Mijn vriend is geen veganist maar zelfs hij is het met me eens dat alle recepten die ik van jou gemaakt heb héérlijk zijn! Het nadeel is dat ik nu dus elke avond in de keuken sta. ;)). Maar ik dacht altijd dat ik niet kon koken en ik zet nu bijna elke avond iets fantastisch op tafel. :)) Jij moet echt een kookboek gaan schrijven. Ik weet 100% zeker dat ik dat dan koop. Sorry voor het lange verhaal, maar super bedankt en tof dat jij het veganistisch eten voor mij zo makkelijk en lekker gemaakt hebt! :))
Martine op 22-8-2018 - 11:38
Hoi Ingeborg, dankjewel voor je reactie! Super leuk om te horen dat je zo veel gebruik maakt van mijn recepten en dat het zo goed bevalt. Ik wil zeker een keer een kookboek gaan maken, maar op het moment heb ik daar nog niet zo veel tijd voor. Ik wens je heel veel plezier met het ontdekken van de plantaardige keuken. En je mag gerust af en toe een reactie achterlaten hoor :D
Martina op 2-2-2019 - 16:29
Nou, mag ik me van harte bij de vorige schrijfster aansluiten?! Wij eten als gezinnetje nu een kleine maand plantaardig, en ik ben zo'n beetje aan je 10e recept bezig (minstens zo veel staan nog op de planning). De printer draait overuren, dus Sign me up! ;-) Vooral fijn dat je de recepten ook echt zelf gemaakt hebt, wat ik bij andere bronnen nog wel eens betwijfel.
Martine op 4-2-2019 - 12:53
Wat leuk om te horen Martina! Fijn dat mijn recepten je zo goed bevallen.
Hubert op 24-6-2021 - 19:16
Lijkt me erg lekker. Ga het van de week een keer maken, wil al een tijdje in ketjap gemarineerde tempe eten, nog nooit gedaan, op deze manier. Wel op andere manieren gemarineerd. Vind het recept van de pompoen/linzen curry trouwens ook super..
Sandra op 25-4-2022 - 18:05
En 5 jaar later maak ik dit nog steeds minimaal eens per maand, ik varieer met de groente, het blijft lekker.

Schrijf een reactie