Stevige bonenburgers, twee variaties

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Twee recepten 6-8 burgers
Zwarte bonenburgers, zonder ei, vegan

Vegetarische burgers vind ik altijd relatief duur en bovendien bevatten de meeste soorten nog steeds kippenei, dus wij eten graag zelfgemaakte bonenburgers. Bonenburgers willen nog wel eens uit elkaar vallen tijdens het bakken, maar bij dit recept met een beetje tarwegluten heb je daar helemaal geen last van. Tarwegluten poeder kun je kopen of bestellen bij molenwinkels.

Ik heb al een recept voor kikkererwtenburgers op de site, maar hier zijn nog twee hele lekkere variaties die we de laatste tijd regelmatig maken: Mexicaanse burgers met zwarte bonen en Italiaanse burgers met linzen en olijven. Je kunt zelf nog veel meer variaties bedenken, als je je maar houdt aan de basis van 2 koppen bonen, 1/2 kop paneermeel, 1/2 kop tarwegluten en 1/4 kop water.

Met elk van deze recepten kun je 6 grote of 8 iets kleinere burgers maken. Als je die niet allemaal meteen nodig hebt, kun je een deel van het deeg bewaren. Het rauwe burgerdeeg blijft in de koelkast een dag of drie goed en je kunt het ook invriezen en later ontdooien en bakken. Dit geeft een lekkerder resultaat dan gebakken burgers invriezen.

Mexicaanse zwarte bonenburgers

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen gekookte zwarte bonen
  • 1/4 kop water
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel ketchup of tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 1/2 kop paneermeel of havermout
  • 1/2 kop tarwegluten

Bereiding

Prak de bonen met een pureestamper of vork, of hak ze fijn in een keukenmachine. Doe het water, kruiden, ui en paneermeel erbij en meng alles door elkaar. Voeg tot slot de tarwegluten toe en kneed het mengsel even door met je handen tot het een samenhangende bal wordt. Voeg eventueel een klein beetje extra water toe als het deeg erg droog is.

Verdeel het deeg in 6 à 8 gelijke stukjes en vorm er burgers van, met de hand of met behulp van een kookring, voor mooie gelijkvorminge burgers. Verhit op middelhoog vuur een scheut olie in een koekenpan en bak de burgers in enkele minuten aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk passen de burgers niet allemaal tegelijk in één pan, dus je kunt ze met twee pannen bakken, of in één pan eerst de ene helft en dan de andere helft.

Italiaanse linzen-olijvenburgers

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen gekookte bruine linzen
  • 1/4 kop water
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 kop zwarte olijven, in stukjes gehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels citroensap
  • 1/2 kop paneermeel of havermout
  • 1/2 kop tarwegluten

Bereiding

Prak de linzen met een pureestamper of vork, of hak ze fijn in een keukenmachine. Doe het water, kruiden, olijven, sojasaus, citroensap en paneermeel erbij en meng alles door elkaar. Voeg tot slot de tarwegluten toe en kneed het mengsel even door met je handen tot het een samenhangende bal wordt. Voeg eventueel een klein beetje extra water toe als het deeg erg droog is.

Verdeel het deeg in 6 à 8 gelijke stukjes en vorm er burgers van, met de hand of met behulp van een kookring, voor mooie gelijkvorminge burgers. Verhit op middelhoog vuur een scheut olie in een koekenpan en bak de burgers in enkele minuten aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk passen de burgers niet allemaal tegelijk in één pan, dus je kunt ze met twee pannen bakken, of in één pan eerst de ene helft en dan de andere helft.

9 Reacties

Fabienne op 28-10-2014 - 14:26

Oh dat klinkt lekker én nog redelijk makkelijk te doen ook. Ik denk dat ik weet wat ik vanavond (of morgenavond) ga maken.

Martine op 28-10-2014 - 14:29

Leuk Fabienne! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ze zijn inderdaad redelijk makkelijk te maken.

Daniëlle op 28-10-2014 - 20:45

Handig zijn die tarwegluten hé?! Ik gebruik ze ook vaak om sommige substanties beter te laten "plakken". Die Italiaanse linzen-olijvenburgers klinken erg lekker.

Marjon op 1-11-2014 - 18:56

Wat een heerlijke burgers,krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Ik had er guacamole bij gemaakt,was erg lekker erbij. Ook mijn niet vegan partner vond ze heerlijk. Ik ga de Italiaanse versie zeker uitproberen.

Martine op 1-11-2014 - 21:32

Fijn dat ze zo goed gelukt zijn Marjon. Wij vinden ze ook heel lekker. Guacamole lijkt me er zeker goed bij passen.

Frits op 4-8-2016 - 17:12

Met enige regelmaat maak ik nu bonenburgers nav dit recept. Ben er heel blij mee. Je kunt er eindeloos mee variëren. Tegenwoordig maak ik er een grote ronde koek van die ik in de stoompan gaar stoom, pakweg 40 minuten, op een ingevet siliconenmatje zodat hij niet gaat plakken. Hij is erg zacht als ie eruit komt, maar nadat ie is afgekoeld wordt ie steviger. Door te stomen blijft de binnenkant veel zachter. Smaakt heel anders, zachtere beet. Daar ga ik nog even verder mee experimenteren.

Martine op 4-8-2016 - 17:26

Leuk Frits! Goed idee om de burgers te stomen. Ik kan me voorstellen dat je dan inderdaad een heel andere textuur krijgt.

Nancy op 8-1-2017 - 11:06

Klinkt super deze burgers. Deze week gelijk proberen. Je hebt het over gekookte bonen/linzen, kan ik ook bonen/linzen uit pot gebruiken? Die zijn dan waarschijnlijk, na afspoelen, direct bewerkbaar? Of toch liever zelf bonen weken en koken?

Martine op 8-1-2017 - 11:32

Ja, afgespoelde peulvruchten uit blik gaat ook prima. Die zijn inderdaad meteen bruikbaar.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.