Vitamine B12 voor veganisten

Vitamine B12 kun je niet uit plantaardige voeding halen. Veganisten moeten dus B12 supplementen nemen, maar er is op het Nederlandse Internet weinig goede informatie over te vinden. Dit artikel is een samenvatting van de belangrijkste informatie over B12: wat is het, hoe voorkom je tekorten, welke supplementen moet je nemen en hoe kun je laten testen of je een tekort hebt. Ik ben geen diëtist of voedingsdeskundige, dus ik volg de richtlijnen van geregistreerde veganistische diëtisten uit de VS, met name Jack Norris en Verginia Messina. Zij baseren hun adviezen op een grondige studie van wetenschappelijk onderzoek. Als je geïnteresseerd bent in gezonde plantaardige voeding en je kunt goed Engels lezen raad ik je zeker aan hun blogs en het boek Vegan for Life te lezen.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) is een water-oplosbare vitamine die van belang is voor de werking van je hersenen en zenuwstelsel. B12 speelt ook een rol bij het aanmaken van bloed. B12 is een kobaltverbinding. Er bestaan verschillende vormen van B12 die door het menselijk lichaam kunnen worden gebruikt: cyanocobalamine, methylcobalamine, hydroxocobalamine en adenosylcobalamine. Er zijn ook nog andere (plantaardige) vormen van cobalamine die niet bruikbaar zijn voor ons lichaam, de zogenaamde B12-analogen.

Bronnen van B12

Werkzame B12 wordt gemaakt door bacteriën. Deze leven onder andere in de darmen van dieren, in de grond en in oppervlaktewater. Ze zitten ook in de darm van de mens, maar helaas op een plek waar de B12 niet opgenomen kan worden. Voor zover bekend zijn er geen plantaardige bronnen van B12. Op internet vind je wel eens websites die zeggen dat er B12 zit in zeewier, miso, inca bessen of andere plantaardige voedingsmiddelen, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Waarschijnlijk gaat het om niet werkzame B12-analogen. We kunnen dus alleen B12 binnenkrijgen door dierlijke producten te eten, of door supplementen en verrijkte voeding te nemen met B12 die door bacteriën is gemaakt. Omdat ik geen dierlijke voeding eet, moet ik mijn B12 direct van bacteriën krijgen door braaf pillen te slikken.

De juiste dosis

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid B12 te nemen. Je denkt misschien dat je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid genoeg hebt, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Als je B12 pillen slikt heb je een veel hogere dosis nodig. Dat komt doordat je lichaam maar een klein percentage van de B12 uit een pil kan opnemen. Als je cyanocobalamine neemt, het meest algemene B12 supplement, gelden de volgende richtlijnen. Als je elke dag B12 slikt heb je genoeg aan een pil van tussen de 25 en 100 mcg. Als je zoals ik een beetje vergeetachtig bent en maar twee of drie keer per week een pilletje neemt, moet je een nog hogere dosis hebben van 1000 mcg. Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosis B12. Omdat de vitamine wateroplosbaar is plas je het overschot gewoon weer uit.

Cyanocobalamine?

De meeste B12 pillen bevatten cyanocobalamine. Deze vorm bevat een heel kleine hoeveelheid cyanide, maar dat is niet gevaarlijk. Heel veel voedingsmiddelen bevatten een klein beetje cyanide, en je lichaam kan dat normaal gesproken zonder problemen afvoeren. Alleen mensen met bepaalde ernstige nieraandoeningen kunnen deze vorm van B12 beter niet gebruiken. Ook rokers kunnen mogelijk voordeel hebben bij andere vormen van B12. Behalve cyanocobalamine bestaan er zoals gezegd ook andere vormen van werkzame B12, namelijk methylcobalamine, hydroxocobalamine en adenosylcobalamine. Deze vormen zijn echter veel minder stabiel. Als je deze neemt als supplement heb je dus een nóg hogere dosis nodig om zeker te zijn dat de pillen nog voldoende werkzame B12 bevatten, zeker 1000 mcg per dag.

Welke pillen kan ik nemen?

Niet alle B12 pillen die je in de winkel kunt kopent zijn veganistisch (ze bevatten bijvoorbeeld lactose of gelatine als vulmiddel). Ook bevatten ze niet altijd voldoende B12 (multivitamines vaak veel te weinig). Controleer dus altijd op de verpakking de ingrediënten en de dosering. David en ik nemen momenteel cyanocobalamine B12 van Veganicity. Deze is te koop bij Vega-Life in Amsterdam (of in hun webwinkel). Er is een variant met 100 mcg voor dagelijks gebruik, en een met 1000 mcg die je twee à drie keer per week kunt innemen en die ook dagelijks gebruikt kan worden als je een tekort wilt aanvullen. Het merk Solgar heeft ook een uitgebreid assortiment vegan B12 supplemenenten, zowel cyanocobalamine als methylcobalamine in verschillende doseringen. Let dus goed op welke variant je koopt, en volg de dosering die hierboven is aangegeven. Solgar is te koop bij verschillende drogisterijen en natuurgeneeswinkels. Je hoeft niet per se naar een bijzondere winkel om B12 te kopen. HEMA heeft bijvoorbeeld vegan pillen met 25 mcg cyanocobalamine B12. Als je daar dagelijks één of twee van neemt zit je ook goed.

Voorraad

Je lichaam kan voor meerdere jaren een voorraad B12 opslaan. Als die voorraad niet wordt aangevuld vanuit de voeding, raakt hij langzaam op. Zo kan het dat mensen die al een paar jaar veganist zijn en altijd goede B12 waardes hebben gehad, toch ineens een tekort blijken te hebben. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste hoeveelheid supplementen te nemen, ook al lijkt het of je waardes ook goed blijven als geen of weinig supplementen neemt. Niet alleen veganisten kunnen trouwens een B12 tekort oplopen. Ongeveer 2% van de bevolking neemt B12 uit voeding niet goed op en is dus vatbaar voor tekorten. Alle oudere mensen hebben een verhoogd risico op een opnamestoornis. Mijn allesetende vader had vorig jaar bijvoorbeeld ineens een tekort en moet nu supplementen gebruiken.

Bloedonderzoek

Om te weten of je een B12 tekort hebt, kun je bloedonderzoek laten doen bij de huisarts. Er zijn verschillende testen die je kunt laten doen, maar deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. De serum B12 test maakt bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen werkzame B12 en B12-analogen, zodat een tekort aan werkzame B12 onopgemerkt kan blijven. Vraag daarom de huisarts je homocysteïne of MMA te meten, dit zijn de meest betrouwbare indicatoren voor een B12 tekort. Als er bij jou een tekort is vastgesteld, of je vermoedt zelf dat je een tekort hebt, omdat je een poosje geen goede bron van B12 in je dieet hebt gehad, kun je dit aanvullen door minimaal twee weken lang dagelijks 2000 mcg cyanocobalamine te nemen. Sommige mensen hebben B12 injecties nodig. Volg hierin het advies van je huisarts.

52 Reacties

Silke
12-2-2014

Heel mooi samengevat, Martine! Ik ben zelf wel diëtiste, en ben grote fan van Jack Norris en Ginny Messina. Op hun kennis kan je inderdaad altijd vertrouwen :-)

Martine
12-2-2014

Thanx Silke! ;-)

Peter van Rijn
13-2-2014

Dank voor de samenvatting, en vooral ook dank voor de linkjes. Ik ga daar eens rondneuzen.

Martine
13-2-2014

Graag gedaan Peter. Zeker de website van Jack Norris is echt een aanrader. Uitgebreide informatie, goed gebalanceerd en gebaseerd op wetenschappelijke bronnen.

Enno
12-8-2014

Oppervlakte water van vennen, beekjes en riviertjes bevat bacteriën en dus B12 en andere vitaminen. Wat ik me al een hele tijd afvraag is of een mens voldoende vitamine B12 binnen zou krijgen als die alleen dit natuurlijke water zou drinken en verder geheel veganistisch eet. Van het drinken van oppervlakte water kan een mens ziek worden. Dat is een praktisch probleem.

Martine
13-8-2014

Hoi Enno, Ik weet niet of er ooit onderzoek naar is gedaan hoeveel B12 er in oppervlaktewater zit en of dit voldoende zou zijn om aan de menselijke B12 behoefte te voldoen. Je zou oppervlaktewater wel kunnen steriliseren door het te koken, zodat je er niet ziek van wordt. Misschien vind je dit artikel interessant om te lezen: http://www.veganhealth.org/b12/natural

Enno
15-8-2014

Ook als de evolutie mij van een spijsverteringskanaal heeft voorzien dat zelf geen B12 aanmaakt, blijf ik veganist. Veganisme is een ethische keuze voor mij. Dan slik ik wel een vitamine pilletje B12 of maak m'n havermoutpap met B12 verrijkte sojamelk.

Enno
15-8-2014

In rottend fruit zit B12, denk ik. Onze voorouders zullen dit hebben gegeten.

Enno
15-8-2014

De gefermenteerde noten waar we hier kaas van maken, bevatten ook B12!

Martine
15-8-2014

Hoi Enno, ik vind het helemaal geen probleem om B12 pillen te moeten slikken om veganist te kunnen zijn. Dat is juist het mooie van de moderne wetenschap, dat we onszelf als mensen kunnen verbeteren en niet meer afhankelijk zijn van dierenleed. Ik zou zeker niet op notenkaas, verrot fruit of oppervlaktewater vertrouwen, want dat zijn geen geteste betrouwbare bronnen van B12. Onze voorouders aten waarschijnlijk gewoon dieren. Gelukkig hoeft dat niet meer! :-)

Nic
18-11-2014

Ik lees in een heel recente uitkomst van een onderzoek ( 13 augustus 2014) dat zowel methylcobalamine als adenysolcobalamine belangrijk zijn. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25117994 Dank ook voor de duidelijke informatie. Het is duidelijk nodig elkaar te blijven ondersteunen hierin.

Martine
18-11-2014

Hoi Nic, Dankjewel voor de link! Ik ben benieuwd wat Jack Norris en zijn collega's met deze informatie gaan doen. Voorlopig blijf ik gewoon cyanocobalamine slikken, aangezien dit de best onderzochte vorm van B12 is en bewezen effectief is bij het voorkomen van tekorten.

Inia Mutter
14-7-2015

Hallo Martine, doordat ik de Vitaminestore wilde wijzen op hun dagelijkse dosering B12 (1000mcg methylcobalamine), omdat ik dacht dat deze naar 1500mcg zou moeten, stuitte ik op dit stuk van de stichting B12-tekort: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/behandeling/tabletten-als-behandeling/ Ik vind het bijzonder dat zo'n stichting een volledig tegenovergesteld advies geeft en vraag mezelf nu af waar ik goed aan doe. Misschien voor jou toch ook interessant, want er wordt naar veel wetenschappelijke artikelen verwezen. Bovendien is een B12-tekort zeer ernstig en mag niet onderschat worden, vandaar mijn reactie voor alle zekerheid...

Martine
14-7-2015

Hoi Inia, dankjewel voor de link. De informatie op die website is anders dan wat vegan dietisten uit de VS aanbevelen. Ik ben zelf geen expert, maar van wat ik gelezen heb zijn de adviezen van die diëtisten goed onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Smelttabletten methylcobalamine zijn één manier om je B12 waardes te verbeteren, en voor sommige mensen met een extreme opnamestoornis is dit wellicht een goede oplossing. De meeste vegans hebben echter geen opnamestoornis, en zij kunnen zelf lichaamseigen B12 maken uit cyanocobalamine. Cyanocobalamine is vooralsnog de best onderzochte vorm van B12, waar veel kennis over is hoe het wordt opgenomen en welke doseringen nodig zijn. Andere vormen zoals methylcobalamine zijn minder goed onderzocht, en ze zijn bovendien minder stabiel, zodat je er veel meer van moet nemen om zeker te weten dat je genoeg actieve B12 binnenkrijgt. Er is bovendien voor zover ik weet geen bewijs dat B12 uit smelttabletten beter wordt opgenomen dan wanneer je het gewoon meteen doorslikt (bron: http://jacknorrisrd.com/sublingual-b12-no-better-than-just-swallowing/). In je hele spijsverteringsstelsel zitten namelijk slijmvliezen die de B12 kunnen opnemen, niet alleen in je mond.

In deze artikeltjes kun je nog meer informatie en bronvermeldingen vinden.

 • http://jacknorrisrd.com/what-b12-supplement-should-i-take/
 • http://www.theveganrd.com/vegan-nutrition-primers/vitamin-b12-a-vegan-nutrition-primer
 • http://veganhealth.org/b12/noncyanob12
 • Inia
  15-7-2015

  Aha! Nu begrijp ik ook waarom die stichting wellicht iets anders adviseert. Eigenlijk zou er gewoon een algemene richtlijn voor moeten bestaan in Nederland vind ik. Nu bestaat de kans dat sommige veganisten net te weinig B12 binnenkrijgen. Niet iedereen beseft dat de ene B12 de andere niet is. Bedankt voor je uitgebreide reactie!

  Miranda broekman
  8-11-2015

  Hallo Mijn waarde van b12 is 218. Maar heb meer als 80% van de symptomen. Ik was begonnen met die van bo Barend. Van 3000 beide varianten en foliumzuur. Ik kon dus niet er tegen. werd helemaal raar er va n.ben nu sinds gister begonnen met solgar 1000 methylcobalamine. Maar moet ik nu ook de gewone b12 de andere variant volgens mij was dat gewoon cobalamine.erbij doen.of heb ik genoeg aan de methyl

  Martine
  9-11-2015

  Hoi Miranda, ik ben geen arts, dus ik kan ook geen medisch advies geven. Voor zover ik weet hebben de meeste mensen genoeg aan één vorm van B12, of dat nu methylcobalamine of een andere vorm is. Je lichaam kan het zelf omzetten. In zeldzame gevallen hebben mensen meerdere vormen nodig, en dan vaak met een injectie. Dagelijks 1000 mcg is een goeie dosering. Als je symptomen blijft houden zou ik zeker teruggaan naar de huisarts om het verder uit te laten zoeken. Succes!

  Bo Baden
  9-2-2016

  Mag ik ook even wijzen op de Doorbraak met B12 smelttabletten die dankzij arts Hans Reijnen uit Deurne is gekomen? Met een team mensen ben ik nu 4 jaar bezig deze receptuur-fromule bekendheid te geven. Hier lees je er alles over: https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice-interview.php Met beganistische grot, Bo Baden (B12 activist).

  Jan
  27-2-2016

  Vandaag het boek Vegan for Life uitgelezen. Wat een verademing, deze nuchtere beschrijving van wat wetenschappelijk onderzocht en aangetoond is en wat (nog) niet. Bovendien met handige tips voor wat raadzaam is qua voeding en supplementen. Een aanrader, vooral voor degene die door de bomen het bos niet meer dreigt te zien.

  Martine
  28-2-2016

  Goed om te horen Jan! Ik ben ook echt een groot fan van Norris en Messina. Evenwichtig en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies is een schaars goed tegenwoordig.

  Martine
  29-9-2016

  Hoi Suzanne, om zeker te weten dat de tabletten goed oplossen is het slim om ze even stuk te bijten voor je ze doorslikt. Zuigen is niet nodig, want onderzoek heeft laten zien dat dit niet significant bijdraagt aan de totale opname. Zie dit artikel: http://jacknorrisrd.com/sublingual-b12-no-better-than-just-swallowing/

  Lisa
  27-11-2016

  Hoi, Ik ben zelf vegetarier en wil later veganist worden. Ik had een vermoeden dat ik een B12 tekort had, dus heb ik bloed laten prikken. Ik heb inderdaad een tekort en ik krijg nu 5 injecties. Maar ik vraag me nu af: de vloeistof die je binnengespoten krijgt, komt deze niet van een dier? Dat zou betekenen dat ik iets van een dier zonder mijn weten binnengespoten krijg.. ik heb de eerste injectie al gehad..

  Martine
  27-11-2016

  Hoi Lisa, tof dat je vegetariër bent en veganist wilt worden! B12 in supplementen en injecties wordt in een laboratorium gemaakt met behulp van bacteriën. Ook de vloeistof in de injecties is vegan. Er komt geen enkel dier aan te pas. Je hoeft je dus geen zorgen te maken! Als je klaar bent met de injecties is het slim om (hooggedoseerde) B12 pillen gaan nemen, om te voorkomen dat je opnieuw een tekort krijgt.

  ana
  10-1-2017

  Hallo Martine, heel erg bedankt voor je informatie... ook ik wil graag veganist worden... en heb een vitamine B12 te kort. Ik liep net zoals Lisa rond met de vraag. Van wat wordt het het supplement gemaakt, toch niet van dieren? Weet jij van wat het wordt gemaakt? Waar komen die bacteriën vandaan? Is daar informatie over?

  Martine
  10-1-2017

  Hoi ana, de bacteriën die de B12 in supplementen maken leven in laboratoria en worden daar gevoed met plantaardige stoffen zoals zetmeel. In de natuur leven deze bacteriën o.a. in de darmen van dieren, in de grond en in oppervlaktewater. De bacteriën die nu voor B12 productie worden gebruikt zijn ooit uit de natuur geïsoleerd en worden nu in de laboratoria voortgekweekt. Het hele proces is dus vegan verantwoord. Als je gevoelig bent voor B12 tekort heb je misschien wel hogere doseringen nodig dan die ik in dit artikel noem. Veel succes en plezier met veganist worden!

  Marjorie
  12-1-2017

  Beste Martine, een vriendin raadde mij deze (nieuwe) B12 aan, omdat ik veganist ben geworden. Maar ik vraag graag aan jou of jij ook vindt dat dit een goede, werkzame B12 is? merk: Vitals, geschikt voor vega's en vegans. Vitamine zuigtabletten B12 1000 mcg met folaat 500 mcg. methylcobalamine, adenosylcobalamine en Quatrefolic*(actief folaat) Hoop dat je het kent, ben heel benieuwd er zijn er zo ontzettend veel!

  Martine
  12-1-2017

  Hoi Marjorie, op zich is die vitamine okay, maar hij is overdreven duur terwijl een veel eenvoudiger supplement voldoende is. Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn minder stabiel dan cyanocobalamine zoals ik ook in het artikeltje zeg. Dat betekent dat je deze dagelijks moet nemen om zeker te weten dat je voldoende binnenkrijgt. Het folaat heb je niet per se nodig. Het is een stuk goedkoper om een simpel cyanocobalamine supplement te nemen. Dan heb je genoeg aan 2x per week 1000 mcg. Dat is voldoende voor vegans die geen opnamestoornis hebben.

  Tamara
  16-1-2017

  Hallo Martine, Wat een interessant artikel ! Ik ben onlangs ook veganist geworden en vroeg me namelijk iets af bij dit supplement https://www.ergomax.nl/megafood-vegan-vitamine-b12 hier staat niet bijgeschreven om welke vorm van b12 het hier gaat cyanocobalamine of mythylcobalamine. Mijn bedoeling is om zo een natuurlijk mogelijk supplement te nemen en ik vroeg mij af wat jou mening is over de vitamine b12 van megafood. Alvast hartelijk bedankt voor je reactie !

  Martine
  16-1-2017

  Hoi Tamara, Hmm, ik vind dit supplement van Megafood er niet zo goed uit zien. Het is vreemd dat ze zeggen dat in dit supplement B12 uit biergist gebruikt wordt, want voor zover ik weet produceert biergist geen B12. (In bier zit namelijk ook geen B12). Ik vraag me daarom af of er wel echt werkzame B12 in zit of niet-werkzame B12-analogen. Een andere reden waarom ik dit supplement zou afraden is omdat er heel veel B6 in zit, wat neurologische problemen geeft als je er te veel van neemt. Ik zou liever gewoon een normaal B12 supplement nemen zoals die van Etos, die zijn niet 'onnatuurlijk', maar worden gewoon gemaakt met behulp van bacteriën zoals ik hierboven ook al aan een paar mensen heb uitgelegd.

  Renate
  3-5-2017

  Bedankt voor dit artikel! Ik ben sinds 9 mnd veganist maar slordige ik, merkte na een tijdje zeer vermoeid te zijn, niet vooruit te branden. Normaal gesproken lees ik me goed in voordat ik een drastische stap in mijn leven zet, hier was ik zó bezig met niet eten van dierlijke producten dat het me ontgaan is. Zo ook na jouw artikel B12, 1000 mcg gekocht, per dag genomen.. en zie!: het gaat stukken beter. Daarna bloedtest gedaan en mijn waardes waren uitstekend. Nu kan ik toe aan 1000 mcg maar dan 3x daags, dankzij dit artikel geleerd dat het zonde is om het allemaal weg te spoelen. Dure plas zoals ik hier hoor ;)

  Ans
  19-5-2017

  Beter is om eerst je bloedwaardes te laten testen. Niet uit angst zomaar van allerlei dingen gaan supplementeren.

  Vincent
  6-9-2017

  Hoi Martine, Mooi stukje en fijn samengevat. Zelf ben ik geen expert op het gebied van B-12, maar ik kwam dit op wikipedia tegen over het zeewier Nori dat schijnbaar bio-actieve B-12 bevat. Meer dan de helft van de algen en wieren bevat vitamine B12, waarschijnlijk door in symbiose te leven met B12-producerende bacteriën.[6] Een bepaalde soort eetbaar Japans zeewier (nori) bevat zelfs evenveel vitamine B12 als lever[6] en heeft voorkomen dat vitamine B12-deficiëntie optrad bij veganisten.[7] bron; (en) Watanabe F Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266–74. DOI:10.3181/0703-MR-67. PMID 17959839. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8926531 Gratis volledige artikel: http://ebm.sagepub.com/content/232/10/1266.full

  Martine
  7-9-2017

  Hoi Vincent, de studies door Watanabe lijken overtuigend, maar andere onderzoekers hebben zijn resultaten niet kunnen reproduceren, ondanks dat er al heel veel jaar onderzoek naar wordt gedaan. Ze worden daarom als onbetrouwbaar beschouwd. Waarschijnlijk bevatten alle soorten algen slechts niet-werkzame B12-analogen, en geen echte B12. Vooralsnog zou ik zeewier en andere plantaardige voedingsmiddelen dus zeker niet als een goede bron van B12 beschouwen. Je kunt hier een uitgebreide kritische bespreking vinden van alle artikelen over plantaardige B12 bronnen. De studie waar jij naar linkt staat er ook bij: http://www.veganhealth.org/b12/plant

  Coby
  28-9-2017

  Ha Martine, Omdat ik liever geen tabletten slik en ook denk door goed en gevarieerd te eten, wil ik geen supplementen slikken. Bovendien zitten er in Marmite en gistextract ook B12. Ook in sojaproducten. Wat vind jij. Ik voel me verder prima!

  Martine
  28-9-2017

  Hoi Coby, in de praktijk blijkt dat de meeste veganisten niet voldoende B12 binnenkrijgen uit verrijkte producten zoals Marmite, sojamelk en vleesvervangers. Je zou dan bijvoorbeeld dagelijks een liter verrijkte plantenmelk én een verrijkte vleesvervanger moeten nemen (let op dat lang niet alle melk- en vleesvervangers B12 bevatten). Marmite bevat slechts weinig B12 en je eet er waarschijnlijk maar een klein beetje van, dus dat zet weinig zoden aan de dijk. Reken eens na of je dagelijks de ADH haalt. Als dat niet zo is, kun je er beter toch een supplement bij nemen. Zolang je geen supplementen neemt zou ik ook regelmatig je bloed laten testen. B12 tekort kan leiden tot onomkeerbare zenuw- en hersenschade, en een verhoogd risico op hartfalen, dus het is verstandig om hier heel serieus mee om te gaan.

  Coby
  29-9-2017

  Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik ga me snel laten testen!!

  Marga
  19-10-2017

  Hallo, hoe zit het met kinderen die weinig tot geen dierlijke produkten eten drinken.Bestaat er ook voor kinderen b12 supplementen vanaf 1 jaar?

  Martine
  20-10-2017

  Hoi Marga, plantaardig etende kinderen hebben inderdaad ook supplementen nodig. Hier staan de juiste doseringen voor alle leeftijden. Je kunt o.a. bij Holland&Barret/De Tuinen verschillende doseringen kopen. https://wiki.veganisme.org/index.php/Vitamine_B12#Dosering

  Ellen
  21-10-2017

  Ik vind de uitleg over de hoeveelheden niet duidelijk.. Je kan een hoeveelheid van 100 mcg per dag nemen, maar 1of 2pillen a 25 mcg is net zo goed oke. Hoe zit dat nu? Groetje

  Martine
  23-10-2017

  Hoi Ellen, er is nogal wat variatie in de adviezen over B12. Afhankelijk van hoeveel B12 je nog uit sojamelk en dergelijke krijgt heb je misschien genoeg aan 25 mcg. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je beter dagelijks 100 mcg nemen.

  Clary
  27-3-2018

  Hallo, ik verdraag geen magnesium stearaat. Wat moet ik dan? Liever met zo min mogelijk toevoegingen. Zeker ook geen zoetstoffen.

  Martine
  2-4-2018

  Hoi Clary, je zou kunnen kijken naar vloeibare B12 supplementen in druppelvorm.

  Jansen
  20-4-2018

  Natuurlijke multivitamine van New Care. Daar zit alles in.

  Martine
  11-5-2018

  Hoi Jansen, ik heb even gekeken naar de multi van New Care en daar zit véél te veel B6 in. Ik zou dringend afraden om deze te nemen, want de kans is groot dat het neurologische klachten veroorzaakt.

  Caroline
  25-8-2018

  Hoi, In de voedingsbodem voor de bacteriën wordt gebruikt gemaakt van melkeiwitten, is de productie van B12 dan vegan? "De meest gebruikte grondstoffen voor voedingsbodems zijn tegenwoordig glucose, sacharose, melasse, melkeiwitten, cornsteepliquor, sojameel en een hele reeks van minerale zouten en sporenelementen: kobalt in de vorm van kobaltnitraat of CoCl in een concentratie van 5 ppm, en verder o.a.: (NH4)2HPO4; MgSO4; KCl; MnSO4; FeSO4; ZnSO4; MoO4 [Daniels 1970]. " Bron: https://isjaisja.home.xs4all.nl/B12/HOOFD7.HTM#7.3 Mvg, Caroline

  Robin
  9-1-2019

  Hoi, Ik heb een vraagje over de B12 van Royal Green, wat is jouw oordeel hierover? Ik hoor het graag! Alvast bedankt.

  Martine
  9-1-2019

  Hoi Robin, de Royal Green B12 bevat methylcobalamine. Zoals ik ook in het artikeltje zeg, is methylcobalamine minder stabiel dan cyanocobalamine. Daarom moet je van de methyl-vorm veel hogere doseringen nemen dan van de cyano-vorm, dagelijks 1000-1500 mcg, om zeker te weten dat je er voldoende van opneemt. De relatief hoge prijs van het Royal Green supplement, plus het feit dat je dagelijks 2 van deze pilletjes zou moeten nemen, zorgt ervoor dat dit veel duurder is dan als je supplement met cyanocobalamine zou nemen. Tenzij je een opnamestoornis hebt, zou ik dus aanraden om een gewoon cyanocobalamine supplement te nemen. Etos, Kruitvat en Holland&Barret bieden die allemaal heel betaalbaar via hun huismerk. De kwaliteit daarvan is net zo goed als van duurdere merken.

  Jeroen
  1-5-2019

  Ik ben veganist. Ik slik B12 pillen van 2000MCG van het merk Solaray "cyanocobalamine" Op het potje staat dagelijks 1 pil maar als ik de diverse aanbevolen hoeveelheden op verschillende websites zie is twee van deze pillen per week meer dan voldoende. Op het potje wordt geadviseerd dagelijks 1 pil in te nemen. Als ik de fabrikant was zou ik dat ook adviseren want des te eerder ben ik terug voor een nieuwe pot. Wat is verstandig> 1 x daags 1 pil, 1 x per week een pil of 2x per week een pil Sorry voor het ontbreken van leestekens. werkt niet op dit veld.

  Martine
  6-5-2019

  Hoi Jeroen, op bijna al die potjes staat 'dagelijks 1 pil', ongeacht de dosering. Daar kun je dus beter niet naar kijken. De meeste vegan diëtisten bevelen aan om twee keer per week 1000 mcg te nemen, 1 x per week 2000 mcg is ook okay. Twee keer per week 2000 mcg is wat veel, maar er zijn geen nadelige gevolgen bekend van te veel B12, dus het is niet schadelijk om ze twee keer per week te nemen.

  Martine
  29-7-2019

  Hoi Martine, ik ben erachter gekomen dat ik de (normale) tabletvorm b12 niet goed opneem. Ben nu op zoek naar b12/foliumzuur zuigtabletten, zonder dierlijke bestanddelen. Ik kwam bij Flinndal terecht, weet jij of dit merk oké is? Er staat wel bij vermeld geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  Martine
  29-7-2019

  Ja, Flinndal is prima, net zoals de meeste andere merken. B12 supplementen zijn meestal vegan. Houd er wel rekening mee dat je van methylcobalamine dagelijks 1000-1500 mcg moet nemen om zeker te weten dat je lichaam er voldoende uit op kan nemen.

  Ve Gan
  28-9-2020

  Ik ben al mijn hele leven veganist ,eet prima gezond, en ik slik nooit pillen, ben al bijna 60 jaar oud en leef als een twintiger in prima conditie. Hoe kan dat dan ? Moet ik nu bang worden dat ik al die jaren iets tekort ben gekomen ? Er klopt gewoon iets niet. En oh ja... ik ben nog nooit in mijn leven ziek geweest, behalve een keer wintergriep ooit, en ben nooit in een ziekenhuis geweest. Heb ik mijn hele leven iets belangrijks gemist ? Verkoop praatjes ?

  Schrijf een reactie