Groentenquiche

door onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3-4 personen
Groentenquiche, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder kaas

Ik had beloofd om wat meer veganistische hartige taarten te posten, dus hier is er weer eentje! Dit is een echte groentenquiche, in de zin dat er veel groente in zit en weinig 'ei'. Ik ben nooit een grote fan geweest van quiches met veel ei, dus plantaardige quiches maak ik ook liever met relatief weinig eivervanger. De smaakmakers in dit recept lijken op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar samen geven ze de quiche een heel lekker hartige smaak.

Ik heb deze keer een bodem gemaakt van kant-en-klaar deeg voor hartige taart uit de vriezer. In plaats daarvan kun je ook zelf een bodem maken, of diepvries bladerdeeg met plantaardige margarine gebruiken. Let even op dat de margarine in kant-en-klaar deeg vaak vitamine D3 bevat (gemaakt uit schapenwolvet). Volledig veganistisch diepvriesdeeg zonder D3 is te koop bij biowinkels.

Ingrediënten

  • 5
 plakjes
 deeg voor hartige taart of bladerdeeg uit de diepvries
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 
stronk 
broccoli, in kleine roosjes
  • 1 wortel of 1 rode 
paprika, in kleine stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes (optioneel)
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 250-350 
g 
stevige tofu, uitgelekt
  • 120 ml (1/2 kop) 
plantaardige kookroom of ongezoete plantaardige melk
  • 4 
eetlepels
 no-egg poeder (of maizena)
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • 1 flinke theelepel tahin
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel zout (gebruik eventueel zwart zout voor een ei-achtige smaak)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper

Bereiding

Laat het diepvriesdeeg op kamertemperatuur ontdooien. Verhit op hoog vuur een scheutje olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de ui, broccoli en wortel tot de ui glazig is. Doe nu ook de paprika en knoflook erbij en laat het geheel nog wat langer bakken tot de wortel en broccoli beetgaar beginnen te worden.

Verkruimel de tofu in een kom tot hele fijne stukjes (dit gaat het beste met je handen). Doe de kookroom, no-egg, edelgist, tahin, kruiden en zout erbij en meng alles door elkaar. Doe nu het tofumengsel bij de groente en roer tot alles goed gemengd is.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 24 cm doorsnee met het inmiddels ontdooide diepvriesdeeg. Vul de deegbodem met het groente-tofumengsel en druk de vulling goed aan zodat het een mooie stevige quiche wordt. Vouw de uitstekende randen van het deeg naar binnen over de vulling.

Zet de quiche in de oven en laat 40 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is. Laat de taart 5 minuutjes afkoelen, haal hem dan uit de springvorm en snijdt hem in stukken.

26 Reacties

Adriana op 26-11-2012 - 15:56

Deze quiche ziet er smakelijk uit. Hoe komt het dat twee lepels gistvlokken zoveel doen als smaakmaker, terwijl je ze niet echt proeft?

Martine op 26-11-2012 - 16:06

Wij proeven het wel als ze er niet in zitten hoor. Zo'n relatief kleine hoeveelheid gistvlokken voegt een subtiel hartige (umami) smaak toe doe je anders zou missen.

Irene op 28-12-2012 - 23:06

Ik heb hem gemaakt voor kerst en hij viel erg in de smaak (beter dan de niet-veganistische quiche die ik had gemaakt), ik ga hem zeker nog eens maken! Alleen vond ik hem wel wat flauw van smaak, ik zou zelf de volgende keer wat meer kruiden toevoegen.

Martine op 29-12-2012 - 9:45

Wat leuk dat de quiche zo goed bevallen is! De smaak is inderdaad nogal mild, dus je kunt zeker wat meer kruiden toevoegen. Ik doe er ook wel eens zongedroogde tomaatjes of olijfjes of zoiets door, daar wordt de smaak ook wat spannender van.

Desiree op 18-4-2013 - 16:59

Hij staat in de oven!! Gemaakt met prei, puntpaprika, zongedroogde tomaatjes en kappertjes. We zijn benieuwd... Omnomnomnom...

Desiree op 18-4-2013 - 22:34

Soweeee!! Heerlijk gegeten, dank je wel! Ik maak altijd een weekboodschappenlijstje en dat doe ik nu adhv jouw recepten. Dochter eet vegan (15 jaar oud) en heeft ons tot vegetariër gemaakt. Kijken of Man het proeft dat het niet vega is.

Martine op 19-4-2013 - 6:35

Wow, wat leuk om te horen! Heel tof dat jullie je dochter zo steunen. Dankjewel voor je berichtje.

Goldie op 26-9-2013 - 21:33

Super recept maar zal voor een volgende keer meer kruiden gebruiken. :)

Martine op 27-9-2013 - 10:49

Leuk :-) Dankjewel voor de feedback.

F op 2-2-2014 - 19:10

Ik heb een hete lucht oven, moet ik dan ook 180 graden aanhouden?

Martine op 3-2-2014 - 10:49

Hoi F, In een heteluchtoven zou ik de temperatuur 10 à 20 graden lager instellen. Succes!

Alex op 4-1-2015 - 15:10

Ik zie een aantal reacties dat de quiche wat smaak wat mist. Dat klopt! Dat is makkelijk op te lossen door de edelgist er pas op te doen als de quiche uit de oven is. Zorg dat de quiche redelijk vol bedekt wordt door de edelgist, maar maak er geen dikke laag van. Door de warmte in de oven gaat de hartige smaak van de edelgist volledig verloren. Gisteravond ontdekt dat de edelgist precies is wat de quiche af maakt. Eet smakelijk!

Martine op 4-1-2015 - 15:34

Dankjewel voor de tip Alex :-)

Hannah op 20-3-2015 - 14:35

Deze taart is heerlijk! Sinds ik vegan eet heb ik geen hartige taart meer gemaakt én gegeten. Nu dus wel weer. Een succesnummer wat mij betreft. Ik ga hem morgen maken als mijn zoon jarig is. Want behalve lekker vind ik het ook een feestelijk gerecht. De korst heb ik zelf gemaakt naar het recept waar je naar verwijst. Ik ben het wel met de anderen eens die zeggen dat het iets pittiger mag. Ik ga er morgen iets meer zout in doen. Ik ben zo blij met de recepten op deze site. Ga vooral zo door!!

Martine op 20-3-2015 - 14:41

Hoi Hannah, dankjewel voor de feedback. Fijn dat het lekker was!

Marcia op 10-4-2015 - 11:38

Heelijke taart! Zelf een variatie op gemaakt door de tahin en genoemde kruiden te vervangen door pesto, italiaanse kruiden (natuurlijk pe/zo) en er zongedroogde tomaten doorheen gedaan....smullen!! ;0)

Martine op 10-4-2015 - 15:49

Leuk Marcia! Je aanpassingen lijken me heel lekker.

Adriaan op 27-4-2015 - 9:00

Ikzelf zou wat zitten met de toifu als eivervanger. Het doel van het ei is volgens mij binden. Mijn benaderingswijze zou in simpelweg een ander middel zijn. Hier staan trouwens best een aantal interessante bindmiddelen tussen https://kookrecepten.wordpress.com/ingredienten/bindmiddelen-en-bindtechnieken/soorten-bindmiddelen-alfabetisch/ . Ik dacht op één of andere manier ook aan aardappelpuree die een wat nootmuskaatachtige smaak heeft met olie erdoorheen. Ik zie het wel vaker. Maar ik vind dat soms wat jammer(?) Dat bij veganistisch koken een kopie wordt gebruikt. In plaats van een nieuw middel dat het origineel voor schut zet. Maar daarover nagedacht is het vaak wel belangrijk om te weten in ieder geval. Mede door gewenning. Alleen dit klinkt iets te fel, dat is niet de bedoeling. Of dat dat een onjuiste invloed kan hebben.

Martine op 27-4-2015 - 10:06

Hoi Adriaan, dankjewel voor de links. Met deze quiche heb ik niet echt geprobeerd om de textuur van eierquiche na te maken, dat lukt inderdaad niet met tofu. Maar tofu-taart klinkt minder lekker dan quiche, dus heb ik het quiche genoemd. Vegan 'quiche' kun je van allerlei ingrediënten maken, tofu, aardappel, polenta, etc. etc. Ik heb ook een recept voor quiche met kikkererwtenmeel die erg lekker is. Kikkererwtenmeel in misschien wel mijn favoriete 'ei-vervanger'.

Adriaan op 27-4-2015 - 9:09

https://kookrecepten.wordpress.com/ingredienten/bindmiddelen-en-bindtechnieken/ Dit is trouwens ook wel een goede link op die pagina.

Monique op 14-4-2016 - 14:55

Gisteravond voor het eerst een quiche gemaakt en men, wat was ie lekker! Vulling was met prei, olijven, zongedroogde tomaatjes in olie, soyagehakt en tofu en zelfs vriendlief (die niet veel van volledig plantaardige gerechten moet hebben) heeft zitten smullen! Ik heb wel een theelepel gerookt paprikapoeder toegevoegd om wat meer pit in de smaak te geven en dat was een succes. Vanmiddag bij de lunch de leftovers soldaat gemaakt, alweer jammie ;-)

Martine op 14-4-2016 - 15:10

Leuk Monique! Fijn dat het zo goed in de smaak viel, ook bij je vriend :-)

priscilla op 14-4-2016 - 16:45

Mijn favo!! :D

sofia op 24-4-2016 - 9:13

Betaalt er dan veganistich bladerdeeg?

Martine op 24-4-2016 - 11:19

Jazeker Sofia! Onder andere AH vers bladerdeeg op een rol is vegan, Tante Fanny bladerdeeg (bij Jumbo, Plus, Hoogvliet, Vomar, Deen, Emté en MCD) ook. https://gewoonvegan.nl/ah-vers-bladerdeeg/

Isis op 1-10-2017 - 12:59

Wat ook lekker is, om er wat pompoen pitten door te doen voor een extra bite!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.