Snelle Mexicaanse bonensoep

door onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2-3 personen
Mexicaanse zwarte bonensoep, vega

Naarmate het einde van mijn proefschrift dichterbij komt, merk ik dat ik minder ruimte in mijn hoofd heb om 's avonds uitgebreid te koken (gek genoeg heb ik juist wel veel inspiratie om cakes en taarten te bakken...). We eten dus regelmatig dezelfde simpele gerechtjes: pasta met broccoli, éénpansnoedels, éénpanspasta, linzendahl en currysoep.

Die currysoep is heel populair bij de lezers en bij mijn schoonmoeder. In een handomdraai zwiep je alle ingrediënten de pan in, en een kwartiertje later heb je een lekker dikke, kruidige maaltijdsoep. Van zulke soepen zouden we er meer moeten hebben! Dat heb ik natuurlijk zelf in de hand, dus bij deze nog zo'n lekker snelle soep, dit keer met een Mexicaans thema.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote wortel, geschild en in blokjes
  • 300 g (1 blik) zwarte bonen of kidneybonen
  • 400 g (1 blik) tomatenblokjes op sap
  • 400 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/4 à 1/2 theelepel chilipoeder

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en bak de ui en wortel een paar minuten tot de ui glazig is. Doe de bonen, tomaten, water, bouillon en kruiden erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes sudderen. Serveer met geroosterde tortilla's, zelfgebakken maisbrood, pitabroodjes of baguettes.

9 Reacties

Sylvia
24-1-2015

Vandaag heb ik deze soep gemaakt met de zwarte bonen. We vonden de soep heerlijk!

Inez
24-1-2015

Zalig en makkelijk soepje. Mijn vriend wilde nog een 3e kom. Helaas, toen was de pan leeg. Volgende keer maar een dubbele hoeveelheid maken....

Martine
25-1-2015

Fijn dat het goed in de s maak viel! Een dubbele portie is gelukkig ook snel gemaakt :-)

Sanne
27-1-2015

Klinkt heerlijk! En ook helemaal niet zo moeilijk :). Ik ken dat wel, minder tijd en ruimte om uitgebreid te koken, maar wel veel ideeën krijgen! Wat m'n lunch betreft: een heel slim idee :) ik ben alleen zo bang om dan te veel havermout ofzo binnen te krijgen (als dat kan), en dat het dan niet gevarieerd genoeg is.. af en toe moet het wel kunnen en alleen maar lunchen op tussendoortjes tot het avondeten is natuurlijk helemaal niet goed ;). Maar ik ga zo nog maar een smoothiebowl maken dus, haha. Liefs

Sanne
27-1-2015

Nog een aanvulling: misschien kan ik er dan 's middags wat aan toevoegen qua groenten! Dan is het toch gevarieerder. En hetzelfde ontbijten als lunchen gaat helaas niet zo makkelijk als ik naar school moet :(, dan worden het stuks fruit die ik mee neem.

Bo-Ann
9-4-2017

Ik ga deze morgen maken met rode bonen. Is echt superbudget want ik kocht daar een zak van 900 gram voor een euro. Mijn zoon houdt niet zo van bonen, dus ik ga de soep gedeeltelijk pureren. Wordt ie ook lekker dik!

Martine
10-4-2017

Leuk Bo-Ann. Gepureerd is de soep ook lekker.

Sylvia
9-8-2019

Het blijft leuk om op deze soep te variëren, vandaag met een grote ui, bakje groene erwten, 2 blikjes bio borlottibonen, klein potje wortels, 1 blikje tomatenblokjes en 1 blikje tomatenblokjes met chili en peper. De kruiden hetzelfde gelaten, maar de hoeveelheid water verdubbeld. Heerlijk!

Martine
13-8-2019

Klinkt goed Sylvia, leuk!

Schrijf een reactie