Snelle Mexicaanse bonensoep

23 January 2015 onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2-3 personen
Mexicaanse zwarte bonensoep, vega

Naarmate het einde van mijn proefschrift dichterbij komt, merk ik dat ik minder ruimte in mijn hoofd heb om 's avonds uitgebreid te koken (gek genoeg heb ik juist wel veel inspiratie om cakes en taarten te bakken...). We eten dus regelmatig dezelfde simpele gerechtjes: pasta met broccoli, éénpansnoedels, éénpanspasta, linzendahl en currysoep.

Die currysoep is heel populair bij de lezers en bij mijn schoonmoeder. In een handomdraai zwiep je alle ingrediënten de pan in, en een kwartiertje later heb je een lekker dikke, kruidige maaltijdsoep. Van zulke soepen zouden we er meer moeten hebben! Dat heb ik natuurlijk zelf in de hand, dus bij deze nog zo'n lekker snelle soep, dit keer met een Mexicaans thema.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote wortel, geschild en in blokjes
  • 300 g (1 blik) zwarte bonen of kidneybonen
  • 400 g (1 blik) tomatenblokjes op sap
  • 400 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/4 à 1/2 theelepel chilipoeder

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en bak de ui en wortel een paar minuten tot de ui glazig is. Doe de bonen, tomaten, water, bouillon en kruiden erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes sudderen. Serveer met geroosterde tortilla's, zelfgebakken maisbrood, pitabroodjes of baguettes.

9 Reacties

Sylvia op 24-1-2015 - 19:22
Vandaag heb ik deze soep gemaakt met de zwarte bonen. We vonden de soep heerlijk!
Inez op 24-1-2015 - 23:51
Zalig en makkelijk soepje. Mijn vriend wilde nog een 3e kom. Helaas, toen was de pan leeg. Volgende keer maar een dubbele hoeveelheid maken....
Martine op 25-1-2015 - 8:50
Fijn dat het goed in de s maak viel! Een dubbele portie is gelukkig ook snel gemaakt :-)
Sanne op 27-1-2015 - 15:43
Klinkt heerlijk! En ook helemaal niet zo moeilijk :). Ik ken dat wel, minder tijd en ruimte om uitgebreid te koken, maar wel veel ideeën krijgen! Wat m'n lunch betreft: een heel slim idee :) ik ben alleen zo bang om dan te veel havermout ofzo binnen te krijgen (als dat kan), en dat het dan niet gevarieerd genoeg is.. af en toe moet het wel kunnen en alleen maar lunchen op tussendoortjes tot het avondeten is natuurlijk helemaal niet goed ;). Maar ik ga zo nog maar een smoothiebowl maken dus, haha. Liefs
Sanne op 27-1-2015 - 15:45
Nog een aanvulling: misschien kan ik er dan 's middags wat aan toevoegen qua groenten! Dan is het toch gevarieerder. En hetzelfde ontbijten als lunchen gaat helaas niet zo makkelijk als ik naar school moet :(, dan worden het stuks fruit die ik mee neem.
Bo-Ann op 9-4-2017 - 17:19
Ik ga deze morgen maken met rode bonen. Is echt superbudget want ik kocht daar een zak van 900 gram voor een euro. Mijn zoon houdt niet zo van bonen, dus ik ga de soep gedeeltelijk pureren. Wordt ie ook lekker dik!
Martine op 10-4-2017 - 14:41
Leuk Bo-Ann. Gepureerd is de soep ook lekker.
Sylvia op 9-8-2019 - 23:32
Het blijft leuk om op deze soep te variëren, vandaag met een grote ui, bakje groene erwten, 2 blikjes bio borlottibonen, klein potje wortels, 1 blikje tomatenblokjes en 1 blikje tomatenblokjes met chili en peper. De kruiden hetzelfde gelaten, maar de hoeveelheid water verdubbeld. Heerlijk!
Martine op 13-8-2019 - 13:46
Klinkt goed Sylvia, leuk!

Schrijf een reactie