De ultieme linzensoep

9 May 2016 onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 50 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 4 personen
Linzensoep, vegan Als ik echt geen puf heb om te koken eten we soms zo'n soep uit een zak, bijvoorbeeld de linzensoepen van AH of Unox die toevallig allebei vegan zijn. Met een broodje erbij is het goed te doen, maar ik ben iedere keer weer teleurgesteld over hoe weinig linzen er in zitten en hoe weinig smaak het heeft. Daarom heb ik maar eens een echte ouderwetse linzensoep gemaakt. De ingrediënten zijn simpel en de bereiding ook, maar toch heeft deze soep een heerlijk aardse, kruidige, hartige smaak. Ik vind dit een ideaal recept om tussendoor te maken als ik ergens anders mee bezig ben. Het actieve werk is maar een minuutje of 10, en verder staat de soep gewoon rustig te pruttelen op het vuur terwijl je er geen omkijken naar hebt. Je kunt deze soep ook prima in een slow cooker of snelkookpan maken als je die hebt. Als je veel eters hebt kun je het recept makkelijk verdubbelen. Ook verknochte vleeseters smullen ervan, zeker als je er wat lekkere (afbak)broodjes bij geeft.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2-3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 grote of twee kleinere winterwortels, in blokjes
  • 6 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 300 gram droge bruine of groene linzen
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 60 ml witte wijn of 2 eetlepels azijn

Bereiding

Verhit een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit daarin de ui, bleekselderij en wortel een minuut of vijf tot de ui zacht is, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe en bak die kort even mee. Doe de linzen, bouillon, laurierblaadjes, sojasaus en eventueel de witte wijn erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Als je een lekker gebonden soep wilt kun je er nu nog even de staafmixer in zetten en een kwart tot een derde van de soep pureren. Als de soep erg dik is kun je er nog een scheutje water bij doen. Laat de soep liefst nog even een beetje afkoelen, want warm is hij lekkerder dan super heet. Serveer de soep met brood.

26 Reacties

Sanne op 9-5-2016 - 7:47
Leuk gerechtje Martine! Ik at inderdaad ook wel eens die AH linzensoep, maar ik vond 'm een beetje saai. Dus ik ben wel blij met je 'ultieme linzensoep' recept! Liefs
Martine op 9-5-2016 - 9:55
Dankjulliewel Sanne en Sandra! Ik ben benieuwd hoe het bevalt.
Sandra op 9-5-2016 - 9:14
Wat een toeval zeg, ik wilde deze week linzensoep maken nadat een vriendin vorige week vroeg of ik wel eens linzen at en hoe ze smaken (lekkerrrr), kan ik haar een paar porties geven. Perfecte timing, thanks!
Desi op 9-5-2016 - 10:04
Hmmm... ik ben dol op linzen, vooral op rode linzen. Zou je die ook kunnen gebruiken? Die vind ik namelijk net iets lekkerder dan groene of bruine.
Martine op 9-5-2016 - 10:31
Hoi Desi, ik denk dat dit recept met rode linzen ook wel kan ja. De vallen wel wat meer uit elkaar, dus de soep krijgt een andere textuur. Ik zou dan ook wat minder linzen gebruiken dan in het recept staat omdat de soep anders waarschijnlijk een beetje te dik wordt.
Selma op 9-5-2016 - 10:18
Linzensoep <3
Marianne op 16-5-2016 - 9:13
Een heerlijke soep! En ook niet onbelangrijk, idd lekker eenvoudig om te maken. Bedankt!
Martine op 16-5-2016 - 9:18
Leuk dat je deze gemaakt hebt Marianne! Fijn dat het lekker was.
Nicoletta op 21-5-2016 - 13:02
Waarschijnlijk domme vraag,maar dat is dan bewijs dat ik beginner ben :) Gebruik je hiervoor linzen uit pot of de nog harde linzen uit zo'n zak?
Martine op 23-5-2016 - 9:52
Hoi Nicoletta, domme vragen bestaan wat mij betreft niet hoor! Dit is een recept voor droge linzen uit een zak. Ik zal het er nog wel even wat duidelijker bij zetten.
Sandra op 3-6-2016 - 18:38
Hij smaakt heerlijk Martine! Ik was alleen zo stom om een blik linzen te gebruiken waar rookaroma aan toe was gevoegd, maar ik had geen tijd meer om andere te halen (niet vegan?). Maar goed het belangrijkste is dat de soep lekker was :-D
Martine op 3-6-2016 - 19:34
Fijn om te horen Sandra! Rookaroma is vaak wel vegan, maar om het zeker te weten zou je het na moeten vragen bij de fabrikant.
Sandra op 3-6-2016 - 22:44
Ah thanks!! Al maak ik het de volgende keer liever met verse linzen, vond dat er maar weinig linzen in het blik zaten haha.
Sandra op 10-6-2016 - 19:24
Daar ben ik weer :) Ik heb het gisteren nogmaals gemaakt met verse linzen en vandaag opgewarmd en we hebben hier zitten smullen, we vonden het nu nog lekkerder.
Martine op 10-6-2016 - 20:20
Tof! Fijn dat jullie er zo van genieten :)
della op 27-6-2016 - 22:45
jammieee jammiee,ik ben dol op bruine lenzen maar in rijst,maar die dag dat heb ik die soep gegeten vind ik hij echt lekker vooral met de marokanse broodje jamm
Martine op 27-6-2016 - 23:01
Fijn om te horen dat je het zo lekker vond della!
Dennis op 28-6-2016 - 16:45
Weer een ontzettend lekker recept, met weinig ingrediënten maar toch met een zeer rijke smaak. Ik heb weer genoeg gemaakt voor 2 dagen en een beetje :) Groetjes!
Martine op 28-6-2016 - 17:12
Leuk om te horen Dennis! Eet smakelijk :)
marjan klomp op 12-9-2016 - 21:29
ik wil die soep maken maar wanneer voeg je de knoflook toe?
Martine op 13-9-2016 - 7:58
Hoi Marjan, ik heb het recept aangepast zodat het erbij staat. Dankjewel voor de oplettendheid!
michelle op 5-1-2018 - 15:50
soep staat op, wat een lekker makkelijk recept!
Lynn op 16-4-2019 - 13:03
Net soep gemaakt, ik had alle ingrediënten gewoon in huis. Heerlijk soepie en erg voedzaam! Heb er 2 tl Asafoetida aan toegevoegd om een opgeblazen gevoel door linzen te voorkomen.
Martine op 16-4-2019 - 16:59
Leuk Lynn! Fijn dat het lekker was.
Miranda op 11-2-2020 - 15:55
Hoi Martine, Ben vanmorgen geholpen bij de tandarts en er is een kies getrokken en ik wilde toch wat warms eten vanavond. Dus keek ik wat ik in huis had en googlen. Soep staat nu op ben benieuwd. Dalijk de staafmixer erdoor. Gr Miranda
Martine op 11-2-2020 - 16:22
Eet smakelijk Miranda en sterkte met de getrokken kies!

Schrijf een reactie