Nasi tofu scramble met pindasaus

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4
Nasi tofu scramble vegan

De tofu in dit recept blijft zacht, een beetje zoals omeletreepjes. Doordat je het verkruimelt, neemt het makkelijk de smaakmakers op, dus je hoeft niet bang te zijn dat het saai smaakt.

Nasi maken gaat het best met afgekoelde rijst, omdat dat wat steviger is. Als je de dag ervoor toevallig ook een rijstgerecht eet, kook dan een dubbele portie, zodat je de rijst alvast klaar hebt staan. Als je niet zo ver vooruit hebt gedacht, lukt het met vers gekookte rijst ook wel, maar bak de rijst dan zo kort mogelijk mee, want het wordt snel prut.

Je kunt allerlei groentes gebruiken in dit recept. Ik maakte het tijdens onze budgetmaand heel simpel met wortel, ui en spitskool, maar taugé, paprika of paksoi zou bijvoorbeeld ook lekker zijn. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is een zak voorgesneden nasigroente ook prima.

Als je slim inkoopt, kost dit hele recept ongeveer 3 euro voor vier grote porties, dus 75 cent per persoon!

Voor de pindasaus

  • 8 eetlepels pindakaas
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder of 1 teen knoflook, uitgeperst

Voor de nasi

  • 200 gram (snelkook) zilvervliesrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 600-800 gram roerbakgroente in smalle reepjes (ui, wortel, paprika, kool, taugé, paksoi etc.)
  • 500 gram stevige tofu, uitgeperst en grof verkruimeld
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen (sla het afkoelen over als je weinig tijd hebt).

Maak de pindasaus door alle ingrediënten in een een pannetje te doen en op middelhoog vuur te verhitten. Roer tot het een mooie dikke gebonden saus wordt. Zet apart.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en roerbak de groentes tot ze beetgaar zijn. Dek eventueel de pan een paar minuten af met een deksel om het garen sneller te laten gaan.

Voeg de verkruimelde tofu toe en bak even mee. Doe dan de specerijen, sambal en ketjap erbij en schep het mengsel goed om, zodat de smaakmakers goed verdeeld worden. Voeg als laatste de rijst toe en schep nog een keer alles om. Proef of de nasi goed op smaak is en serveer met de pindasaus.

1 Reacties

Marianne op 12-6-2019 - 22:40

Lekker! Zeker ook in de budget-versie.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.