Zomergroente met Italiaanse tempeh

door onder Salades
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Zomergroente salade met tempeh, vegan, low carb

Deze lauwwarme salade heb ik een tijdje terug al gemaakt, maar ik kwam er steeds niet aan toe om het recept te posten. Geniet nog even van de laatste zomergroentes zoals aubergines, courgettes en paprika voordat we weer overgaan op de pompoenen, koolrapen en knolselderijen.

De combinatie van rauwe en geroosterde groente geeft deze salade een fijne beet een een heerlijk complexe smaak. De tempeh met Italiaans-getinte marinade is er super lekker bij. In plaats van tempeh zou je er ook tofu-feta bij kunnen maken. De salade is geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd. Eventueel kun je er nog wat extraatjes bij serveren zoals avocado of brood, zodat het een wat meer vullende maaltijd wordt.

Het is geen heel snel recept, dus je moet misschien niet proberen om het 's morgens te maken voor je naar je werk gaat, maar omdat de groente de oven ingaan hoef je er niet lang voor in de keuken te staan. Ideaal voor een luie avond of luxe weekend lunch.

Ingrediënten

Voor de salade

  • 1 aubergine, in halve rondjes
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 paprika's, in reepjes
  • 1 + 1 eetlepel olijfolie
  • 1 courgette, halve plakjes
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 teen knoflook, uitgeperst

Voor de tempeh

  • 200 gram tempeh
  • 2 eetlepels rode wijnazijn of balsamicoazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

Maak de salade

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi de aubergineplakjes met zout en laat even intrekken. Doe de paprika met één eetlepel olijfolie in een brede ovenschaal en meng goed door elkaar. Doe de gezouten aubergineplakjes erbij en hussel nog even om. Zet de groente in de oven en rooster in 20-25 minuten gaar. Schep halverwege de baktijd even om.

Marineer ondertussen in een kom de courgette in de overgebleven olijfolie met de azijn en knoflook. Bereid ook de tempeh. Als de ovengroente gaar zijn kun je ze door de courgette mengen.

Maak de tempeh

Snij de tempeh in ongeveer 10 langwerpige plakjes van minder dan een halve centimeter dik. Meng in een bakje de azijn en sojasaus. Wentel de plakjes tempeh één voor één in de marinade en laat de marinade even intrekken.

Vlak voordat de ovengroente gaar zijn verhit je de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de tempeh in de pan en bak tot de onderkant mooi bruin is. Draai de tempeh om en bak ook de andere kant bruin. Verdeel de salade over twee borden en serveer de tempeh ernaast.

3 Reacties

Daniëlle op 19-9-2014 - 18:03

Oh,dat lijkt me een lekker manier om tempeh klaar te maken. Ik vind tempeh eigenlijk al lekker zonder marinade, haha.

Martine op 20-9-2014 - 8:39

Ja, ik lust tempeh zelfs rauw :P Had ik drie jaar geleden niet kunnen denken trouwens, toen vond ik het nog vies.

Evelien op 17-11-2016 - 18:25

Heel lekker! Ik maak het wel met tofu, want tempeh vind ik heel erg vies.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.