Vegan gourmetten en kaasfondue

Kersttafel, vegan gourmetten

David houdt niet zo van gourmetten, dus daarom doen we het bijna nooit. Ik vind het wel wat hebben, met z'n allen om de tafel kleine hapjes bakken in zo'n mini-pannetje. Wel op voorwaarde dat het helemaal vegan is natuurlijk! In deze post vertel ik je alles wat je nodig hebt voor een succesvol gourmetfeestje, met bonustips voor als je toch liever aan de vegan kaasfondue gaat.

Kant-en-klaar

Gourmetten is populair omdat het lekker makkelijk is. Je zet alles klaar op tafel, iedereen kan pakken wat die lekker vindt en het wordt bijna vanzelf een geslaagde avond. Dan is het wel zo fijn als je lekker wat kant-en-klare dingetjes uit de winkel kunt halen en niet te veel zelf hoeft te maken. Ook voor vegans zijn er gelukkig genoeg gourmetvriendelijke producten te koop.

Proteïne: Vegan gehaktballetjes, kipstukjes, spekjes, vissticks en nuggets, falafel, in puntjes gesneden vegaburgers, Wheaty en Taifun worstjes (o.a. bij Ekoplaza), voorgekruide tofureepjes etc. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig rond de feestdagen ook vleesvervangers speciaal voor gourmetten.

Aardappelproducten: röstirondjes (bijv. Aviko of AH huismerk), voorgekookte krieltjes, gekruide aardappelblokjes (even de ingrediënten checken)

Pannenkoeken: heel veel pannenkoekmixen die je in de supermarkt kunt kopen zijn vegan. Maak het beslag met plantaardige melk (ei-vervanger is niet nodig) en je gasten kunnen heerlijke vegan pannenkoekjes bakken. Kijk ook eens naar mijn appelpannenkoekjes of havermout drie in de pan.Je kunt er zoet of hartig beleg bij doen, zoals jam, stroop, bruine suiker, vegan kaas, champignons, vegan spekjes etc.

Groente: wat groenvoer erbij is ook lekker natuurlijk. Denk aan verschillende soorten roerbakgroente (paprika, champignons, courgette etc.), plakjes rauwe komkommer en tomaat, en een lekker frisse slamix.

Sauzen: de sauzen mogen niet ontbreken! Bijvoorbeeld Remia Mayolijn, ketchup, curry, satésaus, chilisaus, pesto, mosterd etc. Je kunt met de Mayolijn heel makkelijk zelf knoflooksaus of cocktailsaus maken door er wat extra dingetjes door te mengen.

Brood met kruidenboter: haal vers stokbrood of koop afbakbroodjes. Vegan kruidenboter vind je bij Jumbo of je kunt het zelf maken door knoflook en kruiden door vegan margarine te prakken. Hummus, tapenade en andere smeersels zijn natuurlijk ook lekker.

Zelf maken

Als je het niet erg vindt om zelf nog even in de keuken wilt staan voor de voorbereidingen is er nog veel meer mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan gemarineerde tempeh, verkruimelde tofu met kruiden voor tofu scramble, beslag voor omeletjes van kikkererwtenmeel, paprika en uienringen om het omeletbeslag in te bakken, reepjes smaakvolle kikkererwtentofu of polentafrietjes, gemarineerde paddestoelen (champignons, oesterzwammen etc.), mini groente-spiesjes, zelfgemaakte seitan worstjes en kikkererwtenburgers.

Als je je gourmet een Hollandse twist wil geven kun je verschillende soorten pannenkoekbeslag maken (zoet met banaan, hartig met spinazie en kaas etc.) en kleine puntjes tosti met vegan kaas en andere lekkere dingen. Geef er (kort voorgegaarde) seizoensgroentes zoals pastinaak, pompoen, knolselderij, koolraap en aardpeer bij. Maak ook een fijne schaal aardappelsalade.

Als je het liever wat meer Aziatisch wilt neem je verschillende soorten groentes zoals mini-paksoi, taugé, paprika, sugarsnaps, jonge maïs, bamboescheuten etc. met allerlei roerbaksausjes zoals hoisin, teriyaki, Thaise curry, nasikruiden etc. Gekookte rijst en noodles erbij en dan kunnen mensen hun eigen 'fried rice' maken. Dit is extra leuk als je zo'n fondueset met wokpannetjes hebt. Behalve tofu en tempeh kun je hier ook avontuurlijk zijn met stukjes mock duck en vegan garnalen van de toko. Ook schijfjes bakbanaan mogen hier niet ontbreken.

Je kunt ook op de Mexicaanse toer gaan met kleine tortilla's die aan tafel gevuld kunnen worden met verschillende soorten groente, peulvruchten en vleesvervangers. Hier kun je de show stelen met 'pulled jackfruit'. Maak er verse tomatensalsa en guacamole bij.

Kaasfondue

Vegan kaasfondue

Toch liever kaasfondue? Ook dat is heerlijk vegan te doen. Je kunt bij vegan winkels kant-en-klare fonduekaas bestellen van No Muh, of je kunt het zelf maken. De deelnemers bij mijn kaasworkshops zijn fan van dit recept. Bij de fondue serveer je verschillende soorten goed brood, lekker wat geroosterde, gestoomde en/of en rauwe groente (champignons, paprika, pompoen, cherrytomaatjes, alles is lekker), vers fruit (druiven, peer, ananas, ), geroosterde aardappeltjes, tortillachips, soepstengels, voorgebakken seitan, tofu, tempeh en andere vleesvervangers zoals gehaktballetjes en worstjes.

Het dessert

Na het gourmetten zit je waarschijnlijk al best vol, dus een niet al te zwaar dessert is fijn. Misschien is gewoon koffie en thee met een lekker koekje of chocolaatje wel genoeg. Je kunt ook verschillende soorten warm fruit maken in je pannetje, zoals aardbeien, kersen en andere bessen, appel of peer met kaneel, banaan of ananas. Dat is super lekker met een bolletje ijs of chocolademousse. Als de gasten nog een gaatje over hebben kun je ook nog zoete pannenkoekjes erbij maken. Een scheutje likeur kan deze gerechtjes heel chique maken als je daarvan houdt. Of je maakt tegen beter weten in toch die chocoladetaart met alles erop en eraan zodat iedereen rollend naar huis gaat.

Wat ga jij dit jaar doen met de feestdagen? Als je nog goede vegan gourmettips hebt hoor ik het graag!

5 Reacties

Inez op 13-12-2017 - 17:40
Dank voor dit leuke artikeltje. Ik ga niet gourmetten maar ik krijg er wel inspiratie van!
Martine op 19-12-2017 - 14:24
Leuk Inez, eet smakelijk!
Willemijn op 20-12-2018 - 19:28
Bedankt voor de tips. Ik ga met kerst gourmetten, met deze tips gaat het zeker lukken. Heb er zin inn!!!!
Martine op 21-12-2018 - 10:21
Veel plezier Willemijn!
Robert op 17-12-2022 - 10:52
Hoi, waar kun je de kaasfondue kopen of bestellen? Wij hoorden dat deze erg lekker is!

Schrijf een reactie