Kaasworkshop recepten

Even een post voor de lieve en enthousiaste mensen die gisteren onze kaasworkshop in Amsterdam hebben bezocht (en natuurlijk voor alle anderen die geïnteresseerd zijn in vegan kaas maken). Hieronder vinden jullie de recepten die ik tijdens de workshop heb gebruikt.

Het mozzarella recept heb ik al eerder gepost, dus die vind je hier. In die post staat ook uitleg over het maken van rejuvelac, de probiotische drank waarmee je notenkaas kunt laten rijpen. Informatie over de andere ingrediënten die we hebben gebruikt, zoals miso, edelgist, agar, xanthaangom etc. vind je op onze ingrediëntenpagina.

Ik ben er niet aan toegekomen om een mooie foto van de nieuwe kazen te maken, maar die zal ik later nog wel een keer toevoegen, want we gaan deze kazen vast en zeker nog veel vaker maken. Ze waren zo lekker!

De fondue

Het originele recept voor de fondue komt uit het nieuwe boek Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner. Op de website van Miyoko vindt je de Engelse versie van het recept. Als je geïnteresseerd bent in het maken van veganistische kaas, dan kan ik je Miyoko's boek zeker aanraden!

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de kaas

  • 2 koppen ongeroosterde cashewnoten, 3 - 8 uur voorgeweekt en afgegoten
  • 1/2 kop rejuvelac (vervang eventueel door water met 1-2 eetlepels azijn)
  • 1/4 kop geurloze/ geraffineerde kokosolie
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • 1-2 eetlepels bruine miso
  • 1 1/2 theelepel zeezout

Voor de fondue

  • 1 kop witte wijn
  • 3 eetlepels tapiocameel (eventueel vervangen door maizena)
  • 2-3 eetlepels water

Bereiding

Doe de voorgeweekte en afgegoten cashewnoten in een krachtige blender of foodprocessor samen met de andere ingrediënten t/m het zeezout. Blend tot de cashewnoten volledig glad gepureerd zijn.

Meng de cashewkaas samen met witte wijn en verhit het mengsel in een (fondue)pan. Los het tapiocameel op in het water en voeg het mengsel toe aan de hete fondue, terwijl je goed roert met een garde (het moet niet koken, alleen heet worden). Verhit en roer de fondue tot hij dik en glanzend is. Verdun de saus eventueel met wat meer water of wijn. Serveer met stukjes brood en/of gestoomde en geroosterde groente.

De chèvre

Dit is de veganistische 'geitenkaas' die Erin meegebracht had naar de workshop. Omdat hij in de oven gebakken moet worden konden we niet laten zien hoe hij gemaakt wordt, maar met deze instructies kun je het heel makkelijk thuis proberen. Het recept komt uit het tijdschrift Vegetarian Times. De originele Engelse versie is te vinden op hun website.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de kaas

  • 3/4 kop ongeroosterde cashewnoten, 3-8 uur voorgeweekt
  • 6 eetlepels neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloem-, koolzaad- of rijstolie)
  • 1/4 kop citroensap
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel gebroken zwarte peperkorrels of grofgemalen zwarte peper

Bereiding

Giet de voorgeweekte cashewnoten af en spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Doe de cashewnoten samen met de olie, citroensap, water, tahin en zout in een foodprocessor of krachtige blender en pureer tot een gladde massa.

Plaats een vergiet of zeef op een kom en bekleed het vergiet met kaasdoek of een andere dunne schone doek. Schep het gepureerde cashewmengsel in het vergiet met de doek. Vouw zijkanten van de doek over de kaas en vorm er een ovale bal van met een doorsnede van 15 cm. Draai de uiteinden van de doek dicht, zoals bij een toffee en bind ze dicht met een elastiek. Laat de kaasbal nu 12 uur op kamertemperatuur rusten in het vergiet op de kom. Gooi het uitlekwater weg en leg de kaasbal na 12 uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Bedek een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Haal de kaas uit de doek en maak er een rol van 18-20 cm lang van. Pak de rol opnieuw stevig in de doek en leg hem op de bakplaat. Bak de kaas 35 minuten, tot de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog zacht. Laat de kaas afkoelen en leg hem weer in de koelkast. Haal de gekoelde kaas uit de doek en druk de peperkorrels in de buitenkant. Bewaar de kaas in de koelkast.

15 Reacties

Alynda op 7-9-2012 - 15:42

Fijn, thanks! Het kookboek staat op mijn verlanglijst ;) Hoe is het eigenlijk gegaan met de workshop, was er veel belangstelling?

Martine op 7-9-2012 - 16:11

Ja, het was heel leuk. Er waren ongeveer 20 mensen en daarmee zat de kleine festivaltent behoorlijk vol. Er werden veel vragen gesteld en bijna iedereen vond de kaas lekker.

willeke op 8-9-2013 - 21:48

Hoi Martine, Ik wil graag dat kaasje maken maar ik heb geen 'echte' kaasdoek.. mijn alternatief kan niet in de oven. Mag het ook zonder kaasdoek in de oven? of is er misschien een alternatief? Ik hoor het wel. Willeke

Martine op 9-9-2013 - 23:06

Hoi Willeke, Dit recept kun je ook zonder kaasdoek in de oven doen. Gebruik dan gewoon een ovenschaal. Zelf gebruik ik altijd grote witte zakdoeken of hele dunne (goedkope) theedoeken in plaats van kaasdoek. Succes!

willeke op 19-9-2013 - 22:29

Ik ben er aan begonnen! Het zit/hangt nu in een zeef.. mijn kaasdoek is gewoon een panty(nieuw). Dus nu ook, weet alleen niet of ik het knoopje er nog uit krijg.. maar dat zie ik morgen wel.. wel nog een vraag: Ik ben morgen namelijk niet thuis als ik hem in de koelkast zou moeten zetten..is het dan handiger om hem eerder of pas als ik thuis kom in de koelkast te zetten? Het is 1 uur ervoor of +/-2 uur later. Ik hoor het graag.

Martine op 20-9-2013 - 5:53

Het hangt meestal niet op een uurtje of drie, tenzij je keuken echt heel warm is. Je kunt even proeven voor je weggaat. Als de smaak dan al heel sterk is zet je de kaas meteen in de koelkast en anders laat je hem staan tot je terug bent.

Jet op 13-9-2014 - 9:50

Afgelopen week heb ik die heerlijke cashew brie gemaakt en nu wil ik de chèvre proberen. Ik ben benieuwd! Jammer trouwens dat er geen foto bij staat, ik kan 'm nu niet op mijn Pinterest-bord met vegan kaasjes plaatsen..

Martine op 15-9-2014 - 9:06

Thanks Jet! Ik doe erg mijn best om overal foto's van te maken, maar als het druk is schiet het er soms bij in...

Jet op 22-9-2014 - 10:21

Hoi Martine, ik ben er nog niet aan toegekomen maar nu ik 'm echt ga maken nog een vraag: hoe lang is deze kaas houdbaar? En kan de kaas ook in de vriezer? Twee vragen dus.. ;-)

Martine op 22-9-2014 - 10:25

Ik denk dat de kaas minstens een week houdbaar is in de koelkast, en je kan hem ook invriezen. Succes!

Jet op 26-9-2014 - 8:00

Helaas... bij het uitlekken kwam er al vrijwel geen vocht uit en opstijven in de koelkast deed de kaas ook niet. Het was nog steeds dezelfde dikke pasta die ik erin geschept had. Ik kon er dus met geen mogelijkheid een rol van maken. Evengoed was ie, ook ongebakken, wel lekker.. maar toch jammer..

Martine op 26-9-2014 - 8:10

Oh jammer Jet! Ik zal deze zelf ook nog eens proberen te maken, want na de workshop met Erin eigenlijk nooit meer gedaan. Misschien kun je hem nog bakken in een klein ovenschaaltje?

Jet op 26-9-2014 - 18:00

Oh, dat is misschien een goede tip voor de volgende keer.. (hij is al bijna op..;-)

Hanne op 16-12-2017 - 20:09

Vandaag de kaasfondue gemaakt voor niet vegans. Echt groot succes!! Heel erg lekker en ook snel te maken. We hadden er naast brood ook nog verschillende gestoomde groenten, rauwkost en gebakken champignons bij gezet. Echt ontzettend genoten. Dus dankjewel weer voor een top recept.

Martine op 19-12-2017 - 14:37

Super leuk Hanne! Dankjewel voor je reactie.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.