Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

13 March 2013 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 25 minuten, totaal 35 minuten
Voor: Lunch 2-3 personen (3 grote of 9 kleinere pudla's)
Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

In India maken ze allerlei spannende baksels van peulvruchtenmeel, zoals dosa's, uttampams, idli's en papadums. Erg leuk om mee te experimenteren, want ze zijn heel lekker en ook nog best gezond, omdat peulvruchten meer eiwitten, vezels en belangrijke mineralen bevatten dan granen. Op de foto zie je pudla's, dikke pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, met fijngehakte groente erin.

De pudla's lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Als je graag omeletjes met een ei-achtige smaak hebt, zou je eventueel het zout in het recept kunnen vervangen door kala namak.

Dit is een enorm flexibel recept. Je kunt de kruiden en de groentevulling helemaal aanpassen aan je eigen smaak en behoefte. Maak bijvoorbeeld eens Italiaans gekruide pudla's door de specerijen te vervangen door tijm of rosemarijn en versgemalen peper. Of maak een Mexicaanse variant met chilipoeder, komijn en paprika, tomaat en mais.

De pudla's zijn een ideale manier om restjes groente weg te werken. Vrijwel iedere groentesoort kan worden gebruikt, als je ze maar goed fijnsnijdt of raspt. Denk bijvoorbeeld aan kool, spinazie, snijbiet, boontjes, taugé, tomaat, courgette, prei, koolraap of knolselderij. Het is fijn om in ieder geval één kop vochtige groente zoals champignons, tomaat of courgette te gebruiken, anders zijn de pudla's na het bakken aan de droge kant.

Serveer de pudla's als een gezonde vullende lunch of een snelle avondmaaltijd. Omdat ze een beetje op groenteburgers lijken, zou je ze zelfs lekker ouderwets bij de aardappelen kunnen eten. Ze smaken koud ook goed, dus je kunt ze ook als meeneem-maaltijd gebruiken. Als je een weekendje ergens heen gaat waar je kunt koken, zou je zelfs een potje droge pudla-mix (kikkererwtenmeel+smaakmakers) mee kunnen nemen en aanmaken met water en verse groente voor makkelijke gezonde maaltijd.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 1/2 kop (135 g) kikkererwtenmeel
  • 1/2 theelepel baksoda (of 1 theelepel bakpoeder)
  • 1/2 theelepel zout (of kala namak)
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken (optioneel)
  • 1 1/2 kop (360 ml) water
  • 1 eetlepel limoen- of citroensap
  • 3 koppen fijngesneden groente naar keuze, bijvoorbeeld:
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 kop diepvrieserwtjes
  • 5 champignons
  • 1 wortel
  • 1 ui

Bereiding

Meng het kikkererwtenmeel, bakpoeder, zout en de specerijen in een kom. Voeg geleidelijk het water en het limoensap toe en roer met een garde tot een dik glad beslag. Doe nu de fijngesneden groente erbij en roer even door, zodat ze goed door het beslag gemengd zijn.

Verwarm een grote koekenpan enkele minuten voor op laag tot middenlaag vuur tot hij goed warm is. Giet er een scheutje olie in en laat dat goed over de bodem van de pan uitlopen. Je kunt nu kiezen of je grote of kleine pudla's wilt bakken. Voor kleine pudla's (zoals op de foto) schep je drie hoopjes beslag van halve pollepel in de pan en drukt die een beetje plat tot het ronde pannenkoekjes zijn van één à anderhalve centimeter dik. Als je liever een grote pudla maakt schep je anderhalve pollepel beslag in het midden van de pan en smeert dit uit tot een dikke koek die bijna de hele bodem van de pan bedekt (deze zal iets moeilijker om te draaien zijn dan de kleine variant).

Laat de pudla enkele minuten rustig bakken tot de onderkant mooi bruin is en de bovenkant een beetje begint te stollen. Draai hem om en laat ook de andere kant nog enkele minuten bakken tot ook die goudbruin is. Het is belangrijk echt de tijd te nemen en de pudla's op laag vuur te bakken, anders wordt de buitenkant te donker voor ze binnenin helemaal gaar zijn. Serveer ze met chutney, hot saus of ketchup.

95 Reacties

Renee op 25-3-2013 - 13:01
Hi Martine, wat een goed recept! De pudla's werden heerlijk. De kinderen vonden ze superlekker met ketchup en ik had er ook nog een salsa bijgemaakt van zongedroogde tomaatjes, oranje paprika, lepeltje rijstsiroop en sap van een halve citroen, zout en peper. De overgebleven pudla's konden mee naar het werk, waar een collega zich erover verbaasde dat er ECHT geen ei in zat. Dus..dank je wel!
Martine op 25-3-2013 - 14:02
Tof! Leuk om te horen :-)
Yvette op 31-3-2013 - 22:25
Ze zijn hier ook erg goed bevallen! Ik heb ooit in een opwelling kikkererwtenmeel gekocht, terwijl ik geen idee had wat ik er mee kon. Dit was echt een ideaal recept; ik had alles in huis en ik heb er allemaal restjes groente in kunnen verwerken. Bij jullie overzicht met recepten heb ik al een aantal dingen gezien die ik hierna ook erg graag wil gaan uitproberen.
Martine op 1-4-2013 - 13:00
Leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie :-)
Dayenne op 2-4-2013 - 17:07
Mmmmmm de groente, verse knoflook, uitje van te voren even fruiten, aflaten koelen en dan door beslag.. Mmmmm
Martine op 2-4-2013 - 17:42
Klinkt goed Dayenne!
Echt eten, puur koken op 18-4-2013 - 14:45
Deze hebben wij een paar dagen geleden gemaakt, echt heerlijk en zo makkelijk! Die houden we erin, ook perfect voor onderweg als we op vakantie zijn. Ik had er een chilisausje bij gemaakt voor het nodige dipwerk, superlekker! Zelf mijn zoon at het en die lust weinig tot niets waar groenten in zitten (is verdacht voer)
Martine op 19-4-2013 - 6:39
Fijn dat het recept zo goed bevallen is!
Suzanne op 28-4-2013 - 19:55
Dit is een favoriet hier in huis! De kala namak geeft een extra lekkere smaak.
Martine op 29-4-2013 - 9:07
Leuk! Ik ga het hier ook nog eens met kala namak maken, maar dan speciaal voor David, want zelf heb ik liever omeletjes zonder eiersmaak.
Ulrike op 22-6-2013 - 17:17
Ik heb deze net gemaakt en ze zijn echt heel lekker! En ook nog makkelijk, snel en goedkoop. Bedankt voor het recept Martine! ^_^
Martine op 22-6-2013 - 18:53
Tof :-) Dankjewel voor je reactie!
Margreet op 27-6-2013 - 15:26
Leuk, ziet er smaakvol uit en idd volop variatie mogelijk. Zelf maak ik regelmatig een recept als bovenstaand, zonder bakpoeder en met geplette kikkererwten in plaats van -meel. Kikkererwten-groentenburger(tje)s. Is het resultaat heel anders, weet je dat? Enne...ik zou graag kikkererwtenmeel kopen, we wonen in Auroville, India, dus ik ga op zoektocht.
Martine op 28-6-2013 - 8:45

Hoi Margreet,

Ik maak ook wel eens burgers van geplette kikkererwten, en de textuur daarvan is echt anders dan van deze omeletjes. De burgers hebben een beetje een vezelige structuur van de velletjes van de erwten. Kikkererwtenmeel is heel fijn gemalen en geeft dus een gladde textuur, meer zoals een dikke pannenkoek. Door de baksoda worden ze ook een beetje luchtig.

Kikkererwtenmeel zou je zeker moeten kunnen vinden in India. Misschien staat besan of garbanzo bean flour op de verpakking. Het is een fijn gelig meel. Je zou dit recept ook met meel van andere peulvruchten kunnen proberen, bijvoorbeeld linzen- of erwtenmeel. Succes!

Margreet op 5-7-2013 - 4:36
Dank Martine, in dit enorme land en in (vega) Tamilnadu is een peulvruchtproduct idd vast te krijgen en het is gelukt om kikkererwtenmeel te kopen, nog best lastig bleek als je niet weet hoe het er uit ziet, en geen Tamil spreekt. Winkels hier zijn -uiteraard- niet vergelijkbaar, en duidelijk anders gesorteerd. Op veel verpakkingen staat niet wat er in zit, en ben je afhankelijk van de (on)kennis van het winkelpersoneel, of -en dat is veel effectiever- van andere shoppers... Volgens onze amma is de naam kailash mau ofzoiets, het is geel van kleur (klopt dat?) en komend weekend gaan we de "omeletten maken", vast naar wens voor ons alle3.
Martine op 5-7-2013 - 9:27
Ja, kikkererwtenmeel is geel inderdaad. Dat komt vast helemaal goed :-)
Peter op 6-11-2013 - 18:36
Hallo Martine, wat een heerlijk glutenvrij recept; de pudla's waren heerlijk vorig weekend! Ik vond alleen het beslag aan de dunne kant dus heb wel extra kikkererwtenmeel toegevoegd. En idd bijzonder; omeletten zonder eieren. Komend weekend maak ik ze weer: heerlijk bij de warme maaltijd en super als koude lunch. Dank :-)
Willeke op 6-11-2013 - 21:22
Ik heb ze zowel gister als vandaag bij de lunch gegeten, was aangenaam verrast. Ik heb gewoon soepgroente uit de vriezer gebruikt :)..een goede vervanging voor mijn oude omlet. Is het trouwens verstandig om het beslag te bewaren? het rook namelijk flink..
Martine op 6-11-2013 - 21:39

Fijn dat ze zo goed in de smaak vallen Peter! Bedankt voor de feedback.

@Willeke, je kan dit zeker bewaren. Als je het beslag wilt bewaren raakt alleen de baksoda uitgewerkt. Als je bakpoeder hebt gebruikt gaat het waarschijnlijk wel goed. Als je de geur in de koelkast te sterk vindt helpt het misschien om een extra zak om het bakje doen.

Lizet op 11-11-2013 - 16:40
Uhm, hoeveel is 240 ml in gram? Aangezien het niet vloeibaar is lijkt een grams aanduiding me makkelijker? Klinkt in ieder geval erg lekker en ik heb vandaag eindelijk kikkererwtenmeel gescoord (1,95 voor 1 KG, goede prijs dacht ik zo). Stond al een tijdje op mijn lijstje om te proberen, dus eerdaags mee aan de slag! Bedankt voor het recept.
Martine op 11-11-2013 - 17:08

Hoi Lizet, Leuk dat je dit recept wilt maken! 1,95 voor een kilo kikkererwtenmeel is inderdaad een heel goede prijs :-)

Ik weet niet precies hoeveel 1 1/2 kop kikkererwtenmeel in grammen is, maar waarschijnlijk ongeveer 120 gram. De andere ingrediënten weet ik niet. Je kunt in je keuken op zoek gaan naar een beker of glas met een inhoud van ongeveer 240 ml om ingrediënten mee af te meten. Als je vaker recepten met Amerikaanse maten wilt maken is het handig om een setje cupmaten kopen bij AH XL of bij een kookwinkel.

Sil op 12-11-2013 - 13:21
Geschikt voor mensen die geen eieren eten of kunnen verdragen. Hartelijk dank voor het plaatsen van het recept!
Marianne op 18-11-2013 - 12:08
Ik heb ze gemaakt. Was prima te doen ook als je geen keukenprinses bent. Ze zijn prima gelukt, waren hartstikke lekker en vullen goed. Dit recept hou ik erin, dus hartelijk bedankt hiervoor!
Martine op 18-11-2013 - 12:16
Fijn Marianne! Dankjewel voor de feedback.
Ramona Sno op 20-12-2013 - 13:56
Hoi martine! Ik heb deze gemaakt en ze waren een groot succes en worden nu Snomeletten genoemd in mijn vriendenkring. Bedankt voor je fantastische recept xRamona
Martine op 20-12-2013 - 14:13
Wat leuk Ramona! Haha Snomeletten :-)
willeke op 19-2-2014 - 20:57
Ik was te ongeduldig.. Hij was niet goed gestolt, daardoor niet minder lekker. Dus mis de volgende keer iets minder dik..
Martine op 19-2-2014 - 22:41
Klopt, rauw kikkererwtenbeslag smaakt niet lekker. Dunnere omeletten zal waarschijnlijk helpen om ze goed gaar te laten worden, maar een lagere temperatuur en ietsje meer geduld zeker ook :-)
willeke op 1-3-2014 - 13:29
vandaag weer gemaakt, wederom was hij niet goed gestold.. ik had nu meer geduld en vuur lager gezet. Ik heb het recept wel drastisch verminderd.. bedenk me nu dat ik er meer citroensap heb door gedaan, zou het daaraan kunnen liggen?
Martine op 1-3-2014 - 15:05
Hmm wat vreemd, jij bent de eerste die zich met dit probleem meldt. Ik denk niet dat het aan het citroensap kan liggen. Als je het nog eens durft te proberen misschien nog dunnere omeletten maken zodat ze makkelijker gaar worden. En dan op laag vuur in de pan laten liggen tot ze ook echt gaar zijn. Misschien helpt het om deze video te kijken die laat zien hoe het moet: http://www.youtube.com/watch?v=D2TG7yCFOYI
Marijke op 12-4-2014 - 20:39
Martine, Dit lijkt me een heerlijk recept.Ik weet dat je ook een vitamix hebt,vraagje heb je weleens kikkererwten gemalen tot meel in de droog maal kom? Ik kan het in de beschrijving niet vinden,jij probeert nog al eens wat uit.Ik hoop op een antwoord.
Martine op 13-4-2014 - 6:48
Hoi Marijke, dat heb ik nog niet geprobeerd. De toko heeft hier heel goedkoop kikkererwtenmeel ;-) Maar het zou wel moeten kunnen. Zie bijvoorbeeld deze Youtube video. Op 3:57 gaat hij kikkererwten tot meel malen. https://www.youtube.com/watch?v=0PqupTj-Gy8 Succes!
Marijke op 13-4-2014 - 11:52
Hoi Martine bedankt voor je antwoord,deze had ik nog niet gevonden. ik ga aan de slag.
mirella op 30-4-2014 - 6:35
is er ook een vervanger voor kikkererwten meel?
Martine op 30-4-2014 - 7:34
Hoi Mirella, kikkererwtenmeel heeft een behoorlijk specifieke smaak en textuur, dus het is niet makkelijk te vervangen. Je zou dit recept ook met andere soorten meel kunnen proberen, maar dan zal het echt anders smaken en misschien ook minder lekker zijn.
Marie op 13-9-2014 - 17:57
Vandaag gemaakt. De hoeveelheid water ga ik volgende keer moeten minderen want het beslag werd te vloeibaar. Ook ga ik de groentjes nog fijner moeten snijden. Smaak is toppie!
Martine op 15-9-2014 - 9:03
Fijn dat het lekker was Marie! Sommige soorten meel nemen minder vocht op dan andere, dus het is inderdaad mogelijk dat jij met jouw meel minder water nodig hebt.
Bart op 23-9-2014 - 17:06
Hoi Martine, Wat bedoel je met "want ze zijn heel lekker en ook nog best gezond"? En dan vooral het deel "nog best gezond", dit recept is toch super gezond? Er zit toch totaal niks in wat ongezond is (op wat zout na misschien)?
Martine op 23-9-2014 - 17:13
Ja hoor ze zijn zeker gezond, zoals de meeste van onze recepten. Ik heb alleen een beetje een hekel aan blogs die bij elk recept met allerlei superlatieven gaan ophemelen hoe gezond het wel niet is, dus daar doe ik niet aan mee. Gewoon lekker en gevarieerd eten, dat is het allergezondst ;-)
Diana op 1-12-2014 - 16:30
Ik maak ze regelmatig maar iedere keer vraag ik me toch weer af hoeveel gram 1,5 kop kikkererwtenmeel ism. Is het mogelijk dit bij het recept te melden ?
Martine op 1-12-2014 - 16:45
Hoi Diana, ik heb het erbij gezet :-)
MariskaB op 13-3-2015 - 12:24
Ik ben ze weer aan het bakken nu. Maak de heel vaak. Ik vind ze heerlijk!
Martine op 13-3-2015 - 12:39
Leuk om te horen Mariska!
ieteke op 05-06 2015 op 5-6-2015 - 21:12
Geweldig recept! Ik heb 100 ml minder water toegevoegd. Dat was een prima verhouding. lekker, op een bedje van spinazie. ga ik beslist vaker maken!!
Martine op 6-6-2015 - 10:27
Fijn dat het goed bevallen is! Met spinazie lijkt me ook een goeie combi.
Els de Wild op 22-7-2015 - 15:22
Hallo, wellicht ligt het aan mij maar 135gr meel en 360 ml water geeft geen dik beslag...... Ik heb ml 250 genomen en 250 gr groente - is dat een beetje in de buurt qua verhoudingen? Met koppen kan ik ook niet zoveel. Het komt ook weer niet overeen met omrekening cups en gram. Ik zou het ook fijn vinden als er altijd ml of gram wordt gebruikt...,;-) Verder fijne recepten hoor, veel dank!
Martine op 27-7-2015 - 11:28
Hoi Els, misschien is het handig om bij Albert Heijn of Hema een setje cupmaatjes te kopen? Als je een glas of beker hebt met een inhoud van 240 ml kun je die ook als cupmaat gebruiken. Het omrekenprogramma wat ik gebruik zegt dat 1 1/2 cup 135 gram weegt. Ik heb het net zelf nog eens nagewogen met mijn cups en weegschaal, en ik kom op 195 gram. Dat is me al eens eerder opgevallen, dat die omrekenprogramma's vaak niet betrouwbaar zijn. Eigenlijk zou ik dus al mijn recepten nog eens zelf na moeten wegen. Dat is best veel werk, maar ik ga proberen om er tijd voor te maken.
Jessica op 23-10-2015 - 17:04
Wauw, ik heb ze net gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Had al een half jaar een zak gele erwtenmeel in de kast liggen, nu weet ik eindelijk wat ik er mee ga doen. Ook een fijne manier om 'stiekem' extra groente te verwerken in een gerecht.
Martine op 26-10-2015 - 20:50
Oh ja, met gele erwtenmeel is het vast ook heel lekker. Leuk dat je deze hebt gemaakt!
Ryanne op 20-1-2016 - 13:24
Mmm, lekker hoor! Ik had ze gevuld met spinazie, boerenkool, uit, champignon en een beetje sojabrokken. Meteen maar 2 porties gebakken, dan is het morgen ook nog een mooie lunch. Bedankt weer voor het recept!
Martine op 20-1-2016 - 14:43
Leuk om te horen Ryanne! Lijkt me heel lekker met die groente erin.
Karin op 20-1-2016 - 21:27
Wij zijn als gezin de eerste stappen aan het zetten op het gebied van veganistisch eten. Wat een geluk dat ik dan dit soort dingen op tafel kan zetten! Iedereen blij. Ik had je recept verdubbeld, met het idee dat ik dan wat over zou hebben voor de lunch morgen, maar 'helaas' zijn alle pudla's tot op de laatste kruimel opgegeten. :) Ik wil alleen nog wat experimenteren met wat er nu bij hoort. Ik had ze nu met een groene salade als avondeten geserveerd. Maar er mist nog iets. Ik zag dat ze in India ook met mintchutney gegeten worden. Misschien dat eens proberen. Dank in ieder geval voor het geweldige recept en jullie mooie website!
Martine op 21-1-2016 - 7:42
Hoi Karin, super tof dat jullie met het hele gezin aan het omschakelen zijn en dat de pudla's zo goed in de smaak vallen! Chutney erbij is inderdaad super lekker.
Frits op 28-2-2016 - 11:51
Goed recept hoor. Hartstikke lekker. Ga ik zeker vaker doen. Kikkererwtenmeel heeft een heel lekkere smaak als het zo gebakken is.
Tilda op 3-3-2016 - 17:25
Overheerlijk recept, ik maakte ze nu al voor de 2de maal in een maand tijd! Ik doe er maar de helft van de hoeveelheid water in dan is het beslag net dik genoeg.
Martine op 4-3-2016 - 11:49
Leuk Tilda, dankjewel voor de feedback!
Patricia op 22-3-2017 - 13:00
Hoi Martine, Zou je de helft van het beslag in de koelkast kunnen bewaren voor de volgende dag?
Martine op 22-3-2017 - 13:43
Hoi Patricia, dat kan zeker!
Gerd op 16-4-2017 - 13:36
Bio Farina di ceci gekocht in Palermo, van Libera, organisatie tegen de maffia. Spannend, ze zijn aan het bakken!!
Gerd op 20-4-2017 - 11:05
Bio Farina di ceci gekocht in Palermo, van Libera, organisatie tegen de maffia. Spannend, ze zijn aan het bakken!! Heel erg lekker. Zowel warm als koud!
Evelien op 5-8-2017 - 12:26
Eindelijk geprobeerd. Heerlijk!
Ingrid op 2-10-2017 - 11:30
Een heerlijk recept! Ik gebruik minder water dan voorgeschreven is en ga ze zeker vaker maken. Jouw recepten inspireren mij, ik ben blij dat ik bij toeval op jouw blog terecht ben gekomen. Dank je wel voor het delen van jouw recepten.
Martine op 3-10-2017 - 9:53
Super leuk om te horen Ingrid. Veel plezier met het ontdekken van nieuwe recepten.
Bianca op 5-10-2017 - 20:07
Vandaag gemaakt en ze waren heerlijk. We hadden nog wat over en deze wilde ik morgen met de lunch eten. Helaas gaat dat niet door want onze hond heeft ze van de tafel gejat. Hij vond ze ook lekker blijkbaar :)
Martine op 6-10-2017 - 11:48
Haha, fijn dat het zo goed in de smaak viel Bianca!
Marijke op 15-10-2017 - 14:23
De pannenkoekjes volgens recept gemaakt, de eerste smaak was heerlijk, maar de nasmaak heel bitter. Kunt u dit misschien verklaren? Graag advies.
Martine op 15-10-2017 - 21:21
Hoi Marijke, als het bitter smaakt was het kikkererwtenmeel waarschijnlijk nog een beetje rauw. Volgende keer ietsje langer laten door bakken (eventueel op een lagere temperatuur, zodat de buitenkant niet aanbrandt)
Marijke op 16-10-2017 - 14:54
Hallo Martine, Bedankt voor je snelle reaktie. Ik zal proberen om je advies de volgende keer toe te passen!
Tonnie op 20-10-2017 - 18:03
Zojuist dit recept gemaakt, en het was overheerlijk! Nu heb ik toch nog een vraag. Het worden veel "koeken", is het mogelijk dat ik er drie bak en die, terwijl ik de volgende lading bak, in de oven gaar laat worden? Ze moeten nogal lang garen namelijk. Ik heb een heteluchtoven, kunt u dan ook aangeven op welke temperatuur? In afwachting van uw antwoord ga ik alvast het volgende recept uitzoeken. Blij dat ik deze site gevonden heb. Vriendelijke groet, Tonnie.
Martine op 23-10-2017 - 17:39
Hoi Tonnie, fijn dat het zo lekker was! Je kunt deze omeletten denk ik inderdaad best in de oven laten nagaren. Dan zou ik de oven op 180-200 voorverwarmen. Even goed in de gaten houden dat ze niet aanbranden terwijl je de volgende lading maakt. Een andere optie is om met twee pannen tegelijk te bakken.
Frans op 5-11-2017 - 21:55
Joannusmolen maakt al sinds 1982 biologische melen. Verkrijgbaar in een natuurvoedingswinkel (ekoplaza).
Frans op 5-11-2017 - 21:57
Sorry, website fabrikant werd niet geplaatst: https://www.joannusmolen.com/
Frans op 13-11-2017 - 16:05
Ze zijn gelukt. https://myalbum.com/album/e5Pqjovw5NYn Martine bedankt.
Martine op 13-11-2017 - 16:26
Leuk om de foto's te zien Frans!
Marlies op 3-6-2018 - 15:17
Heerlijk! (Met verse spinazie, ui en doperwtjes).
Marjolein op 14-6-2018 - 16:11
Lijkt me heerlijk, ik ga vanavond meteen aan de slag! Ik had nog een zak kikkererwtenmeel en een pot zelfgemaakte pruimenchutney, waarvan ik eigenlijk niet zo goed wist wat ermee te doen. Nu ga ik beide combineren :-) Even een vraag over de groenten: als je kool, wortel of broccoli toevoegt, kook je deze dan eerst even zodat ze zeker gaar en zacht zijn?
Martine op 14-6-2018 - 16:17
Leuk Marjolein! Ik snijd de groente heel fijn en voeg ze dan rauw toe, maar je kunt ze ook even voorkoken.
Martine op 31-10-2018 - 16:13
Ik heb ze gisteren gemaakt. 135 gram kikkererwtenmeel leek mij wat weinig voor 1,5 kop water, het werd een beetje dun. Dus ik googlede even door. Bij ekoplaza (link onder mijn naam als het goed is) staat 135 gram meel met 300 ml water. Voor 360 ml (1,5 kop) zou je volgens het recept van ekoplaza uitkomen op 162 gram kikkererwtenmeel. Ik las al dat je zelf uit kwam op 195 gram, wellicht gebruik je een kop die iets groter is dan 240 ml? Groetjes. Ze waren trouwens overheerlijk!
Debby op 1-11-2018 - 18:50
Na zo veel positieve reacties en die heerlijke foto’s wilde ik dit ook maken.. alles exact gevolgt zoals je aangeeft (groente zelfs) en resultaat zijn soort pannekoeken die maar niet willen stollen.. ik heb ze 45 min(!) op zacht vuur in de pan gehad en nog werd t niet hard.. snap er niets van wat er mis gegaan kan zijn :(
Martine op 2-11-2018 - 11:27
Hoi Debby, dat is gek? Misschien had je het vuur té zacht staan? Of heb je misschien toch wat te veel water gebruikt? En wat voor soort kikkererwtenmeel had je?
Geert op 25-1-2019 - 18:27
Die Maten!! De verhouding 135gr en de 360 ml klopt van geen kant. Dat wordt geen beslag maar dunne soep. Wellicht is het handiger om niet te gokken naar het gewicht van het meel in één kop, maar het gewoon even te wegen. Er moet véel meer meel in. Vandaar de mislukking van Debby.
Martine op 26-1-2019 - 15:18
Hoi Geert, kikkererwtenmeel kan behoorlijk veel water hebben. Ik vind het vaak eerder te droog dan te nat. Heel veel mensen hebben dit recept al met succes gemaakt. Probeer het eens zou ik zeggen :)
Geert op 30-1-2019 - 15:04
Hallo Martine, Dat had ik al gedaan en wel met de verhouding 135 gr / 360 ml. Dat werd dus de soep waarvan ik sprak. Ik heb er 95 gr. bijgedaan en toen werd het een werkbaar en smakelijk geheel. Dat betekent dus een nieuwe verhouding van 230 gr / 360 ml.
peggy op 6-4-2019 - 19:00
Vandaag gemaakt bij mijn nichtje. Ze is vleeseter en vond het kei kei lekker. Kleine stapjes , maar ze komt er wel,. Ze vroeg al recepten :-) WINNER Dank u wel
Martine op 8-4-2019 - 9:58
Wat leuk Peggy!
Bianca op 2-5-2019 - 14:47
Ik heb het recept nu 2 x gemaakt en mijn zoons zijn er dol op!! Kan ik ze na het bakken ook in de diepvries bewaren? En is een zoete variant een idee? Met geraspte appel, rozijnen beetje kaneel? Of met fijngesneden mango? Groetjes Bianca
Martine op 6-5-2019 - 16:52
Leuk Bianca! Ik heb nog nooit geprobeerd om de omeletten in te vriezen, maar ik denk dat de textuur dan waarschijnlijk verandert. Als wilt mealpreppen, kun je misschien beter een droge mix maken van het meel en de kruiden, waar je dan naar behoefte water en groente aan toevoegt. En zoet moet ook wel kunnen denk ik ja. Dan zou ik wel de kruiden ook aanpassen, bijvoorbeeld wat kaneel erdoor. Dan lijkt de smaak meer op pannenkoeken.
Nerys op 28-3-2020 - 22:27
Voor de derde keer heb ik dit recept gemaakt. Mijn vriend is hier helemaal fan van! ik had vandaag (naast wat extra kikkererwtenmeel) ook extra bakpoeder toegevoegd. Op deze manier kon ik ze grote maken zonder dat het erg zwaar werd. Bedankt voor je geweldige recept! Ik vroeg me verder ook af of je hier eventueel ook een recept van kan maken voor plantaardige foe yong hai van zou kunnen maken. De textuur (met wat extra bakpoeder) lijkt er behoorlijk op namelijk! Heb je daar toevallig tips voor, Martine? Liefs!
Martine op 7-4-2020 - 17:58
Leuk Nerys! Ik denk dat dit heel lekker is als foe yong hai. Je kunt dan gewoon een recept voor foe yong hai met kippenei volgen en het ei vervangen door deze omelet.
Maria op 5-11-2020 - 18:58
Zeker lekker, ik heb 70 ml minder water toegevoegd. Zal volgende keer iets meer kruiden en bakpoeder gebruiken. Ik gebruik geen zout. Wel machtig. Volgens mij is niet geschikt voor foe yong hai, vooral rijst erbij.
Suzanne op 18-1-2021 - 12:32
Vandaag na jaren weer een flinke stapel gemaakt... was veel te lang geleden... ze vallen goed in de smaak:) Wel gebruik ik 2 x zoveel kruiden haha! Heerlijk recept!!
Alien op 25-7-2022 - 13:08
Dank voor dit heerlijke recept! Ik maakte zelf altijd wortelkoekjes, maar dan zonder baking soda. Deze toevoeging is goed bevallen bij de courgette. Ze zijn daardoor wat luchtiger, wel minder krokant (maar dat lukt waarschijnlijk toch niet met cougette). Ik vind het ook erg lekker om flink wat sesamzaad door het beslag te doen. Ik ga meer recepten op deze leuke website bekijken!
Caroline op 25-2-2023 - 20:09
Hoihoi! Superleuk recept. Ik moet iets fout gedaan hebben, want ze bakten allemaal gelijk aan. Ook in een pan waar ik dit nooit bij heb. Weinig olie, veel olie het was iedere keer hetzelfde. Ik ga het nog eens proberen. Hopelijk dan meer succes. Groetjes Caroline
Eric op 1-4-2023 - 19:36
Hi Martine. Een heel leuk recept waar je als pensionado fijn mee kunt experimenteren. Ga ik doen. Net als een paar andere enthousiastelingen vind ik de aangegeven hoeveelheid water te veel. Met 360 ml wordt het beslag veel te dun. Ik heb het moeten indikken met best veel extra meel. Maar uiteindelijk smaakte het prima. Dank je. Groetjes
Ellie op 2-2-2024 - 22:22
Hallo Martine, Wat een heerlijk recept ik heb er van genoten, ik had geen knoflookpoeder heb daar gewone knoflook voor gebruikt. Ook heb ik minder water gebruikt Het bakken ging mij goed af. Ik ga ze zeker meer maken, ook wil ik andere recepten van je gaan uit proberen, ik doe meestal daarna mijn eigen draai eraan geven. Liefs Ellie

Schrijf een reactie