Malse kikkererwtenburgers

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Voor: 4 personen
Malse kikkererwtenburgers, vegetarisch, veganistisch

Het recept voor deze heerlijke plantaardige burgers komt uit het kookboek Veganomicon van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero. Door de combinatie van gepureerde kikkererwten en tarweglutenpoeder zijn de burgers lekker mals van binnen met een knapperige buitenkant. Ze zijn ook nog eens heel makkelijk te maken.

Serveer de burgers bij de aardappelen en groente of tussen een broodje met wat sla en saus. Ze smaken koud ook uitstekend, dus ze zijn erg geschikt als meeneem-lunch of -avondeten. Hoewel David en ik meestal maar met zijn tweetjes zijn, maak ik toch vaak een dubbele portie van dit recept. De burgers die we overhouden vries ik in. Heel handig als ik later even snel een maaltijd in elkaar wil draaien.

Je kunt zowel de gebakken burgers invriezen als het deeg. De burgers worden zijn meestal iets taaier als je opbakt, dus het is lekkerder om ze 'vers' te bakken. Vaak verdeel ik gewoon het deeg in porties en vries ik het in. Later laat ik het dan op de aanrecht of in de koelkast ontdooien (dat vraagt dus wel iets meer vooruit-denken), kneed er burgers van en bak die op de gebruikelijke manier.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop gekookte kikkererwten (eventueel uit blik)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetelepels sojasaus
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel salie
  • 1/4 kop water
  • 1/2 kop paneermeel
  • 1/2 kop tarwegluten

Bereiding

Prak de kikkererwten fijn met een vork (of maal ze in de foodprocessor), er mogen nog wat stukjes inzitten, maar geen hele erwten meer. Meng de geprakte kikkererwten met de overige ingrediënten. Doe als laatste de tarwegluten erbij en kneed de massa even door tot het een stevige samenhangende bal is.

Verdeel de bal in 4, 6 of 8 stukken en kneed er burgers van. Rek de burgers eventueel nog een beetje uit en druk ze goed plat zodat ze lekker dun zijn, zeker niet meer dan een centimeter dik (de tarwegluten zetten uit tijdens het bakken, dus de burgers worden weer wat dikker straks).

Verhit op middelhoog vuur een flinke scheut olie in een pan en bak de burgers aan beide kanten enkele minuten tot ze mooi bruin zijn. Let op dat de burgers niet te snel bruin worden, zodat ook de binnenkant de tijd heeft om goed gaar te worden.

Tenzij je een hele grote pan hebt, zul je ze waarschijnlijk in twee sessies moeten bakken, dus houdt daar even rekening mee met je planning. Je kunt de burgers ook insmeren met een beetje olie en ze op 180 graden 20 minuten bakken in de oven.

20 Reacties

Albert
15-5-2013

Goedemorgen Moeten de kikkererwten eerst gekookt worden alvorens ze fijn te prakken, of moeten ze ongekookt zijn Met vr.gr.Albert

Martine
15-5-2013

Dit recept gaat uit van gekookte kikkererwten, eventueel uit een blikje. Ik heb het er nu bij gezet. Dankjewel voor de feedback!

Martine

willeke
20-12-2013

Kun je kikkererwten ook vervangen door ander peulvruchten (linzen, witte bonen..)?

Martine
21-12-2013

Ja dat kan zeker! Ik ga ook eens wat meer experimenteren met dit recept. Net een enorme zak verse gluten besteld :-)

willeke
21-12-2013

Je hoort het na de kerst! Ga deze burgers namelijk maken voor wat kersthapjes.. naast mijn ontbijt (en wat andere hapjes) het enige vegan op het menu..

Martine
22-12-2013

Leuk Willeke. Ik ga deze misschien ook wel maken op één van de kerstdagen. Ze smaken heel kerstig vind ik :-)

willeke
14-6-2014

Mmm..vorige keer waren ze een beetje taai, vandaag waren ze een stuk lekkerder. Klopt dat het helpt om ze even te laten rusten en dan pas te bakken? De eerste viel uit elkaar de laatste niet..

Martine
14-6-2014

Klopt, de gluten worden veel malser als je het deeg een poosje laat rusten. Tegenwoordig maak ik het deeg vaak een dag van tevoren en dan bewaar ik het in de koelkast.

Willeke
18-6-2014

Dan onthoud ik dat.. Zoveel glutenmeel heb ik niet dus moet snel leren en ontdekken hoe je er het best mee kan werken..haha..

Martine
18-6-2014

Ha, wacht maar tot je de smaak te pakken krijgt. Ik bestel gluten tegenwoordig in zakken van 5 kilo :-)

BrightKnight
27-7-2014

Perfect recept. Al twee keer gemaakt. Snel en makkelijk. Verhoudingen kloppen precies.

Martine
27-7-2014

Leuk om te horen. Fijn dat het zo goed bevalt!

Evelien
31-5-2015

Vandaag gemaakt en met veel smaak opgegeten, wel het panneermeel vervangen door gemalen havervlokken. Ik vind ze koud nog lekkerder, de smaken lijken dan beter tot hun recht te komen.

Martine
1-6-2015

Fijn dat ze goed gelukt zijn Evelien, havermout in plaats van paneermeel kan prima inderdaad.

Wilma
24-6-2016

Wat een geweldige recepten! Ik had al langer tarwegluten in huis, maar durfde het niet aan om iets te maken. Toen ik het bij jou las, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Het was makkelijk en lekker! Zelfs de kinderen vonden het lekker. Bedankt!

Martine
24-6-2016

Leuk dat je dit recept gemaakt hebt Wilma, en fijn om te horen dat het zo goed in de smaak viel! Tarwegluten is zo'n fijn ingredient als je er eenmaal mee hebt leren werken.

nathalie
19-4-2017

Zou je ook tarwegluten kunnen vervangen door edelgist? Of vallen ze dan uitelkaar?

Martine
19-4-2017

Hoi Nathalie, edelgist heeft een héél andere smaak en textuur dan tarwegluten. Die kun je dus niet zo vervangen. Je kunt eventueel proberen of je tarwebloem kunt gebruiken in plaats van gist, maar dan worden de burgers wel veel minder stevig.

nathalie
20-4-2017

Hartstikke bedankt voor je uitleg! En mijn complimenten voor deze geweldige site!!

Suus
23-7-2020

Ik heb deze nu al een paar keer gemaakt! Tip: maak een rol van het deeg in de gewenste diameter en snij met een scherp mes burgers eraf in de dikte die je wil. zo haal je meer burgers uit je deeg, zijn ze mooi rond en ook allemaal dezelfde grootte (handig bij het bakken, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar)

Schrijf een reactie