Havermout drie-in-de-pan

door onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 1 persoon
Havermout pannenkoekjes, vegan

Deze dikke pannenkoekjes zijn een nieuwe favoriet voor als ik even iets 'anders dan anders' wil voor de lunch. Het is een soort stevige havermoutpap in koekvorm. Heel lekker, makkelijk te maken, en ook nog super budgetvriendelijk. Als je glutenvrij gecertificeerde havermout koopt zijn ze ook geschikt voor mensen met gluten-intolerantie.

Ik heb al heel veel havermout pannenkoekjes gezien, maar eigenlijk nooit eentje met alleen maar havermout, zonder eieren of extra meel. Je zou bijna denken dat het niet kan, pannenkoeken met alleen maar havermout, maar het kan prima! Je moet het beslag alleen heel eventjes laten rusten zodat het vocht een beetje in de havervlokken kan trekken.

Je hebt in principe dus alleen havermout en plantenmelk of water nodig, maar je kunt ze natuurlijk net zo veel aankleden als je zelf wilt. Ik doe er meestal een beetje kaneel, wat zoetmiddel en rozijntjes door, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je zou bijvoorbeeld ook prima een hartige variant kunnen maken met edelgist of vegan kaas en stukjes olijf of zongedroogde tomaat. Het receptje hieronder is voor één persoon, maar je kunt het natuurlijk makkelijk verdubbelen.

Ingrediënten

  • 1 kop (90 gram) instant havermout
  • 2/3 kop (160 ml) plantaardige melk of water
  • 3 eetlepels rozijnen, bessen of andere stukjes fruit
  • snufje kaneel (optioneel)
  • zoetmiddel naar smaak (optioneel)

Bereiding

Meng in een kom de havermout, plantenmelk, rozijnen en eventuele smaakmakers. Laat even een minuutje of drie staan, zodat de havermout het vocht kan opnemen. Verwarm ondertussen een grote koekenpan voor op middel laag vuur.

Doe een klein scheutje olie in de hete koekenpan en laat dit goed uitlopen. Als de pan op temperatuur is kunn je het beslag erin doen. Maak 3 hoopjes en druk ze een beetje plat tot mooie dikke ronde pannenkoekjes. Dek de pan af met een deksel laat de pannenkoekjes rustig bakken tot ze aan de onderkant goudbruin zijn en de bovenkant begint te stollen. Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak dan de andere kant ook goudbruin.

Eet ze zo, of doe er wat (appel)stroop of jam op.

15 Reacties

Katalin op 25-7-2016 - 13:44

Martine, wat een fantastisch recept! Ik heb net de hartige variant gemaakt met flink wat voedingsgist, zwart zout, zongedroogde tomaat en een flex-egg. Goddelijk! Ik heb het geserveerd met gebakken spinazie met knoflook en sesamzaad, en cocktailtomaat met peper en zout. Niet te filmen, zo lekker!

Martine op 25-7-2016 - 14:37

Hoi Katalin, wat leuk dat je dit meteen hebt gemaakt, en dan ook nog een zelfbedachte hartige variant! Echt super :)

Mark op 25-7-2016 - 17:07

hoi Katalin Volledig akkoord met Martine; je kan er wat van, proficiat en je bent zo enthousiast dat ik het ook wil maken ;-), tja zo gaat dat he .. Dus graag een receptje als het kan, dank bij voorbaat, groeten Mark Neefs markn1@telenet.be

Jacqueline op 11-8-2016 - 14:42

Hoi Martine en Katalin, wat een geweldig idee! Ik heb net een hartige variatie gemaakt met wat ik in huis heb: havermout, water, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, edelgistvlokken, mosterd, knoflook, zout, cayennepeper en tijm. Rolletjes van gevormd en gebakken in olijfolijf. Heerlijk!

Martine op 11-8-2016 - 14:56

Klinkt heerlijk Jacqueline, leuk dat je je eigen draai eraan gegeven hebt!

Annemarie op 25-8-2016 - 13:05

Heb zowel zoete als hartige versies gemaakt: het is een prima de luxe basisrecept. Snel klaar, altijd iets in huis (bezoek!), vervangt heel goed allerlei industriële vleesvervangers. Lekkere combi is ook: geraspt rauw bietje, tijm en geitenkaas (ben zelf lactovegetariër, maar er zal vast wel iets vegans ter vervanging van de geitenkaas zijn). Ook proberen: met kerrie en stukjes gekookte aardappel, of bloemkool of ananas. Klassieke combinaties dus. Had je kookringen gebruikt Martine? Ze zijn zo mooi rond. Zonder kookringen: met ijsbolschep-met-knijphandvat krijg wat minder ronde maar toch nog brave vormen.

Martine op 25-8-2016 - 13:17

Wow, super creatief Annemarie! Grappig dat je deze ook als vleesvervanger gebruikt. Voor de foto heb ik ze inderdaad even met een kookring in de pan gedaan, maar ook zonder lukt het me meestal wel om ze redelijk netjes rond te krijgen als ik ze een beetje aandruk met de achterkant van een lepel. IJsbolschep is ook een goeie tip.

Annemarie op 30-8-2016 - 21:47

Ha, nog een combi uitgeprobeerd: met banaan en in plaats van water of melk: een restje koffie. Dit klinkt vreemder dan het is: mijn oma deed al koffie in haar pannenkoekenbeslag (mijn moeder verving dat door thee). Lekker met wat bosbessenjam of honing. In het algemeen: zoet of hartig; een snufje zout erbij verhoogt de smaak.

Martine op 31-8-2016 - 10:21

Klinkt goed Annemarie, dankjewel!

Annemarie op 19-9-2016 - 12:37

Het beslag blijkt ook prima te werken in een wafelijzer.

Martine op 19-9-2016 - 12:59

Goed om te weten Annemarie! Dankjewel voor de tip.

Eveline op 23-9-2016 - 17:21

Heerlijk! De kinderen hebben er ook van genoten.

Martine op 23-9-2016 - 17:37

Leuk Eveline!

Camilla op 18-8-2017 - 15:57

Wat een leuk recept Martine! Kun je dit ook maken met havervlokken? of is dat heel wat anders? Die heb ik standaard in huis dus is het handigst voor mij!

Martine op 18-8-2017 - 16:59

Hoi Camilla, met havervlokken kan denk ik ook wel, maar die zijn veel steviger, dus ik zou ze dan een uurtje laten inweken en dan een beetje fijnprakken zodat het goed bindt.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.