Kikkererwten ‘tofu’

3 January 2017 onder Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 5 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 4 porties
Kikkererwten 'tofu', vegan

Wow, waarom heb ik dit niet veel eerder gemaakt!? Ik wist van mijn kikkererwtenquiche al dat je met gekookt kikkererwtenmeel heel lekker vegan 'ei' kunt maken, maar op de één of andere manier ben ik er nooit toe gekomen om het gewoon op zichzelf te maken. Gelukkig heb ik dat nu wel gedaan, want het is lekkerrrr.

Dit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties. Als je kikkererwtenmeel van de toko gebruikt is het ook nog eens super goedkoop om te maken.

Het is lekker om zo direct uit de schaal te snacken of om te serveren als bijgerecht of vleesvervanger. Je kunt het lauwwarm of koud eten. Even door de bloem wentelen en opbakken is ook heerlijk. Het kan prima bij je ontbijt, lunch, avondeten én als borrelhapje. Jum!

Je kunt zelf naar smaak kruiden en andere smaakmakers toevoegen. Je kunt het ook steviger of juist zachter maken door een half kopje minder of meer water te gebruiken. Super veelzijdig dus. In de koelkast blijft het een paar dagen goed, dus je kunt prima een grote schaal vol maken en het bewaren voor makkelijke maaltijden. Je kunt het ook invriezen, maar net als sojatofu krijgt het dan een wat meer sponzige textuur.

Bereiding

  • 600 ml (2 1/2) kop water (in twee delen)
  • 1 eetlepel bouillonpoeder
  • 1/2 theelepel zout of kala namak, of naar smaak
  • 140 g (1 kop) kikkererwtenmeel
  • 3 eetlepels edelgist
  • Bereiding

    Breng 360 ml (1,5 kop) van het water kook met de bouillon en het zout. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met de edelgist en de rest van het water (240 ml / 1 kop) tot een glad beslag.

    Als het water kookt draai je het vuur wat omlaag en doe je het kikkererwtenbeslag erbij. Roer goed en laat het mengsel al roerend in 5 minuutjes zachtjes gaar koken.

    Neem een kleine ovenschaal en spoel die even om met koud water (niet afdrogen) zodat het beslag er niet aan blijft kleven. Giet het gekookte beslag in de schaal en strijk het glad met een spatel. Laat het een uurtje afkoelen en opstijven. Je kunt het nu in plakjes of blokjes snijden en opeten of bewaren in de koelkast.

    Je kunt de kikkererwtentofu zo eten, maar het is ook erg lekker om het nog even te bakken in koekenpan met een beetje olie.

50 Reacties

Petrab op 3-1-2017 - 12:19
hoi martine heb een vraag ik zie 2 verschilde waterinhoud staan bij de idegrienten 600ml en bij bereiding 360 ml staan wat moet het zijn ? gr petrab
Petrab op 3-1-2017 - 12:20
ohh nu zie ik het hahaha zag het net over de hooft is goed petra
Martine op 3-1-2017 - 14:42
Ja, je moet een deel van het water koken en van de rest een beslag maken. Misschien moet ik het nog wat duidelijker opschrijven.
Mira op 3-1-2017 - 13:42
dat zie er goed uit ! en nu denk ik dat dit ook kaas kan worden met de juiste kruiden :)
Martine op 3-1-2017 - 14:42
Ja, ik denk dat je er inderdaad ook wel kaas-achtige dingen van kunt maken.
Det op 3-1-2017 - 19:30
Ohhh Martine, dit moet ik natuurlijk snel uit gaan proberen. Wat verzin je toch ongelofelijk heerlijke recepten. Dank je wel weer. 👍😊
Ria op 4-1-2017 - 15:36
Enthousiast begon ik gisteravond aan dit recept. Ik had geen kant en klaar kikkererwtenmeel, dus heb ik (zelf gekookte, diepgevroren) kikkererwten gemaald tot meel. Zou het daar misschien aan hebben kunnen liggen, dat het geen tofu-achtige substantie wou worden? Ondanks dat ik al veel minder water gebruikt had. Ik gebruik het eindproduct nu maar als pittige humus :D
Martine op 4-1-2017 - 15:57
Hoi Ria, met gekookte erwten werkt dit recept inderdaad niet. Het zetmeel en eiwit in de erwten is dan al geactiveerd een maakt geen stevige tofu structuur meer als je het nogmaals kookt. Kikkererwtenmeel is gemaakt van rauwe kikkererwten. Je kunt dus wel droge kikkererwten weken in water en dan rauw pureren en verwerken in dit recept. Het is dan moeilijker om het beslag mooi glad te krijgen, maar dat is te verhelpen door het rauwe beslag eerst nog door een zeef of kaasdoek te halen.
Hermien Kijk in de Vegte op 4-1-2017 - 17:42
Is het ook mogelijk om het in zoete gerechten te gebruiken, bijv in een recept voor cheesecake
Martine op 4-1-2017 - 17:49
Hoi Hermien, het kikkererwtenbeslag heeft van zichzelf een vrij duidelijk hartige smaak, maar ik denk dat je het wel kunt combineren met bepaalde zoete ingrediënten zoals fruit en kokosmelk zodat het lekker is. Daar zou je wel een beetje mee moeten experimenteren dan.
Ria op 5-1-2017 - 14:55
Dank voor je reactie, Martine. Ga 'k een volgende keer proberen :)
Frits op 9-1-2017 - 16:06
Nou, dat wil ik toch wel eens een keertje proberen. Want die Indiase omelet zit inmiddels ook in mijn standaard repertoire. :)
Martine op 9-1-2017 - 16:49
Leuk Frits! Laat je weten hoe het bevalt?
Frits op 10-1-2017 - 15:40
Nou, dat is nog makkelijker dan een pudla maken. Maar je moet er wel bij blijven als het kookt want het bakt snel aan. Ik was al een tijdje bezig met een recept om pate te maken. Dit is eigenlijk precies de stevigheid en textuur waar ik naar op zoek was. Ja, of je het nou pate noemt of tofu. Je moet het gewoon doen. Ik wil het ook eens met andere bonen proberen. Een nachtje laten weken in zout water. Misschien wordt het daar wat zachter van. En dan pureren in de foodprocessor voordat ik het ga koken. Het moet toch ook met kievitsbonen te doen zijn. Of kidneybonen. Dan kan je champignonpate maken. Of knoflookpate. Olijf of paprika. Maar je kan het dus ook tofu noemen. Ik moet me gewoon niet teveel op dat woordje vastleggen. Heel goed recept. Dank je wel, Martine.
Martine op 10-1-2017 - 16:20
Leuk dat het zo goed bevalt! Als paté lijkt het me ook lekker en het maakt inderdaad niet uit hoe je het noemt. Super veelzijdig spulletje wat onder heel veel namen lekker is. :)
Wilma op 12-1-2017 - 18:41
Leuk recept! ik heb de plakjes voor het bakken in bloem gewenteld die ik gemengd had met paprika en kerriepoeder. Was lekker!
Martine op 12-1-2017 - 21:41
Klinkt goed Wilma, leuk!
Annemarie op 17-1-2017 - 13:53
Ha Martine, bedankt voor dit recept. Ik was het al eens op Pinterest tegengekomen, maar ik vond het er niet aantrekkelijk uitzien en zag er toen ook het nut niet van in. Door jouw enthousiaste beschrijving heb ik het toch geprobeerd. En inderdaad: erg lekker. Bedacht ook dat je met dit recept heel goed een vegan variatie van balkenbrij kan maken. Dat is een streekgerecht uit Twente dat vroeger gemaakt werd van het slachtafval (varkenskop en varkenslever) en dat ook in plakken gebakken wordt. Mijn moeder maakte dat altijd in oktober tot onze grote vreugde. Vroeger heb ik dat al weleens nagemaakt op basis van een hele dikke bechamelsaus (half boekweit, half gewone bloem) en champignons. Maar met dit recept krijg je een betere binding. In de bouillon dan wel eerst laurierblaadjes, kruidnagelen en foelie 20 minuten laten meekoken. En eventueel dus ook de champignons. Kruiden eruit en de champignons met de staafmixer fijnmalen. Verder idem. Op anderhalve liter: 750 gr. champignons (liefst die al wat open zijn gaan staan), 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels en een plukje foelie.
Martine op 17-1-2017 - 14:25
Leuk Annemarie! Klinkt spannend die balkenbrij. Dankjewel voor het delen.
Jacqueline op 19-1-2017 - 21:59
Ha Martine, wat een leuk recept. Ik heb het vandaag gemaakt met kikkererwtenmeel en lupinebonen, dat gaf een lekker resultaat. De gekookte bonen eerst grof gemalen en toen door het beslag gedaan na het koken. Het beslag op smaak gemaakt met tamari en liquid smoke. Na het afkoelen in stukjes gesneden en gebakken: lekker! Misschien kan het ook met geweekte lupinebonen in het beslag in plaats van kikkererwtenmeel, ik zal nog eens verder experimenteren.
Martine op 19-1-2017 - 22:38
Klinkt goed Jacqueline! Als je een sterke blender hebt kan het denk ik ook wel met geweekte lupinebonen, maar het is denk ik lastig om ze goed fijn te malen als ze nog rauw zijn.
Jacqueline op 20-1-2017 - 12:41
Fijnmalen van geweekte lupinebonen ging prima en zag er veelbelovend uit,maar het mengsel wordt niet stevig bij het koken. Zal wellicht komen omdat er geen zetmeel in de lupinebonen zit? Verder experimenteren mat de combi kikkererwtenmeel en gekookte lupinebonen, dank voor je inspiratie!
Joris op 13-3-2017 - 22:00
Makkelijk recept! Ik heb het gebruikt als vervanging voor de tofu van je palak recept. Erg lekker, maar het bakte wel een beetje aan. PS: Ik ben de jongen met het lange haar die 2,5 jaar geleden bij de opgraving in Uden was. Toen vegetariër, nu veganist :) Was je website tegengekomen toen ik op zoek was naar seitenrecepten.
Martine op 14-3-2017 - 8:30
Hoi Joris, super leuk om te horen!
Marjon Kruik op 20-5-2017 - 19:57
Vanavond dit recept gemaakt. Super makkelijk en heel erg lekker!
Ines op 20-5-2017 - 20:24
Zou je het ook kunnen maken met ander meel? Vandaag om zoek gegaan, maar ik lijk nergens geen kikkererwtenmeel te vinden, zelfs niet in onze biowinkel
Martine op 21-5-2017 - 9:57
Hoi Ines, met een andere meelsoort zullen de smaak, textuur en de verhoudingen van het recept heel anders zijn. Dat zou ik dus niet aanraden... Kun je je biowinkel vragen om kikkererwtenmeel voor je te bestellen? Als je wel maïsmeel (echt geel maismeel, geen maizena) kunt vinden zou je polenta kunnen maken. Dat lijkt hier een beetje op, maar dan dus met maissmaak. Zoals dit recept, maar dan met vegan bouillon en edelgist ipv parmezaan: https://uitpaulineskeuken.nl/2015/09/kidsproof-polentafriet.html
Monique op 24-8-2017 - 19:24
Geweldig, deze kikkererwtentofu! Ik eet al jaren vegetarisch, maar zit ook al jaren aan te hikken tegen de overstap naar veganistisch eten. Het is net alsof ik het lastiger vind om te stoppen met kaas en ei dan met vlees... Sinds ik deze site ontdekt heb, voelt het echter ineens alsof het helemaal zo moeilijk niet meer is, vooral vanwege alle recepten in de rubriek alternatieven voor zuivel of kaas. Deze 'tofu' blijkt hartstikke lekker te zijn op brood (ik snijd hem dan in heel dunne plakjes) en bevredigt helemaal mijn behoefte aan hartig en romig die ik voorheen bevredigde met kaas. Ook een restje van de magische kaassaus (van de Mexicaanse gierstschotel) is een prima alternatief. Het ziet ernaar uit dat het me nu echt gaan lukken om de overstap te maken en daar word ik erg blij van. Veel dank voor de inspiratie!
Martine op 24-8-2017 - 22:29
Dat vind ik echt super tof om te horen Monique! Heel veel plezier gewenst met het ontdekken van alles wat plantaardig is.
Monique op 24-8-2017 - 19:25
...'gaat lukken', natuurlijk :-)!
Monique op 29-8-2017 - 12:45
Had een deel van de kikkererwtentofu ingevroren, maar die bleek na ontdooien enorm veel vocht los te laten. Uitknijpen leidde tot verbrokkelen en uit elkaar vallen... Op die manier vond ik 'm minder lekker als broodbeleg dan 'vers', maar bakken zoals je ook in het recept noemt, bleek de oplossing. Dan is-ie zo lekker dat er geen brood meer onder hoeft. Weer wat geleerd :-).
sarah op 15-10-2017 - 15:33
Kan het ook zonder edelgist? Ik woon in Afrika en ze hebben hier dus wel alle ingrediënten, behalve edelgist... Ik mis tofu hier wel, dus hopelijk kan het ook zonder. Alvast bedankt!
Martine op 15-10-2017 - 21:20
Hoi Sarah, ja het kan prima zonder de edelgist. De smaak is dan iets minder hartig, maar nog steeds lekker!
sarah op 28-10-2017 - 14:51
Bedankt Martine, ik ga deze kikkererwtentofu uitproberen!
Marieke op 10-12-2017 - 18:20
Eindelijk, dankzij dit spul vegan kaasbroodjes gemaakt! Even omgeprakt met wat mosterd, in een bladerdeegje gebakken en ze lijken er perfect op. Dank je!
Martine op 19-12-2017 - 14:21
Oh, wat een goed idee Marieke! Dankjewel voor het delen.
Hildegard op 12-2-2020 - 12:29
Beste Martine, wat een leuk recept, ik heb nu eindelijk een bestemming gevonden voor de zak kikkererwtenmeel die ik al een poosje heb staan! Ook goed om te weten dat het meel van rauwe bonen is gemaakt. Ik ga er lekker mee aan de slag, dankjewel!
Martine op 18-2-2020 - 8:51
Veel plezier ermee Hildegard!
Marina op 28-2-2020 - 16:14
Wij hebben er patatjes van gemaakt en in de airfryer gebakken, sper lekker!
Martine op 8-3-2020 - 16:30
Dat lijkt me heel lekker Marina, leuk!
Francis op 7-5-2020 - 16:44
Ik wil graag van Marina weten hoe lang en op welke temperatuur de"frietjes" moeten bakken in de airfryer.
Martine op 24-8-2020 - 14:03
Hoi Francis, ik denk dat Marina waarschijnlijk niet meer meeleest hier, maar je kunt het eens proberen op 180-200 graden en dan 15 à 20 minuutjes.
Kelly op 12-6-2020 - 12:23
Net gemaakt, en gebakken in wat bloem met paprikapoeder en currypoeder. Lekker,smaakt lekker met wat vegan tzatziki erbij!
Martine op 24-8-2020 - 15:35
Klinkt goed Kelly!
Marina op 21-12-2020 - 23:07
Sorry, Francis, ik bak ze op 200 graden, geen idee, regelmatig schudden en eruit halen als ze knapperig en goudbruin zijn. Heerlijk!
Renate op 25-2-2021 - 23:35
Dit is heerlijk! Bedankt. Ik bak een plak nog even op en doe het dan als een soort gebakken ei op brood.
Jan op 11-5-2021 - 22:09
Klopt het dat de bittere smaak van kikkererwtenmeel na het koken verdwijnt? Ik ben op zoek naar het recept van Gondino vegan kaas dat ook met kikkererwtenmeel (15%) en edelgist wordt gemaakt, naast kokosolie en aardappelzetmeel. Als iemand suggesties heeft zijn die welkom!
Martine op 18-5-2021 - 7:04
Ja gekookt kikkererwtenmeel smaakt naar gekookte kikkererwten, niet bitter. Voor een Gondino-achtige kaas kun je mijn gestoomde rijstkaas proberen, en dan het rijstmeel vervangen door aardappelzetmeel en kikkererwtenmeel.
Jan op 31-5-2021 - 23:54
Ah dat ga ik opzoeken! Dank
Irene op 6-7-2021 - 13:05
Gisteren voor het eerst geprobeerd en vind het erg goed gelukt! Ik wil er de volgende keer wat meer kruiden en smaakmakers door heen doen of na het koken marineren, want mijn vriend vond het nog niet genoeg smaken hebben. Maar ik vind het lekker en het is een super alternatief voor mensen met een soja allergie. Bedankt voor het recept!

Schrijf een reactie