Seitanworstjes met zeewier

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Seitanworstjes met zeewier, vegan

Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het zo lekker dat ik zelf ook eens wat zeewier in mijn worstjes heb gedaan. Als je liever geen zeewier gebruikt, kun je het ook weglaten. De worstjes zijn dan nog steeds lekker.

Deze worstjes zijn volgens mijn vernieuwde formule gemaakt. Ze zijn een stuk smeuïger dan andere worstrecepten op de site. Als je het deeg maakt denk je misschien dat het veel te nat is, maar dat is dus precies de bedoeling. Geen zorgen, na het garen en afkoelen zijn de worstjes goed stevig, maar ook nog lekker smeuïg. Ze smaken het beste als je ze even opbakt in een koekenpan met wat olie.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop tarwegluten
  • 1/4 kop edelgist
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel of sojameel
  • 2 theelepels gerookte paprika poeder
  • 1 theelepels gemalen venkelzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 eetlepel wakamevlokken of 1/2 blad versnipperde nori (optioneel, zonder is ook lekker)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/4 kop water
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel ketchup

Bereiding

Meng in een kom de tarwegluten met het kikkererwtenmeel, kruiden, zeewier en zout. Doe het water, olie, sojasaus, miso en ketchup erbij en meng met eerst met een lepel en daarna met je handen tot een nat deeg.

Scheur velletjes magnetronfolie of aluminiumfolie af en leg op elk velletje een langgerekt stukje deeg. Rol het deeg strak in de folie en draai de uiteindes dicht zoals bij een toffee.

Breng water aan de kook in je stoompan (of improviseer een stoompan met een gewone pan waar je een vergiet in hangt) en stoom het deeg 30 minuten voor kleine worstjes of 45 minuten voor grotere worstjes. Laat de worstjes afkoelen en stevig worden. Je kunt ze in de koelkast of vriezer bewaren. Je kunt ze zo eten of nog even bakken in een pan met wat olie.

8 Reacties

Marleen op 19-11-2017 - 10:15

Lijkt me heerlijk. Ga ik zeker proberen. Word mijn eerste poging tarwegluten te verwerken.

Marianne op 19-11-2017 - 22:40

Ik heb ze vandaag gemaakt, ze zijn inderdaad veel smeuiger zo. Wat een goed idee van je! Ik heb meteen een dubbele hoeveelheid gemaakt en ingevroren. Ze lijken me heerlijk bij stampotten.

Martine op 20-11-2017 - 12:11

Fijn dat ze goed gelukt zijn Marianne! Ik maak ook altijd een dubbele portie.

Marloes op 25-11-2017 - 14:37

Hoi Martine, Wat een geweldige site en lekkere recepten! Een vraag over de worstjes. Ik heb ze gemaakt maar ze zijn erg taai en deegerig, kan ze net als kauwgom ook helemaal uittrekken. Is dit de bedoeling?

Martine op 25-11-2017 - 17:22

Hoi Marloes, het klinkt alsof de worstjes nog niet gaar genoeg zijn. Hoe heb je ze goed gestoomd? Als je ze nog wat langer laat garen zal de textuur verbeteren en meer 'worstachtig' worden.

Marloes op 25-11-2017 - 19:12

Bedankt voor je reactie. Ik heb ze 45 minuten in een vergiet met deksel boven een pan kokend water gestoomd. Misschien toch langer of wat anders verzinnen om te stomen

Monique op 27-11-2017 - 11:01

Dit zijn inderdaad heerlijk smeuïge worstjes - en ook zonder nori helemaal prima! Ik had van het deeg vijf worstjes gemaakt: vier voor bij de stamppot en eentje om in plakjes op brood te eten, de volgende dag. Met het deeg op die manier verdeeld was bij mij 45 minuten stomen voldoende. Dank je wel weer, Martine!

Martine op 27-11-2017 - 11:31

Fijn dat het goed gelukt is en dat de worstjes zo goed bevallen!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.