Seitanworstjes met zeewier

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Seitanworstjes met zeewier, vegan

Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het zo lekker dat ik zelf ook eens wat zeewier in mijn worstjes heb gedaan. Als je liever geen zeewier gebruikt, kun je het ook weglaten. De worstjes zijn dan nog steeds lekker.

Deze worstjes zijn volgens mijn vernieuwde formule gemaakt. Ze zijn een stuk smeuïger dan andere worstrecepten op de site. Als je het deeg maakt denk je misschien dat het veel te nat is, maar dat is dus precies de bedoeling. Geen zorgen, na het garen en afkoelen zijn de worstjes goed stevig, maar ook nog lekker smeuïg. Ze smaken het beste als je ze even opbakt in een koekenpan met wat olie.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

 • 1 kop tarwegluten
 • 1/4 kop edelgist
 • 3 eetlepels kikkererwtenmeel of sojameel
 • 2 theelepels gerookte paprika poeder
 • 1 theelepels gemalen venkelzaad
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 1 eetlepel wakamevlokken of 1/2 blad versnipperde nori (optioneel, zonder is ook lekker)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 1/4 kop water
 • 1 eetlepel olie
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel miso
 • 1 eetlepel ketchup

Bereiding

Meng in een kom de tarwegluten met het kikkererwtenmeel, kruiden, zeewier en zout. Doe het water, olie, sojasaus, miso en ketchup erbij en meng met eerst met een lepel en daarna met je handen tot een nat deeg.

Scheur velletjes magnetronfolie of aluminiumfolie af en leg op elk velletje een langgerekt stukje deeg. Rol het deeg strak in de folie en draai de uiteindes dicht zoals bij een toffee.

Breng water aan de kook in je stoompan (of improviseer een stoompan met een gewone pan waar je een vergiet in hangt) en stoom het deeg 30 minuten voor kleine worstjes of 45 minuten voor grotere worstjes. Laat de worstjes afkoelen en stevig worden. Je kunt ze in de koelkast of vriezer bewaren. Je kunt ze zo eten of nog even bakken in een pan met wat olie.

19 Reacties

Marleen op 19-11-2017 - 10:15

Lijkt me heerlijk. Ga ik zeker proberen. Word mijn eerste poging tarwegluten te verwerken.

Marianne op 19-11-2017 - 22:40

Ik heb ze vandaag gemaakt, ze zijn inderdaad veel smeuiger zo. Wat een goed idee van je! Ik heb meteen een dubbele hoeveelheid gemaakt en ingevroren. Ze lijken me heerlijk bij stampotten.

Martine op 20-11-2017 - 12:11

Fijn dat ze goed gelukt zijn Marianne! Ik maak ook altijd een dubbele portie.

Marloes op 25-11-2017 - 14:37

Hoi Martine, Wat een geweldige site en lekkere recepten! Een vraag over de worstjes. Ik heb ze gemaakt maar ze zijn erg taai en deegerig, kan ze net als kauwgom ook helemaal uittrekken. Is dit de bedoeling?

Martine op 25-11-2017 - 17:22

Hoi Marloes, het klinkt alsof de worstjes nog niet gaar genoeg zijn. Hoe heb je ze goed gestoomd? Als je ze nog wat langer laat garen zal de textuur verbeteren en meer 'worstachtig' worden.

Marloes op 25-11-2017 - 19:12

Bedankt voor je reactie. Ik heb ze 45 minuten in een vergiet met deksel boven een pan kokend water gestoomd. Misschien toch langer of wat anders verzinnen om te stomen

Monique op 27-11-2017 - 11:01

Dit zijn inderdaad heerlijk smeuïge worstjes - en ook zonder nori helemaal prima! Ik had van het deeg vijf worstjes gemaakt: vier voor bij de stamppot en eentje om in plakjes op brood te eten, de volgende dag. Met het deeg op die manier verdeeld was bij mij 45 minuten stomen voldoende. Dank je wel weer, Martine!

Martine op 27-11-2017 - 11:31

Fijn dat het goed gelukt is en dat de worstjes zo goed bevallen!

Marco op 6-2-2018 - 17:06

Zojuist de worstje gemaakt, ze staan te stomen momenteel. Klopt het dat het deeg echt een stuk natter is als het deeg van de oude formule? Daar had ik een stuk meer moeite om de worstjes te vormen. Geweldige site!

Martine op 8-2-2018 - 17:21

Hoi Marco, dit deeg is inderdaad natter (dat staat ook in het inleidende stukje). Je hoeft het niet echt te 'vormen'. Als je het in de folie rolt krijgt het vanzelf een ronde worstvorm, zeker omdat het tijdens het stomen nog een beetje uitzet.

Aimée op 15-4-2018 - 16:45

Hoi Martine, Ik ben nu de worstjes aan het stomen in 2 pannen. Ik heb 3 worstjes per pan gedaan, maar ik vroeg me af, mag je ze stapelen tijdens het stomen? Dat heb ik nu voor de zekerheid niet gedaan, maar ben benieuwd voor de volgende keer. Liefs! Aimée

Martine op 16-4-2018 - 10:46

Hoi Aimée, je kunt de worstjes inderdaad best stapelen. Voor de zekerheid kun je de stoomtijd dan vijf minuten langer doen.

Yvonne op 8-5-2018 - 14:59

Hoi Martine, Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt om deze seitanworstjes te maken, poging nr.5 voor seitan. Klopt het dat er 60 gram edelgist in gaat? Het leek mij erg veel n.l. Het rollen in magnetronfolie ging voor geen meter, het bleef niet dicht zitten dus heb ik het ook in alu folie gerold dat ging beter. Ze zitten nu in de stomer, ik ben benieuwd maar vrees dat het (weer) een mislukking wordt. Maar als het lukt ben ik superblij! duim duim duim :-)

Martine op 11-5-2018 - 15:47

Hoi Yvonne, er gaat 1/4 kop edelgist in dit recept. Dat is 60 ml (ongeveer 4 flinke eetlepels), niet 60 gram.

Rita Bakker op 17-9-2018 - 22:33

Hoi Martine, wat heb je toch een ontzettend leuke ideeën allemaal! Ik raak helemaal geïnspireerd door jouw website!!! Ik heb vandaag de seitan pepperoni-worstjes gemaakt, heel erg lekker, mijn dochter zit er nu heerlijk van te smullen ;-) Ik wil morgen nog weer andere worstjes maken, maar ik weet niet welk recept ik moet kiezen! Ik probeer in de buurt te komen van een chorizo-achtige worst. Ik vind hier en elders online allerlei tips voor kruiden en andere ingrediënten, maar welke van jouw seitan-worstjes is dan het beste om als basisrecept te gebruiken? En als ik natte of droge extra ingrediënten wil toevoegen, moet ik dan de hoeveelheid natte en droge ingrediënten uit jouw recepten aanpassen of steekt dat niet zo nauw?

Rita Bakker op 18-9-2018 - 2:08

En nog een vraagje: wordt de seitan meer 'chewy' als je hem langer stoomt of maakt dat niet uit? Ik had de worstjes vandaag vrij lang gestoomd en vond dat ik er nogal lang op moest kauwen.

Martine op 18-9-2018 - 10:29

Hoi Rita, leuk dat je aan het experimenteren bent met de seitan worstjes! Chorizo is een vrij droge worst, dus dan is het recept van de pepperoni misschien meer geschikt dan deze worstjes met zeewier, die wat smeuïger zijn. Hoe smeuïg seitanworst wordt, is vooral afhankelijk van hoeveel vocht je in het deeg gebruikt. Als je veel extra droge of natte ingrediënten toevoegt, heeft dat dus inderdaad invloed op de uiteindelijke textuur van de seitan. Van langer stomen wordt de seitan ook ietsje meer 'chewy'. Korter gestoomde seitan is vaak wat malser, maar pas op, want als je het te kort stoomt blijft het rauw en dan lijkt het net kauwgom.

Rita Bakker op 18-9-2018 - 12:14

Bedankt voor je duidelijke tips, Martine! Hier kan ik wat mee!

Iris op 11-10-2018 - 13:12

Ik heb net de worstjes uit de stoompan gehaald. Ben erg benieuwd hoe het smaakt en of ze gaar zijn.

Schrijf een reactie