Polentafrietjes met zwarte bonenchili

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2-3 personen
Polentafrietjes met zwarte bonenchili

Jammie, polenta! Deze 'frietjes' hebben vanbinnen een lekker romige textuur en hartige smaak, met een knapperig korstje erom. Het is even een werkje om de maispap te koken, op te laten stijven en er frietjes van te bakken, maar het is de moeite 100% waard! Ik at ze dit keer met chili, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld een frisse salade, ratatouille, Italiaanse tomatensaus, of gewoon met gekookte groente en een vegaburger.

Deze chili is een beetje anders dan andere chili's. Het recept is losjes gebaseerd op de 'black bean stew' uit het boek Afro-Vegan van Bryant Terry (heel leuk boek!). Er gaat onder andere een laurierblaadje en nootmuskaat in, wat een verrassende smaak geeft. Het is een handig recept om de groene paprika een verpakking stoplichtpaprika op te gebruiken, maar met andere kleuren paprika is het ook lekker.

Ingrediënten

Voor de polenta

  • 500 ml sterke groentebouillon van een blokje
  • 120 gram polenta maïsmeel
  • 2 eetlepels edelgist (optioneel, voor een kaas-achtig smaakje)
  • peper en zout naar smaak

Voor de chili

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 (groene) paprika's, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik zwarte bonen
  • 4 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 snuf nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Ingrediënten

Maak de polenta

Breng de bouillon aan de kook. Draai het vuur wat omlaag en voeg al roerend de polenta toe. Blijf roeren met een stevige (houten) lepel en laat de polenta 5 minuten pruttelen en indikken. Proef de polenta (pas op het is heet) en voeg naar smaak peper en zout toe. Zet het vuur heel laag en laat de polenta nog 10 minuten zachtjes sudderen, terwijl je af en toe roert. (Als je instant polenta gebruikt kun je deze 10 minuten sudderen overslaan).

Als je de polenta zacht wilt eten kun je het nu meteen serveren. Als je polentafrietjes wilt maken, giet de polenta dan in een rechthoekige ovenschaal en smeer het uit tot een platte koek. Werk snel, want de polenta begint vrijwel meteen te stollen. Dek de schaal met folie of een deksel en laat de polenta helemaal afkoelen. (Maak ondertussen de chili)

Kiep de pan om en stort de afgekoelde polenta op een snijplank. Snijd er reepjes of driehoeken van. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de polentareepjes aan alle kanten goudbruin en knapperig. Je kunt ze in een grillpan of in de oven bakken. Bestrijk ze dan eerst met een beetje olie.

Maak de chili

Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de paprika erbij en laat die meebakken tot hij een beetje zacht begint te worden en de ui bruin is. Voeg dan de overige ingrediënten t/m de nootmuskaat toe. Laat nog een minuut of 15-20 zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de polenta frietjes. Als je het nog extra wilt aankleden kun je er ook nog wat gebakken seitan of vegan kipstukjes bij doen.

4 Reacties

Emmy op 1-8-2018 - 21:14

Dankjewel voor dit recept! Ik heb aleen poos een pot maismeel staan, maar geen inspiratie! Dit ga ik snel eens proberen, ziet er heerlijk uit!

Martine op 2-8-2018 - 10:00

Leuk Emmy! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Emmy op 17-8-2018 - 8:35

Ze waren lekker! :D De volgende keer probeer ik ze nog wat knapperiger te krijgen, maar zeker voor herhaling vatbaar!

Martine op 17-8-2018 - 10:23

Leuk Emmy! Fijn dat ze goed in de smaak vielen.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.