Zijden chocolademousse

door onder Dessert
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Vier porties
Zijdezachte chocomousse, vegan

Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis. Je kunt dit recept ook heel makkelijk koolhydraatarm maken (zie onder). De porties lijken misschien klein, maar dit spul vult enorm, dus je gasten zullen echt niet klagen dat het te weinig is.

Ingrediënten

Bereiding

Doe de tofu in een kom en bewerk kort met de staafmixer tot het een gladde massa is. Smelt de chocolade op zeer laag vuur in een pannetje met een dikke bodem. Haal van het vuur en voeg de suiker en de tofu toe. Roer met een lepel tot het goed gemengd is. Verdeel het mengsel over vier glaasjes of bakjes en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Garneer eventueel met een blaadje munt, een schijfje aardbei, een toefje slagroom of ander moois. In de koelkast blijft het een dag of vier goed.

Variatie: Koolhydraatarme chocolademousse

Voor de koolhydraatarme versie heb je wat meer ingrediënten nodig, maar het is net zo makkelijk te maken dan smaakt het ook precies zoals de versie met chocolade en suiker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de mengbeker van je blender of staafmixer en pureer tot een romige gladde mousse. Verdeel het mengsel over vier glaasjes of bakjes en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. In de koelkast blijft het een dag of vier goed.

8 Reacties

Myranda van Leeuwen op 24-9-2012 - 18:33

Het nachtje opstijven vraagt natuurlijk heel veel geduld, want wat er de glaasjes in ging smaakte al zo lekker ;-)

Martine op 24-9-2012 - 19:24

Morgen zijn ze hopelijk nog lekkerder! Ik heb even naar jouw website gekeken en je taarten zien er heel lekker uit! Misschien ook een keer een volledig plantaardig taartje proberen? Niet alleen leuk voor veganisten, maar ook voor mensen met koemelk en kippen-eiwit allergie...

Goldie op 4-5-2013 - 9:18

Ik heb de mousse gisteren gemaakt. Ik vond het voor het opstijven lekkerder omdat hij toen nog fluffy was. Na een uur in de koelkast was de mousse erg hard. Volgende keer val ik dus meteen aan!

Martine op 6-5-2013 - 8:55

Dankjewel voor de feedback :-) Je zou de mousse na het opstijven ook weer terug op kamertemperatuur kunnen laten komen voor je hem eet, dan wordt hij ook weer wat zachter.

Karin op 21-9-2013 - 19:06

Zojuist de koolhydraatarme mousse gemaakt en aan rasechte carnivoren voorgeschoteld.. Lekker dat zij het vonden! Ze noemen mij altijd een hippie omdat ik veganist ben, maar nu begrepen ook zij dat het echt geen straf is. Bedankt voor het recept!

Martine op 23-9-2013 - 8:32

Leuk om te horen Karin! Dankjewel voor de feedback.

Margje op 17-6-2017 - 11:03

van dit recept maak ik een heerlijke chocoladebavaroise taart: een pak verkade café noir verkruimelen mengen met wat gesmolten plantaardige margarine en evt. water, uitstrijken op de bodem van een springvorm. 1 pakje sojaslagroom(alpro) stijfkloppen(met 1 zakje klopfix) mouse maken mengen met de slagroom en over de bodem verdelen, op laten stijven in de koelkast en evt versieren met plantaardige slagroom en mokkaboontjes of pure hagelslag.

Martine op 18-6-2017 - 12:06

Oeh, dat klinkt heel goed Margje, heerlijk! Dankjewel voor het delen.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.