Zijden chocolademousse

door onder Dessert
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Vier porties
Zijdezachte chocomousse, vegan

Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis. Je kunt dit recept ook heel makkelijk koolhydraatarm maken (zie onder). De porties lijken misschien klein, maar dit spul vult enorm, dus je gasten zullen echt niet klagen dat het te weinig is.

Ingrediënten

Bereiding

Doe de tofu in een kom en bewerk kort met de staafmixer tot het een gladde massa is. Smelt de chocolade op zeer laag vuur in een pannetje met een dikke bodem. Haal van het vuur en voeg de suiker en de tofu toe. Roer met een lepel tot het goed gemengd is. Verdeel het mengsel over vier glaasjes of bakjes en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Garneer eventueel met een blaadje munt, een schijfje aardbei, een toefje slagroom of ander moois. In de koelkast blijft het een dag of vier goed.

Variatie: Koolhydraatarme chocolademousse

Voor de koolhydraatarme versie heb je wat meer ingrediënten nodig, maar het is net zo makkelijk te maken dan smaakt het ook precies zoals de versie met chocolade en suiker.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de mengbeker van je blender of staafmixer en pureer tot een romige gladde mousse. Verdeel het mengsel over vier glaasjes of bakjes en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. In de koelkast blijft het een dag of vier goed.

10 Reacties

Myranda van Leeuwen
24-9-2012

Het nachtje opstijven vraagt natuurlijk heel veel geduld, want wat er de glaasjes in ging smaakte al zo lekker ;-)

Martine
24-9-2012

Morgen zijn ze hopelijk nog lekkerder! Ik heb even naar jouw website gekeken en je taarten zien er heel lekker uit! Misschien ook een keer een volledig plantaardig taartje proberen? Niet alleen leuk voor veganisten, maar ook voor mensen met koemelk en kippen-eiwit allergie...

Goldie
4-5-2013

Ik heb de mousse gisteren gemaakt. Ik vond het voor het opstijven lekkerder omdat hij toen nog fluffy was. Na een uur in de koelkast was de mousse erg hard. Volgende keer val ik dus meteen aan!

Martine
6-5-2013

Dankjewel voor de feedback :-) Je zou de mousse na het opstijven ook weer terug op kamertemperatuur kunnen laten komen voor je hem eet, dan wordt hij ook weer wat zachter.

Karin
21-9-2013

Zojuist de koolhydraatarme mousse gemaakt en aan rasechte carnivoren voorgeschoteld.. Lekker dat zij het vonden! Ze noemen mij altijd een hippie omdat ik veganist ben, maar nu begrepen ook zij dat het echt geen straf is. Bedankt voor het recept!

Martine
23-9-2013

Leuk om te horen Karin! Dankjewel voor de feedback.

Margje
17-6-2017

van dit recept maak ik een heerlijke chocoladebavaroise taart: een pak verkade café noir verkruimelen mengen met wat gesmolten plantaardige margarine en evt. water, uitstrijken op de bodem van een springvorm. 1 pakje sojaslagroom(alpro) stijfkloppen(met 1 zakje klopfix) mouse maken mengen met de slagroom en over de bodem verdelen, op laten stijven in de koelkast en evt versieren met plantaardige slagroom en mokkaboontjes of pure hagelslag.

Martine
18-6-2017

Oeh, dat klinkt heel goed Margje, heerlijk! Dankjewel voor het delen.

Daniëlle
5-2-2019

Wordt ie ook stevig genoeg als je hem zonder kokosolie maakt?

Martine
13-2-2019

Hoi Daniëlle, sorry voor de late reactie. De kokosolie zorgt ervoor dat de mousse stevig wordt. Zonder kokosolie lijkt het meer op vla

Schrijf een reactie