Tien vegan producten om geld mee te besparen

25 August 2016 onder Voedingsadvies
Kenmerken: 
Budgetproducten, vegan

Geld besparen op je maaltijden is een leuk idee, maar wat kun je dan het beste eten? Ik heb eens goed rondgesnuffeld in mijn keukenkastjes, en ik heb de tien meest geldbesparende producten (of categorieën van producten) voor je op een rijtje gezet. Alles wat op de foto staat kost bij elkaar ongeveer 20 euro. Daar kun je een hoop budgetvriendelijke maaltijden mee maken!

Kijk voor nog meer vegan budgettips naar mijn boodschappenlijstje voor 25 euro per week, en naar de budgetchallenge van een paar jaar geleden. In December ga ik op VegFestNL bovendien een hele presentatie houden over vegan eten met een klein budget, dus schrijf het alvast in je agenda als je daarin geïnteresseerd bent!

1. Sojabrokjes

Dit is gedroogde soja met een vleesachtige textuur. Er zijn verschillende formaten, zoals gehakt, roerbakreepjes en filets. Je kookt ze (kleine brokjes 5 minuten, grotere 15 minuten) met een beetje water of bouillon, een scheutje sojasaus en eventueel kruiden naar smaak en dan ze zijn klaar om gebakken te worden. Op de foto staan linksonder kleine sojabrokjes van de biowinkel. Deze vind ik het lekkerst om gehakt mee te maken. Met een zo'n zakje van €1,69 (150 gram) kun je 3 of 4 bakjes kant en klaar vegagehakt vervangen. Je vindt sojabrokjes o.a. ook bij sommige toko's en bij Holland&Barret.

2. Tarwegluten poeder

Van tarwegluten kun je seitan maken, misschien wel de goedkoopste vleesvervanger! Het neemt veel water op en zet ook nog uit tijdens het koken waardoor het echt heel voordelig is. Ik bestel het online in zakken van vijf kilo en kom zo uiteindelijk op ongeveer 25 cent voor een flinke eenpersoonsportie. Je koopt tarweglutenpoeder het voordeligst bij molenwinkels zoals De Zuidmolen. Als je online bestelt betaal je verzendkosten, maar die haal je er echt makkelijk uit, zo goedkoop is het.

3. Meel

Iedereen zou eigenlijk tarwebloem en/of volkorenmeel in de kast moeten hebben staan om zelf pannenkoeken, pizzadeeg, cakes en taartbodems te maken. Al die pakjes cakemix, pannenkoekmix, hartige taart deeg en voorgebakken pizzabodems heb je helemaal niet nodig als je gewoon simpel goedkoop meel of bloem en eventueel gist in huis hebt. Als je wilt kunt je je meelvoorraad nog uitbreiden met andere handige meelsoorten zoals kikkerererwtenmeel voor omeletjes en quiche, en rijstmeel voor zelfgemaakte vegan kaas.

4. Droge bonen

Bonen uit blik zijn niet duur, maar het kan nog veel goedkoper als je zelf droge bonen weekt en kookt. Als je dit doet kun je zelf thuis voor 30-40 cent per 'blikje' ieder soort bonen eten. Daar kunnen winkelprijzen echt niet tegenop. Je bespaart bovendien een hoop afval. Veel mensen zien er tegenop om zelf bonen te koken, maar met de uitleg in het linkje is het echt super makkelijk. Gekookte bonen blijven in de koelkast een paar dagen goed, maar je kunt ze ook prima invriezen zodat je ze altijd bij de hand hebt. Vergeten om je bonen voor te weken? Linzen en zwarte ogenbonen kook je ook zonder weken in een half uur tot drie kwartier gaar. Goedkope droge bonen vind je o.a. bij toko's en sommige grote Albert Heijns.

5. Santen

Santen is een soort fijngemalen kokos in blokvorm (het blauwe doosje op de foto). Een pakje kost zo'n 90 cent en daarmee kun je ongeveer 3 blikjes kokosmelk namaken door het te mengen met water. Je kunt de santen eerst laten smelten in heet water of gewoon rechtstreeks toevoegen aan je warme curry of saus met een beetje water om het te verdunnen. Het is wel wat dikker en iets vezeliger van textuur dan kokosmelk uit blik. Eventueel zou je het nog even in de blender kunnen doen en dan door een doek zeven voor gladde kokosmelk. Bewaar de santen in de zomer wel in de koelkast, want net als kokosolie gaat het smelten bij warm weer en dan heb je ineens een plasje kokosprut in je keukenkastje.

6. Edelgist

Aaah Edelgist, de basis voor bijna iedere vegan kaasvervanger. Edelgist is niet super goedkoop, maar het is wel heel zuinig in het gebruik. Een pot of zak edelgist van een paar euro is goed voor heel veel liters kaassaus. De goedkoopste edelgist haal je bij Holland&Barret of De Gezondheidswinkel (niet zo'n bekende keten, maar ze zitten in heel veel steden), €3,50 voor een zak van 200 gram.

7. Diepvriesgroente

Diepvriesgroente (en fruit) is net zo gezond als vers, maar het is vaak een stuk goedkoper. Ik heb bijna altijd wel een zak doperwtjes en sperzieboontjes in de vriezer liggen. En ook roerbakmix, boerenkool en spinazie haal ik regelmatig lekker voordelig uit het vriesvak. Een extra voordeel van diepvriesgroente vind ik dat ze al voorgesneden zijn. Erg handig als je snel even een maaltijd in elkaar wilt flansen. Groente uit pot of blik zijn soms ook voordelig, zeker als ze niet in het seizoen zijn. Ik heb eigenlijk altijd wel een paar blikjes ontvelde tomaten en tomatenpuree in de kast staan.

8. Wortel en ui

Deze veelzijdige groentes kosten vaak minder dan een euro per kilo en je kunt ze overal in gebruiken, van ordinaire hutspot tot fancy stoofpotjes, roerbakgerechten en salades. Wortels zijn ook heerlijk als gezonde snack, eventueel met een (zelfgemaakte) dip zoals hummus. Het komt niet vaak voor dat ik geen wortelen en uien in huis heb en als ze op zijn haal ik zo snel mogelijk nieuwe.

9. Havermout

Havermout is super goedkoop (39 cent voor 500 gram). Het is een volkoren graan en dus heel gezond en vullend. Je kunt er heerlijke dingen mee maken. Niet alleen pap en 'overnight oats', maar ook bijvoorbeeld pannenkoekjes, havermelk, crumble en koekjes.

10. Last but not least: aardappelen!

Neerlands volksvoedsel nummer één. Als je een beetje zoekt kun je zo 5 kilo aardappels kopen voor 3-4 euro. Dat is een hele hoop frietjes, aardappelpuree, gepofte aardappels in de schil, gebakken aardappelschijfjes, geroosterde aardappels, rösti, aardappelgratin en andere heerlijke aardappelgerechten. Al die dure voorgesneden, voorgebakken en voorgekruide aardappelproducten uit de supermarkt kun je super makkelijk en goedkoop zelf maken. Samen met de wortelen en edelgist maak je er bovendien deze super lekkere knaloranje kaassaus mee, die ieder gerecht een kazige smaakboost geeft (als je me niet gelooft, echt een keer proberen, want hij is heerlijk!).

Wat zijn jouw favoriete budgetproducten? Stond er in dit lijstje iets wat je nog niet kende of wat je nog nooit hebt geprobeerd? Ik lees het graag in de comments.

12 Reacties

Aniek op 25-8-2016 - 16:05
Goede tips (die ik overigens ook bijna allemaal wel toepas). Nog een tip is zonnebloempitten (of pompoenpitten) bij de Tuinen, voor 3,50 heb je een zak van 500 gram, soms (zoals nu) zijn ze zelfs in de aanbieding voor halve prijs. Hier kan je met een beetje water, kruiden en citroensap (en evt. knoflook) in een hakmolentje een lekker kruidensmeersel mee maken.
Martine op 25-8-2016 - 16:36
Dankjewel Aniek! Goeie tip van het broodbeleg. Ik koop zonnebloempitten meestal bij Ekoplaza. Daar heb je 750 gram voor €2,99 of een kilo voor €3,99. Als ze bij De Tuinen 50% korting zijn haal ik ze daar. Ik gebruik ze ook voor in de zelfgemaakte muesli, dus we gaan er vrij snel doorheen.
José op 26-8-2016 - 8:21
Handige post ! Die havervlokken, zijn dat dan van die hele fijne ? En zo ja, heb je dan nog wel een beetje bite aan je havermoutpap ? ( dat is namelijk de reden dat ik altijd van die grove koop... )
Martine op 26-8-2016 - 10:28
Thanks José. Die goedkope havermout is inderdaad heel fijn. Als je ze niet te lang kookt (ik doe meestal twee minuutjes in de magnetron), dan houden ze nog wel wat bite, maar ze zijn niet zo stevig als de grote vlokken. Stevige havermout is helaas vaak wel wat duurder.
Marianne op 31-8-2016 - 18:36
De sojabrokjes zijn (nog) veel goedkoper in grootverpakkingen. Omdat ze meestal wel anderhalf tot twee jaar houdbaarheid hebben (ik denk zelfs eigenlijk nog veel langer) kun je berekenen welke verpakking voor jou het voordeligst is. Ik heb altijd een voorraad granulaat achter de hand, als vervanger van geprakt gehakt. Samen inkopen helpt ook.
Martine op 31-8-2016 - 20:23
Dankjewel voor de tip Marianne. Waar koop jij de grootverpakkingen?
Willeke op 30-9-2016 - 12:37
Als je veel kruiden gebruikt is het een tip om die groot in te kopen bij de toko of zelf te drogen Scheelt heel veel en ze verkopen er meer kruiden en in grotere verpakking (die bewaar ik in weckpotten). Noten zijn vaak goedkoper bij een turks/marokaanse toko of aziatisch (vooral ongebrande pelpinda's). Online zijn er ook enkele notenboeren maar de verpakkingen die gebruiken zijn heel onhandig, soms wel goedkoper. Ik heb zelf al mijn groot verpakkingen in Weckpotten zitten, zo is het overzichtelijker en is het luchtdicht bewaard (wel een grote investering!) maar het bevalt wel beter.
Naomi op 19-1-2018 - 10:54
Zelf havermelk maken van havermout.
Erika op 21-3-2018 - 16:22
Je linkt naar een super lekker kaasrecept met aardappels en wortelen. Er staat: 2C potatoes... Hoeveel zijn dat er ongeveer?
Martine op 22-3-2018 - 10:34
Hoi Erika, ik heb de link aangepast, zodat hij nu naar mijn Nederlandse versie van dit recept gaat. Daar staan de hoeveelheden in grammen.
Ria op 18-7-2020 - 18:26
Hoelang kan je santen bewaren in de koelkast of in de diepvries? Bedankt voor alle goede ideeën en recepten!
Martine op 24-8-2020 - 16:12
Hoi Ria, santen blijft in de koelkast of vriezer makkelijk een jaar of nog langer goed.

Schrijf een reactie