Romige budget havermelk

20 September 2013 onder Ontbijt
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 1 kop havermelk, makkelijk te vermenigvuldigen.
zelfgemaakte havermelk, vegan

Helaas is plantenmelk uit de winkel niet bepaald budgetvriendelijk (de goedkoopste sojamelk 99 cent per liter) en ook zelfgemaakte notenmelk is voor de budgetchallenge een beetje te prijzig. Ik zou natuurlijk zelf sojamelk kunnen maken, maar dat is nogal een ritueel. Ik wilde dus eens proberen of ik misschien op een makkelijke manier zelf havermelk zou kunnen maken.

Op de website van Vivera kun je lezen dat hun havermelk bestaat uit water, haver, zonnebloemolie, calciumcarbonaat en zout. Behalve calciumcarbonaat had ik al deze ingrediënten in huis en warempel, na een paar experimenten om de juiste verhoudingen te ontdekken had ik een heerlijk romige havermelk gemaakt. Qua voedingswaarde heeft het niks met melk te maken (vooral omdat ik geen calciumcarbonaat heb), maar als je krap bij kas zit is dit een prima melkvervanger om mee te koken en bakken, en om af en toe een glas van te drinken.

Ingrediënten

  • 250 ml koud(!) water
  • 1 1/2 à 2 eetlepels havermout
  • 1/2 theelepel neutraal smakende plantaardige olie
  • een héél klein snufje zout
  • (optioneel: zoetmiddel, kaneel, cacao etc.)

Bereiding

Doe de havermout samen met het water en de olie in je blender. Laat eventueel 10 minuutjes inweken en zet dan de blender aan. Blend op de hoogste stand tot de havermout is opgelost in het water. Er blijft altijd een klein beetje gruis over, dit kun je eruit zeven met een fijnmazig theezeefje of een schone (kaas)doek, maar ik laat het gewoon bezinken onderin mijn kopje en dan heb ik er geen last van.

Voeg eventueel een beetje zoetmiddel toe, of maak havermelk met een smaakje door bijvoorbeeld kaneel of cacao toe te voegen. De havermelk blijft in een afgesloten fles in de koelkast 2 à 3 dagen goed. Daarom maak ik meestal kleine hoeveelheden, zoals in dit recept. Gelukkig kun je in een handomdraai weer nieuwe maken.

45 Reacties

Daniëlle op 21-9-2013 - 8:47
Huh, ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk zou zijn dit te maken!
Martine op 21-9-2013 - 9:36
Ja, verbazend makkelijk hè. Ik wil nog wel graag feedback van mensen die niet zo'n sterke blender hebben of het daarmee ook goed gaat, maar ik denk dat het wel moet lukken, zeker als je de havermout goed laat inweken zodat hij lekker zacht wordt.
Willeke op 21-9-2013 - 15:59
Ga zo nog een keer met koud water proberen. Met warm water en snelkook havermout wordt het dunne en slijmerig (?) pap.. niet aan te raden..Mijn eigen fout trouwens,ik had hiervoor rijstmelk gemaakt en daarvoor heb je wel warm water nodig (ook goedkoop zelf te maken, trouwens). Mijn blender is geen krachtpatser maar haver en rijst melk zijn dus goed te doen.. Je hou wel meer residu over.
Martine op 21-9-2013 - 16:18
Jaa, koud water gebruiken, anders wordt het inderdaad slijmerig. Ik zal het er nog even expliciet bij zetten. Hoe maak jij rijstmelk?
willeke op 21-9-2013 - 18:26
Bij andere recepten halen ze meer rijstmelk uit een kleine hoeveelheid rijst. Daarvoor moet je even googlen. Ik heb dit recept gebruikt omdat veel sneller is. Dit recept stond op deze website: http://planteneter.wordpress.com/2012/04/23/de-grote-melkvervangertest-deel-1/ en dan bij reacties. Ik heb witte euroshopper rijst gebruikt. Nodig: 1 kop hete, zachtgekookte rijst 3 koppen bijna kokend water, 1/4 theelepel steviaextract(thee), evt beetje vanille extract (zelf gemaakt), heel klein beetje zout (versterkt de zoete smaak) Doe de rijst in de keukenmachine of blender met 1 kop heet water en de optionele rijststroop (bij mij stevia) en de vanille, zout. Zet het op gemiddelde snelheid en maak er in een paar minuten een dikke creme van. Voeg dan de volgende kop heet water bij en laat weer een paar minuten draaien. En daarna de laatste kop heet water en weer een paar minuten laten draaien. Doe een iets vochtige (die niet naar wasverzachter of wasmiddel ruikt) theedoek of andere dunne doek in een vergiet of zeef. Zet die op een pan en doe de rijstmassa erin. Duw met een lepel zoveel mogelijk vocht (rijstmelk) uit. Deze rijstmelk blijft drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Schudden of doorroeren voor gebruik.
Martine op 23-9-2013 - 8:34
Okay, dat ga ik ook nog een keer proberen :-)
mignonnie op 1-10-2013 - 19:38
Ik denk dat ik gebruik rijstmeel voor rijstmelk omdat het mag, waar u denkt dat rijst volstaat die gekookt is omdat het moet.
maaike op 2-10-2013 - 16:32
Het staat nu te weken, erg leuk dit soort initiatieven!
Martine op 3-10-2013 - 8:43
Leuk Maaike! Is het goed gelukt?
Sandra op 11-11-2013 - 17:32
Goh nooit gedacht dat dit kon, ik ga het zeker eens proberen! Ik lees wel dat mensen hun "overnight" oats met water maken ipv melk (ik ben onlangs vegetarisch gaan eten en wil nu door naar vegan eten (dank voor je tips op Veganisme forum!)) maar ik dacht dat dit een soort waterige zooi zou worden. Ik ga vanavond gelijk mijn overnight oats met water maken en later deze week de havermelk proberen, super dankjewel Martine!
Martine op 12-11-2013 - 10:33
Ik ben benieuwd hoe het bevalt Sandra. Ik maak meestal mijn gekookte havermoutpap met water en dan doe ik er een beetje pindakaas of andere notenpasta door om het wat romiger te maken (de notenpasta smelt dan lekker in de pap). Voor overnight oats gebruik ik wel sojamelk, maar dat zal inderdaad ook wel zonder kunnen.
Jet op 12-11-2013 - 21:25
Hi Martine, ik heb (helaas) niet zo'n superblender als jij, maar ook op mijn goedkope Kenwood blender gaat dit gelukkig prima. Ik ben verslaafd aan overnight oats die ik altijd met sojamelk maak, maar ik kan het hier mooi mee afwisselen om de kosten van mijn ontbijt in de hand te houden. Dank voor het recept dus!
Martine op 12-11-2013 - 21:40
Leuk om te horen Jet. Dank voor de feedback.
Sas op 29-1-2014 - 7:12
Lijkt me lekker om er wat Kardemom in te doen en dan een paar ijsblokjes -voor in de zomer- zulke drankjes zie je namelijk veel in India, en volgens mij is de samenstelling bijna hetzelfde. :)
Martine op 29-1-2014 - 10:47
Goed idee Sas, klinkt lekker! Ik ben dol op kardemom.
Jeanette op 28-3-2015 - 18:35
Dag Martine, op andere sites laten ze de havermout eerst nog een nacht weken met iets zuurs om de fytine af te breken. Nou moet ik bekennen, tot gisteren at ik met vreugde bonen, en dronk (niet veel maar toch) koffie, en at volkorenbrood, en nu ineens fytine!! Ook in de havermelk!! Wat nu?
Martine op 28-3-2015 - 20:13

Fytinezuur is een stofje dat zich bindt aan de mineralen in je voeding, waardoor je lichaam er minder van kan opnemen. Je kunt de hoeveelheden fytinezuur in je eten verminderen met technieken zoals weken, koken en kiemen. Ook als je die dingen niet doet blijven er in veel gevallen nog genoeg voedingsstoffen over die je wel kunt opnemen. Zelf maak ik me er eerlijk gezegd niet zo druk over.

Als je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld snel bloedarmoede krijgt omdat je moeite hebt om genoeg ijzer op te nemen, kan het wel de moeite waard zijn om wat extra maatregelen te nemen om de hoeveelheden fytinezuur in je eten te verminderen. De werking van fytinezuur op ijzerabsorbtie kan opgeheven worden door vitamine C, dus als je bij iedere maaltijd iets van groente of fruit(sap) neemt heb je dat al opgelost. Op andere mineralen kan het fytinezuur dan nog wel een negatieve invloed hebben. Als je absorptieproblemen hebt, is het daarom bijvoorbeeld ook slim om koffie of thee los van je maaltijden te nemen.

Jeanette op 29-3-2015 - 9:19
Dankjewel! Ik had al bedacht dan toch minder peulvruchten uit blik te gebruiken, en kilo's te weken (met wier of citroen) en te koken in mijn oude snelkookpan. Misschien nog wel besparend ook. Maar een paprikaatje erbij, lost dus ook veel op. Ik ben niet ijzerarmoedig of zo. Goede Paas
Carmen op 4-10-2015 - 14:44
Hoii!! Heb het net gemaakt (wel in grotere hoeveelheden, dan kan ik het wel invriezen toch?) ben super benieuwd! Wel vergeten er een zoetmiddel, zout en olie in te doen haha. Maarrr nu heb ik veel pulp over van de havermout. Tips wat ik daarmee kan doen? Vind het namelijk zonde om weg te gooien.
Martine op 4-10-2015 - 17:29
Invriezen kan denk ik wel ja, eventueel even opnieuw blenden na het ontdooien, als het ontmengt is geraakt. De zoetmiddel, zout en olie kun je er ook nu nog gewoon doorblenden. De pulp kun je verwerken in brood, muffins, vegaburgers etc.
Karin op 22-1-2016 - 22:52
Ik heb verschillende manieren geprobeerd om de havermelk te maken. Als het net uit de blender komt is het heerlijk, maar na eenhalve dag in de koelkast wordt het altijd slijmerig en als ik de melk verhit wordt het een dikke pap. Weet iemand hoe dat komt en wat ik anders kan doen om dit te voorkomen?
Martine op 22-1-2016 - 23:01
Hoi Karin, ik maak deze havermelk altijd in kleine hoeveelheden, zodat ik het niet hoef te bewaren, want het blijft inderdaad niet zo lang goed. Havermelk zit vol zetmeel, dus dat is waarschijnlijk waarom het dik wordt als je het verhit. Het is net alsof je pap kookt met maizena. Als het heel dik wordt tijdens het verhitten kun je misschien proberen om wat minder haver te gebruiken, zodat het dunner blijft. Ik weet niet wat ze dat met havermoutmelk uit de fabriek doen om te zorgen dat het niet dik wordt.
Shavi op 7-2-2016 - 12:04
Waarvoor is de olie? En is dit noodzakelijk?
Martine op 7-2-2016 - 22:41
De olie helpt om de melk romiger te maken. Havermelk uit de winkel bevat dit vaak ook. Je kunt het weglaten, maar dan is de melk wat wateriger. Dat kun je deels opvangen door meer havermout te gebruiken.
Miranda op 6-3-2016 - 15:22
Leuke site! Deze ga ik ook eens maken. Ik maak vaak havermelk en laat idd de havermout met citroensap 1 nacht weken De volgende dag afspoelen en dan met 1 liter water en wat dadels voor hem te zoeten in de blender. Het mengsel in een kaasdoek of zeef boven een kom en dan de melk in een glazen fles gieten. De melk blijft zeker 5 dagen goed.
Catherine Cath op 16-7-2016 - 13:31
Whaaw tof ik heb mijn eigen havermelk gemaakt, met bezinksel en al... ik heb er wat in ijsblokjes ingevroren voor in de hete koffie !
Catherine Cath op 16-7-2016 - 13:47
ik heb er een heel klein beetje rijstsiroop bijgedaan, mespuntje kaneel, no salt en oil! is perfect!
Martine op 16-7-2016 - 14:48
Leuk Catherine! Lijkt me heel lekker met kaneel en rijststroop.
Hanne op 5-12-2016 - 10:37
Heel erg lekker en mooi romig! Ik heb er een banaan en wat diepvries aardbeien bij gedaan, super lekker :-). Dank je wel!
Martine op 5-12-2016 - 10:53
Leuk Hanne! Lijkt me heel lekker met fruit erin.
Anita op 20-3-2018 - 23:08
Kan dit ook met grof gemalen haver?
Martine op 21-3-2018 - 14:09
Hoi Anita, ja dat kan als je een sterke blender hebt en de haver goed laat voorweken.
Astrid op 11-4-2018 - 11:22
Kun je deze havermelk ook in warme/ hete koffie doen? Of wordt ie dan slijmerig.
Martine op 11-4-2018 - 12:27
Hoi Astrid, dat heb ik nog steeds niet geprobeerd eigenlijk. Als jij het probeert hoor ik graag het resultaat!
Therese op 27-2-2019 - 12:26
Ha Martine, We proberen al een tijdje de perfecte havermelk te maken, maar we hebben twee problemen: de melk bindt niet echt (zoals wanneer je het in de winkel koopt) en bij vrrhitten, voor in de koffie, schift de melk. We doen er trouwens geen olie of andere dingen in, alleen havermout, water en zout. Heb jij een oplossing ?
Martine op 12-3-2019 - 16:14
Hoi Therese, ik heb helaas niet echt een oplossing hiervoor. De havermelk die je in de winkel kunt kopen heeft een speciaal bewerkingsproces ondergaan, waardoor het beter gebonden (geemulsifieerd) blijft en niet schift in koffie. Ik ben er nog niet achter hoe je dat thuis na kunt maken. Een beetje olie in de melk helpt misschien wel voor de binding en romigheid in koffie.
Brenda op 5-4-2020 - 11:03
Hoe maak je havermelk die je kan opwarmen zonder dat het slijmerig wordt?
Martine op 7-4-2020 - 18:08
Hoi Brenda, dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. De slijmerigheid ontstaat waarschijnlijk doordat het zetmeel in de haver wordt 'gekookt' als het in het hete water komt. Net als een saus die je bindt en indikt met maizena. Dit zetmeel zou je moeten deactiveren. Misschien zou het helpen om de haver eerst te stomen of te roosteren voor je er melk van maakt?
Jannette op 25-4-2020 - 20:16
Brenda kan proberen om minder haver te gebruiken dan wordt de melk minder dik. Als die dan te waterig smaakt kun je een paar ongebrande cahsewnoten mee blenden. (Geleerd uit een Amerikaanse site) Ik zeef de melk wel en voeg het overschot toe aan mijn eigengebakken (rozijnen)brood. Ik gebruik 1 cup maatschep op 1 liter water, plus iets zout en iets suiker voor de smaak.
Leonie Carree op 24-5-2020 - 14:09
Nou ja kom er nog eens achter hoe je havermelk maakt! En ik maar denken dat het veel werk is met zeven, knijpen en doeken ed. Bedankt ! Ik ga denk ook maar kleine beetjes maken .
Martine op 24-8-2020 - 14:14
Veel plezier ermee Leonie!
Myron op 18-7-2020 - 21:05
Als je het slijm wilt voorkomen (zelfs na een paar dagen in de koelkast) moet je korter blenden. Ik doe 30 seconden met een staafmixer.
wil op 14-10-2020 - 20:11
eindelijk mensen gevonden die ook het probleem hebben met verhitten. ik doe de melk in een notenmelkzak dus de pulp zit er niet meer in maar verhitten om er pap van de koken lukt echt nog niet. met minder havermout vind ik het waterig. ik heb al half kokosmelk en half havermelk geprobeerd maar helaas ook dat is niet de lekkere pap die ik maak met gekochte havermelk. dus als iemand tips heeft ik lees ze heel graag.
Sandra op 29-10-2021 - 6:15
Heerlijk, jammer dat het niet bruikbaar is als “melk” voor bijvoorbeeld koffie en Chai thee. Weet iemand daar een oplossing voor?
Sarah op 5-6-2022 - 16:09
Blijkbaar zou johannespitmeel helpen tegen het schiften. Heeft dit al geprobeerd?

Schrijf een reactie