Sojabrokjes/TVP

Wat is het?

TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.

Waar kun je het kopen?

Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.

Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).

Hoe maak je ze klaar?

Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.

Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.

Recepten