Sinaasappel cake

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 8-10 personen
Sinaasappelcake, veganistisch, zonder ei, zonder melk

Deze prachtige oranje cake zou een leuk recept zijn geweest voor de Kroningsdag, maar toen heb ik er helaas niet aan gedacht. Zet hem maar vast op je baklijst voor volgend jaar! Van Davids oma heb ik een paar mooie oude tafelkleedjes gekregen om foto's mee te maken. De blije geborduurde kipjes vond ik erg toepasselijk voor deze lekkere cake zonder ei.

De geur van de cake doet me denken aan sinas split-ijsjes, vanwege de combinatie van sinaasappelsap en vanille. Het beslag is zo lekker, dat je het zo uit de kom zou willen lepelen. De cake zelf smaakt ook heel goed, heerlijk smeuïg en luchtig, dus zorg dat je genoeg overhoudt om te bakken!

Dit is een eenvoudig recept dat ook geschikt is voor onervaren bakkers. Het beslag maak je met sinaasappelsap in plaats van (soja)melk. Als ei-vervanger zit er custardpoeder/maizena door, en dat werkt als een trein. Je kunt alle ingrediënten in de supermarkt kopen en de taart staat in een mum van tijd in de oven.

Ik maakte dit keer een tulband, maar je zou deze cake ook in een grote rechthoekige cakevorm of in een taartvorm van 22 cm kunnen bakken. Je kunt het recept ook halveren voor een kleine cake, of een stuk of 10 muffins. De baktijd is dan wel iets korter. Test met een met of prikker of de cake gaar is. Versier de cake eventueel met een mooie glazuur op basis van poedersuiker en een beetje citroensap.

Ingrediënten

  • 2 koppen (260 g) tarwebloem of gebuild tarwemeel
  • 2 eetlepels custardpoeder of 2 el maizena + 1 tl vanille extract
  • 3 theelepels bakpoeder of 1 tl bakpoeder en 1 tl baksoda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kop (200 g) rietsuiker of oersuiker
  • 1 1/2 kop (360 ml) sinaasappelsap (uit een pak of vers)
  • 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie of olijfolie
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom het meel met het custardpoeder, bakpoeder en zout. Doe in een andere, grotere kom de suiker, sinaasappelsap, olie en geraspte schil en roer tot de suiker is opgelost. Voeg nu het meelmengsel toe aan het sinaasappelmengsel en roer kort met een garde tot alles mooi gemengd is. Het is niet erg als er nog wat klontjes in het beslag zitten.

Schenk het beslag in een (ingevette) bakvorm. Zet de cake op het rooster in het midden van de oven en bak 30 à 35 minuten. Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm (niet overslaan! zie de opmerking van Mariska hieronder), en stort hem dan op een bord.

126 Reacties

Gerda Lourier- van Haestregt op 8-5-2013 - 14:26

Lijkt me erg lekker,is de tarwebloem te vervangen door een ander meelsoort?

Martine op 8-5-2013 - 16:05

Ik heb het niet geprobeerd, maar ik denk dat je de cake ook wel met andere meelsoorten kunt maken, zoals speltmeel of een glutenvrije mix. Misschien wordt hij dan iets minder luchtig, maar hij zal vast alsnog lekker zijn. Als je het probeert hoor ik natuurlijk graag wat de resultaten zijn! De cake op mijn foto is gemaakt met gebuild tarwemeel. Dat is volkoren meel waar de grootste stukken zemelen uit gezeefd zijn (15%), zodat de textuur veel fijner is.

Mindy op 8-5-2013 - 16:29

Looks delicious. That is a nice tablecloth. :)

Martine op 8-5-2013 - 19:28

Thanks :-)

Mariska B. op 16-5-2013 - 22:04

Vreemd ik heb hem gemaakt, maar hij viel bij mij helemaal uit elkaar in stukjes. Ik ben het afkoelen vergeten en wou hem gelijk op een bord storten. Zou het daardoor komen?

Martine op 17-5-2013 - 10:13

Ja, dat zou goed kunnen. De cake is erg zacht als hij warm is, en omdat hij zo luchtig is, is hij dan ook kwetsbaar. Bij de meeste baksels is het echt belangrijk om ze minstens een uurtje af te laten koelen voor je ze stort of aansnijdt. Bij mij ging het storten van de afgekoelde cake heel makkelijk. Hopelijk gaat het volgende keer beter!

Goldie op 17-5-2013 - 19:52

Heel lekkere, luchtige cake! Fijn dat het recept zo makkelijk is en dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop zijn.

Martine op 17-5-2013 - 20:05

Leuk! Dankjewel voor de feedback :-)

Goldie op 18-5-2013 - 9:45

Ik heb overigens tarwebloem gebruikt en sap uit pak (geen geraspte schil). Mijn vriend kan niet begrijpen dat de cake zou lekker is geworden. :)

Martine op 18-5-2013 - 13:01

Haha, mijn moeder kon ook nauwelijks geloven dat er geen ei in zat. Ik had net als jij sap uit een pak, en gedroogde rasp uit een zakje van de natuurwinkel.

Suzanne op 30-5-2013 - 23:02

Errug lekker! Vanwege bezoek gezocht op 'lekker voor kinderen'. Maar de cake viel ook bij volwassenen goed in de smaak :-)

Martine op 31-5-2013 - 10:32

Leuk om te horen! In principe zijn al onze recepten geschikt voor volwassenen, want wij hebben geen kids, dus meestal 'moeten' we alles zelf op eten :-)

Willie op 21-6-2013 - 15:46

Wat een leuke site. Wat ik mis is of de lepels afgestreken moeten zijn of dat het volle lepels zijn. Mijn cake staat op dit moment in de oven. ik ben benieuwd naar het resultaat. Het zou trouwens handig zijn wanneer het recept geprint zou kunnen worden d.m.v. een printerknop. Succes met je verdere recepten, ik wacht in spanning af. :)

Martine op 21-6-2013 - 15:53

Hoi Willie,

Dankjewel voor het compliment! De printerknop komt er denk ik wel (weer), ik heb het net aan David gevraagd :-)

Wat de lepels betreft, ik gebruik Amerikaanse lepelmaten. Die kun je als een setje kopen, bijvoorbeeld bij HEMA. Afhankelijk van hoe groot jouw lepels zijn, moet je denk ik een volle lepel met een klein kopje erop hebben. De cake wordt sowieso lekker hoop ik!

Jet op 5-7-2013 - 0:06

Echt een heel erg lekkere cake inderdaad! Super luchtig en niet heel erg zoet en ook makkelijk te maken. Yum, die komt in mijn favorieten, bedankt!

Martine op 5-7-2013 - 9:26

Fijn dat de cake zo goed bevallen is! Ik ga maak hem ook nog regelmatig voor familie en visite, echt een favoriet.

Dukke op 21-7-2013 - 9:17

Deze cake is heerlijk!

Martine op 21-7-2013 - 12:30

Fijn! Dankjewel voor de feedback.

Mariska B. op 19-8-2013 - 8:33

Nou dat was het, het afkoelen. De 2e x is hij perfect geworden. Ik heb hem met sinaasappel/mango sap gemaakt :) Ook erg lekker1

Martine op 19-8-2013 - 13:07

Gelukkig! Sinaasappel/mango klinkt ook goed inderdaad :-)

Y op 15-10-2013 - 13:23

Hoi Martine, de cake ziet er erg lekker uit! Bedoel je met het recept 260 gram meel 2x 260 gram meel?

Martine op 15-10-2013 - 14:08

Hoi Y, ik bedoel 260 gram meel in totaal (is hetzelfde als 2 koppen).

Y op 15-10-2013 - 15:52

Dank je wel voor je reactie!

Saskia op 27-11-2013 - 19:17

Hoi. De cake was heerlijk. Wel heb ik de helft van de suiker vervangen door gemalen kokos!

Danielle op 27-11-2013 - 20:55

De cake was heerlijk! Alleen zakte hij helaas wel in. Hoe zou ik dit kunnen voorkomen? Mijn sinaasappelsap kwam uit de koelkast, zou het daarvan kunnen komen? Verder heb ik hem na de baktijd uit de oven gehaald en in de vorm laten afkoelen. Desondanks zakte hij in. Moet ik hem in de oven laten afkoelen of maakt dat niet uit? Ik heb het trouwens ook met wijnsteenbakpoeder gedaan ipv gewone bakpoeder.

Martine op 27-11-2013 - 22:14

@Saskia, klinkt lekker om hier kokos door te doen. De hoeveelheid suiker is afgesteld op wat de meeste mensen qua zoetheid verwachten van een cake. Als je gewend bent om weinig suiker te eten kan het inderdaad best wat minder :-)

@Daniëlle, jammer dat je cake is ingezakt! Vreemd, je bent de eerste die zich met dit probleem meldt bij deze cake. Het is inderdaad de bedoeling dat je de cake na het bakken uit de oven haalt om af te koelen. Als hij inzakt is hij waarschijnlijk te snel gerezen tijdens het bakken. Misschien komt dat inderdaad door het bakpoeder dat je hebt gebruikt, al zou wijnsteenbakpoeder zich volgens mij hetzelfde moeten gedragen als 'gewoon' bakpoeder.

Een andere oorzaak kan zijn dat je oven te heet was. Zet hem volgende keer 20 graden lager en koop eventueel een oventhermometer zodat je kunt controleren of hij de juiste temperatuur geeft.

Alyt op 29-11-2013 - 23:11

heerlijke cake. ben aan het varieren geweest met bosbessensap, werkt ook prima. ik had geen rietsuiker in huis, maar een mengsel van gewone witte suiker met bruine suiker gaat ook goed, met alleen witte suiker wordt het wel erg zoet

Martine op 30-11-2013 - 8:59

Leuk Alyt! Goed idee om bosbessensap te gebruiken. Dat ga ik ook eens proberen.

Jose op 9-1-2014 - 19:55

Ik heb de cake vandaag gebakken, de smaak is heerlijk. Ik heb geen 180graden op mijn oven dus heb 175 gedaan, eerst 40min. Toe was de prikker nog helemaal nat dus nog 20 min erbij. Toen was de prikker droog. Laten afkoelen in het blik. Met aansnijden merk ik dat de onderkant en binnenkant toch nog nattig is (beetje kleffe cake idee, vind ik zelf lekker hoor maar volgens mijn man moet het droger) de buitnekant is al wat knapperig dus langer bakken is niet echt handig denk ik. Heb je hier nog tips voor? Ga hem iig gebruiken om mijn dochters verjaardagtaart mee te maken :-) Ik had verse sinaasappelsap geperst, zou dat het kunnen zijn? Dat dat meer vocht bevat ofzo, lees heirboven dat de meeste het met een oak sap maken?

Martine op 9-1-2014 - 22:58

Hoi Jose, Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! Ik vind het lastig om te bedenken waarom de cake bij jou niet goed gaar is geworden. Misschien wordt je oven niet gelijkmatig warm? Zeker bij kleinere ovens kan dit een probleem zijn. Verwarmt hij van onderen en van boven, of alleen van boven?

Misschien lukt het beter als cupcakejes te maken in plaats van één grote taart/cake? Die zouden dan ongeveer 25 minuten moeten bakken. Ik denk niet dat het uitmaakt of je vers sap of sap uit een pak gebruikt, maar je kunt het voor de zekerheid proberen. Dit is sowieso een recept met een vrij hoog vochtgehalte, maar de cake zou niet echt klef moeten zijn. Veel succes en alvast een fijne verjaardag gewenst voor je dochter!

Jose op 10-1-2014 - 10:56

Het is een hetelucht oven, dus de warmte zou overal moeten zijn. Maar ik ga zeker de cupcakes proberen, en met het sap probeer ik ook nog uit. Mocht dit verschil maken laat ik het je weten.

Hans mole op 20-1-2014 - 16:48

Wat ik mis bij de recepten als je heteluchtoven wordt gebruikt wat de temp. moet zijn

Martine op 20-1-2014 - 17:20

Hoi Hans, Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur meestal ongeveer 20 graden lager instellen dan bij een elektrische oven. Ik heb zelf alleen een elektrische oven, dus ik kan de recepten niet testen met hetelucht. Vandaar dat ik in de recepten geen instructies voor hetelucht opneem.

Jose op 21-1-2014 - 19:17

Hans, ik gebruik een hetelucht oven, op 175graden heeft de cake bij mij een uurtje nodig.

Riki van der Vegtl. op 19-2-2014 - 21:05

Mijn cake was prima gelukt met vers sinaasappelsap. Onze kleinzoon die een ernstige allergie heeft, ( geen melk en ei, enz) vond hem super lekker. Dank je wel.

Martine op 19-2-2014 - 22:38

Hoi Riki, wat fijn dat jullie kleinzoon de cake lekker vond! Leuk dat je dit recept hebt geprobeerd :-)

Mirjam op 5-11-2014 - 11:45

Heb de cake vanmorgen gebakken en het ongeveer het probleem als bij Jose. De binnenkant is niet nat, maar de onderkant nog een beetje (kreeg de cake daardoor ook niet zo goed uit de vorm), volgende keer laat ik hem een beetje langer staan. Want ja er komt zeker een volgende keer :-)

Monique op 6-11-2014 - 18:14

Zou het ook lekker/mogelijk zijn om deze cake te bakken met bijv. stukjes walnoot, gedroogde abrikoos en gedroogde cranberry's? Heb je daar ervaring mee?

Martine op 6-11-2014 - 19:10

In principe moet het wel kunnen denk ik, maar deze cake is vrij luchtig, dus misschien passen stukjes noten en fruit er niet zo goed bij. Het zou ook kunnen dat hij wat sneller uit elkaar valt als je er dingen in verwerkt. Een wat stevigere cake zoals deze cake met appelmoes kan dat soort dingen beter hebben: http://vegetus.nl/appel-walnootcake/

Natalija op 21-11-2014 - 2:43

Heb hem gebakken vanavond en hij is heerlijk. Ik ben helemaal verbaasd dat het zo goed gelukt is!Dit recept is zeker een blijvertje.

Martine op 21-11-2014 - 10:34

Leuk Natalija! Deze cake is nog steeds één van mijn favorieten.

Anne op 18-1-2015 - 20:18

Hoe kan ik dit recept ombouwen tot een vanille cake? Om het uiteindelijke te kunnen en bekleden met marsepein. Erg benieuwd of het kan?

Martine op 18-1-2015 - 21:23

Hoi Anne, je kunt deze cake heel makkelijk ombouwen tot een vanille cake. Neem sojamelk (of een andere plantenmelk) in plaats van het sap, laat de sinasrasp weg en voeg een flinke theelepel vanille-extract toe. Succes!

m op 29-1-2015 - 14:13

ik heb deze recept net uit geprobeerd, was wel de baksoda vergeten, haa. heb het laten afkoelen voor ik het ging storten, kwam er mooi uit, maar begon uit elkaar te vallen,binnenkant wat klefferig.maar ondanks zeer lekker van smaak.er zit weer eentje in de oven. ( elektrische )maar geweldig recept. ik ga het ook proberen in vanille, om het te bekleden met fondant. heb veel vraag naar ei vrije taart.ben heel blij met deze recept. vraagje voor een rond bakblik 30cm- 35 cm en 7cm hoog,hoe kan ik dit berekenen. vriendelijk bedankt.

Martine op 29-1-2015 - 14:22

Hoi m, fijn dat het goed bevalt! Met de baksoda zal de cake waarschijnlijk beter rijzen en minder klef zijn. Voor een bakvorm van 30 cm zou ik proberen het recept te verdubbelen. Ik weet niet hoe je precies zou kunnen berekenen hoeveel beslag er nodig is, dus ik zou het gewoon uitproberen. Succes!

m op 29-1-2015 - 14:43

ooo,de tweede mooi van kleur en gaar maar in gezakt, ooo wat gaat er verkeerd?????

Martine op 29-1-2015 - 15:26

Hmm, dat is vreemd. Ik heb zelf nooit problemen met deze cake. Hoeveel bakpoeder en/of baksoda heb je dit keer gebruikt?

m op 29-1-2015 - 17:51

ik heb een derde gemaakt, ik heb 1theelepel baksoda en 1theelepel bakpoeder, =5ml, maatlepels van ikea. gebruik u amerikaanse maten of canadese-australie maten. de maten verschillen zo.heb mij strikt aan u recept gehouden.groetjes m.

Martine op 29-1-2015 - 22:14

Ik gebruik Amerikaanse maten (maatlepel van de Hema, 5 ml inderdaad). Vervelend dat het steeds niet lukt!

Martine op 29-1-2015 - 22:56

Weet je zeker dat je oven de juiste temperatuur heeft? 20 graden te hoog of te laag kan een hoop verschil maken. Misschien voor de zekerheid even checken met een oventhermometer?

ijsbek op 6-2-2015 - 17:51

Lekker! Viel ook in de smaak bij omnivoren :P

Saradi op 17-2-2015 - 16:57

Kan deze ook in een springvorm en welke neem ik dan .Ik heb 18 en 24 en moet die dan ingevet worden .

Martine op 17-2-2015 - 21:37

Ja, dit kan zeker in een springvorm. Ik zou die van 24 cm nemen. Invetten kan, maar een laagje bakpapier op de bodem werkt ook goed.

Jeannie op 12-4-2015 - 17:57

Vlg recept gemaakt en gebakken, echter een natte cake, jammer. Buitenkant goed enmooi van kleur. Wat ging er mis?

Martine op 12-4-2015 - 20:33

Hoi Jeannie, wat jammer dat de cake niet gelukt is! Misschien geeft je oven geen betrouwbare temperatuur? Dit kun je controleren met een oventhermometer. Ben je uitgegaan van de koppen of grammen? Ik heb dit recept met koppen ontwikkeld, dus als je die volgt zijn de verhoudingen het meest betrouwbaar.

Ikram op 18-4-2015 - 17:26

Het is me gelukt het is super lekker dit moet iedereen eens broberen

Martine op 18-4-2015 - 20:40

Leuk Ikram, dankjewel voor de feedback!

Lucy op 25-4-2015 - 18:38

Heel goed geslaagd, hetelucht oven op 175 graden, ruim een uur in de oven.

nadia op 29-5-2015 - 14:42

Kan ik melk gebruiken i.p.v sap

nadia op 29-5-2015 - 14:44

Ik wil er chococake van maken, kan dat en hoeveel cacao moet ik er bij doen

Martine op 29-5-2015 - 14:56

Hoi Nadia, je kunt dit recept met melk maken in plaats van sap, maar dan smaakt het natuurlijk wel anders. Als je cacaopoeder gaat toevoegen wordt het droger, dus dan moet je ook de hoeveelheid vocht aanpassen. Misschien kun je beter dit recept voor chocoladetaart proberen (kan ook in een cakevorm). Die kan eventueel ook zonder de glazuur (hoewel met natuurlijk wel veel lekkerder is): https://vegetus.nl/makkelijke-chocoladetaart/

bianca op 19-6-2015 - 22:13

Hoi ik heb deze cake nu 4 keer gemaakt. De 1 keer was hij perfect. 2 keer was hij te nat en vandaag wel goed gelukt maar is redelijk plat gebleven. Heb een gedeelte gebruikt voor kleine cupcakes die ook super lekker zijn. Volgende keer toch het hele beslag voor de cake gebruiken en hopelijk word hij dan wat hoger. Groetjes Bianca

Martine op 19-6-2015 - 23:06

Hoi Bianca, leuk dat je dit recept al zo vaak gemaakt hebt. Als cupcakes is het ook super lekker inderdaad.

bianca op 23-6-2015 - 19:27

Heb je misschien ook een lekker recept voor een vegan luchtige slagroomtaart/cake? Je ziet ze vaak als verjaardagstaart voor kinderen met marsepein erover. Heb al een keer het recept verjaardagstaart gemaakt maar die is toch te stevig. Ik ben erg benieuwd! Groetjes Bianca

Martine op 23-6-2015 - 22:24

Een hele lichte taart/cake zoals traditioneel biscuit beslag heb ik nog niet echt. Deze sinaasappelcake is wel behoorlijk luchtig. Je zou hier een vanille versie van kunnen maken door het sinaasappelsap te vervangen door plantaardige melk. Eventueel zou je ook nog wat meer bloem kunnen vervangen door maizena, daar wordt het nog wat luchtiger van.

bianca op 23-6-2015 - 22:57

Oke dank je wel voor de tip!

Arabella op 13-7-2015 - 21:52

Gemaakt zonder maizena (op vakantie adres en niet in huis) en normale kristalsuiker. Desondanks heeeeeeeeeeerlijk! Wederom top recept en inderdaad echt heel erg makkelijk.

Martine op 14-7-2015 - 12:42

Fijn dat het goed gelukt is Arabella!

Eva op 20-9-2015 - 11:29

Weer een blije "beginnende vegan bakker" bij! Cake was buitengewoon mooi en lekker; ik ga de spekkoek ook proberen... en dan kijken wat de kleinkinderen zeggen. Bedankt voor je recepten (blijkbaar ook met veel liefde gemaakt)

Martine op 20-9-2015 - 21:38

Super leuk om te horen Eva! Dankjewel voor je berichtje.

Ester op 27-9-2015 - 11:58

Deze cake al meerdere keren gemaakt in allerlei varianten, lukt eigenlijk altijd. Vandaag deze cake als muffins gemaakt, zonder sap, met bio sojamelk en extra vanillestokje. Lepeltje aardbeienjam erin en bakken op 170 graden. Geweldig gelukt!

Martine op 29-9-2015 - 10:15

Leuk Ester! Goed idee met de muffins en jam.

Helen op 5-10-2015 - 20:43

Hoi Martine Kan ik ook meel van dr oetkar gebruiken of gewone zelfrijzend meel.

Martine op 5-10-2015 - 21:35

Hoi Helen, in zelfrijzend bakmeel zit al bakpoeder verwerkt, dus dan zou je het bakpoeder uit dit recept (deels) weg moeten laten. Mogelijk wordt het dan wel minder luchtig.

Wendy op 8-10-2015 - 8:26

Hallo Martine, ik heb de cake nu vier keer gemaakt en hij is alleen de allereerste keer goed gelukt. Alle andere keren rijst de cake niet en blijft het beslag rauw en condens. Het is ook een heel nat beslag, klopt dit?

Martine op 8-10-2015 - 10:32

Hoi Wendy, wat vervelend dat de cake nu niet meer wil lukken. Het is voor mij moeilijk om op afstand te bedenken waar het fout gaat. Is je bakpoeder nog vers? Probeer het eens met een nieuw pakje. Het kan ook aan de temperatuur van je oven liggen. Deze kun je controleren met een oventhermometer. Het beslag is redelijk vochtig, maar het moet niet super vloeibaar zijn. Je kan eens proberen wat er gebeurt als je wat minder vocht toevoegt.

Wendy op 9-10-2015 - 10:01

Hallo Martine, bedankt voor het meedenken. Ik denk dat het inderdaad aan het bakpoeder ligt. Het was het laatste in een potje en is nu op. Ik ga hem nog eens proberen met verse bakpoeder. Nu heb ik zakjes à 16gr. Is dat genoeg voor de cake? Of zal ik het toch beter afpassen mbv een theelepel?

Martine op 17-10-2015 - 8:12

Voor de zekerheid zou ik het even afpassen, er zit denk ik net wat te veel in een zakje. Sorry voor het late antwoord, het was een hele drukke week hier.

Patries op 22-10-2015 - 15:28

Ik heb hem nu 2x geprobeerd te maken maar de jus d'orange blijft na het bakken zo vloeibaar en zo instabiel als maar wat. Omdat er zoveel sap inzit is ie bij mij al tot 2x letterlijk geimplodeerd. Mij lijkt de verhouding meel-jus niet helemaal goed beschreven? :-(

Martine op 22-10-2015 - 15:43

Hoi Patries, jammer dat dit recept niet goed lukt bij jou. De verhoudingen moeten in principe gewoon kloppen, maar misschien dat het omrekenen van koppen naar grammen niet helemaal goed is (hoewel ik wel standaard omrekentabellen heb gebruikt). Probeer het eventueel eens met 40 gram extra meel, om te kijken of het dan wel lukt. Een oventhermometer om te checken of je oven echt de juiste temperatuur heeft is ook een aanrader. Succes!

Selma op 8-2-2016 - 16:16

De cake staat nu in de oven, maar wat een heerlijk beslag zeg! Dat is echt een van de fijnste dingen aan veganistisch bakken: ongelimiteerd beslag kunnen eten, zonder je druk te hoeven maken om enge ziektes.

Martine op 8-2-2016 - 17:08

Ja lekker hè :D

Muriel op 10-2-2016 - 18:58

Hoi Martine, Cupcakes gemaakt. Waren heerlijk :-). Dank je wel. Jouw recepten zijn namelijk altijd goed :-). Ik vond ze alleen wel iets vettig. Zou het door iets te weinig bloem kunnen komen? Twee afgestreken kopmaten komen bij mij namelijk om 320 gram. Maar ik heb 260 gram aangehouden omdat dat ook in jouw recept staat. Wat zal ik de volgende keer doen... toch die kopmaat aanhouden? Groetjes!

Martine op 11-2-2016 - 8:23

Leuk dat je er cupcakes van gemaakt hebt Muriel! Je kunt het proberen met wat meer bloem. 320 gram is misschien wel erg veel, maar je zou voor een gulden middenweg kunnen gaan, 290-300?

Angelique op 22-2-2016 - 10:14

Hoi Martine, ik heb gisteren deze cake gemaakt. Aangezien ik nog maar een sinaasappel had, heb ik de rest aangevuld met vlierbessensap. De cake was heerlijk. Dank voor het recept!

Martine op 22-2-2016 - 10:25

Fijn dat het lekker was. Lijkt me een bijzondere smaak, sinaasappel-vlierbes.

Shalinie op 28-2-2016 - 9:02

Hoi Martine, ik heb deze cake twee keer gemaakt en beide keren was de structuur van de cake goed gelukt. Alleen de cake heeft een bittere smaak. De eerste keer had ik sinaasappelrasp extra toegevoegd en was de bitterheid heel sterk. De tweede keer heb ik de rasp weggelaten, helaas de cake proefde nog steeds bitter. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik heb verse sap uit de supermarkt gebruikt.

Martine op 28-2-2016 - 10:26

Oh dat is gek. Sinaasappelrasp kan inderdaad een bittere smaak geven, maar als je die weg laat zou je daar geen last meer van moeten hebben. Ik maak de cake eigenlijk altijd met houdbare sinaasappelsap uit een pak, niet vers. Misschien dat dat helpt? Je kunt ook gewoon plantaardige melk nemen in plaats van sap, maar dan krijgt de cake natuurlijk geen sinaasappelsmaak.

Suzanne op 8-3-2016 - 19:55

Vnmiddag gemaakt en hij is echt heerlijk geworden ! Lekkerste cake tot nu toe ! Bedankt voor het recept😊

Martine op 8-3-2016 - 22:09

Top! Leuk om te horen.

Jackie op 22-3-2016 - 22:24

Deze cake nu 2 keer gemaakt van zelfrijzend glutenvrije meel en een half zakje bakpoeder van Dr Oetker. De cake was perfect, heerlijk luchtig en smaakte fantastisch. Dit is een blijvertje! Bedankt voor het recept.

Martine op 23-3-2016 - 11:28

Fijn om te horen Jackie!

Ellen op 6-4-2016 - 15:24

Geweldig recept! Mijn tweelindzusje en ik zijn volgende week jarig en ik heb al heel wat recepten uitgeprobeerd. Niets lukte en ik moest speciale (en prijzige) ingrediënten halen. Totdat ik op deze site kwam. Mijn cake is heerlijk geworden en ik heb de helft al opgegeten. Ik probeer nu de worteltaart en zaterdag ga ik voor de chocolade taart. Eindelijk bakken met een goed resultaat! Bedankt! Vegan bakken hoeft niet moeilijk te zijn en ik ga iedereen deze site aanbevelen !

Martine op 6-4-2016 - 15:55

Super fijn om te horen Ellen! Alvast van harte gefeliciteerd. Geniet lekker van de taarten. :)

Lucy op 25-4-2016 - 15:33

In een woord heerlijk! Ik heb een sinaasappel vervangen door het sap van een citroen,er staat alweer een klaar voor Konigsdag, dat wordt weer smullen !

Martine op 25-4-2016 - 15:35

Leuk Lucy!

Ariane Distelmans op 11-5-2016 - 10:39

Beste mevrouw, ik heb uw recept al meerdere keren geprobeerd... We zetten op het werk namelijk fruitmanden voor onze mensen, en aangezien een sinaasappel-uit-het-vuistje net iets minder handig en meer knoeien is dan pakweg peer, appel of banaan, blijven die wel eens over. Ik neem de sinaasappels dan mee naar huis en bak dan deze sinaasappelcake. Ik bak hem in plaatvorm (rechthoekige pyrex ovenschotels)- dat is handig om mee terug te nemen naar het werk. Het huis ruikt heerlijk, en de collega's zijn blij met de cake :-). Bedankt voor het recept ! PS het lukt ook prima met mandarijnen, bloedappelsienen, of een combinatie en ik hoef nooit nog citrusvruchten weg te gooien :-)

Martine op 11-5-2016 - 11:11

Leuk om te horen Ariane! Super tof dat je vegan cake bakt voor je collega's van de overgebleven sinaasappels.

Marousia op 15-5-2016 - 14:14

Als ik normale suiker gebruik, hoeveel moet ik dan gebruiken? Evenveel of minder? (De winkels zijn dicht)

Martine op 15-5-2016 - 17:18

Je kunt gewoon normale suiker gebruiken met dezelfde hoeveelheid die in het recept staat. Dat heb ik al heel vaak gedaan. Succes!

Esther op 3-6-2016 - 16:42

Wat voor olie moet ik gebruiken? Kan ik vergine olijfolie of kokosolie gebruiken?

Martine op 3-6-2016 - 17:08

Hoi Esther, vergine olijfolie werkt heel goed in deze cake. Kokosolie kan ook, maar dan moet je wel zorgen dat hij gesmolten en niet te heet is. Bijna iedere andere soort vloeibare olie kan ook, zoals zonnebloem, koolzaad of arachide olie. Als het maar niet een super sterke smaak heeft.

joke op 5-6-2016 - 15:41

Hallo Martine, Vandaag een voorproefje gemaakt van de sinaasappel tulband. Smaakt heerlijk, maar is nogal laag gebleven. Mijn vraag is: als ik de hoeveelheid van het beslag verdubbel dan wordt de tulband hoger. Maar krijg ik 'm dan ook wel gaar. Of wat langer in de oven. wil er namelijk een bruidstaart van maken. Heb jij een suggestie. Graag hoor ik van jou. Groetjes van Joke.

Martine op 5-6-2016 - 17:34

Hoi Joke, Ik denk dat je de hoeveelheid beslag wel kunt verdubbelen ja. Hij moet dan misschien 50 minuten bakken ofzo? Houd hem vanaf 45 minuten goed in de gaten en test even met een prikker of hij al gaar is.

joke op 5-6-2016 - 18:01

Dank je wel voor je reactie. Ga het proberen.

jokescholten op 5-6-2016 - 19:57

Hallo Martine, Nog even een vraagje. Heb je een idee hoe ik vegan botercreme kan maken. zonder kleurstof. Mag een witte creme zijn. Of roze. Misschien heeft iemand anders een idee.

Martine op 5-6-2016 - 20:18

Ja, dat kan met stevige veganistische margarine van de biowinkel en poedersuiker. Als je in dit recept de oploskoffie weglaat heb je witte botercreme. https://vegetus.nl/hemelse-chocolade-vanilletaart-met-mokkacreme/

Anna op 7-7-2016 - 19:41

Ik heb deze cake vandaag gebakken, maar met volkoren tarwemeel en arachideolie (en een beetje cognac). Het was heerlijk. Dankjewel voor het recept!

Martine op 7-7-2016 - 21:00

Oeh met cognac, chique hoor!

Dorieke op 13-1-2017 - 16:59

Ik heb hem gisteren gemaakt en hij was erg lekker! Makkelijk recept en was in een keer goed gelukt gelukkig :) Wat voor olie heb jij in jouw recept gebruikt? Ik had zonnebloemolie maar ik had het idee dat de geur daar wat te "hartig" door werd.

Dorieke op 13-1-2017 - 17:02

Zelfs de omnivoren wilden nog een tweede stukje, de hele cake was zo weg :D

Martine op 15-1-2017 - 0:14

Leuk Dorieke! Ik maak de cake vaak met mile olijfolie. Dat klinkt misschien gek, maar het geeft een beetje een boter-achtige smaak in combinatie met de sinaasappel. Koolzaadolie of rijstolie is ook een goeie keus voor een neutrale smaak.

Annemarie op 17-1-2017 - 20:23

Altijd leuk om een recept te vinden zonder melk, ei en gist. Ik heb helaas nu niet alles in huis maar ga morgen lekker bakken! #nualvoorpret

Martine op 18-1-2017 - 9:33

Veel plezier ermee Annemarie!

Desirée op 22-1-2017 - 21:30

Voor mijn zus' verjaardag deze cake gemaakt. Ze vond het heerlijk en de visite ook! De smaak was erg goed, misschien iets bitter door de sinaasappelschil. Er was een kind die de cake wat minder vond, maar dat vond haar moeder niet erg ;) Het is helemaal opgegaan. Volgende keer wil ik het weer maken, maar dan zonder de schil. En nog een keertje een vanille-variant. Deze cake is zo heerlijk luchtig met een perfecte structuur! Dankjewel!

Martine op 22-1-2017 - 21:42

Super leuk Desirée! Met de schil kan het inderdaad wat bitter worden soms. Die laat ik zelf ook vaak weg.

Janneke op 18-2-2017 - 14:35

Het leek me een leuk recept, maar is helaas geen succes. Ik heb lemairemeel gebruikt en een gewone cakevorm. Na 35 minuten was de cake nog helemaal vloeibaar in het midden (en de temperatuur van mijn oven klopt). Toen heb ik de cake nog 45 minuten op 160 graden gebakken, maar helaas nog steeds vloeibaar. Ik heb hem er nu nog maar 45 minuten in gezet en hopelijk wordt hij dan een beetje gaar. Enig idee hoe dit kan?

Martine op 19-2-2017 - 8:57

Hoi Janneke, wat jammer dat het niet gelukt is! Ik vind het altijd lastig om te bedenken wat er mis is gegaan, want ik kan natuurlijk niet in jouw keuken meekijken. Hoe heb je de temperatuur van je oven gecheckt, met een losse oventhermometer? Heb je de cupmaatjes of de grammen gebruikt?

Desirée op 27-2-2017 - 11:11

Ik ben fan! Ik word zo enthousiast van alle recepten op deze site. Dankjewel <33 Deze cake heb ik nog een keer gemaakt, maar nu zonder sinaasappelschil en ik heb de maïzena vervangen voor custardpoeder. Wat een succes! Iedereen vond hem heerlijk :D Er waren een aantal mensen bij die vorige keer ook op de verjaardag waren en zij vonden deze variant nog lekkerder! Vanaf deze site vind ik het recept beter dan hoe het op veganchallenge.nl staat.

Martine op 27-2-2017 - 16:07

Leuk Desirée!

Ruth op 28-4-2017 - 18:11

Ik heb deze cake gemaakt als 'gewone' cake, dus met sojamelk ipv sinaasappelsap en de rasp gewoon weggelaten. Heb meer dan de helft in m'n eentje opgegeten...oopsie!

Martine op 28-4-2017 - 21:18

Haha, leuk om te horen dat je het zo lekker vond Ruth!

Marianne op 6-5-2017 - 14:52

Super cake. Ik maak hem met sinaasappel&aardbij sap. Kinderen vinden hem super lekker. Soms chocolade erop, of hagelslag doorheen. Altijd een succes bij oud en jong!

Martine op 7-5-2017 - 17:44

Leuk om te horen Marianne!

Nathalie van de Laar op 20-6-2017 - 18:02

klinkt als super recept...ik ga m proberen! Is voor basis voor fondant taart (voor iemand die allergisch is voor ei soja en pinda dus het recept wat je hebt voor vegan cake met kant en klare cakemix valt helaas af...deze ga ik in ieder geval ook onthouden voor als vegan taart moet hebben) dus zal wat meer bloem vervangen door maizena.....zou je dat beiden gebruiken dan(En maizena En custardpoeder) of gewoon 1 van de 2 kiezen? Ik hoop echt dat ie lukt!!!!

Martine op 21-6-2017 - 14:39

Hoi Nathalie, ik begrijp je vraag niet helemaal. In de sinaasappelcake gebruik ik custardpoeder óf maizena, niet allebei. Cakemix zou ik niet aanbevelen als je tijd hebt om een vegan recept zoals dit te maken. Cakemixen zijn ontwikkeld om met ei te werken. Met vegan vervangers wordt het nooit helemaal zo goed als een origineel vegan recept. Aan cakemix zou ik in ieder geval geen maizena of custard toevoegen, want vaak bevatten deze van zichzelf al veel maizena. Met nog meer maizena worden ze brokkelig.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.