De lekkerste zelf gekookte bonen

door onder Bijgerecht
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: ongeveer 2 kilo gekookte bonen
Bonen om zelf te koken

Er zijn misschien wel 100 variaties op het recept voor gekookte bonen en iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om de meest malse en smaakvolle boon te maken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar mijn eigen bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.

Edit: mijn bonen 'filosofie' is veranderd. Vroeger voegde ik het zout altijd pas aan het einde van de kooktijd toe, omdat ik bang was dat de bonen anders niet zacht zouden worden. Voor bonen en erwten die makkelijk zacht worden doe ik dat nog steeds zo, maar voor bonen met een taai schilletje, zoals kidneybonen en witte bonen, is het juist goed om helemaal aan het begin, bij het weken al zout toe te voegen. Het zout maakt de schilletjes dan zacht, zodat de bonen heel gelijkmatig gaar worden en ook mooi heel blijven. Ik heb mijn recept dus aangepast. Probeer het eens!

Als je de bonen in een kruidig gerecht gaat gebruiken, zoals een curry of chili, is het op zich voldoende om ze gewoon in water met eventueel wat zout te koken. Als je wilt dat de bonen van zichzelf al heel smaakvol zijn, is het zeker aan te raden om wat smaakmakers aan het kookwater toe te voegen, zoals in het recept hieronder. Op deze manier klaargemaakte bonen zijn van zichzelf al zo smaakvol dat je ze zonder verdere behandeling als bijgerecht zou kunnen serveren, maar verwerkt in een recept zijn ze natuurlijk ook heerlijk.

Ingrediënten

  • 500 gram droge bonen (witte, bruine, kidney etc.)
  • 1 1/2 eetlepel zout voor het weken (plus eventueel een extra theelepel voor tijdens het koken)
  • 1 grote ui, in 6 stukken
  • 4 tenen knoflook, gehalveerd

Bereiding

Doe de bonen met anderhalve eetlepel zout in een grote pan, voeg water toe tot ze ruimschoots onderstaan en laat de bonen 12-24 uur weken. Heb je geen tijd of zin om de bonen te weken? Neem dan ogenboontjes (links vooraan op de foto) of linzen, die hoef je niet te weken en kun je meteen koken. Giet na het weken de bonen af.

Doe opnieuw ruim water bij de bonen in de pan en breng ze aan de kook. Schep eventueel het schuim af dat in het begin ontstaat (niet per se nodig) en voeg de ui en knoflook toe. Draai het vuur laag en laat de bonen in 45 minuten tot anderhalf uur zachtjes gaar sudderen, afhankelijk van het type bonen en hoe oud ze zijn.

Proef na 45 minuten of de bonen al zacht en gaar zijn, zo niet, laat ze dan nog wat langer sudderen en proef ze ieder kwartier. Als je de smaak van de bonen te flauw vindt, kun je nog een theelepel extra zout toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de bonen nog een uurtje of twee met kookwater en al afkoelen zodat de smaakmakers er lekker in kunnen trekken.

Giet de bonen af en vis de stukken ui en knoflook ertussenuit. De ui, knoflook en bouillon kun je (samen met de bonen) nog verwerken soepen, stoofschotels en broodbeleg of dips.

De gekookte bonen zijn in de koelkast een dag of vier houdbaar en in de vriezer meerdere maanden. Vries ze in porties in, zodat je makkelijk een portie kunt gebruiken om te koken. Ik maak zelf porties van anderhalve kop, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een blik bonen zit.

20 Reacties

Suzanne op 19-9-2013 - 13:45

Super! Ik heb net bij de Toko een lading bonen ingeslagen waar je u tegen zegt. Er zullen de komende tijd de nodige zelfgekookte-bonen-experimenten uitgevoerd worden.

Martine op 19-9-2013 - 13:58

Leuk Suzanne :-)

willeke op 22-9-2013 - 21:09

Hoe snijd je de ui en de knoflook? Mijn ui was in stukken en de knoflook bij puree..en vermoed dat ik die straks tussen mijn witte bonen terug vind.. maar heb wel 7 porties uit een half pak gehaald :) dus heb al flinke winst..

Martine op 23-9-2013 - 8:41

Ik snijdt de ui in de 'lengte' in grove stukken en de teentjes knoflook snijd ik door de helft. Bij mij drijven de meeste aan het einde van de kooktijd bovenaan het kookvocht en dan kan ik ze er zo uitvissen. De rest vis ik inderdaad tussen de bonen uit na het afgieten. Als er wat tussen blijft zitten is het niet erg, want dat wordt dan gewoon onderdeel van het gerecht dat je er later mee maakt.

Sandra op 18-11-2013 - 17:33

Ik zeg het nog maar een keer: ik ben zo blij met deze website, goede tips!

Martine op 18-11-2013 - 18:01

Ahw, dat is lief :-) Dankjewel Sandra!

Adriana op 19-3-2014 - 13:29

Ik koop peulvruchten van het merk Brandwijk bij de supermarkt of de Makro. Van restjes (ingevroren) bonen maak ik in het weekend vaak een lekkere bonensoep.

Martine op 21-3-2014 - 11:04

Ja, soep van peulvruchten is ook heel lekker inderdaad. Ik at deze week bruine bonensoep met currypasta voor de lunch. Zal eens een receptje posten :-)

Duco op 12-12-2015 - 1:22

Leuk hoor, duidelijk uitgelegd. Goeie tips. Zijn idd een stuk goedkoper als de dure bikjes. Die smaken ook best goed, al zou me niets verbazen als ze daar suiker en misschien nog andere dingen aan toe voegen. Groetjes, Duco

Tiny op 15-10-2016 - 16:48

l bij verschillende winkels geweest

Tiny op 15-10-2016 - 16:49

Waar kan ik kook witte bonen kopen

Judith op 3-11-2016 - 14:36

Op zoek naar methoden om droge bonen te koken kom ik gewoon weer bij jou uit :) Weet je of dit hetzelfde werkt als je bonen uit de moestuin hebt? Is neem ik aan hetzelfde principe met weken?

Martine op 3-11-2016 - 14:37

Ja, dat werkt precies hetzelfde. Als je bonen heel vers zijn is de kooktijd misschien wel wat korter dan met bonen uit de winkel.

Jet op 4-6-2017 - 18:15

Hoe vries je de bonen dan in? In plastic zakjes oid? (Al lijkt me dat niet zo duurzaam). Met bakjes vind ik het tot nu toe niet zo praktisch, die zijn bij een goede voorraad dan niet aan te slepen. Bovendien is het vinden van goede diepvries bakjes in de juiste maat ook echt een uitdaging!

Martine op 5-6-2017 - 9:02

Hoi Jet, ik gebruik meestal glazen potjes die ik over heb van augurken en jam etc. Bakjes kan ook, maar het is inderdaad lastig om een handig formaat te vinden.

Annet op 20-6-2017 - 11:53

Ik weet wat inmiddels het verschil is tussen zwarte bonen, kidney/rode bonen en bruine bonen, wat smaak betreft. Maar bij de turkse winkel liggen ook gespikkelde bonen, wat zijn dit voor bonen?

Martine op 20-6-2017 - 16:33

Hoi Annet, zijn ze een beetje crème-wit met bruin-rode vlekjes? Dat zijn kievietsbonen/pintobonen. Qua smaak lijken ze een beetje op bruine bonen vind ik. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kievitsboon

Moon op 29-9-2017 - 12:08

Bedankt voor de vele tips Martine, de witte bonen stonden al op en heb snel ui en knoflook toegevoegd. Leuke site!!

Martine op 1-10-2017 - 9:57

Dankjewel Moon!

Kees de haas op 3-12-2017 - 11:10

Ik vries de bonen in door ze eerst op een bakblik in de vriezer te plaatsen en dan los in een plastic afsluitbare zakte doen.zo kan ik de gewenste hoeveelheid eruit halen en Dede zak weer sluiten.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.