De lekkerste zelf gekookte bonen

door onder Bijgerecht
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: ongeveer 2 kilo gekookte bonen
Bonen om zelf te koken

Er zijn misschien wel 100 variaties op het recept voor gekookte bonen en iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om de meest malse en smaakvolle boon te maken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar mijn eigen bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.

Edit: mijn bonen 'filosofie' is veranderd. Vroeger voegde ik het zout altijd pas aan het einde van de kooktijd toe, omdat ik bang was dat de bonen anders niet zacht zouden worden. Voor bonen en erwten die makkelijk zacht worden doe ik dat nog steeds zo, maar voor bonen met een taai schilletje, zoals kidneybonen en witte bonen, is het juist goed om helemaal aan het begin, bij het weken al zout toe te voegen. Het zout maakt de schilletjes dan zacht, zodat de bonen heel gelijkmatig gaar worden en ook mooi heel blijven. Ik heb mijn recept dus aangepast. Probeer het eens!

Als je de bonen in een kruidig gerecht gaat gebruiken, zoals een curry of chili, is het op zich voldoende om ze gewoon in water met eventueel wat zout te koken. Als je wilt dat de bonen van zichzelf al heel smaakvol zijn, is het zeker aan te raden om wat smaakmakers aan het kookwater toe te voegen, zoals in het recept hieronder. Op deze manier klaargemaakte bonen zijn van zichzelf al zo smaakvol dat je ze zonder verdere behandeling als bijgerecht zou kunnen serveren, maar verwerkt in een recept zijn ze natuurlijk ook heerlijk.

Ingrediënten

  • 500 gram droge bonen (witte, bruine, kidney etc.)
  • 1 1/2 eetlepel zout voor het weken (plus eventueel een extra theelepel voor tijdens het koken)
  • 1 grote ui, in 6 stukken
  • 4 tenen knoflook, gehalveerd

Bereiding

Doe de bonen met anderhalve eetlepel zout in een grote pan, voeg water toe tot ze ruimschoots onderstaan en laat de bonen 12-24 uur weken. Heb je geen tijd of zin om de bonen te weken? Neem dan ogenboontjes (links vooraan op de foto) of linzen, die hoef je niet te weken en kun je meteen koken. Giet na het weken de bonen af.

Doe opnieuw ruim water bij de bonen in de pan en breng ze aan de kook. Schep eventueel het schuim af dat in het begin ontstaat (niet per se nodig) en voeg de ui en knoflook toe. Draai het vuur laag en laat de bonen in 45 minuten tot anderhalf uur zachtjes gaar sudderen, afhankelijk van het type bonen en hoe oud ze zijn.

Proef na 45 minuten of de bonen al zacht en gaar zijn, zo niet, laat ze dan nog wat langer sudderen en proef ze ieder kwartier. Als je de smaak van de bonen te flauw vindt, kun je nog een theelepel extra zout toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de bonen nog een uurtje of twee met kookwater en al afkoelen zodat de smaakmakers er lekker in kunnen trekken.

Giet de bonen af en vis de stukken ui en knoflook ertussenuit. De ui, knoflook en bouillon kun je (samen met de bonen) nog verwerken soepen, stoofschotels en broodbeleg of dips.

De gekookte bonen zijn in de koelkast een dag of vier houdbaar en in de vriezer meerdere maanden. Vries ze in porties in, zodat je makkelijk een portie kunt gebruiken om te koken. Ik maak zelf porties van anderhalve kop, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in een blik bonen zit.

30 Reacties

Suzanne
19-9-2013

Super! Ik heb net bij de Toko een lading bonen ingeslagen waar je u tegen zegt. Er zullen de komende tijd de nodige zelfgekookte-bonen-experimenten uitgevoerd worden.

Martine
19-9-2013

Leuk Suzanne :-)

willeke
22-9-2013

Hoe snijd je de ui en de knoflook? Mijn ui was in stukken en de knoflook bij puree..en vermoed dat ik die straks tussen mijn witte bonen terug vind.. maar heb wel 7 porties uit een half pak gehaald :) dus heb al flinke winst..

Martine
23-9-2013

Ik snijdt de ui in de 'lengte' in grove stukken en de teentjes knoflook snijd ik door de helft. Bij mij drijven de meeste aan het einde van de kooktijd bovenaan het kookvocht en dan kan ik ze er zo uitvissen. De rest vis ik inderdaad tussen de bonen uit na het afgieten. Als er wat tussen blijft zitten is het niet erg, want dat wordt dan gewoon onderdeel van het gerecht dat je er later mee maakt.

Sandra
18-11-2013

Ik zeg het nog maar een keer: ik ben zo blij met deze website, goede tips!

Martine
18-11-2013

Ahw, dat is lief :-) Dankjewel Sandra!

Adriana
19-3-2014

Ik koop peulvruchten van het merk Brandwijk bij de supermarkt of de Makro. Van restjes (ingevroren) bonen maak ik in het weekend vaak een lekkere bonensoep.

Martine
21-3-2014

Ja, soep van peulvruchten is ook heel lekker inderdaad. Ik at deze week bruine bonensoep met currypasta voor de lunch. Zal eens een receptje posten :-)

Duco
12-12-2015

Leuk hoor, duidelijk uitgelegd. Goeie tips. Zijn idd een stuk goedkoper als de dure bikjes. Die smaken ook best goed, al zou me niets verbazen als ze daar suiker en misschien nog andere dingen aan toe voegen. Groetjes, Duco

Tiny
15-10-2016

l bij verschillende winkels geweest

Tiny
15-10-2016

Waar kan ik kook witte bonen kopen

Judith
3-11-2016

Op zoek naar methoden om droge bonen te koken kom ik gewoon weer bij jou uit :) Weet je of dit hetzelfde werkt als je bonen uit de moestuin hebt? Is neem ik aan hetzelfde principe met weken?

Martine
3-11-2016

Ja, dat werkt precies hetzelfde. Als je bonen heel vers zijn is de kooktijd misschien wel wat korter dan met bonen uit de winkel.

Jet
4-6-2017

Hoe vries je de bonen dan in? In plastic zakjes oid? (Al lijkt me dat niet zo duurzaam). Met bakjes vind ik het tot nu toe niet zo praktisch, die zijn bij een goede voorraad dan niet aan te slepen. Bovendien is het vinden van goede diepvries bakjes in de juiste maat ook echt een uitdaging!

Martine
5-6-2017

Hoi Jet, ik gebruik meestal glazen potjes die ik over heb van augurken en jam etc. Bakjes kan ook, maar het is inderdaad lastig om een handig formaat te vinden.

Annet
20-6-2017

Ik weet wat inmiddels het verschil is tussen zwarte bonen, kidney/rode bonen en bruine bonen, wat smaak betreft. Maar bij de turkse winkel liggen ook gespikkelde bonen, wat zijn dit voor bonen?

Martine
20-6-2017

Hoi Annet, zijn ze een beetje crème-wit met bruin-rode vlekjes? Dat zijn kievietsbonen/pintobonen. Qua smaak lijken ze een beetje op bruine bonen vind ik. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kievitsboon

Moon
29-9-2017

Bedankt voor de vele tips Martine, de witte bonen stonden al op en heb snel ui en knoflook toegevoegd. Leuke site!!

Martine
1-10-2017

Dankjewel Moon!

Kees de haas
3-12-2017

Ik vries de bonen in door ze eerst op een bakblik in de vriezer te plaatsen en dan los in een plastic afsluitbare zakte doen.zo kan ik de gewenste hoeveelheid eruit halen en Dede zak weer sluiten.

Ineke Deenik
1-11-2018

Ik heb verse kidneybonen bemachtigd. Hoe moet ik die klaarmaken? De meneer waar ik ze van kreeg zei dat ze zo vers zijn, dat ze niet geweekt hoeven te worden. Hoe lang moeten ze koken?

Martine
2-11-2018

Hoi Ineke, ik heb nog nooit gehoord van verse kidneybonen en ik kan er ook niks over vinden op internet. Zien ze er net zo uit als gewone kidneybonen? Dan zou ik ze voor de zekerheid denk ik toch even weken en dan koken tot ze gaar zijn. Dat duurt meestal tussen de 45 en 90 minuten. Als ze heel vers zijn is de kooktijd waarschijnlijk vrij kort.

yvonne
6-1-2019

Hoi ik kook ook zelf bonen idd veel giedkoper.ui en knoflook had ik nooit gedaan maar ga ik doen..staat kilo te weken nu. Wbt invriezen ik bewaar altijd zakken van broid die gebruik ik om brood mee te nemen maar ook in vtiezen. Ik doe 3porties in 1 zak tussen in dichtdraaien..best duurzaam toch

Martine
7-1-2019

Leuk Yvonne! Goeie tip in het zo in een zak in te vriezen.

Kees de haas
18-1-2019

Ik weet nog steeds niet of je bonen met het weekwater of met schoon water moet koken. Die ui en knoflook lijkt mij een goede tip

Martine
18-1-2019

Hoi Kees, dat kan allebei. Als ik een rijke bonenbouillon wil (bijvoorbeeld voor soep), kook ik ze meestal in het weekwater. Sommige mensen zeggen dat koken in schoon water beter is tegen winderigheid, maar ik heb zelf nooit echt verschil gemerkt. Het kan dus allebei en volgens mij maakt het niet echt uit wat je doet.

Bert
29-4-2019

De tip van zout bij het weken ga ik zeker uitproberen misschien lukt het me dan eindlijk de bonen niet zo korrelig te krijgen. Ik volgde altijd keurig het voorschrift op de verpakking en liet de bonen 8 uur weken. Om ze daarna zelfs na extra uren koken toch niet zacht te krijgen.

Martine
30-4-2019

Succes Bert! 8 uur weken is voor grotere soorten bonen nog best kort. Die geef ik minstens 12 uur, liever nog 24. Weken met zout helpt bij mij wel goed.

mariena
15-10-2019

kan ik gedroogde bruinenbonen ook gewoon op.low in mn slowkocer doen zonder te weken. en ze dan de nacht op.low.laten staan?

Martine
15-10-2019

Hoi Mariena, ik heb zelf geen ervaring met slow cookers, maar ik heb begrepen dat je inderdaad ook ongeweekte bonen ermee kunt koken. Dat duurt mogelijk wel iets langer. Let wel op dat de bonen echt tot het kookpunt verhit worden, want sommige rauwe bonen bevatten natuurlijke gifstoffen die alleen afgebroken worden bij hoge temperaturen.

Schrijf een reactie