Appel-bosvruchten crumble

3 February 2015 onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 25 minuten, totaal 45 minuten
Voor: 4-6 personen
Havermoutcrumble met appel en bosvruchten, vegan

Op de website van de VeganChallenge vond ik een recept voor bosbessencrumble met havermout en noten in de topping. Het zag er heel lekker uit en met een paar aanpassingen had ik alle ingrediënten in huis. Dat kwam goed uit, want mijn ouders waren op bezoek, dus ik wilde graag een leuk toetje bij het avondeten.

In plaats van de bosbessen en frambozen uit het originele recept gebruikte ik een appel en wat bosvruchten mix uit de diepvries bij Lidl (aanrader!). Je zou deze crumble met bijna ieder soort fruit kunnen maken, afhankelijk van wat je in huis hebt. Het is een super snel receptje, wat je in een handomdraai in de oven kunt schuiven.

Ingrediënten

  • 50 gram havermout
  • 50 gram walnoten, in stukjes gehakt
  • 50 gram suiker
  • 4 eetlepels bloem of tarwemeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels olie (bijv. koolzaad-, zonnebloem- of olijfolie)
  • 1 eetlepel water
  • 250 gram appel, geschild en in blokjes
  • 250 gram bosvruchten (vers of diepvries)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel maizena of bloem

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de havermout met noten, suiker, meel en kaneel. Giet de olie en water erop en meng met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Neem een ovenschaal van ongeveer 20 bij 20 cm en meng daarin het fruit met de suiker en maizena. Druk het fruit een beetje plat en verdeel het kruimeldeeg erover. Zet in de oven en bak in 25 à 30 minuten goudbruin en knapperig. Laat de crumble minstens 10 minuten afkoelen en serveer warm of koud. Lekker met een toefje vegan slagroom of soja vanillevla.

10 Reacties

Sanne op 8-2-2015 - 18:10
Ahhh.... crumble.. zo fijn! Klinkt heel erg lekker :).
Greet op 8-2-2015 - 21:07
Mmmmm lekker zeg. Ik ben gek op kruimeldeeg, deze ga ik zeker ook eens maken.
Martine op 8-2-2015 - 22:21
Leuk! Hopelijk vinden jullie het ook lekker.
Wendy op 14-2-2015 - 20:50
Heeeerlijk! Met diepvriesbramen en soyaroom
Martine op 14-2-2015 - 22:17
Fijn dat het lekker was Wendy! Dankjewel voor de feedback.
Marlies Meindertsma op 4-6-2018 - 12:22
De appel crumble was echt heel lekker, ook aan te raden om met appel en kersen te doen! Mijn Italiaanse vrienden vonden hem ook erg geslaagd dus deze maak ik zeker nog een keer :D
Martine op 4-6-2018 - 13:01
Fijn dat het zo lekker was Marlies!
Monique op 29-8-2018 - 15:40
Deze crumble heb ik al meerdere keren volgens het recept gemaakt en hij valt altijd in de smaak. Straks gaat hij de oven in met zonnebloempitten in plaats van walnoten en rabarber uit de vriezer in plaats van appel... Ben benieuwd, ik zal laten weten of hij zo ook lekker is! Van dit recept heb ik trouwens geleerd dat je een crumble dus ook prima met olie kunt maken in plaats van met boter of iets dergelijks - net zo lekker en eigenlijk ook nog eens makkelijker!
Monique op 30-8-2018 - 11:59
Update: ja, hij was lekker! Jongste Zoon bleef de schaal waar de crumble in had gezeten zó lang uitlikken dat Middelste Zoon zei: 'Hoe lang ben je daar nu eigenlijk al niet mee bezig?!' Kortom, ook lekker met zonnebloempitten en rabarber :-).
Martine op 30-8-2018 - 13:02
Super leuk Monique!

Schrijf een reactie