Vegan quiche met kikkererwtenmeel

3 March 2014 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten
Voor: 3-4 personen
Quiche met kikkererwtenmeel, vegan, zonder ei

We hebben al een recept voor quiche met tofu, en ook een recept voor socca van kikkererwtenmeel, maar deze quiche is helemaal zijn eigen ding. Doordat je eerst een saus kookt van het kikkererwtenmeel en het daarna pas verwerkt in de quiche krijgt het een heel andere textuur dan wanneer je het rauwe beslag direct in de taartvorm giet, zoals je bij socca doet. Hartelijk dank aan The Gourmet Vegan voor de recept-inspriatie!

Ik beloof je dat deze quiche echt ontzettend lekker is! Het recept lijkt lang, maar het valt eigenlijk wel mee. Als je wilt kunt je het jezelf wat makkelijker maken door kant-en-klaar deeg voor hartige taart uit de diepvries gebruiken. Dit is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.

Vers uit de oven is de quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus handig als je mensen op bezoek krijgt die allergisch zijn. De vulling is glutenvrij, dus als je er een glutenvrije bodem bij maakt is dit helemaal een super allergie-vriendelijk recept.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de bodem (of gebruik 6 plakjes diepvries deeg voor hartige taart)

Voor de vulling

  • 1 eetlepel olie
  • 700 g bloemkool en/of broccoli, in kleine roosjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 1/2 kop water (gescheiden in 1 1/2 kop en 1 kop)
  • 1 eetlepel plantaardig bouillonpoeder (genoeg voor 500 ml bouillon)
  • 1 eetlepel vegan margarine
  • 1 kop ( 105 g ) kikkererwtenmeel
  • 3 eetlepels edelgist
  • 1/2 theelepel gedroogde salie, tijm of basilicum
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1/4 theelepel zout of kala namak
  • 1 tomaat, in plakjes (optioneel)
  • olijfolie spray (optioneel)

Bereiding

Maak de bodem

Meng bloem, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg het water en de olie toe en roer tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg met de hand een minuut of drie door. Vorm het deeg tot een bal en zet het afgedekt weg.

Maak de vulling

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en bak de ui en de bloemkool/broccoliroosjes tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Doe de paprika erbij en laat de groente nog wat langer bakken tot ze beetgaar zijn.

Breng in een steelpan 1 1/2 kop water met het bouillonpoeder en de margarine rustig aan de kook. Meng ondertussen de overgebleven kop water met het kikkererwtenmeel, edelgist, kruiden en zout tot een glad beslag. Als de bouillon in de pan kookt giet je het beslag erbij. Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat een minuut of 2 zachtjes pruttelen tot het een hele dikke saus geworden is.

Maak de quiche

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een rechthoekige ovenschaal of een taartvorm van 25 cm in met olie. Rol met een deegroller op een schoon werkoppervlak het deeg uit tot een grote ronde lap en bekleed hiermee de taartvorm.

Meng de gebakken groente door de kikkererwtensaus en stort het mengsel in de taartvorm. Druk het er goed in en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Vouw eventueel de uitstekende randjes deeg van de bodem over de vulling.

Versier de bovenkant van de quiche eventueel met plakjes tomaat en spray er een beetje olijfolie op. Bak 40 à 45 minuten tot de randjes van de deegbodem goudbruin zijn. Laat ten minste 10 minuten afkoelen en opstijven. Serveer warm of koud.

48 Reacties

Danielle op 4-3-2014 - 21:48
Dit klinkt als een leuk en lekker gerecht! Moet ik wel weer even kikkererwtenmeel inslaan, van de week opgemaakt. groetjes Danielle
Ulrike op 16-3-2014 - 16:25
Eindelijk een lekkere vegan quiche! Ik vindt die vegan quiches met tofu altijd veel te stevig. Deze lijkt best goed op "gewone" quiche en is minstens net zo lekker. Dank je Martine, ik ben heel blij met dit recept.
Martine op 16-3-2014 - 17:13
Fijn dat de quiche zo goed in de smaak valt Ulrike! Dankjewel voor de feedback.
Inge op 27-4-2014 - 22:22
Wat een heerlijk recept weer! Het deeg is ook geweldig. Ga hier zeker veel variaties op maken. Dank je wel!
Martine op 28-4-2014 - 6:42
Thanks Inge, fijn dat het lekker was!
Esther op 9-9-2014 - 12:31
Bedankt voor het recept van deze lekkere quiche, Martine! Heb 'm gisteren voor een niet-veggie vriendin gemaakt en ze vroeg me zelfs het recept! :-D Het deeg is heel lekker en de vulling met kikkererwtenmeel is gewoon gewèldig! Gelukkig was er nog een stukje over voor de lunch vandaag, hihi.
Martine op 9-9-2014 - 12:48
Fijn dat de quiche zo goed in de smaak viel Esther! Ik ga hem zelf ook weer eens maken :-)
Esther op 9-9-2014 - 15:24
Eet smakelijk, Martine! :-D
Lisa op 1-12-2014 - 20:26
Vandaag gemaakt, super lekker! Maar klopt het dat de vulling niet zo stevig wordt als een niet plantaardige quiche?
Martine op 1-12-2014 - 20:53
Hoi Lisa, Fijn dat het lekker was! Je kunt de vulling steviger maken door wat minder water te gebruiken in het kikkererwtenmengsel. Hij wordt ook veel steviger als je de quiche helemaal laat afkoelen (eventueel kun je hem daarna weer opwarmen).
Marieke op 6-3-2015 - 22:18
Ge-wel-dig. Eerst deze gemaakt, daarna een haastige versie met twee zakken Provencaalse wokgroente en diepvriesbladerdeeg. Die kikkererwtensaus maakt alles lekker, zeker als de quiche even heeft kunnen afkoelen.
Martine op 9-3-2015 - 18:43
Fijn dat het lekker was Marieke!
Therese op 6-5-2015 - 18:51
Ik heb iets verkeerd gedaan, maar weet niet wat want het recept gevolgd. De smaak was goed, maar de vulling bleef zacht: een soort ragout...
Martine op 6-5-2015 - 19:58
Jammer dat het niet zo goed gelukt is Therese. Misschien waren de groente aan de natte kant? De vulling is na het bakken altijd een beetje zacht, maar hij zou niet echt vloeibaar moeten zijn. Als je de quiche een poosje laat staan wordt hij steviger.
Esther op 2-6-2015 - 16:45
Mooie nieuwe foto, Martine! :D Heb meteen weer zin om de quiche te maken vanavond! Dit blijft één van m'n favorieten. Je kan eindeloos variëren met verschillende groenten en kruiden. Zalig! :p
Martine op 2-6-2015 - 16:49
Thanks! Ik vind deze ook nog steeds heerlijk :)
Jeanette op 14-7-2015 - 23:00
Deze is echt geweldig. Ik heb hem gemaakt en er ook nog een prachtige foto van gemaakt op een eigen blog. Ik heb hem inmiddels al een paar keer als "showstopper" meegenomen naar lunches en avondeten op school, maar ook koud erg lekker om mee te nemen! Sla of rucola erbij. Heaven!
Martine op 15-7-2015 - 8:55
Leuk Jeanette! Wij eten deze ook nog steeds graag.
Nathalie op 28-7-2015 - 18:48
Ik had nog een zak in de diepvries liggen met een mengeling van bloemkool, broccoli en wortelen (ik ben lui, diepvriesgroenten voor mij) en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit gerecht klaar te maken. Ik had ook een voorgemaakt deeg uit de winkel. Nu ben ik blijkbaar geen held met taarten maken, en ook bij deze is het niet echt gelukt, de onderkant was nog een beetje zacht. Maar de smaak was overheerlijk en ik zal dit zeker nog klaarmaken!
Martine op 28-7-2015 - 21:10
Fijn dat het lekker was Nathalie. Deze quiche is vers uit de oven altijd een beetje zacht. Als je hem laat afkoelen wordt ie steviger.
Inez op 4-8-2015 - 23:00
Ook hier is het resultaat een iets te "zachte" maar zeer smakelijke taart. Volgende keer voorzichtiger met het vocht...
Nynke op 4-9-2015 - 18:33
Wat een fijn recept. Heel makkelijk en goed gelukt. Voor mezelf heeft het nog wat meer pit nodig. Maar de structuur en smaak was heel fijn.
Martine op 5-9-2015 - 10:05
Leuk Nynke! Fijn om te horen.
Sara op 27-3-2016 - 19:15
Omdat ik geen kikkererwtenmeel in huis had, heb ik een potje kikererwten uit laten lekken, de kikkererwten gemalen en gebruikt in plaats van meel. Dit werkt ook erg goed! En kan ik de aquafaba nu gebruiken om meringues te maken voor toetje! Een lekkere quiche voor herhaling vatbaar!
Martine op 28-3-2016 - 8:26
Leuk Sara. Fijn om te weten dat het met kikkererwten ook lekker is.
Marloes op 1-4-2016 - 20:45
Kan ik als luie vegan ook gewoon kant en klaar bladerdeeg gebruiken? :p
Martine op 1-4-2016 - 22:17
Ja hoor, dat doe ik zelf ook heel vaak! :-)
Marloes op 4-4-2016 - 20:42
Oh super, ik ga em volgende week proberen! :D Ik heb eindelijk kikkererwtenmeel, dus vandaag gelijk aan de slag gegaan met omeletten en volgende week is de quiche aan de beurt!
Martine op 5-4-2016 - 19:02
Leuk Marloes! Ik ben benieuwd hoe het bevalt :)
Hanne op 28-12-2016 - 18:26
Erg lekker recept. Ideaal om de groentes van kerst op te maken :-). In onze quiche zat broccoli, bloemkool, erwtjes, wortel, tomaatjes en paprika. Dank je wel voor weer een heerlijk recept :-)
Christel op 30-8-2017 - 22:59
Echt super super lekker, vandaag voor het eerst gemaakt en ik was aangenaam verrast, aangezien ik eigenlijk niet heel dol ben op bloemkool.
Anja op 13-9-2017 - 7:54
Lekker hoor, aangepast met de groenten die ik in huis had. De vulling met kikkererwtenmeel is erg lekker.
dske op 21-10-2017 - 20:52
niet fijn die koppen ipg gram en ml.......
Petra op 27-1-2018 - 18:05
Vandaag gemaakt...heerlijk!!! Ik ben een super fan van je recepten. Alles lukt ook gewoon😃😃👍👍 Bedankt voor al je inspanningen en het delen ervan.
Martine op 27-1-2018 - 18:23
Super tof om te horen Petra, dankjewel!
Rianne op 6-3-2018 - 14:01
Ik heb deze net gemaakt en kon haast niet wachten toen hij uit de oven kwam.. wat een heerlijke quiche! Bedankt voor het heerlijke recept!
Martine op 6-3-2018 - 15:07
Fijn dat het recept zo goed bevallen is Rianne!
Hesther op 15-4-2018 - 15:17
Ik ga deze zodirect maken...maar bedoel je met een kop, een cup? Of een koffiekopje? (Misschien een beetje onnozel maar heb echt geen idee )
Hesther op 15-4-2018 - 15:18
Oeps, staat bovenaan, sorry
Martine op 16-4-2018 - 10:44
Hoi Hesther, ik bedoel inderdaad een Amerikaanse cup. Ik hoop dat het recept goed gelukt is!
Janneke op 14-5-2018 - 19:33
Wat een goed idee, deze kikkerwtenmeelsaus. Het is de smakelijkste vegan-quiche die ik tot nu toe gemaakt heb. Ik ben benieuwd hoe het restje morgen koud smaakt. De saus is ook een prima vulling voor kroketten etc. Dank je Martine!
Martine op 16-5-2018 - 16:10
Leuk om te horen Janneke! Fijn dat het recept zo goed bevalt.
Lesley op 3-3-2019 - 21:52
Hi Martine, Kan ik deze ook invriezen na het bakken denk je? Ik wil hem graag maken voor de verjaardag van mijn dochter. Dat scheelt ontzettend in de voorbereidingen. Groet, Lesley
Martine op 12-3-2019 - 16:21
Hoi Lesley, ik denk dat de textuur van de quiche mogelijk minder lekker wordt als je hem invriest. Je kunt hem wel een dag of twee van tevoren maken en dan in de koelkast bewaren.
Erna op 10-11-2019 - 8:07
Hoe kan ik dit recept printen zonder alle reclame en zonder alle reviews. Ik ga deze quiche maken vandaag. Ik wil hem zo graag afdrukken.
Martine op 11-11-2019 - 16:50
Hoi Erna, leuk dat je dit recept wilt maken! Je kunt de tekst selecteren met je muis, kopiëren en plakken in Word of een andere tekstverwerker. En dan vanuit Word printen.
Sabine op 22-4-2020 - 9:57
Vraagje, is het zo dat je de saus van kikkererwtenmeel in elk recept zou kunnen gebruiken als (vegan) vervanger van het het ei-roommengsel zoals je vaak ziet in niet-vegan recepten?
Martine op 24-4-2020 - 11:56
Hoi Sabine, ja dat kan denk ik wel. Je moet dan misschien wel een beetje met de kruiden en andere smaakmakers spelen om te zorgen dat ze goed bij de vulling passen.

Schrijf een reactie