Tarwegluten

Engels: (vital) wheat gluten

Wat is het?

Tarwegluten zijn een magisch poeder. Het bestaat uit de eiwitten (=gluten) in tarwemeel en is het basis-ingrediënt voor seitan, een malse en veelzijdige vleesvervanger. Omdat tarweglutenpoeder voor het grootste deel uit eiwitten bestaat, is het ook geschikt als ingrediënt voor koolhydraatarm brood en gebak. Bakkers gebruiken tarwegluten als broodverbetermiddel.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt met tarwegluten allerlei soorten fantastisch plantaardig vlees maken, zoals stoofvlees, worst en shoarma reepjes. Dat gaat als volgt in zijn werk: je mengt de gluten met water, kruiden en eventueel wat meel, gepureerde bonen of tofu. Je vormt het deeg tot een grote rol of kleinere worstjes of steaks die je kunt koken, stomen of bakken in de oven.

Als je tarwegluten wilt gebruiken in koolhydraatarme baksels, moet je met mengen met andere soorten meel zoals sojameel, amandelmeel of lijnzaadmeel. Onderaan de pagina vind je recepten die gebruik maken van zo’n koolhydraatarme bakmix.

Waar kun je het kopen?

Tenzij je een groothandel voor bakkersbenodigdheden of een uitgebreide molenwinkel in de buurt hebt zul je je tarwegluten via internet moeten bestellen, bijvoorbeeld op De-Zuidmolen.nl of DeHoopKlarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen.

Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo vleesvervangers maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers. Wij onze bestellen tarwegluten in zakken van vijf kilo, wat hier in huis makkelijk op gaat, omdat we het glutenpoeder ook gebruiken om koolhydraatarm brood en gebak mee te maken.

Recepten

Recepten met: "tarwegluten", "tarwegluten poeder", "tarwegluten meel".

Turkse gefermenteerde zuurwaren (tursu)

Turkse pickles tursuTwee jaar geleden kregen we van de Turkse buurvrouw van mijn schoonmoeder een grote pot vol gefermenteerde pickles (tursu). Ze kweekt de groente zelf op haar balkonnetje en maakt ze op traditionele wijze in. David en ik vonden dit zo lekker, dat ik het inmiddels zelf ook regelmatig tursu maak. Het is gelukkig helemaal niet […]

Thaise tofu curry

Thaise tofu curry veganDeze Thaise curry is een nieuwe favoriet hier in huis. Een echte smaakbom en verrassend makkelijk te maken met een potje Thaise currypasta. Het recept is geïnspireerd door een curry uit ‘The Vegan Instant Pot Cookbook’ van Nisha Vora. Een super fijn boekje met heel veel lekkere recepten die je zowel met als zonder Instant […]

Vegan voor horeca en catering

Vegan horeca workshopSteeds meer horeca-ondernemers en chefs zetten plantaardige gerechten op hun menu. Ook tijdens de coronacrisis zet deze trend stevig door, omdat restaurants en cateraars manieren zoeken om zich te onderscheiden en meer klanten te trekken. Eerder dit jaar verzorgde ik in samenwerking met ProVeg verschillende trainingen voor de keukenteams van facilitair dienstverlener ISS die de […]

Zuurkool zelf maken, drie smaken

Zelfgemaakte zuurkool, rodekool, kerrie, wortel, venkel, karwijNu we veel thuis zijn vanwege corona doe ik het ene fermentatie-project na het andere. Zuurdesem, vegan kaas, kimchi en nu dus zuurkool! Zelf zuurkool maken is verrassend makkelijk en het is een fijne laagdrempelige manier om kennis te maken met fermentatie. Het kan bijna niet misgaan en je hebt geen speciale ingrediënten of gereedschap […]

Eiwitrijke vegan sportmuffins

Vegan proteïnemuffins eiwitrijk sport Silverback‘Hoe kom je als veganist aan je eiwitten?’ Die vraag heeft iedere vegan waarschijnlijk wel eens te horen gekregen, en het antwoord lijkt vanzelfsprekend. Want bijna ieder plantaardig voedingsmiddel, van broccoli tot kidneybonen, bevat een kleine of grote hoeveelheid eiwit. Maar als je bijvoorbeeld intensief sport of moet herstellen van een medische ingreep, is je […]

Duitse vegan currywurst

Vegan currywurst bratwurstDeze vegan currywurst brengt me in gedachten naar Berlijn. Op bijna ieder plein, station en winkelcentrum vind je daar currywurst snackbars. De laatste keer dat ik er was in 2019, boden heel veel van die tentjes ook een vegan optie aan! Super leuk, en zeker nu tijdens de lockdown zou ik er heel graag weer […]

Vegan basis weekmenu

Vegan weekmenuDeze maand hebben heel veel mensen vegan gegeten in het kader van de Nationale Veganchallenge, VeggieChallenge en Veganuary. Super tof! Als je net begint met plantaardig eten, is het vaak een beetje zoeken hoe je zonder teveel moeite lekkere maaltijden maakt en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor cliënten die daarmee worstelen maak ik vaak een […]

Banaan-mandarijnenjam

Banaan-mandarijnenjam receptMijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag bij de fruitkraam op de markt, dus aan het eind van de week hadden we nog wat bananen en mandarijntjes over die eigenlijk wel op moesten. De jamvoorraad begon ook te slinken en ik had nog een pakje geleisuiker in de kast staan, dus zo werd […]

Loaded nacho’s met zelfgemaakte vegan kaassaus

Vegan loaded nacho's met zelfgemaakte vegan kaassausWist je dat je van aardappels en wortel met een paar extra ingrediënten heel simpel de lekkerste vegan kaassaus kunt maken? Ik wilde het eerst zelf ook niet geloven, tot ik het een keer probeerde. Ik gebruik deze magische kaassaus nu overal. In ovenschotels zoals lasagne, over de bloemkool bij een ouderwetse AGV maaltijd en […]

Bestellen bij MegaFoodStunter – 35 kg eten voor € 50,-

Gele bietensalade met augurk en zilveruitjesAfgelopen maandag, op een van de heetste dagen van het jaar, arriveerde er een diepvries-bestelwagen bij ons huis met 10 kilo tomatenschijfjes, 5 kilo blokjes gele biet, 5 kilo paprikablokjes, 35 Solero bio perzikijsjes, 24 bloemkoolpizzabodems, 24 bietenpizzabodems en 5 kilo Italiaanse groenteburgers. Voor deze enorme bult voedsel betaalde ik slechts 50 euro. Dit was […]