Eten met 10-15 euro per week, deel twee
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk |
---|
Vorige week deelde ik een basisboodschappenlijstje en ging ik de uitdaging aan om een hele week te eten van 10-15 euro. David wilde ook meedoen en samen hebben we uiteindelijk 25,29 euro uitgegeven, dus 12,65 per persoon. In deze post lees je wat we hebben gekocht en gegeten, hoe het beviel en wat we nog over hadden aan het eind van de week. Ik kan alvast verklappen dat we blij verrast waren door hoe lekker het eten was!
Wat hebben we gekocht?
Dit zijn onze boodschappen voor twee personen. De prijzen zijn die van de Dirk, maar bij andere supermarkten kun je vergelijkbare prijzen vinden. Als je in je eentje bent, zou je met deze boodschappen twee weken kunnen doen, of je gaat uit van mijn eenpersoonslijstje van vorige week. Daar kun je ook lezen over de voedingswaarde van deze producten. Kruiden heb ik voor deze week uit onze voorraad gebruikt, maar verder aten we alleen de producten op deze lijst.
Groente en fruit: 3 kilo winterpeen (€ 0,59 per kilo), 1 kilo uien (€0,95), 900 gram diepvriesspinazie (€ 0,48 per 450 gram), 450 gram diepvriesboerenkool (€ 0,39), 800 gram tomatenblokjes (€ 0,45 per blik van 400 gram), 1 kilo bananen (€ 0,99), 1,5 kilo sinaasappels (€ 1,50 in de aanbieding).
Koolhydraten: 2 volkoren broden (€ 1,01 per brood), 200 gram rijstwafels (€ 0,27 per 100 gram), 400 gram snelkook zilvervliesrijst (€ 0,59), 500 gram volkoren spaghetti (€ 0,81).
Proteïne: 500 gram droge bruine linzen (€ 1,29), 1 kilo tofu (€ 1,32 per pakje van 500 gram), 2 liter sojamelk (€ 0,83 per liter).
Smaakmakers: 700 gram pindakaas (€ 1,09 per potje van 350 gram), 450 gram appelstroop (€ 0,60), 1 flesje citroensap (€ 0,44), 1 potje zongedroogde tomaten (€ 0,75), 500 ml olie (€ 0,91).
Extraatjes: 450 gram ontbijtkoek (€ 0,46), 300 gram veelkoren biscuitjes (€ 0,50), 200 gram chocola (€ 0,48 per 100 gram), 1 doosje groene thee (€ 0,59). (Ja wij zijn snoepkonten!)
Supplementen hoefde ik deze week niet te kopen, maar we namen 2x per week hooggedoseerde B12 van Etos (4 cent per tablet van 1000 mcg) en Vitashine vitamine D (15 cent per tablet van 2500iu).
De maaltijden
Ik was blij verrast door onze maaltijden deze week. Alles was lekker, en we hebben er zelfs een paar nieuwe favorieten bij, zoals wortel-gembersoep en spaghetti 'bolognese' met linzen en zongedroogde tomaat. Aan het begin van de week heb ik een uurtje 'meal prep' gedaan om de linzen te koken en wortelsoep, linzensoep, linzen-kerriespread en de eerste portie havermout te maken (zie foto bovenaan). Het was heel fijn om dat alvast klaar te hebben staan.
Ontbijtjes: havermout met pindakaas en appelstroop (1x), havermout met banaan uit de oven (3x), carrot cake havermout (2x), rijstwafels met pindakaas en appelstroop (1x).
Lunches: wortelsoep met toast en linzenspread (2x), versimpelde linzensoep (2x, één portie voor Davids moeder), tosti's met pindakaas en banaan (1x), boterhammen met pindakaas en appelstroop (2x), boterhammen met eenvoudige linzenburgers en wortelsla (1x), zie de foto hieronder.
Avondeten: pasta 'bolognese' met linzen en zongedroogde tomaat (2x), spinaziecurry met tofu (2x), nasi met wortel, ui, boerenkool, tofu en pindasaus (2x), eten bij Davids moeder (1x).
Tussendoortjes: bananen, sinaasappels, thee, ontbijtkoek, biscuitjes, chocola, overgebleven havermout, reepjes wortel, rijstwafels met pindakaas en appelstroop.
Dubbel koken
Je ziet dat we de meeste dingen twee of meer keer hebben gegeten. Toch aten we bijna nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde. Aan het begin van de week heb ik meestal wat meer tijd, dus dan kook ik van alle (avond)maaltijden dubbele portie. Dat doe ik sowieso, ook als we niet low budget eten.
Die extra porties gaan in de koelkast voor later in de week, zodat we dan bijna alleen nog maar dingen hoeven op te warmen. Dus deze week aten we dus van maandag tot zaterdag: spaghetti, spinaziecurry en nasi, en toen nog een keer spaghetti, spinaziecurry en nasi. Zo wordt het niet saai.
Dubbel koken bespaart veel tijd en maaltijdstress. Het kost vaak maar 10 minuutjes extra, terwijl je later in de week een hele kooksessie van 30-45 minuten kunt overslaan. Bovendien zijn veel gerechten eigenlijk nóg lekkerder als ze een poosje in de koelkast hebben gestaan zodat ze smaken kunnen mengen.
Op zondag eten we meestal bij Davids moeder. Gedurende de week kook ik twee extra maaltijden voor haar (bijna geen moeite als ik toch bezig ben), en zo blijft alles in evenwicht.
Wat is er nog over?
We hebben niet alles opgegeten. Als we nog een dag of twee langer van dit budget hadden moeten rondkomen, dan was dat met een beetje wringen nog best gelukt. Nu gaan deze ingrediënten mee naar de volgende week, zodat er ruimte is in het budget om bijvoorbeeld de kruidenvoorraad aan te vullen of een extraatje te kopen.
250 gram spaghetti, 1/2 brood, een paar rijstwafels, 1 potje gekookte linzen, 1/2 pak sojamelk, 700 gram wortelen, 200 gram boerenkool, 2/3 potje zongedroogde tomaten, 1/3 pot appelstroop, 1/3 pot pindakaas, 200 ml olie, 1/2 flesje citroensap en 1/3 doosje theezakjes.
Wat ik deze week geleerd heb
Vanuit mezelf zou ik er niet snel voor kiezen om langere tijd van zo'n klein budget te eten. Maar ik weet dat er in Nederland heel veel mensen zijn voor wie dit geen vrijwillige keuze is. Het was wel een heel leerzame ervaring om dit weer eens een week te doen (in 2013 at ik een week voor 10 euro). Tot slot wil ik daarom een paar dingen delen die ik deze week ervaren heb.
Een groot voordeel van low budget eten is natuurlijk dat je er geld mee bespaart. Gemiddeld geven David en ik zo'n 75 euro per week uit aan boodschappen, en dan kopen we nog wel eens lunch in de kantine op de universiteit en we bestellen een keer een pizza etc. Deze week hebben we maar 25 euro uitgegeven aan voedsel. Dat is een besparing van minstens 60-70 euro, in één week. Dat kunnen we nu sparen of uitgeven aan iets wat we belangrijk vinden.
Maar de meerwaarde van deze week gaat voor mij veel verder dan geld besparen. Ik heb deze week bijvoorbeeld heel creatief gekookt en verschillende nieuwe recepten geprobeerd. Ook heb ik gemerkt dat ik het extra waardeerde als het eten lekker was en ik genoot meer van kleine extraatjes zoals een blokje chocola. We hadden ook weinig ruimte om ongezond te eten.
Naast deze fijne dingen heb ik ook echt wel wat nadelen van een klein budget opgemerkt. Je bent echt beperkt in wat je kan kopen. De meeste kant-en-klaar producten zijn te duur. Als je niet steeds super creatief bent, is het eten soms wat saai (hoeveel combinaties van banaan, pindakaas, havermout en wortel kun je bedenken...). We moesten echt goed vooruit denken en onze maaltijden plannen en voorbereiden. Dat is soms behoorlijk stressvol en het legt veel beslag op je gedachten. Ik kan me voorstellen dat je dit heel slecht trekt als je al stress hebt van andere dingen, bijvoorbeeld omdat je baan onzeker is of omdat je schulden hebt. Terwijl de noodzaak om zuinig te leven op die momenten juist het grootst is!
Wat ga ik volhouden na deze week? Ik ga weer zelf pastasaus maken van tomaten uit blik. De laatste tijd pakje ik regelmatig een potje kant-en-klare saus, maar zelf maken is nauwelijks meer werk (besparing: 2 euro per maaltijd). We nemen vaker boterhammen mee naar kantoor (besparing: 3 euro per lunch). Ik wil ook vaker zelf havermout maken in plaats van kant-en-klare ontbijtgranen (besparing: 1-2 euro per week). Ook ga ik zeker wat meer goedkope vegan koekjes kopen in plaats van dure tussendoortjes (besparing: 2-5 euro per week).
Als je vragen hebt over het boodschappenlijstje of het weekmenu, stel ze dan gerust in de comments! Ik zal de komende weken een aantal recepten delen van deze week. Wil je nog meer low budget-inspiratie, kijk dan ook naar deze posts:
- Algemene low budget tips
- 10 vegan producten om geld te besparen
- Vegan met 25 euro per persoon per week
David en ik voelen wat kriebels om binnenkort samen een hele maand te eten van 100 euro, om nog meer budgetmenu's met jullie te kunnen delen. Update: inmiddels hebben we deze maand ook volbracht. Het resultaat lees je hier, met boodschappenlijstjes en menu's.
19 Reacties
Schrijf een reactie