Palak tofu ‘paneer’

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Palak tofu 'paneer', vegan

Mijn kookinspiratie begint weer terug te komen! Het afgelopen jaar heb ik bijna geen kookboeken aangeraakt en ook weinig nieuwe recepten geprobeerd, afgezien van wat hier op de site verscheen. Nu mijn proefschrift zo goed als afgerond is (nog een paar kleine dingetjes...) heb ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd voor wat nieuws.

Deze Indiase curry met spinazie staat al een hele poos op mij to-do lijstje, maar het kwam er steeds niet van. Nu vroeg een lezer op mijn Engelstalige low-carb blog om meer 'etnische' recepten, dus dit was een goeie gelegenheid. De curry heeft namelijk heel weinig koolhydraten. Die kun je er uiteraard wel bij serveren in de vorm van rijst of naanbrood, maar als je het koolhydraatarm wilt houden is het met bloemkoolrijst of low carb wraps ook heel lekker. Traditioneel wordt dit recept met paneer gemaakt, een stevige Indiase witte kaas, maar met tofu is het ook heerlijk.

Dit gerecht ziet er indrukwekkend uit met die donkergroene saus, maar het is verrassend makkelijk te maken. Je bakt de tofu en de specerijen, pureert de groente in de blender, laat ze even mee sudderen en je curry is klaar! Het is bovendien een echte voedingstoffenbom. In een eenpersoons portie zit ruim 100% van je dagelijkse calcium behoefte en meer dan de helft van de ADH voor o.a. ijzer, seleen en zink.

Ingrediƫnten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 400 g tofu, uitgeperst en in blokjes
  • 400 g diepvries spinazie, ontdooid
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 120 ml kokosmelk
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst (of 2 theelepels knoflookgranulaat)
  • 3 cm gember, geraspt (of 2 theelepels gember poeder)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel garam masala
  • 1/2 theelepel zout, of naar smaak
  • een snufje chili vlokken

Bereiding

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de tofublokjes tot ze aan de meeste kanten goudbruin zijn. Blend ondertussen de spinazie, tomaat en kokosmelk tot een mooie gladde saus. Voeg de specerijen en zout toe aan de tofu in de pan, en bak een minuutje mee. Draai het vuur omlaag en voeg het spinaziemengsel toe. Laat nog een minuutje of 2 zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert. Serveer eventueel met wat extra kokosmelk.

6 Reacties

Monique Janssen op 10-1-2017 - 20:49

Heerlijk receptje ! Vanavond voor het eerst gemaakt, wel met verse babyspinazie, omdat ik die toevallig had en geserveerd met volkoren spaghetti ! Nog wat homemade vegan parmesan erover gestrooid !

Martine op 11-1-2017 - 15:01

Leuk Monique! Dankjewel voor de feedback.

Willemiek op 16-1-2017 - 10:40

Ziet er lekker uit. Ik maak de 'paneer' altijd met silkentofu die ik rol in de knoflookpoeder en dan frituur.

Martine op 16-1-2017 - 10:48

Klinkt goed Willemiek, leuk!

Janneke op 17-1-2017 - 19:48

Vandaag gemaakt met spagetti erbij en erg lekker! Ik had geen tomaat en heb dus een blikje tomatenblokjes gebruikt. Ik heb de ingredienten ook niet in de blender gedaan, maar de knoflook in de pers en de gember gewoon fijngesneden. Bedankt weer voor een fijn recept :-)

Martine op 18-1-2017 - 9:32

Fijn dat het lekker was Janneke!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.