Low budget vegan op VegFest

9 December 2016 onder Voedingsadvies
Kenmerken: 
Presentatie VegFest NL

Afgelopen zondag gaf ik een presentatie op VegFestNL over vegan eten met een klein budget. Het was super leuk! De zaal zat bomvol met lieve geïnteresseerde mensen. Voor wie er graag bij had willen zijn, maar niet kon, en voor de deelnemers die alles nog eens rustig willen nalezen (ik had te weinig handouts gemaakt...), schrijf ik hier nog even een korte samenvatting met de belangrijkste informatie.

Ik heb ook geprobeerd om mijn presentatie te filmen, maar mijn camera is halverwege uitgevallen, dus ik heb maar een gedeelte. Als je het leuk vindt, kun je dit terugkijken via mijn kersverse Youtube kanaal. Ja, ik zit nu ook op Youtube, check it out!

Op de handout had ik linkjes naar verschillende posts hier op Vegetus, namelijk mijn boodschappenlijstjes voor 10 euro en 25 euro per week, en het lijstje van 10 producten om geld mee te besparen. Deze geven een hele goeie basis voor als je moet besparen op je voedselbudget. Ook heb ik iets verteld over meal prep. Dit kan een handige manier zijn om goedkoop te koken zonder dat het je te veel tijd kost. Hiervoor is het Youtube kanaal van Cheap Lazy Vegan een goeie inspiratiebron. Als je het wat te ver vind gaan om complete maaltijden van tevoren te koken, kan het handig zijn om af en toe een flinke voorraad vleesvervangers en broodbeleg te maken en in te vriezen, zodat je die alvast klaar hebt liggen voor drukke dagen.

De grootste openbaring was voor veel mensen toch wel de seitan. Als je tarweglutenpoeder koopt kun je daar de meest heerlijke vleesvervangers van maken, die maar ongeveer 2 euro per kilo kosten. Denk aan boterhamworst, kipstukjes, en onze basis seitan. Ook door zelf droge bonen te weken en te koken kun je flink besparen. Afhankelijk van het soort bonen betaal je soms wel €1,50 per blikje, terwijl je dezelfde hoeveelheid ook zelf kunt koken voor maar 30 cent. Zowel seitan en gekookte bonen zijn heel goed in te vriezen, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Seitan, rekenvoorbeeld

Goedkoop boodschappen doen gaat het best bij markten, Turkse winkels en toko's, maar ook bij de supermarkt kun je prima binnen je budget blijven, als je maar een beetje op de aanbiedingen en huismerken let. Pas wel op voor aanbiedingen van producten die je eigenlijk niet nodig hebt en voor 'dure' producten bij budgetwinkels. Ik vind de vegan bitterballen van Aldi bijvoorbeeld heel verleidelijk, maar ze zijn stiekem niet zo low budget...

Voor cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn huismerken vaak een goeie optie. AH, Etos en Kruitvat huismerk zijn bijvoorbeeld dierproefvrij en een groot deel van hun assortiment is vegan. De aanbiedingen van Holland&Barret (vroeger De Tuinen) zijn ook handig om goedkoop cosmetica in te slaan. Voor supplementen zijn o.a. B12 van Etos, Vegavero D3 (Plantaardigheidjes.eu) en Veg1 multivitamine (o.a. bij Vega-Life) goeie budgetkeuzes.

Nogmaals bedankt aan alle mensen die bij mijn presentatie waren. Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden als ik. Heb jij nog goeie budgettips? Laat ze hieronder achter!

2 Reacties

Yvonne van Weijjen op 13-1-2017 - 8:55
Hoi Martine Ik wil beginnen om vegan toe te passen in mijn leven. Geef je nog meer presentaties dit jaar . Zo ja wanneer en waar worden de dan gegeven ? Graag hoor ik van u. Vriendelijke groet, Yvonne van Weijjen
Martine op 16-1-2017 - 8:20
Hoi Yvonne, sorry voor het late antwoord. Ik ben zeker van plan om de komende tijd vaker lezingen en workshops te gaan geven. Ik ben ook bezig met een gidsje voor nieuwe vegans. Het zal nog wel een maandje of 2-3 duren voor ik dat allemaal opgestart heb. Houdt deze website en onze Facebookpagina in de gaten, dan zie je vanzelf wanneer er weer een activiteit is.

Schrijf een reactie