Wortel-gembersoep en kerrie-linzenspread

26 March 2019 onder Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 3-4 personen
Wortel-gembersoep, kerrie-linzenspread, vegan

Ik ben bezig met een nieuwe serie budgetrecepten. Als je slim inkoopt en zelf de linzen kookt kost deze hele maaltijd van soep met geroosterd brood en de linzenspread net iets meer dan 1 euro, en dat voor 4 porties! De hele maaltijd kan binnen een half uurtje op tafel staan.

De wortelsoep is heerlijk zoet, fris en kruidig. Hij combineert zo goed met het knapperige brood en de linzenspread dat ik dit gerust op mijn verjaardag zou serveren serveren. En dan mag de visite de prijs raden.

Zelf linzen koken is super makkelijk. Je kunt ze direct uit het pakje in kokend water doen en 30-45 minuten laten sudderen tot ze zacht en gaar zijn. Of je kunt ze 6-12 uur voorweken in koud water, dan is de kooktijd maar 5 minuutjes! Ik kook meestal 500 gram droge linzen per keer, en vries ze in in oude jampotten. Dan is het net alsof je kant-en-klare linzen op voorraad hebt, alleen nog even ontdooien voor gebruik.

Wortel-gembersoep

 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 eetlepel olie
 • 500 gram winterpeen, in stukjes
 • 750 ml water
 • 1 flinke theelepel gemberpoeder
 • 1 flinke theelepel kerriepoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder of 1 teen knoflook
 • 1/2 theelepel zout
 • 1-2 eetlepels citroensap of azijn

Fruit in een diepe pan de uien in de olie tot ze glazig zijn. Doe de winterpeen en het water erbij en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken tot de wortels gaar zijn. Doe nu de specerijen, knoflook, zout en citroensap erbij en pureer de soep met een staafmixer. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe.

Toast met linzen-kerriespread

 • 6-8 volkoren boterhammen
 • 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte bruine linzen, afgegoten
 • 1 eetlepel olie
 • 1-2 eetlepels citroensap of azijn
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1/2 theelepel zout (of naar smaak)
 • 1 theelepel sojasaus (optioneel)

Rooster de boterhammen in een broodrooster of in een pan. Meng de overige ingrediënten door elkaar en pureer met de staafmixer tot een smeuïge spread. Het is niet erg als er een paar linzen heel blijven. Dat zien er juist wel leuk rustiek uit. Besmeer de boterhammen met linzenspread en serveer met een kop soep.

9 Reacties

Es op 28-3-2019 - 13:44
Heel erg lekker, Martine! :-) Ik had ook niet anders van je verwacht, hihi. En heel fijn dat je weer met een reeks budgetrecepten bezig bent. Dank je wel!
Martine op 30-3-2019 - 17:43
Fijn om te horen Es!
Emmy op 1-4-2019 - 13:36
Ik heb de soep gemaakt en hij was heerlijk en oh zo simpel en snel klaar! We houden hem er in! Dankjewel!
Martine op 1-4-2019 - 15:36
Fijn Emmy! Leuk om te horen.
Monique op 10-4-2019 - 10:56
De wortelsoep en de linzenspread net gemaakt; ik heb aan het eind van de middag een training en dan hoef ik bij thuiskomst alleen nog maar even de soep op te warmen. Zowel soep als spread smaken goed; jammer dat het nog lang geen tijd voor de avondmaaltijd is :-). De spread ga ik beslist vaker maken, ook om bij ontbijt en lunch als beleg te gebruiken. In de winkel kun je steeds meer vegan smeersels kopen, maar die zijn vaak erg duur. Wat dat betreft ben ik sowieso erg happy met de serie budgetrecepten die je aankondigt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik met je site ben!
Martine op 11-4-2019 - 11:35
Super fijn om te horen Monique! Fijn dat deze recepten zo goed in de smaak vallen. Ik ga er zeker nog meer posten.
Rietje op 25-1-2020 - 17:03
Misschien ligt het aan mij maar ik vond de soep redelijk zuur. Ik had 1 eetlepel citroensap gebruikt. Die laat ik de volgende keer weg want verder was de soep wel lekker. Ik heb er zelf nog een blokje bouillon, Alpro room en suiker aan toegevoegd (om de zure smaak wat te neutraliseren. Dankjewel voor het recept. De volgende keer ga ik de kerrie-linzenspread erbij proberen. Ik ben een groot fan van je recepten.
Martine op 27-1-2020 - 10:07
Fijn dat het toch goed gelukt is Rietje! Misschien waren jouw wortels minder zoet dan de mijne? Of je houdt gewoon niet zo van zure smaken, dat kan ook natuurlijk.
Wijmie op 4-2-2021 - 18:26
Lekker gegeten. Ik had nog een afbakpistoletje liggen, die heb ik in plakjes in de contactgrill gedaan. En de linzen met een vork geprakt. Ontzettend rustiek dus, en leuk om mee te variëren. De soep heb ik gegarneerd met wat verse koriander.

Schrijf een reactie