Boter kun je heel gemakkelijk vervangen met plantaardige margarine of olie. Kijk in de supermarkt even goed op de verpakking, want niet alle margarine is plantaardig, en er is ook nogal wat verschil in prijzen en hoe gezond het voor je is. Let er vooral op dat je ‘boter’ geen (of bijna geen) transvetten (lees: aderverstoppers) bevat.
Let extra goed op als je voor een volbloed veganist gaat koken, want veel plantaardige’ margarines zoals Zeeuws Meisje en de margarine van Albert Heijn bevatten vitamine D3, gemaakt van schapenwolvet, wat de meeste veganisten niet willen eten. De margarine en vloeibaar bakvet van Alpro zijn echt 100% plantaardig, net als die van Wajang en sommige van Becel. Je kunt ook kokosolie (van toko of natuurwinkel) gebruiken in plaats van margarine. In tegenstelling tot andere plantaardige vetten is kokosolie namelijk vast bij kamertemperatuur. We hebben ook een recept om zelf hele lekkere plantaardige boter te maken.
In recepten waar je gesmolten boter nodig hebt kun je deze eenvoudig vervangen door een neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad-, rijst- of sojaolie. Koolzaadolie is zelfs verkrijgbaar met botersmaak! Rijstolie is mijn persoonlijke favoriet, aangezien het bijna geen herkenbare smaak heeft en ook niet duur is. Bovendien heeft het een hoog rookpunt, zodat je er ook fijn mee kunt bakken en wokken (lees: zeer geschikt voor keukens met een overgevoelige rookmelder). Omdat boter voor een deel uit water bestaat moet je in cakes en dergelijke iets minder olie gebruiken dan de boter uit het recept: ongeveer ⅔ olie voor elke eenheid boter.
Ik dacht altijd dat tofu heel lastig zelf te maken is, maar eigenlijk valt het reuze mee. Het actieve werk kost maar een half uurtje. Je hebt een blender of foodprocessor, een vergiet of zeef, een grote pan en een dunne (thee)doek nodig. Verse zelfgemaakte tofu is véél lekkerder dan supermarkt tofu die al weken in hetzelfde zurige water ligt te dobberen.
Mmmm, burrito's met zoete aardappel erin! Mexicaanse kruiden en zoete aardappel is één van mijn favoriete combi's en in deze burrito's komen ze goed tot hun recht. Dit recept is lekker snel klaar en je kunt er veel mensen mee te eten geven, of gewoon zelf een paar keer burritos eten voor de lunch of het avondeten. Als je de dichtgevouwen burrito's in folie wikkelt, kun je ze ook best meenemen naar je werk, of naar een picknick.
Ik testte voor Gewoon Vegan pas de zoetzure roerbak saus van AH huismerk, en het resultaat was zo lekker dat ik het graag als 'recept' wil delen. Dit is een super snel roerbakgerechtje: klaar in de tijd die nodig is om een pannetje rijst te koken, 15-20 minuten dus.
Mmm, zoete aardappel! In de Allerhande vond ik deze heerlijke plaatpizza met bladerdeeg en zoete aardappel. Dit is serieus één van de lekkerste dingen die ik de afgelopen tijd gegeten heb. De kruiden accentueren de aardse zoete smaak van de aardappel en de tomaat en kaassaus passen er super goed bij. En - niet onbelangrijk - het ziet er ook nog eens fantastisch mooi uit!
Als ik haast heb haal ik wel eens een kant-en-klare salade bij Albert Heijn. Vooral de couscoussalade met muntdressing vind ik erg lekker, dus het leek me leuk om eens te proberen om die zelf na te maken. Dat is heel goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het kost niet eens zo veel tijd, […]
Ik keek naar het bakje baba ganoush in de koelkast, en vroeg me af of dat ook lekker zou zijn met pasta. Het antwoord is ja! Het geeft de pasta een romige textuur en een fijn rooksmaakje wat een beetje aan carbonara doet denken. Het smaakt natuurlijk wel een beetje anders, maar het is heel lekker, echt een aanrader. Dit recept kan makkelijk binnen 20 minuten op tafel staan, dus het is fijn voor die momenten dat uitgebreid koken geen optie is, maar je wel iets lekkers wilt eten.
Ik was pas op de verjaardag van een vriendin die heel lief voor mij hummus had gekocht en een apart bakje vegan pastasalade had gemaakt. Ze had alleen geen dressing bij de salade. Eén + één = twee. Pastasalade met hummusdressing! Dat was zo lekker, dat ik dit thuis nog eens nagemaakt heb.
Nu het weer lekker warm en zonnig is krijg ik spontaan zin in lunchsalades. Ik heb nog steeds weinig tijd om die salades te maken, dus ze moeten makkelijk en snel klaar te maken zijn. Salades op basis van granen zijn daarvoor ideaal. Je kookt de granen van tevoren, bijvoorbeeld door wat extra te koken […]
Soms heb je zin in een mooie taart, maar je hebt geen zin om er lang voor in de keuken te staan. Deze taart is perfect voor die momenten. In hooguit 15 minuutjes staat hij in de oven, en dan heb je er verder geen omkijken meer naar. De taart is lekker fris van smaak, en door de bessen ziet ie er heerlijk zomers uit.
Zo lang als ik me kan herinneren eet mijn Brabantse familie bij feestelijke gelegenheden enorme hoeveelheden worstenbroodjes. Gek genoeg wordt deze specialiteit niet met worst gemaakt, maar met gekruid gehakt. Ik ben al zo lang vegetariër dat ik me niet kan herinneren dat ik ooit wel eens die 'wostebroikes' gegeten heb, dus ik vond het wel eens tijd om een vegan-variant te maken.