Boter/margarine

Boter kun je heel gemakkelijk vervangen met plantaardige margarine of olie. Kijk in de supermarkt even goed op de verpakking, want niet alle margarine is plantaardig, en er is ook nogal wat verschil in prijzen en hoe gezond het voor je is. Let er vooral op dat je ‘boter’ geen (of bijna geen) transvetten (lees: aderverstoppers) bevat.

Let extra goed op als je voor een volbloed veganist gaat koken, want veel plantaardige’ margarines zoals Zeeuws Meisje en de margarine van Albert Heijn bevatten vitamine D3, gemaakt van schapenwolvet, wat de meeste veganisten niet willen eten. De margarine en vloeibaar bakvet van Alpro zijn echt 100% plantaardig, net als die van Wajang en sommige van Becel. Je kunt ook kokosolie (van toko of natuurwinkel) gebruiken in plaats van margarine. In tegenstelling tot andere plantaardige vetten is kokosolie namelijk vast bij kamertemperatuur. We hebben ook een recept om zelf hele lekkere plantaardige boter te maken.

In recepten waar je gesmolten boter nodig hebt kun je deze eenvoudig vervangen door een neutraal smakende olie zoals zonnebloem-, koolzaad-, rijst- of sojaolie. Koolzaadolie is zelfs verkrijgbaar met botersmaak! Rijstolie is mijn persoonlijke favoriet, aangezien het bijna geen herkenbare smaak heeft en ook niet duur is. Bovendien heeft het een hoog rookpunt, zodat je er ook fijn mee kunt bakken en wokken (lees: zeer geschikt voor keukens met een overgevoelige rookmelder). Omdat boter voor een deel uit water bestaat moet je in cakes en dergelijke iets minder olie gebruiken dan de boter uit het recept: ongeveer ⅔ olie voor elke eenheid boter.

Recepten

Plantaardige boter

4 May 2012 - 8:34 door Martine onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maakt 1 kop (215 gram) plantaardige boter
boter, plantaardig, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm, glutenvrij

Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan margarine? Probeer het eens met dit recept!