Frisse rijstsalade met een rooksmaakje

17 June 2015 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 30 minuten, totaal 40 minuten
Voor: 2 personen
Rijstsalade meRijstsalade met een rooksmaakje, vegan

Nu het weer lekker warm en zonnig is krijg ik spontaan zin in lunchsalades. Ik heb nog steeds weinig tijd om die salades te maken, dus ze moeten makkelijk en snel klaar te maken zijn. Salades op basis van granen zijn daarvoor ideaal. Je kookt de granen van tevoren, bijvoorbeeld door wat extra te koken als je het avondeten maakt, en bewaart ze in de koelkast.

De laatste tijd ben ik een beetje aan het experimenteren met rijstsalades. Ik had wel eens eerder rijstsalades gemaakt, maar die waren altijd een beetje muf van smaak. Maar dankzij alle sushi bowls die tegenwoordig voorbij komen in blogland heb ik nu het geheim van frisse rijstsalade ontdekt, namelijk rijstazijn!

Ik gebruik voor deze salade het liefst een rondkorrel rijst, zoals sushi- op risottorijst. Deze rijstsoorten zijn wat smeuïger en steviger van textuur dan langkorrelrijst zoals basmati. Bij biowinkels kun je ook zilvervlies rondkorrelrijst kopen. Als je deze rijst voor salades gebruikt is het wel belangrijk om hem goed droog te laten stomen, anders is hij snel te klef.

Om de salade een rooksmaakje te geven gebruikte ik dit keer vegan boterhamworstplakjes van Hobelz. Deze zijn in Nederland nog niet zo makkelijk verkrijgbaar, maar je kunt ze vervangen door fijn gesnipperde gerookte tofu of een ander merk gerookt vegan beleg (bijvoorbeeld Wheaty plakjes of Wilmersburger hartig)

Ingredi├źnten

  • 160 gram rondkorrel rijst (wit of zilvervlies)
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram diepvries edamame boontjes of doperwtjes
  • 3 eetlepels rijstazijn (of gewone witte azijn)
  • 2 theelepels agavesiroop of ander zoetmiddel naar smaak
  • 1/2 komkommer, in korte reepjes
  • 1 wortel, geraspt
  • 60 gram gerookte tofu of 4 plakjes gerookt vegan broodbeleg
  • 1 klein handje geroosterde sesamzaadjes (optioneel)

Bereiding

Kook de rijst met het zout volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem minstens 10 minuten droogstomen en afkoelen. Doe de bevroren edamame boontjes erbij, en laat deze ontdooien terwijl de rijst verder afkoelt. Als je wilt kun je de rijst nu in de koelkast zetten voor later gebruik.

Als je de salade wilt gaan maken meng je de azijn en agavesiroop door de rijst. Voeg de komkommer, wortel, gerookte tofu en eventueel sesamzaadjes toe, en schep ze door de salade. De salade blijft nu nog wel een paar uur lekker vers, dus je kunt hem prima 's morgens maken en meenemen naar je werk.

Schrijf een reactie