Brabantse worstenbroodjes

22 May 2015 onder Hapjes
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 40 minuten, koken 20 minuten, totaal 90 minuten
Voor: 12 kleine worstebroodjes
Brabantse worstebroodjes, vegan Zo lang als ik me kan herinneren eet mijn Brabantse familie bij feestelijke gelegenheden enorme hoeveelheden worstenbroodjes. Gek genoeg wordt deze specialiteit niet met worst gemaakt, maar met gekruid gehakt. Ik ben al zo lang vegetariër dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatse zo'n 'wostebroike' gegeten heb (misschien toen ik een kind was?), dus ik vond het wel eens tijd om een vegan-variant te maken. Voor dit recept maak je eerst het deeg, dat laat je even rusten en ondertussen maak je het gehaktmengsel. Ik gebruik hiervoor droge sojabrokjes die ik even kook met wat sojasaus, maar je kunt ook gewoon twee bakjes kant-en-klaar vegagehakt gebruiken. Sojabrokjes zijn een stuk goedkoper en ik vind ze ook handiger, omdat je ze in droge vorm heel lang goed blijven. Vervolgens vul je de broodjes met het gehaktmengengsel, laat ze nog even rijzen en bakt ze dan in de oven. Het is even een werkje, maar als je eenmaal bezig bent is het eigenlijk zo gebeurd, en een anderhald uur later heb je heerlijke worstenbroodjes!

Ingrediënten

Voor het brooddeeg

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g water of ongezoete plantaardige melk
  • 40 g olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling

  • 100 gram kleine sojabrokjes + 2 eetlepels sojasaus, of twee bakjes vegetarisch gehakt
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 1 mespunt gember
  • 1/2 eetlepel mosterd (optioneel)
  • 1 à 2 eetlepels water (optioneel)

Bereiding

Doe de bloem met het water, olie, gist, suiker en zout in een kom en kneed het met de deeghaken van je mixer in vijf minuten tot een mooi glad deeg. Bestuif het deeg met een beetje bloem en vorm er 12 balletjes van ongeveer 40 gram van. Zet ze een minuut of 20 op een warme plaats om te rijzen. Maar ondertussen het gehaktmengsel. Doe de sojabrokjes in een pannetje en doe er water bij tot ze net onder staan. Voeg de sojasaus toe en breng het water aan de kook. Laat de sojabrokjes 5 à 10 minuten koken, tot het water is opgenomen en de sojabrokjes zacht zijn.(sla dit over als je vegetarisch gehakt gebruikt). Neem de gekookte sojabrokjes of het kant-en-klare vegagehakt en meng het paneermeel, bloem, olie en kruiden door. Prak het mengsel een beetje fijn tot het een samenhangende massa wordt. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel te droog is. Vorm met je handen 12 kleine worstjes van het gehaktmengsel. Bestuif je werkoppervlak met een beetje bloem en rol de deegbolletjes uit tot kleine ovale lapjes. Leg op elk deeglapje in de lengte een gehaktworstje. Vouw de korte kantjes van het deeglapje over de uiteindes van het worstje. En rol het broodje dan vanaf een lange zijde op, net als een loempia. Leg de worstebroodjes op een bakplaat of ovenrooster dat je bekleed hebt met bakpapier en laat ze een half uur tot 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Laat ze een beetje afkoelen en eet smakelijk!

25 Reacties

Greet op 22-5-2015 - 17:16
Oh wat super, vegan worstebroodjes! Deze lijken me echt heel lekker als "uitdeel"-hapje of snack. Dankjewel voor het delen!
Annemarie op 24-5-2015 - 0:50
Wat een leuk recept! Ik heb met Kerst ook geprobeerd vegan worstebroodjes te maken met als vulling Duitse vegan-worstjes. Dat was niet echt gelukt want die vulling was te flauw en het deeg was niet goed gerezen. Jouw recept ziet er veel beter uit. Bedankt.
Marianne op 24-5-2015 - 13:17
we hebben ze vandaag gemaakt. Ze zijn best goed gelukt, ondanks gist die over-de-datum was. Ik ga ze ook nog maken met flnk pittige worstjes, want dat lijkt me ook lekker. Had je de broodjes trouwens bestreken met sojamelk? (Zo te zien wel).
Martine op 24-5-2015 - 20:54

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Annemarie!

Fijn dat het lekker was Marianne. Ik heb niks bijzonders gedaan met de broodjes, ze werden vanzelf mooi bruin, maar bestrijken met een beetje sojamelk is zeker een leuk extraatje.

Annemarie op 25-5-2015 - 18:09
Het lukt me maar niet om dat soort sojabrokjes van Vetara te pakken te krijgen (ook geen grotere trouwens). De reformzaken hier in de omgeving hebben ze niet. De Tuinen verkoopt ze allang niet meer en oosterse zaken verkopen alleen van die dikke bruine. Maar misschien heb je nog een tip?
Martine op 25-5-2015 - 18:15
Kun je aan je biowinkel of aan De Tuinen vragen om ze voor je te bestellen? Sowieso kun je bij De Tuinen ook online bestellen. Vanaf €20 bezorgen ze gratis aan huis, dus als je er een potje B12 pillen en een paar pakjes thee o.i.d. bijkoopt komen ze zo naar je toe. :) Succes!
Annemarie op 26-5-2015 - 11:51
OK bedankt voor de tip; ik heb het een en ander besteld.
petra b op 5-6-2015 - 9:09
hoi ik zie staan 150 g water en 40 g olijfollie is dat nu in grammen of in ml? is mij niet duidelijk gr petrab
Martine op 5-6-2015 - 11:26
Hoi Petra, dit zijn grammen. Je kunt het water en olijfolie afwegen met de weegschaal, net zoals je met het meel en de andere droge ingrediënten doet.
petra b op 6-6-2015 - 10:34
djw dat heb ik ook gedaan alleen was de deeg erg plakkerig en ik kon eigelijk geen balletjes van draaien werden platte deeg ik denk dat ik ergens niet goed gedaan hebt
Martine op 6-6-2015 - 22:20
Hoe plakkerig/vochtig het deeg is kan van allerlei factoren afhangen, zoals de omgevingsvochtigheid en de hoeveelheid vocht in het meel. Als het te plakkerig is om mee te werken kun je wat extra bloem toevoegen. Ook helpt het om het deeg, je handen, deegroller en werkvlak echt goed met bloem te bestuiven.
petra b op 12-6-2015 - 13:33
djw voor de tip
petra b op 21-7-2015 - 15:57
hoi martine nu is het wel gelukt met de deeg ik heb het gewoon met de houtenlepel/ hand gekneed dik in orde met de deegop deze manier en de sojabrokken heb ik gewoon bij ons plaatsselijke gezondheidswinkel laten bestellen was voor hun geen probleem, en ik heb net een broodje op heerlijk was die nog lekkerder met sojabrokjes dan met die vegan gehak van de vegatariche slager groetjes petrab
Martine op 27-7-2015 - 11:16
Fijn dat het nu wel gelukt is Petra! Ik vind het met sojabrokjes ook het lekkerst omdat ze de smaak zo goed opnemen. Je kunt het gehakt in de bitterballen van Fleur vast ook prima vervangen door sojabrokjes. Ik koop zelf eigenlijk nooit meer vegan gehakt uit de winkel en vervang het standaard door sojabrokjes met een beetje sojasaus.
petra b op 22-7-2015 - 11:37
hoi martine ik heb nog ee vraag kan je de gedroogde sojabrokjes ook gebruiken voor vegan bitterballen? ik zag een recept staan van vegan bitterballen van fleursvegankitchen lijkt me ook wel leuk om te maken groetjes petrab
Gerard op 20-1-2016 - 23:09
Annemarie, de vega gehakt van Lidl of AH ook goed te gebruiken. Ik prefereer de vega producten van Lidl. Goed van smaak en nog prettig geprijsd ook.
Steffie op 29-4-2016 - 11:38
Hoi Martine, Ik zet het er even bij ;) Vorige week heb ik een snelle uitvoering gemaakt van de broodjes. In plaat van zelf het deeg maken heb ik hiervoor pizzadeeg van Tante Fanny gebruikt. En dat werkt prima. En sojabrokjes heb ik vervangen door seitan.
Martine op 29-4-2016 - 12:01
Dankjewel Steffie! Slim gedaan hoor :)
Franka op 11-6-2016 - 12:01
Annemarie, bij Aziatische supermarkten verkopen ze soms ook vegabrokjes. Deze zijn ook niet duur.
Marieke op 14-8-2016 - 17:32
Ziet er heerlijk uit! Zelf ben ik vegetarisch en mag ik ook geen gluten, met wat aanpassingen in het recept kan ik misschien ook wat heerlijke worstenbroodjes eten. Dank je!
Martine op 14-8-2016 - 22:19
Fijn om te horen Marieke! Ik hoop dat ze lekker worden.
Nikki op 23-12-2016 - 20:42
Vorig jaar tegen Kerst kwam ik deze al tegen, toen durfde ik er niet aan te beginnen. Dit jaar wel! Ik had niet genoeg sojabrokjes dus ik heb half sojabrokjes/half gekocht gehakt gebruikt. Daarnaast heb ik een half zakje gehaktkruiden gebruikt i.p.v. jouw kruidenmengsel (omdat ik dacht dat mijn vriend ze dan lekkerder zou vinden). Omdat worstjes vormen erg lastig ging, ben ik een paar keer met de staafmixer door de vulling gegaan. Daardoor was het beter kneedbaar. Verder 1/2 tl zout in het deeg ipv 1 tl. En in mijn oven werden de worstenbroodjes niet bruin genoeg maar dat is simpel op te lossen. Op Kerstavond bij het opnieuw opwarmen lukt dat wel! De keuken rook heerlijk. Ik ben benieuwd hoe ze morgen smaken. Het recept was trouwens niet zo moeilijk!
Debbie op 5-5-2017 - 12:01
Superlekker dit!! Heb ze al een aantal keer genakt, iedereen is er gek op :) Wil ze binnenkort eens maken met wat groente oid door het gehakt heen, om er een meer gezonde snack van te maken:)
Ellen op 10-12-2017 - 13:55
Kunnen deze broodjes ook ingevroren worden?
Martine op 19-12-2017 - 14:20
Hoi Ellen, ja dat kan prima!

Schrijf een reactie