Zelf tofu maken

9 September 2015 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 400-500 gram tofu
Zelfgemaakte tofu

Ik dacht altijd dat tofu heel lastig zelf te maken is, en daarom had ik het nooit geprobeerd. Tot afgelopen weekend dan. Ik kreeg ineens inspiratie en kocht een grote zak sojabonen bij de toko. Thuisgekomen zette ik wat bonen in de week, en 's avonds kon het beginnen!

Eigenlijk valt tofu maken reuze mee. Het actieve werk kost maar een half uurtje. Je hebt een blender of foodprocessor, een vergiet of zeef, een grote pan en een dunne (thee)doek nodig. Verse zelfgemaakte tofu is véél lekkerder dan supermarkt tofu die al weken in hetzelfde zurige water ligt te dobberen. Bovendien kun je je eigen tofu precies zo zacht of stevig maken als je zelf wilt, en je kunt het ook makkelijker op smaak brengen. Meng bijvoorbeeld voordat je het in de pers doet wat knoflook en kruiden erdoor!

Een extra voordeel van zelfgemaakte tofu is de pulp die je overhoudt als je de sojamelk maakt. Deze pulp heet okara, Japans voor 'eervolle schil'. Het is een voedzaam en vezelrijk goedje wat je kunt gebruiken in plaats van gepureerde bonen als je bijvoorbeeld zelf bonenburgers of seitan maakt. Het kan ook verwerkt worden in brood of cakes. Als je niet meteen een bestemming hebt voor je okara, kun je het invriezen voor later gebruik. Met 250 gram sojabonen maak je 400 à 500 gram tofu en eenzelfde hoeveelheid okara, allemaal voor minder dan een euro.

Mijn methode om zelf tofu te maken is een beetje anders dan anders. Traditioneel moet je de melk eerst koken en dan pas de pulp eruit filteren, maar ik vind het veel makkelijker om eerst de pulp eruit te filteren en dan de melk te koken, omdat je er dan meteen het stremsel voor de tofu bij kunt doen. Extra voordeel van deze volgorde is, dat de okara die je overhoudt wat romiger is, en dus lekkerder om nog voor andere dingen te gebruiken.

Het laatste puzzelstukje in het tofu-proces is het stremsel. Dit zorgt ervoor dat de sojamelk gaat schiften, zodat je de vaste delen (tofu) kun scheiden van het vocht (wei). Er zijn allerlei verschillende soorten stremsel. Als je het heel simpel wilt houden, kun je gewoon een paar eetlepels azijn of citroensap gebruiken. Dit geeft een heel stevige, korrelige tofu. Ik geef zelf je voorkeur aan gipspoeder/ calciumsulfaat. Dit geeft een betere textuur en smaak, en zorgt er bovendien voor dat de tofu een goeie calciumbron wordt. Je kunt speciale calciumsulfaat voor tofu bestellen bij een webwinkel, maar je kunt ook even naar de speelgoedwinkel gaan en zo'n setje kopen om zelf gipsen figuurtjes mee te maken. Dat is namelijk ook calciumsulfaat.

Ingrediënten

  • 250 gram sojabonen
  • 2 liter water (+ extra om de bonen te weken en om het gips in op te lossen)
  • 3-4 theelepels calciumsulfaat/gipspoeder (of evt. 3-4 eetlepels azijn)

Bereiding

Doe de sojabonen in een kom met een ruime hoeveelheid water. Laat ze minimaal 8 uur en maximaal 24 uur weken. Eventueel kun je extra sojabonen weken en vervolgens invriezen, zodat je de volgende keer sneller tofu kunt maken. Giet de geweekte sojabonen af, en doe ze met één liter vers water in de mengkom van je blender, foodprocessor of staafmixer. Pureer de bonen zo fijn mogelijk. Afhankelijk van hoe sterk je apparaat is, kan dit een paar minuten duren.

Leg een zeef of vergiet op een grote pan en leg een schone dunne (thee)doek in de zeef. Giet de sojamelk in de doek, en wacht tot het er grotendeels doorgelopen is. Giet nu de tweede liter water over de pulp in de zeef en laat dit er ook doorlopen. Draai de punten van de doek dicht en knijp zo veel mogelijk vocht uit de achtergebleven pulp. Bewaar eventueel de pulp/okara voor later gebruik.

Zet de pan met de sojamelk op het vuur, breng het aan de kook en laat het ten minste 10 minuten doorkoken tot de rauwe smaak eraf is. Pas op dat de melk niet overkookt, want dat gebeurt snel. Aan het einde van de kooktijd vormt zich een vel op de melk, dit kun je makkelijk verwijderen met een satéprikker. In Japan zijn deze vellen (yuba) een delicatesse.

Haal de pan van het vuur. Meng het gipspoeder door een theeglas water, en roer dit door de hete sojamelk (als je geen gips hebt kun je hier azijn gebruiken, mengen met water is dan niet nodig). De melk gaat nu schiften in witte tofu en gele wei. Wacht tot de melk helemaal geschift is. Als de melk niet volledig schift, roer er dan nog wat extra stremsel door.

Bekleed nu weer een vergiet of tofu-vorm met een dunne (thee)doek, en giet de gestremde sojamelk erdoor, zodat de tofu in de doek terechtkomt. Vouw de doek dicht, en zet er een gewicht op, zodat het overtollige vocht uit de tofu geperst wordt. Laat de tofu een half uur tot een uur zo uitlekken, afhankelijk van of je zachte of stevige tofu wilt.

Bewaar de tofu in een bakje de koelkast, eventueel ondergedompeld in licht gezouten water wat je dagelijks ververst. Op die manier blijft het ongeveer 3 dagen goed.

86 Reacties

Winny op 9-9-2015 - 16:43
Goed idee zeg. Gips uit de bouwmarkt kan ook of moet het echt uit de speelgoedwinkel zijn. Kan je de tofu als het klaar is ook invriezen?
Martine op 9-9-2015 - 16:52
Als het gips uit de bouwmarkt ook pure calciumsulfaat in poedervorm is, zou het daar ook wel mee moeten gaan denk ik. Tofu kun je invriezen, maar dan krijgt het wel een andere textuur, een beetje sponzig.
Sandra op 9-9-2015 - 16:53
Geweldig! Ik ga het zeker uitproberen. Vind tahoe uit de winkel teveel naar krijt smaken (zal wel door het gips komen) en daardoor lust ik het niet.
Tara op 15-9-2015 - 15:38
Ok ik ga het ook echt een keer proberen nu!
Martine op 20-9-2015 - 21:36
Leuk Tara!
Karin op 28-9-2015 - 23:31
Heb het nu ook geprobeerd met gips ipv nigari en eerst zeven vóór het koken. Gaat heel goed alleen hou ik altijd veel minder tofu over. Nu ook zo'n 210gr tofu. Heb wel eens gelezen dat het aan het eiwitgehalte van de soja boon kan liggen. Maar heb ze nu van verschillende leveranciers geprobeerd( wel altijd biologische) en tot nu toe maakt dat niet uit. Heb jij een idee? Ben het in ieder geval met je eens dat zelfgemaakte tofu veel lekkerder is!!
Martine op 29-9-2015 - 10:14
Het zou ook kunnen komen door de kracht van je blender. Ik heb een Vitamix, en die maakt de sojabonen heel goed fijn, zodat er veel eiwit in de sojamelk terechtkomt. Met een minder krachtige blender blijven de stukjes sojaboon misschien groter, en laten ze minder eiwit los?
Karin op 29-9-2015 - 11:13
Bedankt voor de tip! Zal eens proberen wat langer te blenderen. Het viel me ook op dat je niet de velletjes van de sojaboon verwijdert. Las dit wel in andere instructies maar weet ook niet goed waarom dat zou moeten.
Martine op 29-9-2015 - 11:30
Volgens mij is het velletjes verwijderen vooral voor de smaak. Sommige mensen vinden de sojamelk en tofu lekkerder smaken zonder velletjes. Ik heb daar zelf geen last van, en velletjes verwijderen is een hoop werk, dus ik doe het lekker niet ;-)
Enno op 20-10-2015 - 9:49
Is gips uit de speelgoedwinkel getest op dat het voedselveilig is?
Martine op 20-10-2015 - 11:16
In principe is het gewoon pure calciumsulfaat, een veilige stof. Het is niet officieel goedgekeurd voor consumptie, dus het zou eventueel verontreinigingen kunnen bevatten. Als je je daar zorgen over maakt kun je beter online calciumsulfaat voor voedseltoepassingen bestellen bij een winkel zoals Brouwmarkt.
Annelies op 14-12-2015 - 15:08
Ik heb mijn sojamelkmaker uit de kelder gehaald, waar hij al een hele tijd stof stond te vangen. Nu voor de tweede keer tofu gemaakt en met gips gaat het veel beter dan met azijn. Met de prut die overblijft experimenteer ik om samen met gluten iets eetbaars en lekkers te maken.
Martine op 14-12-2015 - 15:53
Leuk Annelies! Zelfgemaakte tofu is zo veel lekkerder vind ik. De prut gebruik ik graag in plaats van kikkererwten in deze burgers: https://vegetus.nl/malse-kikkererwtenburgers/
rob verschuur op 16-12-2015 - 11:43
Hoi, Je moet gips uit de speelgoedwinkel (gietgips) of gips die rond de 20 minuten hard is.In vulmiddelen uit de bouwmarkt op basis van gips (Alabastine bijvoorbeeld)) daarin zitten nog andere grondstoffen in die de tijd verlengen e.d.
Christine van Pareren op 26-1-2016 - 12:47
Ik zou het niet doen, gips uit een speelgoedwinkel/hobbyisme of een bouwmarkt. Het is niet bedoeld voor menselijke consumptie en er kan alleen al door het vullen van zakken/pakken/emmers/dozen verontreinigen meekomen waar de "vulmachines" en medewerkers niet op letten. Het kan al vervoerd zijn in vrachtwagenbakken/containers. Beestjes, uitwerpselen, s schadelijke stoffen uit de omgeving waar gips wordt gewonnen of samengesteld. Niet in mijn lijf in ieder geval!
Lucia op 3-2-2016 - 21:28
Hartelijk dank voor dit recept! Ik heb een hele tijd geleden al eens tofu gemaakt met Nigari, alle keren toen niet gelukt. De smaak was ook verschrikkelijk, een rare zoutsmaak en het wilde niet goed stremmen. Dit is een super-recept en zo eenvoudig. Petje af! Ik gebruikte azijn. De vorige keren maakte ik de sojamelk ook eerst met een sojamelkmaker, dus de melk was al gekookt. Het viel me nu op dat de nelk niet alleen snel overkookt, maar ook snel aanbrandt. Ik heb dus geroerd en daardoor helaas geen yuba-vel. Kook jij de melk op een hoog vuur of juist niet?
Martine op 3-2-2016 - 22:43
Leuk dat je dit gemaakt hebt Lucy! Ik kook de melk op middel hoog vuur, niet heel hoog of heel laag. Het kookt inderdaad snel over, zeker in het begin. Dus goed in de gaten houden. Het aanbranden is minder als je een pan met een goeie dikke bodem gebruikt. Je kunt ook melk maken met de sojamelk maker en die dan nog even kort aan de kook brengen in een pan. Echt een goed dik yuba vel maken is heel lastig, bij mij blijft het bij kleine lelletjes.
Elsa op 26-2-2016 - 22:10
Leuk zeg. Ik ga dit proberen. Kan je het ook met andere bonensoorten doen? Iemand geprobeerd? Enne...in Japan maken ze het van oudsher toch niet met gips? Of wel? Ik gebruik liever iets natuurlijks.
Martine op 27-2-2016 - 13:17
Hoi Elsa, deze methode werkt voor zover ik weet alleen met sojabonen. Andere peulvruchten bevatten niet genoeg eiwit om er op deze manier tofu van de maken. Je kunt wel zogenaamde 'Burmese tofu' maken van kikkererwtenmeel, maar dat heeft een heel andere bereidingswijze. Gips/calciumsulfaat is gewoon een gesteente en dus niet onnatuurlijk (voor zover er überhaupt onnatuurlijke dingen bestaan...). Volgens mij gebruikt men in China traditioneel meestal gips om tofu te maken. In Japan wordt vaker nigari/magnesiumchloride gebruikt. Dit is een zout, niet natuurlijker of onnatuurlijker dan gips. Ik geef zelf ze voorkeur aan gips boven nigari omdat je met gips calciumrijke tofu krijgt en met nigari niet.
Lu Mattens op 28-2-2016 - 8:51
Toch maar opletten met gipspoeder uit de creatieve branche, tegenwoordig bevatten de meeste merken chemische producten om de gegoten voorwerpen sneller te laten drogen, beter te laten glanzen, harder en sterker te maken, minder poreus om beter te schilderen....dat wil ik niet in mijn tofu !
Ramona op 30-4-2016 - 23:02
Eindelijk gemaakt. Om frappante redenen hield ik precies 110 gram tofu over?! What did i do wrong, ik heb azijn gebruikt. Ik denk dat ik misschien niet een dun genoege doek had (ik heb een keukenhanddoek gebruikt). Het smaakt wel lekker. Heb het zo geproeft, ik ga morgen een gerecht ermee bereiden.
Martine op 1-5-2016 - 13:21
Dat is gek! Ik zeef mijn sojamelk door een keukentheedoek, niet zo'n dikke, maar toch. Misschien moet je bonen nog wat grondiger pureren zodat ze meer eiwit loslaten? Was het wel lekker geworden?
Ramona op 3-5-2016 - 15:44
het was heel lekker, ik heb een deel zo gegeten, en een deel verwerkt in een 'eier'salade. Ja misschien had ik de bonen in 2x in de keukenmachine moeten doen, het was eigeniljk te vol waardoor er een waterballet ontstond in de keuken... Volgende keer! Maar erg makkelijk, het duurt gewoon even maar verder is het een eenvoudig recept.
Gerrit op 22-5-2016 - 11:34
Heb het gemaakt zojuist. Goed beschreven recept! Ik heb niet gewogen, maar volgens mij hou ik geen 250 gram over, misschien te weinig stremsel (heb gips gebruikt) Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken, ga het vsnavond proberen...
Martine op 23-5-2016 - 9:47
Leuk dat je dit geprobeerd hebt Gerrit! Ik heb het idee dat het nogal af hangt van hoe fijn je de bonen pureert hoeveel tofu er uiteindelijk uit komt.
monique bonaire op 6-7-2016 - 19:43
Heb de tofu gemaakt en gelukt, ook de smaak, alleen brokkelt het wel, gebruik het weel voor scrabble eggs, maar hoe zou ik t kunnen verbeteren. Overgekookt, totale tijd met een uur verlengt helaas haha, wel lekkerder dan uit de winkel.
Martine op 6-7-2016 - 21:02
Leuk dat je dit gemaakt hebt Monique! Welk stremsel heb je gebruikt? Met azijn of citroensap wordt het sowieso vrij brokkelig, daar is niet zo veel aan te doen. Met calciumsulfaat zou je een meer samenhangend geheel moeten krijgen, als je niet te veel gebruikt en de tofu niet te veel of te weinig uitperst. Een beetje experimenteren helpt.
Isabelle (ik woon in Frankrijk) op 7-7-2016 - 16:51
Hallo, deze morgen heb ik de tofu gemaakt volgens jou recept. Heerlijk !! Nu kan ik verder mijn creativiteit boven halen om meer smaken en gerechten met te maken. Met de Okara heb ik reeds gerechtjes gevonden om koekjes en gebakt te maken. Maar wat kan ik doen met de WEI ?? Enig tips ??
Martine op 7-7-2016 - 21:05
Hoi Isabelle, Leuk dat je dit recept gemaakt hebt! De wei zou je kunnen gebruiken in soepen of smoothies (even proberen of dat lekker is). Ik heb ook recepten gezien waar mensen sojawei gebruiken als alternatief voor eieren in recepten zoals pannenkoeken, cake en meringue, net zoals je met aquafaba/bonenkookvocht kunt doen.
Detlef op 18-12-2016 - 23:36
Hallo, ik ben niet zeker. Maar ken ik de calciumsulfaat ook en de apotheek kopen?
Martine op 19-12-2016 - 10:35
Dat weet ik niet Detlef, je kunt het allicht eens vragen bij de apotheek.
Wendy op 14-3-2017 - 9:20
Ik heb vegetarisch stremsel van brouwmarkt, dat kab ik toch ook gebruiken?
Martine op 14-3-2017 - 11:04
Hoi Wendy, vegetarisch stremsel werkt niet echt goed voor tofu, het wordt dan erg korrelig. Je kunt dat nog beter azijn of citroensap nemen. Calciumsulfaat of nigari geven het beste resultaat.
Gerard op 29-3-2017 - 13:00
Wat je ook kunt gebruiken is magnesiumsulfaat (ook bekend als bitterzout en epsomzout). Veelal verkrijgbaar bij de apotheek. Ik heb dit via een Japanner geleerd. De te gebruiken hoeveelheid is dan 10 gram magnesiumsulfaat op 1,5 liter sojamelk. Het sulfaat dient in een kopje heet water te worden opgelost. Daarna kun je dit mengsel beetje bij beetje aan de sojamelk toevoegen, onder voortdurend rustig roeren. Zodra het "klonteren" begint moet je stoppen met het toevoegen van het sulfaatmengsel. Belangrijk: tijdens dit proces dient de sojamelk een temperatuur boven de 70°C te houden.
Gerard op 29-3-2017 - 13:05
Nog een belangrijke aanvulling bij het gebruik van magnesiumsulfaat. Nadat de tofu zich gevormd een paar keer spoelen met water anders krijgt de tofu een bittere smaak.
Martine op 30-3-2017 - 14:29
Dankjewel voor de tip Gerard. Ik gebruik zelf het liefste calciumsulfaat omdat de tofu daarmee een goede bron van calcium wordt. Maar magnesiumsulfaat of magnesiumchloride/nigari werkt inderdaad ook.
Ronald Westenborg op 10-5-2017 - 2:01
Begrijp het recept niet helemaal!
Martine op 10-5-2017 - 14:11
Hoi Ronald, wat begrijp je precies niet? Ik kan je zo niet helpen...
Carla op 14-8-2017 - 12:29
hoi Martine, als je zelf tofu maakt en je wilt bijvoorbeeld een gerookte of gekruide tofu maken, wat is dan het beste moment om de smaakmakers toe te voegen?voor het stremsel proces of pas helemaal aan het eind als het eigenlijk al klaar is? ik denk net voor het stremselproces maar ben niet helemaal zeker....
Martine op 14-8-2017 - 13:05
Ik zou het na het stremmen doen, maar voordat je de tofu blokvorm gaat persen. Direct na het stremmen heb je een mooie losse tofu-massa waar je makkelijk iets door kunt mengen. Als je de smaakmakers al voor het stremmen toevoegt blijft er denk ik veel achter in de 'wei', in plaats van dat het in de tofu terechtkomt.
jolanda op 27-9-2017 - 14:29
en de overgebleven wei? kan daar nog iets mee?
Martine op 27-9-2017 - 14:31
Hoi Jolanda, de wei kun je eventueel gebruiken in smoothies of baksels in plaats van water of plantaardige melk. Je schijnt het ook te kunnen opkloppen net als aquafaba (kikkererwtenvocht) en als ei-vervanger gebruiken.
monique passchier op 28-10-2017 - 14:54
Waarom heb je 2 liter water nodig. Kan het niet met minder ?
Martine op 31-10-2017 - 14:00
Hoi Monique, het kan wel met iets minder water, maar de sojabrij wordt behoorlijk dik tijdens het blenden en de melk brandt ook sneller aan als je weinig water gebruikt. Je kunt kijken of het met 1,5 liter water ook lukt.
Kim op 16-12-2017 - 18:37
Hallo, dit als (heel laat:-) antwoord op de vraag van Elsa of je ook tofu kunt maken van andere bonen. Volgens mij zijn, na sojabonen, mungbonen de bonen met de meeste eiwitten. Ik gebruik mungbonen om tofu te maken voor mijn dochtertje met een soja allergie en dat gaat prima. Het smaakt iets anders, maar erg vergelijkbaar. Waarschijnlijk zal de opbrengst iets minder zijn dan bij sojabonen, maar ik vind het zeker de moeite waard.
Martine op 19-12-2017 - 14:36
Hoi Kim, dankjewel voor de tip! Als ik nog eens tijd heb ga ik het zeker proberen met mungbonen. Tof!
Jos op 16-6-2018 - 22:40
Hallo Martine. Ik ben volledig nieuw hier. Wat een bijzonder interessante blog over Tofu. Mijn sojabonen liggen te weken, morgen ga ik de Tofu proberen te maken. Het zal met azijn zijn, doch maandag ga ik naar Brouwland, daar hebben ze de calciumsulfaat, deze zal zeker zonder toevoegingen zijn: €3,63 voor 1 kg. Deze zal zeker zuiver zijn. De sojamelk was alvast super goed gelukt. Morgen vertel ik je hoe het gelukt is. Ik heb zelf een kaaspers gemaakt, ik volgde enkele workshops om zelf kaas te maken, ik ben er nooit aangeraakt om te zelf te doen. Doch nu kan ik mijn kaaspers en vormen gebruiken om tofu te maken. Komt nog goed van pas. Ik hou jullie op de hoogte morgen!
Martine op 17-6-2018 - 10:10
Leuk Jos! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Ik heb ook verschillende recepten om zelf veganistische kaas te maken van noten en dergelijke. Misschien vind je dat ook interessant?
Jaquelien op 2-7-2018 - 11:58
Ik zag bij de toko gypsum powder liggen, dat is gewoon bedoeld om tofu van te maken (leerde google mij). Dus voor de mensen die niet naar de speelgoedwinkel willen, is dat gewoon de oplossing!
Martine op 2-7-2018 - 13:30
Goeie tip Jaquelien! Ik zal eens kijken of onze toko het hier ook verkoopt.
Jaquelien op 5-7-2018 - 21:08
Inmiddels heb ik ook de tofu gemaakt met het gypsum poeder, naar jouw recept. Hij is iets te stevig naar mijn smaak, dus de volgende keer doe ik er iets minder gips in. Maar ik vond het super leuk om te maken! Vanuit deze basis kan ik gaan experimenteren met kruidenmixen die ik er dan door wil doen, zodat ik tofu met een smaakje krijg!
Martine op 9-7-2018 - 19:10
Leuk Jaquelien! Als je zachtere tofu wilt, helpt er ook om hem wat minder lang en met minder gewicht uit te persen. Tofu met een smaakje maken kan inderdaad super makkelijk als je het zelf maakt. Je kunt er zelfs pompoenpitten of sesamzaadjes door doen, zoals Taifun dat doet met hun tofu filets.
Jaquelien op 11-7-2018 - 18:37
Dat was ik ook van plan inderdaad. Maar ik had in verhouding ook te veel gips, dat kon ik proeven. ;-) Zaden en pitten door de tofu laat ik aan anderen over. Daar bestaan hier in huis heftige allergieën voor. Maar dank voor de tip! (En dank voor je blog! Je recepten helpen ons ontzettend om voor onze allergische dochter toch lekker te kunnen koken!)
Tanya op 31-10-2018 - 11:32
Beste Jaquelien, waar kan ik natuurlijke calciumsulfaat kopen? ik heb alles gegoogled maar kan niks vinden. ik hoor het graag. al vast hartelijk dank! Tanya
Martine op 31-10-2018 - 17:15
Hoi Tanya, je zou het bijvoorbeeld bij Brouwmarkt kunnen bestellen. Daar verkopen ze het onder de naam neerslagkalk.
Tanya op 6-11-2018 - 21:33
Beste Martine, echt waar? gewoon bij de boumarkt en dat kan je eten? :) bedankt voor de tip :) groeten Tanya
Martine op 8-11-2018 - 16:52
Hoi Tanya, ik bedoelde calciumsulfaat van Braumarkt (ik dacht dat die winkel Brouwmarkt heet). Hier is een linkje: https://www.braumarkt.com/neerslagkalk-e170-calcium-carbonaat-1000-gram.html
Tanya op 18-11-2018 - 20:58
Super, Martine! dank u wel! ga hem bestellen en proberen zelf tofu te maken :))))
Ilja op 27-4-2019 - 20:13
Hoi Martine! Ik wil dit graag gaan proberen, maar ik vroeg me af of je hier gedroogde sojabonen gebruikt of al kant-en-klare? Kan ik bijv. sojabonen uit de diepvries halen bij AH? Ik heb hier namelijk niet echt een toko in de buurt!
Martine op 30-4-2019 - 13:41
Hoi Ilja, voor dit recept heb je witte gedroogde sojabonen nodig. Deze zijn onder andere te koop bij biowinkels en grote Albert Heijns. De groene sojabonen van AH zijn niet geschikt hiervoor.
kees op 8-5-2019 - 18:21
Beste Ben pas begonnen met vegetarisch op vis na, die heel af en toe, maar heb er wel maagklachten van nu en verstoorde stoelgang, mogelijk dus door de gewenning, fijn is anders. Ik eet wel eens gevulde paprika a la joegoslavisch, daar zit dan normaal gehakt in met rijst, dit gehakt vervangen door vegetarisch gehakt uit de super kan, maar dit is schreeuwend duur spul, wellicht weet iemand hoe ik dat zelf kan maken, moet neutraal zijn want de smaak komt straks uit vegeta, zoete paprikapoeder en wat sambal. vegeta is hetzelfde als die blokken groentekruiden, alleen lekkerder en je kan er lekkere bouillon van maken. vrg kees
Martine op 9-5-2019 - 12:52
Hoi Kees, tof dat je meer vegetarisch bent gaan eten! Bij de meeste mensen gaan de maag- en darmklachten inderdaad vanzelf over na een poosje. Voor vegetarisch gehakt zijn verschillende goedkope oplossingen. Ik gebruik vaak bruine linzen in plaats van gehakt. Als je zelf droge linzen kookt, kost dat heel weinig. Een andere optie zijn droge sojabrokjes die je zelf aanmaakt met bouillon voor de hartige smaak. Deze zijn o.a. te koop bij biowinkels, Aziatische toko's en online. Met een klein zakje kun je makkelijk een halve kilo vegagehakt maken. Er is bovendien veel prijsverschil in vegetarisch gehakt. De goedkoopste kant-en-klare varianten kosten slechts €1,59 voor 200 gram.
Tess op 14-7-2019 - 7:42
Hoi, ik heb van mijn broer die in japan woont okara poeder gekregen. Heb jij ervaring of recepten met okara poeder? Ik kan bijna geen recept vinden met okara poeder. Heb jij ideeën?
Martine op 16-7-2019 - 11:12
Hoi Tess, wat leuk dat je dit gekregen hebt! Okara kun je op allerlei manieren gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld een deel van het meel in het deeg van koekjes, muffins of brood vervangen door okara, om ze meer eiwitrijk te maken. Je kunt het mengen met havermout of andere granen voor een (ontbijt)pap. Ik gebruik het ook wel eens in combinatie met tarweglutenpoeder om zelf vegaburgers te maken.
Marlies op 30-10-2019 - 11:42
Hoi Martine, dank voor het recept! Ikga het binnenkort proberen. Heb jij nog tips voor tofupers? Wat gebruik jij? Ben benieuwd. Dank alvast voor je reactie! Groetjes, Marlies
Martine op 30-10-2019 - 16:18
Hoi Marlies, ik gebruik gewoon twee in elkaar passende bakjes om de tofu uit te persen. In het onderste bakje heb ik gaatjes geprikt, zodat het water eruit kan. Het tweede bakje zet ik er dan bovenop met een blikje bonen erin als gewicht om het water uit de tofu te persen.
Marlies op 30-10-2019 - 21:37
Dankjewel, Martine!
Erika op 23-1-2020 - 10:10
Hoi Martine, ik ben nog steeds op zoek naar een lekker smeerkaas alternatief voor de kinderen voor op de boterham. Ik ben zelf best wel fan van de Soyananda, deze bestaat voornamelijk uit tofu. Heb je toevallig een recept dat hier op gelijkt? Of enig idee wat ik in het proces van het tofu maken kan doen om meer in de richting van de consistentie van smeerkaas te geraken? Bedankt alvast!! Grtjs
Martine op 27-1-2020 - 10:04
Hoi Erika, probeer eens deze tofu zuivelspread lijkt op de kaas van Soyananda https://vegetus.nl/kruidige-vegan-zuivelspread/
Peter op 2-3-2021 - 11:32
Hoi Martine, bedankt voor dit recept. Vraagje: kun je de stap van sojabonen ook overslaan en gelijk beginnen met sojamelk? Misschien wel met inlevering van smaak en structuur, maar ik had bets wat sojamelk gekocht en vind de smaak niet zo... Bedankt alvast. Groetjes Peter
Rebecca op 4-5-2021 - 12:46
Hi, vraagje, ik heb de sojamelk in de pan en wilde het gips bij gaan doen, maar zie op de verpakking van knauf ( modelgips) geen ingrediënten staan en ben nu niet zeker of dit het zelfde gips is waarover jij schrijft dat bij speelgoedwinkel te koop is. Gaat om blauw pak van de bouwmarkt.
Martine op 18-5-2021 - 6:55
Hoi Rebecca, ik denk dat het wel hetzelfde spul is. Maar eigenlijk zou je toch beter gips/calciumsulfaat voor voedingsdoeleinden kunnen kopen. Daarvan weet je zeker dat het niet verontreinigd is.
Rebecca op 5-5-2021 - 21:33
Hi Martine, zijn de recepten met okara op het internet met rauwe of al gekookte okara? Of maakt dat niets uit? Vriendelijke groet, Rebecca
Martine op 18-5-2021 - 7:00
Hoi Rebecca, de meeste recepten op internet zijn met gekookte okara. Maar zolang je de okara nog verhit tijdens het maken van het recept maakt dat niet uit. Okara is niet geschikt om rauw te eten.
Carine Jeff's op 7-6-2021 - 9:03
Beste Martine, Wil die tofu ook eens maken. Waar koop ik dat gipspoeder/natriumsulfaat best? Bouwmarkt ik weet het zo niet :) Hier in België lijkt dat niet zo makkelijk te vinden, maar ja is dan ook ''België'' Alvast bedankt Groetjes Carine
Evelyn op 28-9-2021 - 19:26
Ik heb vorige week tofu gemaakt met dit recept. Gipspoeder ('gypsum powder') vond ik hier in Amsterdam bij de Amazing Oriental Aziatische supermarkt. Ze hebben ook een webshop (www.orientalwebshop.nl) waar ze het verkopen. Ik vond het leuk om te doen: niet moeilijk, wel veel werk. Inclusief alles opruimen en theedoeken uitspoelen enz was ik er wel twee uur zoet mee. Maar wellicht gaat het een volgende keer sneller. Zoals meer mensen die hebben gereageerd, had ik ook veel minder tofu dan jij Martine. 175 gram. De tofu zag er wel goed uit. Het was een mooi stevig blokje geworden en smaakte prima. Ik heb mijn Magimix keukenmachine gebruikt om de bonen te pureren; dat is een prima en sterk apparaat, maar toch vraag ik me af of hij het misschien niet fijn genoeg maakt en dat ik daarom ook minder tofu overhoud. Is een blender misschien beter?
Evelyn op 29-9-2021 - 12:15
PS: vanmorgen de tweede helft van de zak sojabonen tot tofu verwerkt. Dit keer de bonen eerst in de Magimix gemalen en daarna nog eens met de staafmixer extra gepureerd (ik heb geen blender). Nu leverde het me 275 gram tofu op, dus het maakte verschil. De okara zag er ook anders uit, echt een pulp. Dank je wel voor dit recept Martine - ik vind het bewerkelijk, maar ik zag dat veel andere recepten voor het maken van tofu nog veel en veel bewerkelijker zijn. Seitan maak ik ook al via jouw methode, dus ik ben blij met je site.
Siets op 29-10-2021 - 20:11
Leuke uitdaging om het ook eens te proberen! Het duurde wel heel erg lang voordat de melk uit de pulp gezakt was. Klopt dat, of heb ik de bonen te fijn vermalen of de massa niet genoeg verdund met water?
Joyce op 3-7-2022 - 11:14
Zou je de sofa ook kunnen combineren met een andere product waar nog meer eiwit in zit? Zoals cashewnoten of een ander hoog eiwithoudende groente?
Rianne op 7-7-2022 - 11:30
Tussen "puur" en "puur" kan een hoop verschil zitten... Koop dus alleen gips/calciumsulfaat dat geschikt is voor consumptie!!
Jan op 6-12-2022 - 10:48
Hi, ik wil dit voor een project gebruiken, kan je hierbij ook een smaak aroma toevoegen. Alvast bedankt.
Ester op 24-2-2023 - 20:14
Hoi, bij mij ontstaat geen vel op de gekookte melk. Ik hou maar heel weinig tofs over na het zeven. De smaak ervan is echt vreselijk. Precies wat je zou denken bij de smaak van zachte gips. Zowel bij de poging met azijn als met calciumsulfaat. Nu 3 pogingen, hetzelfde resultaat. Wat doe ik toch fout?
Frits op 27-5-2023 - 0:44
Je gebruikt 3 tot 4 theelepels gips in dit recept. Als ik een maat-theelepel gebruik komt dat neer op 3,9 grs per theelepel. Dat is rijkelijk veel gips voor 2 liter sojamelk. Elders hebben ze het over 3 gram per liter. Waar gaat er hier iets verkeerd?
Annemarie op 28-5-2023 - 9:07
Gisteren mijn eerste tofu gemaakt. Heerlijk. Heel stevig. De okara verwerkt tot burgers en gebakken in de oven. Ook heerlijk. Prima recept wat mij betreft! Ga ook andere bonen proberen. En wat de vraag van Frits betreft; de gips zorgt ook voor calcium in de tofu (zo las ik elders), dus als het werkt (en dat doet het bij mij) houd ik me maar bij de 3 eetlepels denk ik. Hartelijke groet.
Lydia op 13-8-2023 - 14:31
Hallo, zou je met dit recept ook zijden tofu kunnen maken om dessertjes te maken ? Alvast bedankt voor de vele leuke recepten !
Annelies op 14-9-2023 - 11:44
Het is al een oud artikel. Maar kun je ook op dezelfde manier tempeh maken en alleen het blenderen overslaan?

Schrijf een reactie