Citrustaart met bessen

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 10 personen
Citrustaart met bessen, vegan, zonder ei, zonder melk

Soms heb je zin in een mooie taart, maar je hebt geen zin om er lang voor in de keuken te staan. Deze taart is perfect voor die momenten. In hooguit 15 minuutjes staat hij in de oven, en dan heb je er verder geen omkijken meer naar.

Als je voorraadkast een beetje goed gevuld is, heb je de meeste ingrediënten voor deze taart waarschijnlijk al in huis. Als je ook nog een doosje bevroren fruit in de diepvries hebt, kun je deze taart misschien nu wel meteen maken. De taart is lekker fris van smaak, en door de bessen ziet ie er heerlijk zomers uit. Enjoy!

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 20 gram maizena (of nog 20 gram bloem)
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram sinaasappelsap of plantaardige melk
  • 100 gram plantaardige olie (bijvoorbeeld milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak)
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroenaroma (optioneel, niet per se nodig als je sap gebruikt in plaats van melk)
  • 200 gram gemengd diepvriesfruit (ik had bosvruchtenmix van Lidl)

Bereiding

Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kleine kom de bloem, maizena, bakpoeder en zout. Meng in een grote kom de melk of sap, olie, suiker, vanille en citroenaroma. Voeg eerst de ene helft van het droge mengsel bij het natte mengsel en meng met een vork of garde. Doe dan ook de tweede helft van het droge mengsel erbij en mix opnieuw tot er een dik deegachtig beslag ontstaat.

Spreid het beslag uit over de bodem van de vorm. Het is niet erg als het niet helemaal lukt om het netjes tot aan de randen uit te smeren. Tijdens het bakken zet het uit en verdeelt het zich vanzelf over de hele vorm. Verdeel het diepvriesfruit over het beslag. Laat aan de randen een stukje vrij.

Zet de springvorm in de oven en bak de taart ongeveer 50 minuten. De taart is gaar als een prikker die je in het midden steekt er min of meer schoon uitkomt. Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Dek de taart af met folie en laat hem minstens een paar uur, maar liefst een hele dag staan om op smaak te komen.

48 Reacties

Inez op 14-6-2015 - 13:06

Bedoel je bij sap/melk/olie geen ml?? I.p.v. gram? Ben al begonnen.... en vraag me dit opeens af.....

Martine op 14-6-2015 - 17:03

Ik bedoel echt grammen. Je kunt de vloeistoffen gewoon afwegen met je weegschaal, net als het meel.

Inez op 14-6-2015 - 13:07

Maakt wel verschil namelijk.....

Inez op 14-6-2015 - 20:27

Ik ben gelukkig van de grammen uitgegaan en hij is goed gelukt! Ik was positief verrast door de mooie gerezen structuur. Ik was bang dat ie misschien wat compact was gebleven. Tot morgen wachten om 'm op smaak te laten komen is niet gelukt ;-)

Martine op 14-6-2015 - 21:13

Fijn dat het lekker was!

Amidinine op 18-6-2015 - 15:22

Fantastisch, echt heel lekker, merci beaucoup van het belgië, en ik heb met ml gewerkt!

Martine op 19-6-2015 - 22:59

Fijn dat het zo goed gelukt is Amidinine!

Amidinine op 20-6-2015 - 20:05

2de keer gedaan, in gr nu in plaats van ml dan, en met koolzaad olie met botersmaak, eerste keer was olijfolie, iedereen vond het eerste keer beter, luchtiger, maar wel lekker :-)

Martine op 21-6-2015 - 8:23

Dankjewel voor de feedback! Ik ga het ook eens met ml proberen dan ;)

Yvonne op 3-7-2015 - 18:56

Ga de taart maken, maar op hoeveel graden in de hete luchtoven?

Martine op 3-7-2015 - 20:58

Hoi Yvonne, ik heb dit recept niet getest in een heteluchtoven, maar over het algemeen kun je voor hetelucht de oven 20 graden lager zetten, in dit geval dus 160. Test aan het einde van de baktijd even met een prikker of het beslag in het midden helemaal gestold is. Succes!

MariskaB op 4-7-2015 - 10:43

Heerlijk taartje!

petra b op 4-9-2015 - 15:00

hoi martine doe je de fruit overheen strooien vor dat je in de oven zet ? of meng je ze met het beslag ? is me niet duidelijk gr petrab

Martine op 4-9-2015 - 15:09

Ja, je kunt het er gewoon overheen strooien. Mengen is niet nodig.

Marjo op 14-9-2015 - 12:10

Waarom moet het fruit uit de diepvries komen, of mag het ook vers fruit zijn!

Martine op 14-9-2015 - 14:46

Hoi Marjo, vers fruit kan ook. Ik vind diepvriesfruit makkelijker in het gebruik, en het is vaak ook goedkoper dan vers.

Melanie op 29-9-2015 - 9:57

Geweldig recept! Ik heb ml ipv gram gebruikt, had gelezen bij de reactie Amidinine, een vanillestokje ipv vanillesuiker en nog een beetje citroenrasp toegevoegd. Volgende week wil ik 'm nog een keer maken met kaneel in het beslag en stukjes appel en peer.

Martine op 29-9-2015 - 10:10

Fijn dat het lekker was Melanie!

Matthy op 12-12-2015 - 23:10

Smaakt rg lekker,al diverse keren gemaakt.👍

Martine op 14-12-2015 - 15:48

Leuk Matthy! Dankjewel voor de feedback.

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 8-4-2016 - 7:21

Dag Martine, is het de bedoeling dat het fruit bevroren op de taart gaat of moet ik het eerst ontdooien? Hartelijke groeten, Karin

Martine op 8-4-2016 - 7:58

Hoi Karin, je kunt het er gewoon bevroren op doen. Leuk dat je deze taart wilt maken!

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 8-4-2016 - 11:52

Fijn dat je zo snel reageert. Ik geef morgen een feest waarbij de gasten eten meebrengen, op mijn verzoek vegetarisch/veganistisch, ben zelf veganist. Ik wil deze taarten daarvoor bakken. Ik laat je nog weten wat de gasten ervan vonden.

Jeannette op 24-4-2016 - 17:40

Hoi Martine, heb deze taart vanmiddag gemaakt in twee klein vierkante vormen. Ziet er schattig uit! Omdat ik hem morgen aan collega's wil presenteren heb ik er eentje vast voorgeproefd...erg lekker! Eindelijk kan ik een taart bakken die lukt 😋 Dank je wel, ook voor al je andere lekkere recepten en je leerzame opmerkingen in de Vegan Nedreland groep!

Martine op 24-4-2016 - 20:10

Leuk om te horen Jeanette! Veel plezier met je collega's morgen. :)

Lotte op 3-5-2016 - 12:31

Hij is heerlijk! En zo gemakkelijk om te maken. Ik heb sinaasappelsap gebruikt, maar wel 25 gram minder suiker, omdat het me anders te zoet leek worden. Nog wat extra rasp van een citroenschil toegevoegd. Hij was perfect, veel positieve reacties gekregen.

Martine op 3-5-2016 - 13:52

Leuk Lotte! Fijn dat het lekker was.

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 16-5-2016 - 20:50

Dag Martine, Ik heb een proeftaartje gebakken voor de bruidstaart die ik wil maken. Ik heb er geen fruit over gedaan omdat het de bedoeling is dat het gebak in lagen komt met een crème ertussen. De taart komt ook nu maar 3 centimeter omhoog. Ik vraag me af wat er verkeerd gaat.Dit,omdat ik een commentaar lees van iemand waarvan de taart mooi gerezen is. Ik heb een heteluchtoven die ik op 160 graden heb gezet, zoals je aanraadt. Een taartje dat ik eerder bakte op een iets hogere temperatuur, omdat de allereerste die ik bakte, in het midden zacht bleef, was weliswaar gaar, maar nu weer verbrand aan de randen.Kan je me hierin adviseren? Hartelijke groeten, Karin

Martine op 16-5-2016 - 22:13

Hoi Karin, vervelend dat je moeite hebt om een goed resultaat te krijgen. Ik kan natuurlijk niet bij jou in de keuken kijken, dus het is lastig om te bedenken waar het fout gaat. Ik zou sowieso proberen om je oventemperatuur te controleren met een oventhermometer. Kijk even of je bakpoeder nog goed is en koop eventueel een vers zakje. Let ook op dat je de ingrediënten nauwkeurig afmeet en dat je zo kort mogelijk roert/mixt. Verder zou ik het ook niet echt weten. Bij mij rijst dit recept ook altijd prima en wordt het zonder problemen gaar.

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 17-5-2016 - 19:00

Dank, Martine, voor je reactie. ik had al nieuw bakpoeder gekocht voor het proeftaartje. Inmiddels heb ik ook een oventhermometer aangeschaft. Ik ga gewoon door met dit recept. Het zal toch een keer moeten lukken. Maar eigenlijk is het voor de bruidstaart niet zo erg dat het gebak niet veel rijst. Daardoor blijft het wel mooi stevig en de smaak is prima. Ik ga morgen weer bakken, de bruiloft is donderdag. Ben benieuwd of het nu wel gaat lukken.

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 21-5-2016 - 19:15

Dag Martine, ik weet nu waarom mijn taarten in eerste instantie mislukten. De oventhermometer wees uit dat de temperatuur in de oven hoger werd dan ingesteld. Dan is het logisch dat de taart niet erg rijst, omdat de buitenkant dan te snel hard wordt. En daardoor blijft het midden ook zacht. Ik moest mijn oven op 150 graden instellen, en zie daar, mooi gerezen en goudbruine taarten die ik kon gebruiken om de bruidstaart te maken (die een groot succes was). Hartelijke groeten, Karin

Martine op 23-5-2016 - 9:50

Ah, fijn dat het nu wel goed lukt Karin!

W. op 13-8-2017 - 19:16

Ik heb hem zojuist gemaakt maar ook die van mij is niet gaar van onderen (hij brak toen ik hem draaide..). Ik ga hem zo nog even in de oven zetten in de hoop hem nog te redden..

W. op 13-8-2017 - 23:20

Volgens mij is vooral de oventempratuur van mijn combimagnetron niet helemaal betrouwbaar.. uiteindelijk zijn die zonder vruchten gelukt en moesten ze op het rek staan.. maar ik heb 2 taarten (ovenschalen) die ik kan uitdelen.. gelukkig is het een beetje een budget vriendelijke taart!

Martine op 14-8-2017 - 9:02

Hoi W., jammer dat het niet helemaal gelukt is! Probeer je oven eens na te meten met een losse oventhermometer.

H. op 18-8-2017 - 12:57

Hoi M. Bedankt voor alle heerlijke recepten op deze site! Bij deze citrustaart wilde ik vragen of het ook zou werken met vers citroensap ipv het citroenaroma? en zo ja, hoeveel?

Martine op 18-8-2017 - 17:00

Hoi H., ik zou eerder een beetje citroenrasp erdoor doen dan citroensap, om het citroenaroma te vervangen. Het sap is vooral zuur en heeft niet zo'n sterke citroensmaak.

Aike op 6-10-2017 - 15:12

Klikt als een lekker taartje. Heeft iemand al geëxperimenteerd met dit recept glutenvrij en suikervrij? Ik hoor het graag.

Iris op 21-10-2017 - 11:03

Wat een toprecept dit! Voor mijn verjaardag het exacte recept aangehouden. Maar dit wordt mijn basis voor flink wat variatie (in soorten fruit, meel, toevoegingen, enz). Dankjewel!

Martine op 23-10-2017 - 17:40

Leuk Iris!

Jochem op 29-11-2017 - 5:49

Tip: deze taart is eenvoudig glutenvrij te maken. Vervang de bloem door bijv. 100 gram boekweitmeel en 100 gram tapiocameel. Levert ook een heel lekkere taart op! :-) (Het wordt bijna meer cake dan taart, maar dat is bij het origineel misschien ook wel?)

Martine op 1-12-2017 - 8:31

Dankjewel voor de tip Jochem! Deze taart is inderdaad vrij cake-achtig.

Ingrid op 13-1-2018 - 3:36

Op welke stand kan ik het beste de oven zetten? Ik las dat iemand de hete lucht stand heeft gebruikt, Wat is de stand die jij hebt gebruikt Martine Het is best spannend want ik bak nooit taarten Kunje ook half sinaasappelsap, half melk gebruiken?

Martine op 15-1-2018 - 10:04

Hoi Ingrid, ik gebruik altijd gewoon de stand met onder- en bovenwarmte. Hetelucht kan ook, maar dan moet je de temperatuur wat lager zetten. Half sinaasappelsap en melk kan ook inderdaad.

Marieke op 15-2-2018 - 21:35

Heerlijke cake! Al een paar keer gebakken met heteluchtoven op 160 graden. Alleen vind ik het fijner om verse frambozen te gebruiken, met diepvriesfruit werd de cake erg papperig.

Martine op 19-2-2018 - 10:53

Leuk om te horen Marieke! Met diepvriesfruit helpt het om te zorgen dat het nog helemaal bevroren is als je het in de taart verwerkt. Als ik het zo doe merk ik weinig verschil met vers.

Annemieke op 26-2-2018 - 10:19

Hoi! Kan ik in dit recept ook kokosnootbloesem suiker gebruiken? Moet ik dan net zoveel gebruiken?

Martine op 26-2-2018 - 13:40

Hoi Annemieke, ja dat kan, inderdaad dezelfde hoeveelheid aanhouden. De kleur en smaak van de taart zullen wel een beetje anders zijn dan met witte suiker.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.