Bladerdeeg plaatpizza met zoete aardappel

31 July 2015 onder Avondmaaltijd, Hapjes
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 40 minuten, koken 20 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 2 à 3 personen
Plaatpizza met zoete aardappel, vegan

Update: een variatie op de pizzakaas uit dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli. 

Mmm, zoete aardappel! In de Allerhande vond ik deze heerlijke plaatpizza. Dit is serieus één van de lekkerste dingen die ik de afgelopen tijd gegeten heb. De kruiden accentueren de aardse zoete smaak van de aardappel en de tomaat en kaassaus passen er super goed bij. En - niet onbelangrijk - het ziet er ook nog eens fantastisch mooi uit!

In het originele recept wordt geitenkaas gebruikt, maar die heb ik vervangen door een iets pittigere versie van de super makkelijk te maken vegan 'moxarella' van vegdgeout.

Wij aten deze pizza als avondeten, maar hij doet het denk ik ook heel goed als onderdeel van een luxe lunch/brunch of als hapje bij een borrel. Als hoofdgerecht is dit recept voldoende voor twee of drie eters, afhankelijk van of je er nog iets bij maakt. Als hapje is dit genoeg voor 8 à 10 porties.

Ingrediënten

Voor de kaassaus

  • 2 eetlepels ongeroosterde cashewnoten, liefst enkele uren voorgeweekt
  • 1/2 kop (120 ml) water
  • 1 eetlepel tapiocazetmeel (of evt. maizena)
  • 1 eetlepel edelgist
  • 2 theelepels citroensap of azijn
  • 1/3 theelepel zout
  • 1 klein teentje knoflook

Voor de pizza

  • 400 gram zoete aardappelen, in plakjes van 3 mm dik
  • 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 rol bladerdeeg (Tante Fanny of AH huismerk)
  • 150 gram tasty tom tomaten of cherrytomaten, in dunne plakjes
  • 1 groene jalapeñopeper (optioneel), in stukjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de kaassaus in de mengkom van je blender of staafmixer en pureer ze tot een glad papje. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit even duren. Giet het papje in een sauspannetje en breng het al roerend aan de kook tot het een dikke stretchy massa wordt. Draai het vuur omlaag en laat de kaas nog een minuutje of twee zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal het pannetje van het vuur en zet het even apart.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de plakjes zoete aardappel met de olie, koriander, oregano en zout. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier en rol het met een deegroller nog wat breder uit. Verplaats het bladerdeeg naar een ovenrooster of bakplaat.

Leg de plakjes zoete aardappel er dakpansgewijs op het bladerdeeg, laat aan de randen vrij. Verdeel de kaassaus in slierten over de zoete aardappel, leg de plakjes tomaat erop en strooi de stukjes jalapeño erover. Schuif de pizza in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot de plakjes zoete aardappel zacht zijn en het bladerdeeg goudbruine randjes heeft. Haal de pizza uit de oven en verdeel hem in stukjes met een pizzasnijder of mes.

12 Reacties

Fabienne op 5-8-2015 - 13:20
oh yummie, weer een verschrikkelijk lekker recept! Eentje om te proberen zodra onze keuken eens geinstalleerd is en de oven werkt, Dan wordt dit de inwijdingspizza.
Martine op 5-8-2015 - 13:24
Thanks Fabienne! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
petra b op 10-8-2015 - 17:04
hoi martine ik heb de pizza gemaakt twas heeerlijk alleen de kaas saus was te dik maar ondanks dat was het heerlijk en ik heb ipv de groene pepper een zoete paprika op gedaan ik kon nergen de groene pepper vinden maar het was heerlijk en het viel niet zo zwaar op de mag wat de meeste pizza,s wel doen top!! gr petrab
Martine op 10-8-2015 - 17:19
Fijn dat het lekker was Petra. Als de saus te dik is kun je eenvoudig een klein beetje extra water erdoor roeren om te verdunnen, één of twee eetlepels.
petra b op 11-8-2015 - 14:13
dank je voor de tip ik had gisteren nog wat over die heb ik daarnet heerlijk op de boterham gesmeerd was ook lekker met beetje bieslook er op en we hadden gelijk een soort van smeerkaas heerlijk
Sanne op 18-8-2015 - 16:24
Ahhh dit ziet er zo goed en lekker uit! I need this :). Liefs
Sanne op 18-8-2015 - 16:36
Haha, ik ga 'm maken vanavond hoor! Lijkt me echt heel lekker :). Lucas gaat de zoete aardappel vast lekker vinden (hoe kun je zoete aardappel nou niet lekker vinden ;)?) Liefs
Martine op 18-8-2015 - 16:50
Succes! Als hij iets met zoete aardappel lekker gaat vinden, dan is het vast dit. :-)
Jermaine op 12-5-2016 - 13:59
Ziet er heel erg goed uit maar wat bladerdeeg bladerdeeg maakt is de tussenlaagjes van boter, dit zou vervangen kunnen worden met olie maar dan moet je bladerdeeg zelf gaan touren dit gaat je ongeveer 2 tot 4 uur kosten om te maken aangezien het tussendoor ook telkens moet rusten als je het doet dubbelvouwen om de lagen te creeeren. tenzij Alberthijn en Tante Fanny bladerdeeg geen boter bevat maar dat betwijfel ik. niet negatief bedoeld maar vanuit de horeca en bakkers opleiding heb ik meegekregen dat je bladerdeeg dus met boter moet maken.
Martine op 12-5-2016 - 14:26
Hoi Jermaine, kijk eens in de supermarkt naar de ingrediënten van Tante Fanny en AH bladerdeeg. Deze zijn echt gemaakt met plantaardige vetten in plaats van boter.
Rosemarijn op 12-10-2019 - 21:10
Hoi Martine, ik heb niet het gehele recept gevolgd maar, enkel de kaassaus gebruikt op onze groente pizza(wij zijn vegetariërs). Echt een topper. Sinds me zoontje een koemelk intolerantie heeft en nog borstvoeding krijgt kunnen we beide geen kaas meer eten. Even wennen en vooral zoeken naar alternatieven. Dit is echt een super vervanging! Ik ga het ook eens proberen over de bloemkool ipv de traditionele kaassaus (waar ik verzot op ben) Ik had voor de extra eiwitten een half schepje edelgistproteine toegevoegd.
Martine op 15-10-2019 - 18:56
Super fijn om te horen Rosemarijn! Leuk dat het zo goed bevalt. Ik heb nog veel meer vegan kaasrecepten op de site, dus probeer die ook eens uit als je nog meer variatie wilt.

Schrijf een reactie