Tempeh

Wat is het?

Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.

Waar gebruik je het voor?

Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.

Waar kun je het kopen?

Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).

Recepten

Recepten met: "tempeh".

Luchtig koolhydraatarm bruinbrood

David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté erop, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger, vanwege het hoge percentage glutenmeel.

Feeststol

paasstol, kerststol, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk

Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!

Geroosterde Tandoori tofu

Deze Indiaas gekruide tofu blokjes zijn een makkelijk en lekker gerechtje voor bij een rijsttafel, maar je kunt ze ook eten in een wrap, in een traditionele aardappelen-groente-tofu combinatie, of zelfs los als snack. Ze bevatten erg weinig koolhydraten, dus ze passen ook in een koolhydraatarm dieet.

Chia chocopudding

Chia pudding is zo ongeveer de makkelijkst te maken pudding die er bestaat. Het hoeft niet te koken, je kunt gewoon de ingrediënten mengen en te wachten tot de zaadjes de melk opnemen en in een gel veranderen.

Zijden chocolademousse

Zijdezachte chocomousse, vegan

Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis.

Zeeuwse wafels

Toen ik klein was bakte mijn Zeeuwse oma voor verjaardagen en familiebijeenkomsten altijd wafels. Ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden en als het er dan een keer van komt moet ik ze meestal zelf bakken, maar iedere keer dat ik ze eet vind ik ze weer zo ontzettend lekker!

Kokos-havermout koekjes

Havermout koekjes veganDeze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook redelijk gezond omdat ze voornamelijk uit volkoren granen bestaan, met relatief weinig suiker. Je kunt eindeloos experimenteren met de de smaken en ingrediënten. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten […]

Oma’s notenbrood

Lekker notenbrood, gevonden op een los blaadje in een kookboek van Davids oma. Dit notenbrood is makkelijk koolhydraatarm te maken als je het meel vervangt door de bakmix. De suiker en rozijnen kun je weglaten of vervangen door zoetmiddel en wat ongezoete gedroogde bessen (bijvoorbeeld goji bessen)