Zeeuwse wafels

2 April 2012 onder Dessert, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Voor: 8 vierkante wafels

Toen ik klein was bakte mijn Zeeuwse oma voor verjaardagen en familiebijeenkomsten altijd wafels. Ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden en als het er dan een keer van komt moet ik ze meestal zelf bakken, maar iedere keer dat ik ze eet vind ik ze weer zo ontzettend lekker!

Gelukkig zijn ze heel makkelijk plantaardig te maken door sojamelk te gebruiken in plaats van koemelk. De speciale traditionele smaak van deze wafels ontstaat doordat ze met gist worden gemaakt. Dit betekent wel dat je het beslag een uurtje van te voren klaar moet maken, zodat het kan rijzen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 2 koppen lauwe naturel plantaardige melk (of ongezoete melk + ½ theelepel vanilleextract + ½ eetlepel suiker)
  • 1/3 kop neutraal smakende olie
  • 2 koppen bloem
  • 1/4 kop lauwwarm water
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom (geen metaal) en meng met een garde tot een beslag zonder klontjes. Dek de kom af en laat een uur rijzen, tot het beslag minstens in volume verdubbeld is. Roer het beslag even rustig en kort door met de garde, zodat de grote bellen inzakken.

Verwarm je wafelijzer voor volgens de instructies van de fabrikant en vet het eventueel even in met een beetje olie. Giet een grote soeplepel beslag op het midden van het ijzer en doe het voorzichtig dicht (pas op dat je er niet te veel beslag op giet, want dit spul zet behoorlijk uit). Doe het wafelijzer pas open als het indicatielampje aangeeft dat de wafel goed is, anders kan hij aan de ijzers blijven plakken en scheuren. De wafel is goed als hij mooi goudbruin is. Serveer met poedersuiker, (appel)stroop, chocopasta of vers fruit.

Schrijf een reactie