Feeststol

door onder Brood, Cake en gebak
Kenmerken: , , ,
Voor: Maakt een grote stol van 20 plakken
paasstol, kerststol, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk

Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!

Neem een willekeurig recept voor stol, vervang de melk door plantaardige melk, de boter door margarine en neem een paar lepels soja yoghurt in plaats van ei (het ei in zo'n brood zit er namelijk vooral doorheen om het deeg wat rijker te laten smaken, en dat kan ook met sojayoghurt!). Het lijkt misschien veel werk om zelf een stol te maken, maar als je het een keer probeert valt het eigenlijk best mee.

Ingrediënten

Rozijnen

  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr krenten
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 60 gr bigareaux kersen (optioneel)
  • 3 eetlepels rum/water

Amandelspijs

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 3 eetlepels water

Deeg

  • 7 g instant gist (zo'n zakje van de supermarkt)
  • 2 dl plantaardige melk
  • 60 g margarine
  • 125 g basterdsuiker
  • 430 g bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eetlepels naturel sojayoghurt (of gepureerde zijden tofu)

Bereiding

Meng rozijnen, krenten, geraspte schil en eventueel de kersen in een kom en roer de rum of het water erdoor. Dek af en laat 2 uur staan tot het vocht door de vruchten is opgenomen.

Maak de amandelspijs door alle ingrediënten te mengen tot een dikke pasta. Zet weg op een koele plaats.

Smelt de margarine en meng de melk, suiker en yoghurt erdoor. Zorg dat het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is en meng de droge gist erdoor.

Doe de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng het melkmengsel erdoor en kneed in 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het erg plakkerig is. Vorm het deeg tot een bal, vet het een beetje in met wat olie en laat het afgedekt 1 uur à anderhalf uur op een warme plaats rijzen.

Sla het deeg door en duw het plat, strooi het fruit erop. Vouw het deeg over het fruit en kneed het licht en gelijkmatig door. Vorm het deeg tot een ovaal van ongeveer 20 x 30 cm. Leg het tot rol gevormde stuk amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw het deeg over de spijs.

Laat nog 1 uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 170°C). Bak de stol 30-35 minuten tot het brood goudbruin is.

40 Reacties

April 2014 – dag 16 – VeganChallenge op 16-4-2014 - 12:18

[…] vrij eenvoudig zelf één maken. Een voorbeeld van een recept vind je op de blog van Vegetus. Hierin kun je ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken (bijvoorbeeld van dr. Oetker), wel zo […]

Hannah op 20-4-2014 - 20:00

Deze week heb ik dit brood gemaakt en het smaakte echt fantastisch. Ik ga het vast en zeker nog eens maken. Hartelijk dank voor het recept.

Martine op 21-4-2014 - 7:02

Dankjewel voor het compliment Hannah! Leuk dat je dit brood gemaakt hebt.

w. op 26-10-2014 - 14:52

Kan ik de sojayoghurt/zijde tofu ook geheel weglaten? Of is er nog iets anders wat ik ipv ei er door kan verwerken?

Martine op 26-10-2014 - 19:50

Je kunt de yoghurt vervangen door extra plantaardige melk. Succes!

W op 29-10-2014 - 22:23

Het is echt een MEGA brood geworden... Ik neem het mee om uit te delen, en te vieren dat ik 1 jaar plantaardig ben! :) Ik laat nog weten hoe het gesmaakt heeft!

w. op 29-10-2014 - 23:08

Hij is gekrompen :( en hij was ook nog niet gaar toen ik hem na 35 minuten uit de oven haalde.. Met wat moeite omgedraait en daarna nog 15 minuten in de oven gehad.. nu weer terug in de oven gezet en uit.. dan krijgt ie nog wat warmte. Dus ik was iets te snel met reageren. Ik neem hem morgen mee en dan zie ik wel of het gelukt is.

Martine op 30-10-2014 - 7:22

Ik hoop dat het alsnog lekker is! Ik heb dit brood al heel vaak gemaakt en hij is altijd in 35 minuten gaar. Het is wel echt een groot brood inderdaad, dus als je oven aan de kleine kant is of ongelijkmatig verwarmt kan dat misschien problemen geven.

w. op 30-10-2014 - 22:37

Het zal inderdaad aan mijn oven liggen, ik bak alles in een combi magnetron met tempratuur problemen (de tempratuur klopt niet altijd even goed). Maar hij was HEERLIJK en iedereen heeft er echt van gesmult! Dus bedankt voor het recept en hij komt zeker nog een keer vaker op het menu!

Martine op 31-10-2014 - 6:38

Oh gelukkig! Ik ben echt blij dat het toch nog lekker geworden is.

Clarissa op 21-12-2014 - 20:20

Hoi Martine, ik wil deze stol morgen graag maken maar ik kan geen vegan margarine vinden. Kan ik de margarine ook vervangen door kokosolie?

Martine op 21-12-2014 - 22:04

Hoi Clarissa, dat kan wel denk ik. Heb je geuroze kokosolie? Anders krijgt de stol een licht kokossmaakje. De margarine van Alpro is vegan en te koop bij de meeste supermarkten. Kun je die ook niet vinden?

Clarissa op 23-12-2014 - 0:03

Ja die heb ik wel in huis! In zo'n blauw kuipje, die smeer ik altijd op brood. Die kan ik dus ook gebruiken?

Martine op 23-12-2014 - 7:43

Ja, in dit recept wel. Als je koekjes wilt bakken of iets anders waarbij je harde margarine nodig hebt, kun je beter even naar de biowinkel gaan voor vegan margarine met een hoger vetpercentage.

Clarissa op 23-12-2014 - 17:59

Oke, top! Dank je wel :-)

Dennis op 24-12-2014 - 12:17

Hoi Martine, ik ga deze stol nu voor de tweede keer maken. Maar ik heb voor deze keer een potje van Dr. Oetker met citroenrasp gehaald. Ik vond het raspen van de citroen niet echt een geslaagd werkje vorige keer. Ik vroeg me af of de verhoudingen hetzelfde moeten blijven, en of er verschil is tussen Citroenrasp en citroenschil ? Kan ik de citroenrasp bij de rozijnen doen ? Alvast bedankt!!

Linda op 24-12-2014 - 15:02

Recept verdubbeld en er 4 stollen van gemaakt. Iets minder suiker, 100 gr ipv 125 gr en ipv rum gewoon het water met een 1/2 tl amandelextract. Net met m'n kids een stukje geproeft... WOW!! Super lekker! Bedankt weer voor dit geweldige recept!

Martine op 24-12-2014 - 16:31

Dennis, je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid kant-en-klare citroenrasp gebruiken en die bij de rozijnen doen

Linda, wow, vier stollen! Goed zeg :-)

Jose, wat leuk dat je dochtertje het zo lekker vindt!

Jose op 24-12-2014 - 16:26

Heerlijk! Zojuist voor de derde keer dit recept gemaakt. Mijn dochter (4) heeft me meegeholpen. Ze vind het zo lekker dat ze er zelfs midden in de zomer naar vraagt :-)

Saskia op 28-12-2014 - 8:57

Heerlijk, dit brood is smeuïger dan het brood uit de winkel dat de niet-veganisten in de kring willen eten! Wat een fijn recept. Volgende keer verdeel ik het deeg in drieën zodat de broden in de oven meer ruimte hebben om te rijzen.

Martine op 28-12-2014 - 9:52

Dankjewel voor het compliment Saskia! Ik vond stol uit de winkel vroeger veel minder lekker dan deze zelfgemaakte versie. De alleseters weten niet wat ze missen ;-)

Dennis op 30-3-2015 - 14:39

Hoi Martine, ik ga deze stol weer maken voor Pasen, maar ik had vorige keer gevraagd wat het verschil is tussen de 'citroen schil' en 'citroen rasp' die je in je recept hebt staan. Ik heb zo'n potje citroenrasp van Dr. Oetker, maar moet ik daar 2 eetlepels van toevoegen aan de rozijnen? Leek mij een beetje veel. Of is het echt de bedoeling dat je stukjes 'schil' van een (bio)citroen raspt en toevoegd. Alvast bedankt!

Martine op 30-3-2015 - 15:02

Hmm, twee eetlepels lijkt me ook best veel nu. Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze gemaakt heb. Heb ik per ongeluk eetlepels geschreven in plaats van theelepels? Ik ga het maar aanpassen naar één eetlepel denk ik... Dat spul van Dr. Oetker is prima.

femke op 3-4-2015 - 17:26

Ik heb vandaag de stol gemaakt maar wat ik niet goed heb gedaan geen idee maar na ruim een uur rijzen is er niks gebeurd. Het brood uiteindelijk wel gebakken maar word niet goed gaar en is hard. Is dit bij iemand anders ook gebeurt. Heb het recept helemaal gevolgd. Ga het van de week gewoon nog eens proberen.

Martine op 3-4-2015 - 18:51

Jammer dat het niet gelukt is Femke! Het klinkt alsof je gist misschien niet goed meer was. Je zou het nog eens met een nieuw zakje gist kunnen proberen. Het is ook belangrijk om op te letten dat de ingrediënten niet te koud (of te heet) zijn, en het deeg op een lekker warm plekje te zetten voor het rijzen.

Claudia op 26-11-2015 - 21:00

Heb dit recept al een paar keer gemaakt, iedere keer superpositieve reacties gekregen van de 'proefkonijnen'! Vraagje: voor een afternoon tea wil ik kleine broodjes maken (formaat muffin of iets groter). Hoelang raad je aan die te bakken? Ca. 20 min?

Martine op 27-11-2015 - 8:25

Leuk idee om er kleine broodjes van te maken! Ik denk dat 20 minuten bakken inderdaad wel ongeveer goed is. Houd ze vanaf 15 minuten even in de gaten zodat je zeker weet dat ze niet aanbranden. Fijn dat dit recept je zo goed bevalt.

Eva op 8-3-2016 - 16:52

Hi Martine, ik was begonnen met je ronde kaasje voor mijn vegan schoondochter... nu ben ik al spekkoek, vega-zoennen, maanzaadbrood, notenkoekjes, tulband, feesstol en nog meer verder: alles is gelukt!!!! Bedankt voor jullie recepten.

Martine op 8-3-2016 - 17:14

Wat tof! Je schoondochter boft maar met jou.

Bo-Ann op 14-8-2016 - 15:11

Hoi Martine, Je schrijft 7gr gedroogde gist. Ik neem aan dat je de instant gist bedoelt?

Martine op 14-8-2016 - 22:19

Ja klopt, instant gist is goed.

Bo-Ann op 19-8-2016 - 15:28

Je hebt mijn bericht op FB waarschijnlijk al gezien, maar even voor de websitebezoekers: ik heb het spijs weggelaten en er een oogstbrood (in de vorm van een man) en een mooi vlechtbrood van gemaakt. Als je ze niet te groot maakt -zo'n 25 cm- kun je dat doen met 1 portie deeg zoals hierboven beschreven. Als je het deeg voor het bakken bestrijkt met wat sojamelk glimt het mooi. @Martine: ik zou in het recept wel duidelijk zeggen dat er instant gist gebruikt moet worden, want als iemand gedroogde gist gebruikt (waarmee je een giststarter moet maken) dan mislukt hij misschien.

Bo-Ann op 19-8-2016 - 15:31

O voor ik het vergeet: ik heb als margarine Alpro Keuken gebruikt, voor bakken en braden. Dit is vloeibaar en 78% vet.

Martine op 19-8-2016 - 16:27

Dankjewel voor de feedback! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Bo-Ann op 26-8-2016 - 20:12

Hoi Martine! Ik had een vraagje. Ik vond het brood na een dag wat minder lekker, wat droog. Ik moet het voor zondag maken en wil het dus die ochtend bakken. Omdat het proces dan te lang duurt (alleen echte bakkers staan om 4 uur te kneden) wil ik het deeg de dag van tevoren maken en een keer laten rijzen, dan het brood vormen en vervolgens in de koelkast een nacht laten rijzen. Kan dat?

Martine op 26-8-2016 - 22:49

Ja, dat moet wel kunnen lijkt me. Je zou het brood eventueel ook eerder kunnen bakken en dan invriezen zodat het vers blijft.

Bo-Ann op 30-8-2016 - 13:16

Ik wil nog even zeggen dat het prima gelukt is! Een goede tip voor mensen die vroege feestvisite krijgen en dit brood versgebakken willen serveren. Kan 's ochtends zo vanuit de koelkast de oven in.

Martine op 30-8-2016 - 13:27

Super! Dankjewel voor de feedback Bo-Ann.

Inez op 26-12-2016 - 11:59

Elk jaar bak ik een stol met Pasen en Kerst. Dit keer voor het eerst deze vegan versie. En hij is goed gelukt!! Erg lekker! Om de spijs kneedbaar te krijgen tot een rol voeg ik zowel wat water toe als agavesiroop. Gaat goed vind ik. En dan leg ik de rol goed verpakt tot gebruik (soms volgende dag pas) in de koelkast. Omdat de rol dan zo stevig is laat ie zich netjes in het brood verwerken. Ik schrijf het maar.... ik lees zelf ook graag de tips and tricks van anderen....:-)

Martine op 26-12-2016 - 17:26

Leuk Inez! Fijn om te horen dat het zo goed gelukt it. Dankjewel voor de tips ook.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.