Luchtig koolhydraatarm bruinbrood

door onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3 kleine broden met elk 16 sneetjes
David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger vanwege het hoge percentage glutenmeel. Het recept is een variatie op het brood van Graeme Chatham, te vinden op de website dsolve.com. Ik bak mijn broden in cakevormen. Ik gebruik het liefst van die siliconenvormen die je bij Blokker of Xenos kunt kopen. Er passen precies drie van die vormen in onze oven, dus vandaar dat dit een recept voor drie broden is. Je kunt het brood denk ik ook wel in een grotere vorm bakken, of als kleine bolletjes, maar dan moet je de baktijd aanpassen.

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde gist (is ongeveer anderhalf zakje)
  • 675 ml lauwwarm water
  • 1 à 2 theelepels zout (David houdt niet van zout brood...)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 90 gram fijngemalen lijnzaad (kun je zelf malen in de keukenmachine)
  • 90 gram fijngemalen amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 570 gram tarwegluten

Bereiding

Meng in een grote kom de gist, water, zout, olie, lijnzaad en amandelmeel. Meng in een andere kom de tarwegluten en bakpoeder. Doe nu de de helft van de gluten bij het natte mengsel en roer tot het opgenomen is. Doe de andere helft van de gluten erbij en kneed tot alle gluten in het deeg zijn opgenomen. Waarschijnlijk vraagt dit wel wat kracht, want door de gluten heeft het deeg een vrij stijve textuur. Het is nu een stevige, niet plakkende bal. Vet drie cakevormen in met een beetje olie. Snijd het deeg met een mes in drie gelijke delen. Vorm van elk stuk deeg een langwerpige, zo glad mogelijke rol (dit gaat het makkelijkst door ze een paar keer met je handen heen en weer te rollen over het werkvlak). Leg elke rol in een cakevorm, wentel ze even in de olie en druk ze plat in de vormen, zodat ze de bodem zo veel mogelijk bedekken en ook de laatste luchtbellen en grote bobbels eruit gaan.<.p> Dek de vormen af met plasticfolie en zet op een warme plaats om ze te laten rijzen tot het volume minstens verdubbeld is en de bovenkant van het deeg op gelijke hoogte is met de rand van de bakvorm. In de zomer duurt dat hier ongeveer een uur, 's winters anderhalf uur. Verwarm de oven voor op 190 graden. Plaats een bakrooster net onder het midden van de oven en zet de cakevormen erop (het brood zal flink omhoog komen, dus zorg er voor dat daar ruimte voor is). Bak 35 à 40 minuten, tot het brood stevig is en hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood helemaal afkoelen. Snijd er boterhammen van en vries die eventueel in voor later gebruik. Het snijden gaat het makkelijkst met een scherp gekarteld mes. Het helpt ook als je het brood een beetje platdrukt en samenperst, door de veerkrachtige textuur van de gluten vouwen de boterhammen vanzelf weer uit als ze afgesneden zijn. Eén boterham (van 3 broden met elk 16 sneetjes) bevat ongeveer 74 kcal, 3 g vet (0,3 g verzadigd), 1,5 g koolhydraten, 1 g vezels en 9 g eiwit.

43 Reacties

Danna op 14-8-2013 - 14:15

Kan ik dit recept ook door 3 delen en dan in de broodbakmachine doen alvast bedankt

Martine op 15-8-2013 - 11:15

Hoi Danna, in het originele recept wordt dacht ik 2/3 van de hoeveelheden die ik gebruik in een broodbakmachine gebakken (dus 380 g gluten, 60 g lijnzaad en amandelen, en 450 ml water). Dit zijn de instructies voor het bakken in een broodbakmachine:"Place the pre-mixed dry ingredients in a bread maker then add the olive oil and water. Set the machine to its ‘basic’ mode, and use the ‘bake rapid’ programme, usually just under two hours, depending on the machine. Different makes of bread maker have different characteristics and some adjustments in the recipe may be required for perfect results every time." Succes!

A op 24-9-2013 - 19:31

Ik heb een glutenallergie, wat kan ik het beste gebruiken als vervanging voor de tarwegluten?

Martine op 24-9-2013 - 20:32

Ik denk niet dat het mogelijk is om een luchtig brood zoals dit zowel geheel plantaardig als koolhydraatarm en glutenvrij te maken. Tarwegluten is voor zover ik weet namelijk het enige koolhydraatarme meel waarmee je deze textuur kunt krijgen. Er zijn wel stevige broodrecepten die al deze eigenschappen hebben, zoals deze: http://www.greenkitchenstories.com/paleo-bread-quick-pickled-fennel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paleo-bread-quick-pickled-fennel

mariska op 14-10-2013 - 20:48

Hoi, Ik heb nu een aantal keer dit brood gebakken, alleen zodra het de oven in gaat zakt het na een paar minuten in. Het rijst superhoog maar komt er ingedeukt uit. Wat zou ik fout doen? Alvast bedankt

Martine op 15-10-2013 - 14:18

Hoi Mariska, Inzakkend brood kan meerdere oorzaken hebben. Je zou kunnen proberen om wat minder gist te gebruiken en/of het brood korter te laten rijzen. Als het minder hoog is, zakt het ook minder in. Mijn brood is meestal nog niet zo hoog gerezen als het de oven ingaat (net tot aan de rand van de bakvorm), en dan rijst het juist nog hoger tijdens het bakken. Iets minder vocht gebruiken en op een iets koelere plaats laten rijzen helpt misschien ook. Succes!

Eva op 22-1-2014 - 22:01

Hoi, erg bedankt voor het recept! Ik heb het getest en er komt een brood met een aardige structuur uit. Ik vond het wel wat flauw, wat zou jij een normale hoeveelheid zout vinden voor mensen die 'gewoon' gezouten brood eten? Ik heb het overigens laatst ook gebruikt voor wentelteefjes, ook daar was het erg lekker voor! Groetjes Eva

Martine op 22-1-2014 - 22:23

Hoi Eva, Leuk dat je het brood hebt gemaakt! Wentelteefjes lijkt mij ook heel lekker. Als je twee theelepels zout te weinig vindt, kun je experimenteren door de volgende keer meer toe te voegen, bijvoorbeeld 2,5 of eventueel 3. Met veel meer dan dat wordt het wel erg zout denk ik...

brent op 4-2-2014 - 14:01

Hoi, heb dit brood nou al meerdere malen gebakken. Alleen de korst word bij mij zo taai (echt bijna niet te eten zo taai en droog) is dit bij jullie ook het geval? Ik heb het recept wel iets aangepast zodat het in mijn bakvorm past. En gebruik ook veel minder water als in het oorspronkelijke recept omdat het brood anders na het bakken van binnen nog helemaal nat is. Mijn recept: Gist = 6.66gr lauwwarm water =350ml 2 theelepels zout = 6gr 2 eetlepels olijfolie fijngemalen lijzaad = 60gr fijngemalen amandelen = 60gr bakpoeder = 4gr tarwegluten = 380gr

Martine op 4-2-2014 - 14:29

Hoi Brent, De korst wordt bij ons ook aan de taaie kan, maar niet oneetbaar. Je zou kunnen proberen om de temperatuur van je oven wat lager te zetten. De buitenkant van het brood droogt dan niet zo uit voordat de binnenkant gaar is. Veel ovens geven geen betrouwbare temperatuur. Je zou ook kunnen proberen om een klein deel van de tarwegluten te vervangen door sojameel. Dat zal ook een minder taai resultaat geven. Succes!

Hans Coen op 1-3-2014 - 17:12

LS, Sinds een week of 8 low carb. In 't begin fanatiek no carb, begon echter moraal af te breken. Dit recept geprobeerd => geeft lucht in keuzes overdag. Vandaag olie vervangen door (gesmolten) boter. We zijn benieuwd. Bedankt voor suggesties. HC

Martine op 1-3-2014 - 17:33

Hoi Hans, fijn dat het brood goed bevalt. Probeer zeker ook eens de andere broodrecepten zoals de pizza en focaccia die ik pas gepost heb. Succes met je dieet!

w. op 19-6-2014 - 14:27

Kun je het amandelmeel nog door iets vervangen, andere zaden of noten? Of wordt het dan geen koolhydraatarm brood? taaie korst is trouwens makkelijk op te lossen, na het bakken even laten afkoelen en dan in een plastic zak doen, de condens/vocht zorgt ervoor dat de korst minder taai wordt. Bij mijn gewone broden werkt dat eigenlijk altijd.

Martine op 19-6-2014 - 14:31

Hoi W, Het amandelmeel kun je prima vervangen door andere fijngemalen noten of zaden. Dankjewel voor de tip over een zachte korst!

Connie op 15-8-2014 - 7:59

Bedankt voor het plaatsen van dit recept. Mijn partner en ik vonden het beiden erg lekker. Ik ben zelf vegetarier, en probeer wat meer eiwitten in mijn dieet te verwerken. Dit eiwitrijke brood is daarvoor erg geschikt, zeker met nog wat hütenkäse of pindakaas er bovenop. De tip voor een wat zachtere korst met plastic zak zoals hierboven werkt ook erg goed, bedankt daarvoor.

Martine op 15-8-2014 - 9:20

Hey Connie, fijn dat het zo goed bevalt!

Jack op 16-9-2014 - 20:37

Ik ben al tijden opzoek naar een smakelijk recept voor een koolhydraat arm brood Dit recept sprakl me wel aan. Helaas moet ik het als niet te eten betitelen: erg kauwgom achtig, voor mij niet weg te krijgen Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit wel lekker vinden.

Martine op 16-9-2014 - 20:52

Hoi Jack, jammer dat het brood niet in de smaak gevallen is. Ik kan me voorstellen dat je de textuur niet lekker vindt. Smaken verschillen inderdaad. Probeer eens mijn recept voor stevig pittenbrood, dat heeft een heel andere textuur en is helemaal niet gummi-achtig. http://vegetus.nl/stevig-eiwitrijk-pittenbrood/

Jack op 16-9-2014 - 21:21

Hallo Martine, Mijn vrouw vond het wel lekker...Ik ben zelf opzoek naar een recept dat geen pitten bevat. Vandaar dat ik dit recept heb geprobeerd. Zoals je zegt: smaken verschillen. Ik ben een moeiliijke Broodeter.......dus waarschijnlijk heeft mijn beoordeling geen waarde. ..

Martine op 16-9-2014 - 21:42

Je kunt de pitten eruit laten als je wilt, dan is het gewoon een stevig brood. Kijk ook even naar het recept voor focaccia, dat is een zacht platbrood. Minder hard dan het stevige brood, maar niet zo kauwgum-achtig als het luchtige brood.

anneke op 27-9-2014 - 14:06

hoi, ik heb net het deeg proberen te maken, maar voorlopig ziet het er niet ok uit...het ziet er wel erg elastisch uit, is dit normaal? ik heb het wel vrij lang laten kneden? ik had alleen ongemalen lijnzaad en het geprobeerd deze te malen in mijn keukenmachine, spijtig genoeg zonder succes...ik kan misschien beter afwachten tot het gebakken is, wie weet lukt het toch nog...

Martine op 27-9-2014 - 14:35

Hoi Anneke, het klopt dat het deeg voor dit brood heel elastisch is. Dat komt omdat er veel meer gluten in zit dan normaal brood. Het eindresultaat kan alsnog wel goed zijn. Succes!

Renate op 6-10-2014 - 13:59

Hoi, Waar kan ik tarwe gluten kopen? Ik ben bij de tuinen en reformhuis geweest. Geen van beide had het. Misschien heb je een foto en merk van de tarwe gluten? De rest van het recept heb ik in huis en kan niet wachten tot ik het brood kan bakken.

Martine op 10-10-2014 - 14:55

Hoi Renate, sorry voor het late antwoord, ik ben een paar dagen weggeweest. Tarwegluten zijn helaas nogal lastig verkrijgbaar in Nederland. Als je een molenwinkel in de buurt hebt zou ik het daar eens proberen. Zelf bestel ik altijd gluten online bij De Zuidmolen. Succes!

Danielle op 23-10-2014 - 14:01

Ik haal het bij de Zandhaas in Santpoort. Ze hebben het niet standaard liggen, maar kunnen het zo voor je scheppen.

Jet op 9-6-2015 - 14:55

hallo Martine, ik zit me er nu al op te verkneukelen, maar zou ik de amandelmeel kunnen ruilen voor soja of kokos meel of een combinatie daar van? groetjes, Jet

Martine op 9-6-2015 - 15:26

Hoi Jet, dat kan denk ik wel, maar dan moet je er rekening mee houden dat soja- en zeker kokosmeel meer vocht opnemen dan amandelmeel. Je hebt dan dus waarschijnlijk wat extra water nodig. Ik zou zelf eerder voor fijngemalen zonnebloempitten o.i.d. gaan als je het amandelmeel wilt weglaten.

femieke op 21-9-2016 - 9:07

Ik heb een tip voor diegenen die het brood sponsachtig vinden. Ik doe het in een broodrooster en dan is het van geen gewoon brood te onderscheiden. Zeer lekker!

Martine op 23-9-2016 - 17:37

Goeie tip Femieke, dankjewel!

Trudie op 16-4-2017 - 21:24

Kan ik ook 1 brood bakken en dan een derde van het recept nemen

Martine op 17-4-2017 - 4:53

Ja, dat kan prima Trudie!

Frank op 11-7-2017 - 11:30

Ik was meteen verzot op de koolhydraatarme pitahbroodjes dus ben nu dit brood aan het maken maar na circa 1,5 uur rijzen is het brood in de vorm nog niet verder dan de helft van de bakvorm? Ik heb het in een heteluchtoven staan op 30 graden om te laten rijzen. Doe ik iets verkeerd ? Groet Frank

Martine op 11-7-2017 - 11:33

Hoi Frank, wat jammer dat het niet goed gaat. Hoe groot is je bakvorm? Dit recept is berekend op cakevormen, niet op grote broodbakvormen. En is je gist nog goed, niet over de datum? In de oven zal het nog wat meer omhoog komen, dus je kunt ook proberen om het gewoon te bakken en zien hoe het eruit komt.

Ingrid op 27-7-2018 - 23:57

Is het mogelijk om het amandelmeel te vervangen door ander meel? Ben niet zo van de noten ... :-)

Betty op 2-8-2018 - 8:06

Zou ik het brood ook zonder het lijnzaad kunnen maken dus alleen amandelmeel

Martine op 2-8-2018 - 10:00

Hoi Betty, dat kan, maar het brood krijgt dat wel een andere textuur. Je kunt het lijnzaad vervangen door extra amandelmeel, of bijvoorbeeld sojameel. Ik zou het niet zonder vervanging weglaten.

Clementine op 2-7-2019 - 10:29

Het deeg zit bij mij in de broodbakmachine en lijkt op een enorme hoeveelheid kauwgum. Is dit normaal?

Martine op 2-7-2019 - 13:59

Hoi Clementine, dit deeg is inderdaad een stuk elastischer dan gewoon brooddeeg. Ik hoop dat het bakresultaat alsnog goed was?

Eunice van Gent op 9-10-2019 - 18:46

Vanmiddag dit recept uitgeprobeerd, alleen dan in de broodmachine. Hij kwam er super mooi uit!! En is niet ingezakt. Nu afkoelen en dan snel proeven. Ben erg benieuwd! Bedankt voor het recept!

Martine op 11-10-2019 - 16:56

Fijn dat het zo goed gelukt is Eunice!

Elly op 8-11-2019 - 13:54

Kan ik de lijnzaad vervangen door zonnebloempitten of pompoenpitten? Of is er nog een ander alternatief? Ik wil niet méér amandelmeel gebruiken vanwege de suikers. Verder is het een fijn recept. Dank daarvoor.

Martine op 11-11-2019 - 16:52

Hoi Elly, het lijnzaad zorgt voor een deel voor de binding in dit recept, dus ik weet niet zeker of het zal werken als je dit door andere ingrediënten vervangt. Maar je zou het eens kunnen proberen met zonnebloempitten.

Jessie op 9-5-2020 - 23:45

heerlijk gegeten, geroosterd was het super als avond snack, geen rommelende maag wanneer ik naar bed ga. maar ik vind het voor het roosteren taai, wat heb ik verkeerd gedaan. Mijn zoon is er helemaal gek van al

Schrijf een reactie