Oma’s notenbrood

door onder Brood, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: Maakt één brood van 15 plakjes

Davids oma deed haar oude vegetarische kookboeken weg, dus die hebben wij natuurlijk meteen geadopteerd. Nieuwe inspiratie! In één van de boeken zat een los velletje, waar met een ouderwetse typemachine een recept voor notenbrood op geschreven was. Melk vervangen door sojamelk, ei vervangen door lijnzaad met water. Voilà, volledig plantaardig notenbrood!

Dit notenbrood is ook makkelijk koolhydraatarm te maken als je het meel vervangt door de bakmix. De suiker en rozijnen kun je weglaten of vervangen door zoetmiddel en wat ongezoete gedroogde bessen (bijvoorbeeld goji bessen)

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden

Mix het lijnzaad en water in een klein kommetje en laat even staan. Meet meel/bakmix, suiker, rozijnen, noten en bakpoeder af en meng het in een grote kom. Doe het lijnzaad mengsel en de melk erbij en meng tot alles opgenomen is. Vet een cakevorm in met olie of margarine. Giet het beslag in de vorm en strijk eventueel glad met een spatel. Bak het brood 50 minuten in de oven. Laat het helemaal afkoelen en haal het dan uit de vorm. Het blijft buiten de koelkast een paar dagen goed en laat zich goed invriezen en weer ontdooien.

33 Reacties

Marianne op 10-8-2012 - 18:50

We hebben onze vingers erbij opgegeten! Gelukkig liggen er nog wat plakken in de vriezer.

Martine op 10-8-2012 - 22:44

Fijn dat jullie het lekker vonden :-)

Suzanne op 19-5-2013 - 23:55

Met cranberries, walnoten en volkoren spelt is hier favoriet in huis.

Martine op 20-5-2013 - 9:39

Klinkt goed Suzanne!

Dukke op 21-7-2013 - 9:21

wat een heerlijk notenbrood.Heb eerst het originele recept zoals getoont gebakken. Super. In no time op. Heb daarna het brood gebakken en de suiker vervangen door banaan. En ook dat smmakte goed! Ben benieuwd naar je volgende recepten. Ga zeker meer van jou recepten uitproberen!

Martine op 21-7-2013 - 12:27

Leuk om te horen! Veel plezier in de keuken :-)

A op 18-9-2013 - 14:23

Als ik dit brood ook glutenvrij wil, wat kan ik dan het beste gebruiken?

Martine op 18-9-2013 - 14:48

Voor een glutenvrij notenbrood kun je het meel vervangen door een glutenvrije bakmix. Als je het glutenvrij én koolhydraatarm wilt hebben zou je kunnen proberen om het glutenpoeder te vervanger door een mengsel van physilium husk en lijnzaad. Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar hier is een voorbeeld van zo'n glutenvrij en koolhydraatarm broodrecept: http://www.greenkitchenstories.com/paleo-bread-quick-pickled-fennel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paleo-bread-quick-pickled-fennel Succes!

Marianne op 18-4-2014 - 21:31

Dit is een overheerlijk brood, je blijft er van eten! Ik heb gemaakt met gewone halfvolle melk en heb nog een eetlepel appelstroop door het deeg gedaan.

Martine op 19-4-2014 - 6:37

Fijn dat het goed bevallen is Marianne.

Jasmijn op 30-4-2014 - 6:47

ik wil het brood vandaag gaan maken. ik las dat je de suiker kan vervangen met banaan. moet je dan 100 gram banaan gebruiken. en kan je inplaats van krenten ook gedroogd fruit gebruiken?

Martine op 30-4-2014 - 7:36

Hoi Jasmijn, banaan is vochiger en minder zoet dan suiker, maar dit recept is vrij flexibel, dus ik denk dat je het wel kunt proberen met 100 gram banaan. Gedroogd fruit in plaats van krenten is geen probleem en zelfs erg lekker. Veel succes!

willeke op 18-6-2014 - 21:08

Hij staat in de oven. Ik ben heel benieuwd! Heb de koolhydraat arme variant gemaakt. Ik had nog wat hennepprotiene maar dat was niet genoeg.. Dus kikkererwtenmeel erbij gedaan.. Hoop dat het niet teveel overheerst. Ook maar een half recept gedaan..had niet genoeg voor een heel.

Martine op 18-6-2014 - 21:24

Leuk Willeke! Ik ben benieuwd hoe het bevalt.

Willeke op 22-6-2014 - 14:36

Even wennen.. Het voelt heel licht, net of ik niets gegeten heb. Maar het is wel lekker, niet te zoet. Rozijnen doen genoeg. Zodra mn brood op is ga ik denk ik het pittenbrood proberen, dat staat al langer op mn probeerlijstje.

Martine op 22-6-2014 - 19:37

Grappig, ik heb juist een heel gevuld gevoel als ik dit brood eet, omdat er veel meer eiwit in zit dan in 'gewoon' brood. Fijn dat het wel lekker was.

christa op 5-7-2014 - 13:34

Ik wil dit recept proberen maar heb niet zo'n goede ervaring met het gebruik van bakpoeder en rijzen van brood! Heeft iemand het recept al getest met gist ipv bakpoeder? zo ja, wat is de hoeveelheid (droge of verse) gist dan?

Martine op 6-7-2014 - 9:17

Hoi Christa, het deeg van dit brood is heel vochtig, meer zoals een beslag, daardoor rijst het best goed met bakpoeder. Sowieso is het een behoorlijk stevig brood, dus het hoeft ook niet zo veel te rijzen. Ik heb het nog nooit met gist gemaakt, maar dat zou wel moeten kunnen lijkt me. Je kunt het proberen met één theelepel instant gist (uit zo'n zakje van de supermarkt). Die meng je door het deeg en dan doe je het beslag in de bakvorm en laat je het een uur staan tot het een beetje omhoog gekomen is. Daarna gewoon bakken zoals in het recept staat. Succes!

Marianne op 22-9-2014 - 8:36

Ik heb nog een vraagje: niemand reageert op het feit dat er geen zout doorheen gaat. Toch is dat best bijzonder. Is het bewust een recept zonder zout?

Martine op 22-9-2014 - 8:50

Oh inderdaad, dat was mij ook nog niet opgevallen! Ik heb het recept gewoon gemaakt zoals het op het briefje stond, en blijkbaar zat er geen zout in. Ik mis het niet, en de andere mensen die het gemaakt hebben blijkbaar ook niet. Misschien dat het door het fruit en de noten al genoeg smaak heeft. Ik zal het eens met een beetje zout maken om te kijken of dat nóg lekkerder is (het is zo al heel lekker). Dankjewel voor de oplettendheid. :)

Monica op 30-10-2014 - 19:19

Hoi, ik lees in veel van je broodrecepten dat je sojameel gebruikt i.v.m. de lage koolhydraten. Ik zoek al tijden een goed brood zonder al te veel koolhydraten maar helaas kan ik niet tegen soja. Ik krijg er verschrikkelijke jeuk van. Is er een vervanger voor de soja en zo ja wat kan ik dan gebruiken? De andere ingrediënten zijn geen probleem!

Martine op 30-10-2014 - 22:15

Hoi Monica, je kunt het sojameel vervangen door kikkererwtenmeel, maar dat heeft wel wat meer koolhydraten. Als je het graag echt koolhydraatarm/eiwitrijk houdt is proteïne poeder een goede optie, bijvoorbeeld rijst, erwten of hennep proteïne. Dat kun je kopen bij De Tuinen en andere natuurgezondheidswinkels.

Monica op 31-10-2014 - 11:26

Bedankt Martine voor je reactie. Heb al wel vaker gewoon eiwit (wei proteïne) gebruikt maar ken de andere soorten niet. Ga e.e.a. gewoon uitproberen.

Leonie op 23-12-2014 - 16:50

He hoi Martine, Ik ben dit brood nu aan het bakken maar wil het morgen pas gaan eten. Hoe kan ik dit het beste bewaren? Lucht dicht of maakt dat niet uit?

Martine op 23-12-2014 - 17:29

Als het helemaal afgekoeld is kun je het luchtdicht/in een zak bewaren, maar in de open lucht blijft het ook best een dagje goed. Succes!

nabil op 6-4-2015 - 11:15

Martine, 1 1/2 kop ongezoete sojamelk komt dit overeen met 240ml+120ml Metvriendelijke groet Nabil

della op 27-6-2016 - 22:50

ik heb die brood ge maakt hij was super lekker en gezond

Martine op 27-6-2016 - 23:02

Leuk della! Dankjewel voor de feedback.

Trudie op 15-4-2017 - 15:46

Kan ik het lijnzaad weg laten heb dit al meerdere keren grprobeerd vind het echt niet lekker

Martine op 15-4-2017 - 16:19

Hoi Trudie, je kunt het lijnzaad inderdaad gewoon weglaten.

Trudie op 16-4-2017 - 21:44

Djw voor de reactie

loes op 9-8-2017 - 16:42

Ik wil graag tarwe gluten verwerken in kh arm brood maar zie overal verschillende verhoudingen. Hoeveel tarwe gluten zou ik moeten toevoegen aan mijn deeg als ik 200 gram kh arm meel, bijvoorbeeld hennepmeel of amandelmeel, gebruik?

Martine op 10-8-2017 - 7:52

Hoi Loes, dat hangt er helemaal vanaf of je een stevig of een luchtig brood wilt en welke ingrediënten je verder gebruikt. Je zou het eens kunnen proberen met gelijke volumedelen gluten en amandelmeel. Het is denk ik lekkerder om drie ingrediënten te hebben, dus bijvoorbeeld gelijke volumedelen gluten, amandelmeel en proteïnepoeder. Als je er een echt brood van wilt maken moet je gist gebruiken, maar met bakpoeder zoals in dit recept kan ook.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.