Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.
Waar gebruik je het voor?
Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.
Waar kun je het kopen?
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.
Deze fijne pastaschotel is bijna een éénpansgerecht, alleen de kaassaus heeft een apart steelpannetje nodig. Een lekkere, snelle én gezonde avondmaaltijd.
Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.
Zelfs als er buiten sneeuw ligt eten David en ik nog graag af en toe een salade, zoals deze stevig vullende Marrokaans getinte salade met wintergroentes.
Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.
Zachte aubergines met smakelijke tofuvulling, spinazie, olijven en tomatensaus. Deze heerlijke ovenschotel ziet er feestelijk uit en je kunt hem makkelijk van te voren maken.
Handige sauspoedermix die je aan kunt maken met water, net als een pakje uit de supermarkt. Lekker makkelijk en ideaal als je snel even een sausje bij je maaltijd wilt maken.