Mix voor instant ‘kaas’-saus

8 January 2013 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 5 minuten, totaal 10 minuten
Voor: Maakt ongeveer 4 keer een portie saus 2-3 personen
Broccoli met kaassaus, veganistisch, zonder melk

Deze saus is gebaseerd op een recept uit het boekje Ultimate Uncheese Cookbook van Jo Stepaniak. Ik heb dat boek gekocht toen David en ik net begonnen met plantaardig eten en we de kaas nog heel erg misten. De meeste recepten die we toen hebben uitgeprobeerd vonden we niet zo lekker en ook niet kaas-achtig genoeg. Inmiddels (bijna twee jaar later) zijn we veganistische smaakmakers, zoals edelgist en miso, steeds meer gaan waarderen. Zodoende heb ik dus het boekje van Stepaniak weer eens uit de kast getrokken om te kijken of we haar recepten nu beter verdragen.

Ongeveer één keer per week eten we lekker Hollands: gebakken aardappeltjes, bloemkool of broccoli, en een plantaardige vleesvervanger. David heeft dan graag een sausje over zijn groente en daarvoor gebruik ik de laatste tijd vaak deze mix die je in een grote portie van te voren kunt maken. Als je de saus wilt maken hoef je alleen maar een schepje mix aan te maken met water en dat al roerend aan de kook te brengen, net als bij die pakjes sauspoeder uit de supermarkt die meestal te duur, te zout en niet veganistisch zijn. Zo'n mix is lekker makkelijk en ideaal als je ondertussen ook moet opletten dat de groente niet overkookt en de vegaburgers niet aanbranden.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een grote koffiemok

Voor de droge mix

 • 1 kop bloem (of glutenvrij meel)
 • 1 kop edelgist vlokken
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel mosterdpoeder (optioneel)

Voor de saus

 • 1/2 kop poedermix
 • 1 à 1 1/2 kop water of ongezoete plantaardige melk
 • 1/2 eetlepel olijfolie (optioneel, maar zeker aan te raden als je de saus met water maakt)

Bereiding

Maak de mix

Doe alle ingrediënten voor de mix in een afsluitbaar bakje of pot, doe het denksel erop en schud tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Op een droge plaats is de mix meerdere maanden houdbaar.

Maak de saus

Meng in een pannetje een halve kop van de mix met een kop water of ongezoete plantaardige melk. Breng het mengsel langzaam aan de kook terwijl je steeds blijft roeren zodat het niet klontert of aanbrandt. Laat de saus een minuutje zachtjes pruttelen tot hij mooi ingedikt is. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus te dik wordt.

Variaties

 • Kruiden kaassaus: laat het mosterdpoeder en eventueel het paprikapoeder weg en voeg een theelepel basilicum of tijm toe aan de mix.
 • Mexicaanse kaassaus: laat het mosterdpoeder weg en voeg chilipoeder toe.
 • Rookkaas saus: vervang het paprikapoeder door gerookte paprikapoeder.
 • 24 Reacties

  Goldie op 19-1-2013 - 19:23
  Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept! Het maken van de saus gaat prima met water en een beetje olijfolie.
  Martine op 20-1-2013 - 9:48
  Dankjewel voor je reactie! Fijn dat het zo goed bevalt :-)
  Goldie op 20-1-2013 - 21:58
  Vanavond de saus over tortillachips gegoten met wat druppels hete saus. Was heel erg lekker!
  MariskaB op 10-4-2013 - 16:59
  Net als jouw David hou ik ook wel van een kaassaus over mijn broccoli. Doordat ik een maand geleden omgeschakeld ben van vegetarier naar veganist heb ik express de broccoli met aardappels maar ontweken. Van het weekend kwam ik dit recept van je tegen en ik heb het vanavond gemaakt: heerlijk! Ik heb gewoon ouderwets genoten van mijn broccoli! Ik heb nog wel wat over en zit me af te vragen hoe lang het in de koelkast goed blijft en of ik de kant-en klare saus zou in kunnen vriezen.
  Martine op 10-4-2013 - 18:54

  Hoi Mariska,

  Leuk dat het recept zo goed bevallen is! Als ik nog een restje saus over heb wordt dat heel dik als het is afgekoeld. Als je het dan opwarmt wordt het wel ietsje vloeibaarder, maar om er echt weer saus van te maken moet je wat extra water toevoegen, waardoor de smaak minder wordt. Als de opgewarmde saus te flauw is kun je er wat extra zout of bouillonpoeder door doen. Invriezen heb ik bij deze saus nog nooit geprobeerd, maar de kans bestaat dat hij een beetje gaat schiften bij het ontdooien. Zelf maak ik liever iedere keer nieuwe saus met het poeder, maar je kunt natuurlijk proberen of het opwarmen jou wel bevalt.

  Een ander alternatief is misschien een saus die je niet hoeft te koken, want dan heb je geen last van indikken bij het afkoelen. Misschien dat deze saus op basis van gistvlokken en tahin wat voor jou is? http://www.ordinaryvegetarian.com/2011/02/instant-cheezy-sauce.html Tahin is rijk aan calcium, dus dan heb je gelijk ook een goede zuivelvervanger. Veel plezier met koken!

  MariskaB op 10-4-2013 - 21:27
  Nou ik weet in elk geval dat ik de volgende keer een stuk minder kan aanmaken, want ik heb nu echt nog een volle schaal over. Ik ga invriezen idd maar niet proberen dan, zal wel kijken of ik het nog door een ovenschotel kan verwerken het restje en anders maar de kliko in ;) Bedankt voor de andere tip, die kunnen we ook wel eens proberen.. eens kijken welke dan het lekkerste is.
  Martine op 10-4-2013 - 22:11
  In een ovenschotel of hartige taart doet de overgebleven saus het vast goed. Dan is het juist wel fijn dat het wat dikker is.
  Nella op 25-6-2014 - 14:37
  Dank je wel voor dit recept, maar ook voor vele andere recepten! Vanavond ga ik broccoli eten en daar je saus bij maken. Sinds een aantal weken ben ik overgegaan van vegetarisch (zonder melk en melkproducten, maar ik gebruikte nog wel kaas) naar vegan en op jou site kom ik zoveel tegen dat ik wil maken :-) Ik hoop nog veel te lezen hier en binnenkort een keertje een kaasje maken, lijkt me heel leuk :-)
  Martine op 25-6-2014 - 14:41
  Hoi Nella, Tof dat je vegan bent gaan eten en leuk om te horen dat onze recepten nuttig voor je zijn! Ik hoop dat de saus goed bevalt. Aarzel niet om vragen te stellen als je iets specifieks wilt weten.
  Nella op 25-6-2014 - 15:05
  Ha Martine, mede door al jou ideeën heb ik zo'n zin om van alles te maken en ik ben geen kookboeken of receptenmens eigenlijk, dus ik geef overal weer mijn eigen draai aan. Zo heb ik net eerst havermelk gemaakt van havermout en water en je mix heb ik net al staan maken, maar voor vandaag heb ik er een snufje kerriepoeder bij gedaan en gedroogde saladekruiden: bieslook, knoflook, paprika en ui. Ik heb nl geen paprikakruiden meer staan en ook geen knoflookpoeder, morgen weer boodschappen doen. Maar dank je wel voor al je werk, zo kan ik me ook weer lekker uitleven.
  Martine op 25-6-2014 - 15:24
  Haha, heel goed dat je er je eigen draai aan geeft. Zo doe ik het ook, en hoppa, dan is er weer een nieuw recept geboren :-)
  Janny op 31-10-2014 - 7:35
  Hoi je hebt in je recept van instant kaassaus bij de saus een half kopje poedermix wat bedoel je met poedermix ?
  Martine op 31-10-2014 - 8:22
  Hoi Janny, met poedermix bedoel ik de droge mix uit het receptje wat erboven staat. Je maakt eerst een voorraadje van de droge mix, en dan neem je daar een half kopje van om de saus te maken. Is het zo duidelijker?
  Annemarie op 12-2-2015 - 14:06
  Ik heb de saus gemaakt. Wat een lekker recept zeg! Ik heb het gemaakt met de bechamelmethode. Volgende keer voeg ik nog wat versgeraspte nootmuskaat en witte peper toe.
  Martine op 12-2-2015 - 14:34
  Leuk Annemarie! Bechamelmethode werkt inderdaad goed voor deze saus.
  Hesther Pison op 30-11-2017 - 19:09
  Vandaag gemaakt, echt hartstikke lekker!
  Martine op 1-12-2017 - 8:38
  Leuk Hesther! Fijn dat het lekker was.
  Rebecca op 27-2-2018 - 13:20
  Zou 't werken om een deel van de bloem te vervangen door tapioca meel voor de draderige kaasstructuur, of is dat een heel gek idee... En, hoeveel zou dat dan moeten zijn?? Daar ga ik maar eens mee experimenteren binnenkort, of heb jij daar vast een logisch idee over Martine?
  Martine op 27-2-2018 - 14:11
  Hoi Rebecca, dat kan denk ik prima! Ik zou om te beginnen proberen wat er gebeurt als je alle bloem 1 op 1 vervangt door tapioca. Misschien heb je dan iets meer of minder vocht nodig, maar verder kan het recept denk ik hetzelfde blijven.
  Op zoek naar lekkere vegan 'kaas': 3x zelfgemaakte kaassaus - Zaailingen op 7-11-2018 - 10:55
  […] het meeste zou lijken op de klassieke kaassaus. Ik maakte het recept precies zoals beschreven op Vegetus maar dan zonder mosterdpoeder. Als verdunner gebruikte ik ongezoete […]
  Kirsten op 15-4-2021 - 17:04
  Kan je de saus ook maken en daarna in een ovenschotel verwerken? Bijvoorbeeld Mac 'n Cheese? En hoe zit het qua calorieën? Ik vermoed dat de bloem de meeste calorieën bevat...
  M op 17-3-2023 - 0:35
  Hey! Wat een lekker recept lijkt me dit ik ga het binnenkort proberen. Zou je me toevallig kunnen vertellen hoeveel kcal er in zitten? Groetjes!
  Linda op 28-5-2023 - 15:18
  Heerlijke saus, super makkelijk te maken (heb havermeel gebruikt i.p.v bloem). Dank!🙏🏻
  Dagmar op 9-11-2023 - 21:07
  Lekker man, dank je wel! Ik had geen bloem; fijngemalen havermout blijkt ook te werken. Voor een beetje body heb ik witte wijn toegevoegd tijdens het warm maken. Mijn vriend (niet-vegan) vond het ook lekker.

  Schrijf een reactie